X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם בישראל אכן שולטות האליטות? כיצד הן נולדו ומה מתחזק אותן? כיצד הן פועלות? מהן ההשלכות שיש להן על הריכוזיות במשק הישראלי? וכיצד משליכה התובנה האמריקנית על הנעשה אצלנו?
▪  ▪  ▪
האחים עופר. קנו נכסים של המדינה במחירים לא ריאליים? [צילום: פלאש 90]
כל האמת על האליטות (1)
עו"ד נפתלי שמולביץ
האם האליטות בכלל, ובעלי ההון בפרט, מאוחדים ופועלים יחד מול השלטון? ומה כוחם והאם מזיקים, בפועל או בכוח? * בחינת קיומה או אי-קיומה של ריכוזיות משקים ואליטות, והקשרים ביניהם - חלק ראשון
לרשימה המלאה

האמנם ישראל היא מדינה של אליטות?

לאחר שמצאנו בפרסומנו הקודם, כי אכן ישנה ריכוזיות בישראל ושולטות בה אליטות - נשאלת השאלה האם מדובר בקשרים אקראיים ומזדמנים, או, שמא, בהתקשרות מכוונת ומזימה מתוכננת?
לדברי השר בן-אליעזר, סכנת הריכוזיות נובעת מכך, ש- "...רצים כמו מטורפים להפרטות ולמסירת נכסים לאומיים בקנה מידה נרחב, מי שרוכש הוא מי שיש לו ממון ויכולת".
עליי לציין, כי עולה מדבריו של בן-אליעזר, כי ה"אשמה" בגרימת הריכוזיות מונחת לא על כתפי בעלי ההון הרוכשים; אלא על ניהול אוצר המדינה ועל מדיניות ההפרטה החפוזה. ראוי להיאחז בלשונו: אנו "רצים" כדי למסור נכסי המדינה(!). לשיטתו זו לא בעלי ההון רודפים אותנו…
העיתונאי דן מרגלית רואה מזימה מכוונת בכל מכל כל. הוא מדווח בספרו "התפכחות" על 'חבורה', שהתאספה סביב אולמרט. הוא כותב/מעיד, כי אולמרט צירף אליה "אנשי עסקים שהיה לו עמם קשר מיוחד" (שם, עמוד 41)... "במקביל הייתה לו 'משפחה עסקית'"...
יצויין, כי איננו עוסקים בשינוי חדש. כבר בשנת 1993 חווה עציוני-הלוי חרצה בדבר "...העובדה, שהצמרת הכלכלית מקיימת קשר אמיץ עם השלטון".

הדינאמיקה של האליטות

במחקר של מרכז המידע של הכנסת צויינו שלושה מאפיינים, שיכולים להפוך את קבוצות העסקים לגורמים נוחים בהפעלתה של השפעה פוליטית:
1. מנוף משפחתי למטרות פוליטיות וכלכליות - ריכוזיות השליטה מאפשרת למשפחות בודדות לצבור עצמה כלכלית רבה, שיכולה לשמש לצרכים פוליטיים.
2. גיוס זמין וזול של כוחות משימתיים (אד הוק) - קבוצות העסקים מאפשרות ריכוז כוח כלכלי בהשקעה נמוכה, הודות לפער בין ההשקעה הנדרשת למשאבים הכלכליים, העומדים לרשות הקבוצה. האקלים אף הוא ידידותי: ציבור המשקיעים מאפשר לבעלי השליטה לרכז בידיהם עוצמה כלכלית והשפעה פוליטית.
3. הבטחת עצמאות כלכלית בכל תנאי ונסיבה - שליטה במספר תאגידים, בהיעדר איום ממשי להשתלטות חיצונית - מקנה לקבוצה יציבות, המאפשרת קיום קשרים ארוכי טווח עם השלטון.
לדעתם של החוקרים, מאפיינים אלו מעלים את הטענה, כי ריכוזיות גבוהה של הכוח הכלכלי באמצעות פירמידות שליטה - עשויה לפגוע בתהליך הדמוקרטי ולהביא להשפעת יתר של ההון על השלטון.

הסכנות העולות מהריכוזיות

אז מה רע בזה? לשיטתה של חווה עציונה, ישנה מערכת חליפין של מימונים ומינויים בין השלטון והאליטות הנוספות. הבעיה החמורה, העולה מכך, הינה הפגיעה בדמוקרטיה, כתוצאה מקשרי האליטות והשלטון.
מעבר לאוקיינוס, בארצות הברית - זו הנקשרת כדגם חיקוי על-ידי בת בריתה הקטנה, ישראל – מתקבלת תמונה מאוזנת הרבה יותר.
ויליאם קורנהאוזר מֵמֵפה במחקרו את מבנה הכוח המשקי והממשלתי בארה"ב. הוא סוקר שתי שיטות מנוגדות, פרי תובנתם של החוקרים מילס וריזמן.
לשיטת מילס, קיימת פירמידה תלת-שלבית. בדרגה העליונה מתייצב איחוד של ראשי ממשל, קציני צבא ומנהלי תאגידים. בדרגה השנייה נאבקות על כוחן ומעמדן קבוצות אינטרסים; ואילו בבסיס המבנה החברתי כלכלי, 'שרוע' המון העם, הנשלט על-ידי שתי הקבוצות שמעליו.
לפי ריזמן, המבנה פשטני ביותר ותוצאתו כמעט אקראית. קיימים, לשיטתו, רק שני דרגים בקבוצות האינטרסים בארץ-האפשרויות. אלו מנהלים מאבקים בינם לבין עצמם. מתחתם 'רובץ' ציבור מושפע. אין, לשיטתו של חוקר זה, עילית שלטת ואין בידול בחלוקת הכוח. תחת זאת, מתקיימת חלוקה של תחומים.

התובנה האמריקנית

קורנהאוזר במחקרו האקלקטי נוטה לצדד בעמדתו של ריזמן, הטוען, כי ההתפלגות הגדולה של הכוח מוׄנעת הצמחת מנהיגות יעילה, דווקא בשל ריבוי קבוצות האינטרס(!).
לדעתו, פיצול הכוח בידי מספר רב של ארגונים גדולים יוצרת בעיה לאומית בפני עצמה: "בין ארגונים אלה אין כל קשרים של אחדות או תיאום".
נראה, כי כאן אצלנו, במדינתנו הקטנה, חסרה מנהיגות יעילה. האם ה'מקרה-הישראלי' מתאים לניתוח פלורליסטי של החברה (ריזמן) או לניתוח אליטיסטי (מילס)?
את השאלה החשובה הזו נותיר, לעת עתה, ללא מענה, כדי להתמודד עמה בפרקנו הבא ("כל האמת על האליטות – 3").

תהליכים בישראל: כיצד נולדות אליטות ומה מתחזק אותן?

פרופסור ארנון סופר מאוניברסיטת חיפה אמר באחת מהרצאותיו, כי שיטת הממשל במדינת ישראל אינה מתאימה למזרח התיכון. זאת, לדבריו, בגין וואקום, שאיפשר קשרי הון - שלטון – תקשורת.
מרגלית רואה את זה בצורה שונה: "הפוליטיקאים צריכים את קרבתם של העשירים ובמידת מה סוגדים לה, ואנשי ההון מתחזקים מחברתם של שרים ופקידים בכירים. זוהי שיטת ה"שקשוקה" – לא רק בקביעת המחיר אלא בעירוב התחומים, שבין הכוח הפוליטי ובין הכסף הגדול" ("התפכחות", עמוד 54).
מרגלית מאמץ את ההגדרה "שקשוקה" (במובן של בְּלילה), על-פי המתועד בסרטו של מיקי רוזנטל אודות האחים עופר ובא כוחם עו"ד רם כספי, אשר קנו, על בסיס תחקירו, נכסים של המדינה במחירים לא ריאליים.
מדינת ישראל מתייחדת ומתהדרת בהיותה דמוקרטיה יחידה במזרח התיכון. אולם אין דינה כדמוקרטיה מערבית מן המניין; זו השטה לה על מי מנוחות. כאן הנסיבות מורכבות במיוחד.
לדעתה של חווה עציונה הלוי, קיים קשר הדוק בין קבוצות המנהיגות בעלות העוצמה וההשפעה – גורמי שלטון, קברניטי הכלכלה, צמרת הביורוקרטיה, ראשי האיגודים, מנהיגי דת ועסקניה, בכירי צה"ל וכדומה.
אלו, לטענתה, האליטות ואלו, לדבריה, משליכים על הדמוקרטיה הישראלית. ההפרדה בין האליטות לשליטה על המשאבים "ייחודית לדמוקרטיה וחיונית לקיומה", כהגדרתה.
עיקרון אי התלות של עציונה-הלוי אינו נשמר כהלכה. השלטון מגביר את עוצמתו והליכים דמוקרטיים נפגמים, עד לכדי סיכונם.

תאריך:  18/07/2011   |   עודכן:  09/08/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל האמת על האליטות (2)
תגובות  [ 25 ] מוצגות  [ 25 ]  כתוב תגובה 
1
יש להבדיל בין הותיקות לצעירות
איש עצוב  |  18/07/11 11:29
2
האם זה מקרי?
סתם_1  |  18/07/11 23:07
 
- מעולה
דני דן  |  28/08/11 21:10
3
על אדונים ומשרתים
קשריהו  |  19/07/11 01:20
 
- הסופר סקר את המציאות
מבין משהו  |  4/08/11 12:34
4
ישר כוח
א ג  |  19/07/11 22:31
 
- אכן כן!
מגיב לתגובה   |  19/07/11 23:01
5
כתבה מעולה
רפי פרידמן  |  19/07/11 22:54
6
סרט מתח.
משה וחצי  |  19/07/11 23:07
 
- סוף טוב הכל טוב
הכותב  |  22/07/11 09:50
7
ההפרטה
דני ר.  |  19/07/11 23:07
 
- אמת
מגיב לתגובה  |  24/07/11 22:41
8
הנושא שכתבת עליו הוא נושא
אחת מל"ו  |  20/07/11 08:32
9
נהניתי לקרוא...
עץ הרימון  |  20/07/11 08:54
 
- באמת יפה מילים כדורבנות ל"ת
מגיב  |  20/07/11 19:56
 
- מסכים עם כל מילה....:)
ארז ואזוב  |  21/07/11 07:59
10
ביקשת-קיבלת
המעריצה  |  21/07/11 18:47
11
יפה, מדויק בעליל
מאן דהוא  |  25/07/11 17:45
 
- מסכים! ל"ת
מענין  |  21/09/11 08:36
12
לצדיקה (אחת מל"ו)
ד"ר פריאל  |  29/07/11 15:55
 
- תגובה נכונה
תגובה ראויה   |  30/07/11 23:02
 
- אתה צודק!! מאמר מדהים. ל"ת
חסידו של הד"ר  |  12/08/11 10:02
13
האיש מבין ענין ל"ת
פוליטיקאי  |  4/08/11 12:14
14
מדוע רק עו"ד יודע
איש מן השורה  |  4/08/11 12:26
15
מצטרף לכותב. ל"ת
מבין ענין  |  12/09/11 13:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף קנדלקר
אנחנו מאושרים כי אנחנו מרגישים בטוח. אנחנו מרגישים שאין בלתנו. אנחנו עם סגולה. אני מצטער לספר לכם שכולנו טועים. אנחנו מפסידים במלחמה שגבתה מאיתנו כשלושים אלף איש - יותר מכל מלחמות ישראל. האבסורד הוא, שאנחנו גם לא מוכנים לעשות כלום כדי לעצור את המלחמה הזו. למלחמה הזאת קוראים - המלחמה בתאונות הדרכים
איתמר לוין
גם בפרשת הטרדת העדים במשפט קצב וגם בפרשת הולילנד, פועלות המשטרה והפרקליטות בצורה הפוגעת בהגנתם ובזכויותיהם של משה קצב ואהוד אולמרט    מה כל כך דחוף בזימונו לעדות של פרקליטו של קצב שלושה שבועות לפני הדיון בערעור? מה כל כך דחוף בקיום השימוע בפרשת הולילנד בעוד אולמרט ניצב על דוכן העדים? ההתנהגות הזו מרמזת של שכרון כוח מסוכן של רשויות אכיפת החוק
נרי אבנרי
כשמגיע יום ההזכרה להתפוגגות שרון, ציפורה נוהגת להופיע בתקשורת כדי לספר לנו כמה היא מתגעגעת, ואיזה מנהיג ענק הוא היה. מסקרן מאוד לדעת מה הענק הזה היה אומר על ציפורה שמפיצה תחזיות שחורות. הלכתי לארכיון...
משה גולדבלט
לא רק היצרנים בהתנחלויות זוכים להגנה במסגרת חוק החרם, גם עיתונות השמאל וארגוני הזכויות נהנים מאותה הגנה עצמה. חרם על עיתון הארץ בהחלט עלול להתפרש בבית המשפט כ"הימנעות במתכוון מקשר כלכלי, תרבותי או אקדמי עם אדם או עם גורם אחר, רק מחמת זיקתו למדינת ישראל" כלשון סעיף 1 לחוק החרם. אין ספק, כך יטען הארץ בתביעה שיגיש
נפתלי רז
אנו, החתומים מטה, קוראים פומבית להחרמת מוצרי ההתנחלויות, ומצהירים שאם ניתבע לדין בידי מתנחלים (שלפי חוק החרם אינם חייבים אף בהוכחת נזק!) ובית-המשפט יטיל עלינו פיצויים למתנחלים - נסרב לשלמם, ונעדיף להיכלא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il