X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
צריף קטן בלב השכונה. ילדי גן עטרה עם הגננת ב-1958
ממחנה הריכוז באוקראינה לגן עטרה
הגננת עטרה, מהקטמונים, לא הייתה רק אימא שלי. היא הייתה אימא לעשרות, מאות ואולי יותר ילדים. אם יש כאלה שמתפנים מעיסוקם לבוא להלוויה של הגננת שלהם מלפני יובל שנים, אות הוא שהצליחה לחרות בלבם זכרון שלא יימחק לעולם
תמונה מרומניה שאחרי מלחמת העולם השנייה יחד עם אבי אליעזר ז"ל בשנת 1945

לא הכרתי את שלושת העבדקנים שעמדו בצד והמתינו לתחילת ההלוויה. במבט ראשון סברתי שמדובר באנשי החברה קדישא האמורים לנהל את הטקס. השלושה עמדו ושוחחו בשקט. כשהתקרבתי, ניגש אלי אחד מהם: "אתה הבן של עטרה?" "כן" השבתי. "אני אריה. הייתי תלמיד שלה בגן הילדים". אמר והביט בשניים האחרים. "אלה אחי: זה אבנר והשלישי הוא דוד, כולנו היינו אצלה בגן. ראינו את המודעה ובאנו להלוויה. מזל שהספקנו". הבטתי בו. הם נראו בני קרוב לשישים. חשבון מהיר - הם היו תלמידיה לפני חמישים וחמש שנה!
וברגע זה הבנתי משהו שאולי ידעתי כל השנים אך שמא לא הפנמתי. הגננת עטרה, מהקטמונים, לא הייתה רק אימא שלי. היא הייתה אימא לעשרות, מאות ואולי יותר ילדים. אם יש כאלה שמתפנים מעיסוקם לבוא להלוויה של הגננת שלהם מלפני יובל שנים, אות הוא שהצליחה לחרות בלבם זכרון שלא יימחק לעולם, וכמה מחנכים יכולים לרשום זאת ברזומה שלהם?
ירושלים של שנות החמישים הייתה תמימה יותר, פשוטה וצנועה. בלי הפומפוזיות הממלכתית ואש המחלוקת הבוערת של היום. אפילו בעלי הפלוגתא בה היו בעלי פלוגתא ולא אויבים. עיר של בלוקי קרח ובקבוקי חלב משקשקים במנשאי המתכת של החלבן. עיר שחברו לה יחדיו בה אצולת רחביה ודלת הקטמונים. אימא, שידעה עברית על בוריה עוד מהבית, בית ציוני של חסידי ויז'ניץ (כן, היום אולי זה לא כל כך מסתדר ביחד אבל שם ברומניה ילדי ויז'ניץ הלכו לבני עקיבא...) ומימיה כמורה לעברית בגורה-הומורה שברומניה, הלכה לקטמונים. הגננת עטרה קבלה צריף קטן בלב השכונה שקיבצה עולים חדשים, רובם יוצאי תימן ומרוקו, ושם בנתה את גנה. הילדים התקבצו, למדו לשיר ולהתפלל, לשחק ולכייר, כמו בכל גן אבל לאט לאט התברר להורים שבגן של עטרה דורשים מהם משהו נוסף. העולה החדשה, שרק עשר שנים קודם השתחררה ממחנה טרנסניסטריה שבאוקראינה, רצתה שהם יהיו ישראלים, אומנם במובן הטוב, התרבותי, העברי והציוני של המלה אבל גם במונחים האירופו-בוקובינאים שלה. תרבות של ניקיון הגוף וניקיון הפה, של טיפוח הסביבה והנוי. הגן של עטרה היה גן עדן פורח, שמורת טבע בלב הקטמונים, של איכות סביבה לפני שמישהו חלם להקים משרד בשם זה.
גם זה היה כרוך בהרבה כאב לב. לא פעם הייתי רואה, כילד, את הדמעות בעיניה כאשר באה לגן ביום ראשון בבוקר וגילתה כי פורצים שוב כילו זעמם בשתילים או במשחקים. לימים סיפרה לי המפקחת שלה, מתיה, כי הייתה לה שיטה משלה להלחם בתופעה. במקום להתלונן במשטרה, היא הבחינה בילדים הגדולים המסתובבים סביב הגן ללא מסגרת והזמינה אותם לחגוג את קבלת השבת יחד עם ילדי הגן. לאחר שחילקה להם שוקולד הציעה להם להיות "שומרי הגן" ולהשגיח עליו בשעות שבו אין בו פעילות. הפריצות פסקו כמעט כליל והגן שב לפרוח.
אבל אני גם זוכר את דמעות האושר כאשר לילדה רכה שאבדה את אביה אחרי מחלה קשה חשוכת מרפא, חגגו יום הולדת ועיניה נצצו כאשר על ראשה הונח הזר שאבי ז"ל, שגוייס על ידה להתנדב ולהיות האמן והבנאי, אב הבית ומנהל המשק של הגן, טרח להכינו מבעוד יום.
אחרי ההלוויה אריה מסרב ללכת. הוא הולך אתנו הבייתה כדי להמשיך ולספר בה ובמעשיה. "בארץ שאליה באנו זה עתה, היא הייתה היחידה שאמרה לנו מה בעצם רוצים מאיתנו. היא עשתה זאת בשיר, במשחק, בתיאטרון בובות. אימא שלי פתאום הבינה שהיא צריכה לשלוח אותי לגן עם ממחטה נקיה. היא הייתה קפדנית, יקית, אבל כזו שהאמינה בנו עד הסוף. את הילדים השובבים היא לא הענישה. בדרכה היא הצליחה להסביר להם שהיא בכלל לא מרוצה ממה שהם עושים. והכי חשוב, היא האמינה בנו. נטעה בנו את התחושה שאנחנו שווים. שיש לנו עתיד".
ברבות השנים בקשו קברניטי החינוך בעיר מתוך הערכתם הרבה, "לקדמה" לגן יוקרתי בשכונת רחביה. היא לא ראתה בכך כל קידום. "אני נשארת בצריף, עם הילדים והמשפחות שלי, בקטמונים!" פסקה בעקשנות.
אהבת הילדים הכפילה את עצמה כאשר היה מדובר בי, בנה היחיד. אולי שיטות החינוך היו דומות ואולי לא אהבתי תמיד את הקפדנות היקית ודאגנות היתר שרק הלכה וגברה עם השנים. להמתין לי למטה בחלוק בשעות הלילה עד שאחזור או לבקש ממני לחייג אליה ולהשמיע שני צלצולים לאות כי הגעתי הביתה בשלום (מבלי לענות, חלילה, כדי שזה לא יעלה כסף...) הן תופעות ידועות לדור השני של השורדים את תופת השואה. היא גוננה עלי ו"אתרגה" אותי בערסול מתמיד לבל איחשף למסכת חייה שם במחנה. היא ואבי, שה"דייט" הראשון שלהם היה בצילו של הקצין הנאצי שפיקד על המחנה, שמרו על זכות השתיקה ועוד העזו לחשוב שזו זכות. אני לא שומר להם טינה על כך. לימים הפעלתי שיטות חקירה משלי כדי ל"סחוט" מהם עדות חלקית.
היא נטמנה בירושלים, העיר שלה, בין קברו של אבי ז"ל לקברו של דודי, אחיה העיוור שבו טיפלה בין לבין כבן משפחה נוסף גם כאשר כלו כוחותיה.
יום לאחר ההלוויה, בישבי לכתוב שורות אלה, הטלפון מצלצל. "ראיתי את המודעה. היא הייתה הגננת שלי. איפה אתם יושבים שבעה?"
"אין אתם. זה אני שיושב לבד. היה לה רק אותי. בעצם לא רק. היו לה אותי ואתכם..."

הגננת עטרה במרכז התמונה
מתחפשים בפורים של שנת 1958
פורסם במקור: מקור ראשון
לזכרה של אמי עטרה טוכפלד ע"ה. נפטרה אסרו חג פסח, כ"ב בניסן תשע"א
תאריך:  06/05/2011   |   עודכן:  08/05/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 דייט / Date
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ממחנה הריכוז באוקראינה לגן עטרה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מרגש מאד!!! זכית, בכל מובן!! ל"ת
הניה  |  6/05/11 16:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נועם בדין, עדי רבינוביץ'
הידעת כי האוכלוסיה הגדולה ביותר של פליטים פלשתינים מחוץ למזה"ת היא בצ'ילה? ולא רק, פליטים אלו זוכים לכל הזכויות המגיעות לזרים במדינה זו וגם מתפרנסים בכבוד    הגוף האחראי לשיקומם: UNHCR - נציבות האו"ם לפליטים    חובה לשאול: מה אונר"א, הגוף האחראי לשיקום אזרחים ברצועת עזה, עושה למען...?
אריה אבנרי
השר אהרונוביץ' הכריז כי יחידת העילית לחקירות להב 433, העוסקת בעיקר באישי ציבור רמי-דרג, כווצה    הסיבה: הדיקטטור של מפלגת "ישראל ביתנו"    הנחה תמוהה לשר לבט"פ מצד היועץ המשפטי וינשטיין בגין אסון השריפה בכרמל    אימת החקירות
טובה ספרא
מעמדה הכלכלי של ארה"ב בעולם ישתנה. מי תתפוס את מקומה?    זיהומי מים במקומות נוספים בארץ    דבר לא יצא מהסכם הפיוס בין חמאס לפתח    יש למה לצפות בשווקים בימים הבאים    הורוסקופ הסכם אוסלו - שפיכות-דמים בעיקר    תחזית אסטרולוגית לשבוע 13.5.11-6.5.11
ישראל רוזנסון
כיצד הגיב הציבור הציוני דתי למשפט אייכמן? עיון בעיתונות הכתובה של אותם ימים מגלה מגוון דרכי התמודדות
הרצל ובלפור חקק
בין כתונת העצמאות לכתונת הילדות - מולדת נולדת בין מזרח למערב: סיפור העלייה שלנו מעירק לארץ ישראל וקשיי הקליטה בישראל, המדינה הצעירה. החיים בתוך כור ההיתוך של שנות החמישים, כאשר הנרטיב ההגמוני מתקשה לקבל את המזוודה שלנו למַסוֹע של המזוודות הנעות על ציר הזהות של הנרטיב הלאומי הציוני. חשבון נפש, סיפור של תלישות וחיבור מחדש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il