X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
נשיא מדינת ישראל הולך לכלא על עבירות מין. מזעזע, מדכא, מבייש, קשה להבנה ולצפייה. היועץ המשפטי לממשלה (הקודם) מני מזוז הציע לקצב "עסקת טיעון" חלומית, וקצב ענה לו ביריקה בפרצוף. בלשון עממית - הוא "אכל אותה בגדול" בשל אגו מנופח, גאווה, בושה או הדחקה
▪  ▪  ▪
משה קצב. אכל אותה בגדול [צילום: פלאש 90]
במשפט קצב הוכח פעם נוספת שמהימנות שנקבעה במחוזי, לא ניתנת לשבירה בעליון, והיא למעשה שקבעה מראש את גורל הערעור

בית המשפט העליון בהרכב קטלני, אימץ את כל הקביעות של בית המשפט המחוזי והשאיר את ההרשעה ואת העונש על-כנו ורק הוסיף דברי ביקורת על התנהלותו של קצב, על מהימנותו ואישיותו ושלל את גרסת הסנגוריה המשנית (על יחסים בהסכמה) - ובעקיפין על קו ההגנה. העליון, גם העביר ביקורת נוקבת על התנהלות התקשורת בפרשת קצב.
הקביעה ששישה שופטים קבעו את מהימנותה של א' (ממשרד התיירות), כעדות אמת ואמינה, כטענת המתלוננת ומקורביה אינה נכונה. בית המשפט המחוזי קבע שהמתלוננת א' מהימנה עליו ובית המשפט העליון קבע ששופטי המחוזי מהימנים עליו. שופטי העליון לא ראו, לא שמעו את המתלוננת, לא יכלו להתרשם ממנה ישירות - אלא מקריאת הפרוטוקול ולכן מצאו לנכון להאמין לשופטי המחוזי.
בעבירות בהן מדובר בעדות מול עדות מה שקובע הן העדויות התומכות. האירועים ההתנהגות, התגובה המיידית, העדים המיידיים, וכמובן הראיות שניתן ללקט בזירה. השופטים נוהגים בדרך כלל להסתמך גם ולפעמים בעיקר על התרשמות מהעד, דרך מסירת עדותו, הופעתו והתנהגותו במשפט.
עדיין לא נוצר הכלי שיכול למדוד, להעריך, להבין ולתת תשובה מהימנה, מה זה "מהימנות" - כיצד מעריכים אותה ואיך למעשה מגיעים למסקנה אובייקטיבית. לרוב פועלת האינטואיציה, הניסיון וחכמת החיים שנותנים בידי השופטים את הכלי לקבוע מהימנות. עד כמה זה רציני וניתן לסמוך על כך - אין לכך תשובה. מניסיוני האישי, של 45 שנה בבתי משפט, נתקלתי בשופטים שאמרו גלויות, שאין להם את הכלים לבדיקה וקביעת "מהימנות" של עדים, ולכן לגביהם מה שקובע, הן העובדות, הראיות, העדים, האווירה, התגובות המיידיות והופעת העד/המתלונן/ת - הם כלי משני.
לעומת גישה זו, רוב השופטים מאמצים את הגישה הישירה לאמור: ההתרשמות האישית באולם המשפט מהעד/מתלונן/ת, הופעתו, התנהלותו ועל פיו תוחלט ה"מהימנות". מאחר שבית משפט לערעורים - מחוזי או עליון, לא מתערבים בקביעת מהימנות (אלא במקרים נדירים יוצאים מן הכלל) - הקביעה של הערכאה הראשונה - היא הקובעת את גורל המשפט.
במשפט קצב - הוכח פעם נוספת שמהימנות שנקבעה במחוזי, לא ניתנת לשבירה בעליון, והיא למעשה שקבעה מראש את גורל הערעור. בית המשפט המחוזי קיבל פה אחד בצורה גורפת וחד-משמעית את גרסת המתלוננת א' - ממשרד התחבורה - וכך גם בית המשפט העליון.
מקצועית משפטית, מתוך ניסיון רב שנים, הדבר נראה לי חשוד ולא מהימן בעליל. קשה לי להאמין לאור העובדות, הסתירות שהיו, חלוף הזמן, שבית המשפט המחוזי לא מצא בדברי המתלוננת, סתירות, ספקות או אי דיוקים. לא מתקבל על הדעת שגרסתו הכללית של הנשיא קצב, כולה עטופה בשקרים ואין בה אמירות אמת. משהו שאולי הוא צודק, אומר אמת ויש לכך ביסוס במציאות.
שלא תהיה אי הבנה יתכן וקצב אכן עשה, ביצע, את מה שטוענים, אבל שכל גרסתו בשקר וכל גרסת המתלוננות אמת ללא רבב ואי דיוקים - קשה לעיכול ולהבנה. קו ההגנה הוא המפתח לניהול משפט, אילו קצב היה מיד בתחילת המשפט או העדויות במשטרה, טוען שהיו יחסי קרבה, אהבה או פלרטוט בינו לבין המתלוננות, המשפט היה נראה ומתנהל אחרת והאישומים היו כמובן שונים - ולא היינו מגיעים לתוצאה הנוכחית.
קו הגנה של הכחשה טוטאלית, אלא רק יחסי עבודה תקינים, הוא מסוכן מאד בנסיבות כפי שהתבררו במשפט זה.
אחריות הסנגוריה והתנהלותה
סנגורים וותיקים, בעלי מעמד, סמכות ואוטוריטה, לא מסכימים ולא מאפשרים לנאשם/קליינט להכתיב את קו ההגנה ואת דרך ניהול המשפט.
האם הסנגורים פעלו נכון שהמשיכו בייצוג?
שאלה מקצועית מצוינת, שאין לה תשובה חד-משמעית. אני יכול להעיד על עצמי שהייתי מתפטר ואת זה הייתי ממליץ גם לצוות המעולה של קצב. אבל מצד שני נאמנות ללקוח וייצוגו בכל תנאי וגם הקשה ביותר, למרות עקשנותו ואי הסכמתו לקו ההגנה, אינו בכל מקרה ותנאי להתפטרות לאחר הליכה והשקעה רבת שעות בתיק.
הסנגורים הזהירו את קצב, מהתוצאות שעלולות להיות מביטול העסקה, הוא הבין, הוא הסכים וכל האחריות נופלת עליו ולא על סנגוריו. סנגור וקליינט - היחסים ביניהם, בנויים ומושתתים על אמון, כמו בין רופא וחולה. אבל אסור לשכוח, שהקליינט במידה והוא בעל מעמד ואישיות עצמאית, לא תמיד מוכן למסור עצמו כליל בידי הסנגור. יש קליינטים שהם מעורבים בכל מהלכי המשפט, וגם משפיעים עליו.
בכל מקרה של "עסקת טיעון" מי שקובע סופית אם לקבלה או לסרב לה - הוא הקליינט ולא העורך דין שלו. הנשיא קצב קיבל "עסקת טיעון" חלומית, הסנגורים שהשיגו אותה, עשו עבודה מקצועית מעולה וקצב אפילו חתם על הטיוטא. ואז נכנס השד בקצב והוא ביטל העסקה - הסנגורים, הזהירו, התחננו וקצב עמד בשלו. אפשר לא להסכים עם הסנגורים, אבל אפשר גם להעריך אותם שהחליטו להמשיך ולייצגו על-אף הקשיים, תוך אמונה שאולי אולי יצליחו בערעור.
האם הרכב שונה בבית המשפט העליון - היה מביא לתוצאה שונה?
בהחלט יכול להיות שכן. לא הייתי מהמר על זיכוי מוחלט, אבל כן ניתן לשער לתוצאה שונה, הן בשינוי חלק מהאישומים והן בהקלה בעונש. יתירה מכך, הרכב שונה במחוזי, יתכן והיה מביא לתוצאה שונה - וכבר היו דברים מעולם. וכפי שאמרתי לעיל - קבלת גרסת המתלוננת וחברותיה, בצורה גורפת וחד-משמעית - מעוררת תהיות בלשון המעטה. כלומר: אפשר להרשיע, גם כשיש ספקות, אי דיוקים, סתירות קלות ולקבוע שסך העדות העיקרית על המעשה אמינה ונכונה.
להזכירכם, הצוות של מני מזוז טען בבג"צ, שמעטפת הראיות לגבי א' מבית הנשיא וא' ממשרד התחבורה - היא בעייתית וקשה יהיה להשיג הרשעה - א' מבית הנשיא הוצאה מכתב האישום כתוצאה מכך. כלומר: היו ספקות לגבי גרסאות המתלוננות. הטענה שנוספו עדויות לתביעה, נכונה כמו הטענה שנוספו עדויות להגנה.
אסור לשכוח - השופט העליון דנציגר כאשר דן בבקשה לדחות את כניסתו של קצב לכלא, לאחר ההרשעה בבית המשפט המחוזי - כתב בהחלטה שלאחר עיון בראיות, יש לטענות הסנגוריה בסיס שאולי ישנו התוצאה. כלומר, לא הייתה אחידות דעים, מוחלטת וגורפת ולכן בהחלט ניתן לשער, שהרכב שופטים אחר, יתכן והיה רואה את הדברים קצת אחרת.
לסיכום: ניתן לומר, אם נשתמש בלשון בוטה ובשפת רחוב - שקצב היה "אידיוט" - שלא קיבל את "עסקת הטיעון" - ולכן אכל אותה בגדול.

תאריך:  13/11/2011   |   עודכן:  13/11/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
משפט הנשיא קצב: הערות והארות
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
פסק דין ,קצב
מנדלה משינקין  |  13/11/11 13:15
2
משפט קצב הוכיח שאין לנו ולא
זקן  |  13/11/11 14:38
3
מהימנות זה הכלי החדש
סתם_1  |  13/11/11 15:44
4
דין אחד לכולם. להגיש כתב אישום
נגד עופר עיני  |  14/11/11 02:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צבי גיל
במציאות, ישראל, בשל מדיניות שלומיאלית כושלת של מנהיגיה, איבדה את כושר ההרתעה שלה במובן של התקפת מנע, אבל בשום אופן לא איבדה את כושר ההרתעה נגד איום ממשי מצד אירן או כל מדינה עוינת אחרת
יואב שורק
איום הפינוי אינו גזירה משמים וגם לא שאלה של משחקי כוח בשטח. הכול נמצא במגרש המשפטי והפוליטי, שניתן לנצח בו עם צוות משימה צעיר ויצירתי
עמוס שנער
כאשר מדובר בגירושים או באונס, נוטה המשפט הישראלי לטובת האישה וכאן כוחה הרב    סיפור על התעללות האישה בגרוש שלה בחסות המשפט בישראל
חיים אקשטיין
על סגירתו הזמנית של 'ויקיליקס' עד להודעה חדשה
גיל אלוש
הדרך בה מתואר הסיכון מהגרעין האירני היא אינפנטילית וחסרה בפרטי האיום האמיתיים. אנחנו בסכנת כיליון לפני שבכלל יש טיל אחד שמכוון אלינו. תחשבו על היום שאחרי ההכרה באירן גרעינית...
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il