X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בריטניה כבר התערבה בעבר בנעשה באירן. חלונות השגרירות השבורים [צילום: AP]
אירן: הסנקציות מתחילות לחלחל לרחוב
האזרח הפשוט בטהרן עדיין לא חש את השפעת הסנקציות הבינלאומיות, שכן רוב המוצרים בחנויות מגיעים מסין ומרוסיה, אך ההתפרצות לשגרירות הבריטית יכולה לאותת על תחושת מצוקה בקרב האזרחים
פגיעה ביתרון המערב
פרופ' ג'ראלד שטיינברג, ראש ארגון NGO Monitor, מציין כי בריטניה היא שסיפקה את הנתונים לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם, בשל העובדה שלמדינה הייתה עד כה שגרירות במקום. "בעקבות סילוקו של השגריר בריטניה לא תוכל להמשיך להעביר נתונים לסבא"א", אומר שטיינברג, ומציין שללא ספק תהיה בכך פגיעה ביתרון של המערב בנושא הגרעין

מרכז טהרן, יום שלישי: מאות סטודנטים וצעירים מסתערים על מתחם השגרירות הבריטית, ולמרות ניסיונות הבלימה של השוטרים האירנים מצליחים לפרוץ לבניין. רק לאחר שעתיים של הרס ופיזור מסמכים מסווגים מצליחה משטרת טהרן לגרש את המפגינים, אך בערב יצליחו המפגינים להיכנס אל המתחם שוב.
ההתפרצות לשגרירות בריטניה היא רק סימפטום למאבק הבינלאומי של אירן בסנקציות שהטילו עליה מדינות המערב, ובראשן ארצות הברית. הפרלמנט של אירן אישר ביום ראשון השבוע הצעת חוק להורדת דרג היחסים הדיפלומטיים עם בריטניה, בעקבות תמיכתה בסנקציות הנוספות שהטילה ארה"ב על הרפובליקה. 171 מתוך 196 המחוקקים שהשתתפו בדיון הצביעו בעד הצעת החוק, הקובעת כי דרג היחסים הדיפלומטיים יורד בתוך שבועיים, ושגרירי שתי המדינות יוחזרו למולדתם.
משרד החוץ הבריטי מסר בתגובה כי ההחלטה מצערת. "צעד בלתי מוצדק זה לא יסייע במאומה להנהגת אירן להתייחס לבידודה הגובר או לחששות הבינלאומיים בנוגע לתוכנית הגרעין ולמצב זכויות האדם במדינה", נכתב בהודעה של משרד החוץ הבריטי. "אם הממשלה האירנית אכן תנהג כך, נגיב בצורה איתנה בהתייעצות עם בני בריתנו הבינלאומיים".
אגב, הצעת החוק מאפשרת למשרד החוץ האירני להחזיר את היחסים לקדמותם, אם ה"מדיניות העוינת של בריטניה" תיפסק.
החלטת הפרלמנט היא כאמור תגובה לתמיכתה של לונדון בח בילת הסנקציות החדשות, שמטרתן להגביל את תעשיות הנפט האירניות הקשורות לרכש גרעיני ולהעשרת אורניום. יש לציין כי היקף הסחר השנתי בין אירן לבריטניה מגיע לסכום של כ-500 מיליון דולר. בנוסף, כ-100 אלף אזרחים אירנים חיים כיום בבריטניה, ומצבם עלול להפוך לבעייתי עם הורדת רמת היחסים הדיפלומטיים.

היסטוריה של קשרים בעייתיים

ד"ר רונן א' כהן, מרצה במחלקה לישראל והמזרח התיכון וחוקר במרכז האוניברסיטאי אריאל, סבור שיש להתייחס לאירועי השבוע האחרון במבט רחב יותר. "זו לא הפעם הראשונה שבה הבריטים והאמריקנים מתערבים בפוליטיקה האירנית המקומית. לשתי המדינות יש היסטוריה ארוכה של התערבויות בנעשה במדינה, ולעתים הדבר גרם אף להחלפת השלטון כפי שקרה בשנות ה-50, במשבר שכונה 'משבר אבדאן' או 'משבר מוסאדק'.
"המשבר בין המדינות החל בזמן כהונתו של מוחמד מוסאדק כראש ממשלת אירן", מתאר ד"ר כהן את השתלשלות האירועים אז. "אחד הדברים המרכזיים שמוסאדק ניסה לקדם היה סיום הנוכחות הזרה שהלכה והתבססה באירן. הפרלמנט האירני החליט להלאים את תעשיית הנפט הלאומית, ויחד עמה את חברת הנפט האנגלו-אירנית שנוהלה בידי ממשלת בריטניה. בריטניה כמובן לא עמדה מנגד, והכריזה שלא תאפשר לממשלתו של מוסאדק לייצא מוצרי נפט שיוצרו במפעלים של החברה. בנוסף, נשלח צי גדול של ספינות מלחמה כדי להטיל מצור ימי על המפרץ הפרסי, וזאת כדי למנוע מאירן לייצא את מוצרי הנפט שלה. אירן נכנסה לתקופה של קשיים כלכליים קשים והחוב הלאומי שלה תפח.
"קצינים שהודחו בידי מוסאדק בניסיונותיו להדק את השליטה בצבא החלו לקדם את הפלתו, פנו לשם כך אל הבריטים ואל האמריקנים כדי שיסייעו להם בדבר. באוקטובר 1952 הכריז מוסאדק כי בריטניה היא אויבת של מדינתו וניתק את היחסים הדיפלומטיים עמה. בעקבות כך, בדצמבר של אותה שנה הציעו אנשי סוכנות הביון הבריטית MI6 לאנשי ה-CIA לשתף עמם פעולה במטרה לסלק את מוסאדק. הנשיא האמריקני אייזנהאואר וראש ממשלת בריטניה צ'רצ'יל הסכימו ביניהם על כך ופעלו בחשאי כדי לקדם את הנושא. האמריקנים והבריטים החלו לסכסך בין הגורמים האירניים השונים, ובסופו של דבר אירן נכנסה למערבולת פנימית סבוכה ושלטונו של מוסאדק הופל.
"רק בשנת 2000 ביקשה ארה"ב את סליחתה של אירן על התערבותה בנושאים פנים-מדינתיים, דבר שנמנעה לעשות עד לאותה תקופה. בעקבות משבר זה ומקרים נוספים, העם האירני טרם סלח לבריטניה. כאומה לאומנית מאוד, האירנים ראו את הפעילות של בריטניה וארה"ב כפוגעת בריבונות ובלאומיות שלהם, ובעקבות זאת יש להם איבה גדולה כלפי בריטניה".
ד"ר כהן רואה את העימות של המערב עם אירן כהתנגשות תרבויות. "אירן רואה את עצמה כמדינה תרבותית ונאורה. פירוש המילה אירן הוא הרי כמו 'אריים'. הם רואים עצמם כגזע עליון שיש לו אינטליגנציה גבוהה יותר משאר ה'הודו-אירופים'".
ומה קורה בצד הבריטי? ד"ר ג'ונתן ריינהולד, מומחה למדיניות החוץ של בריטניה מאוניברסיטת בר-אילן, סבור כי אם תצליח בריטניה לסחוף עמה את אירופה תתהווה ברית חזקה מספיק נגד אירן, אך לדעתו בריטניה לא חזקה דייה כדי לעשות זאת. "השמאל בבריטניה מתנגד להתערבות במדיניות של מדינות אחרות, והוא בהחלט ינצל את משבר היחסים כדי להכשיל את מפלגת הלייבור".
בינתיים, על על פנים, הסנקציות שהופעלו על אירן עדיין לא פוגעות באירני ברחוב. "הסנקציות לא משפיעות כרגע ישירות על העם", מסביר ד"ר כהן. "אין שם כיום חוסר במוצרים. יש להבין כי כ-70 אחוזים מהייבוא מגיעים מסין, ושלושים האחוזים הנותרים מגיעים מרוסיה וממדינות ברית נוספות". בנוסף, חברות מערביות רבות מבריחות את מוצריהן לאירן דרך השוק השחור, כך שהאזרח האירני הממוצע כלל לא מרגיש חוסר.
וישנה זווית נוספת להורדת דרג היחסים בין שתי המדינות. פרופ' ג'ראלד שטיינברג, ראש ארגון NGO Monitor, אומר שבריטניה היא שסיפקה את הנתונים לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם, בשל העובדה שלמדינה הייתה עד כה שגרירות במקום. "בעקבות סילוקו של השגריר בריטניה לא תוכל להמשיך להעביר נתונים לסבא"א", אומר שטיינברג, ומוסיף כי ללא ספק תהיה בכך פגיעה ביתרון של המערב בנושא הגרעין.
יום לאחר התפרצות המהומות בשגרירות הטילה בריטניה סנקציות נוספות נגד אירן: כלל הקשרים הפיננסיים של בריטניה עם אירן הופסקו. כל המוסדות הפיננסיים בממלכה המאוחדת התבקשו להפסיק את פעולות המסחר עם בנקים באירן, כולל הבנק המרכזי, בשל הטענה כי הבנקים שותפים במימון תוכנית הגרעין האירנית.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  04/12/2011   |   עודכן:  04/12/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אירן: הסנקציות מתחילות לחלחל לרחוב
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צביקה קליין
48 אחוזים מהבוחרים בניו-זילנד בחרו בג'ון קי, ראש המפלגה הלאומית, והעניקו לו קדנציה שנייה בהנהגת המדינה. בקהילה היהודית מקווים שהוא יבקר לראשונה בישראל
עליס בליטנטל
תערוכתו של רבינדראנת טאגור (1861-1941) במוזיאון אסיה סואייטי בניו-יורק חושפת פן (ידוע למעטים) של המשורר, הסופר, הפילוסוף ואוהד הציונות ההודי. טאגור היה הזוכה הלא-אירופאי הראשון שזכה בפרס נובל על שירתו בשנת 1913 ושיריו הפכו להימנונים הרשמיים של הודו ובנגלאדש
יאיר דקל
חלונות זכוכית מאפשרים להציץ פנימה לחנויות של רהיטים (מיוצרים עתיקים בבתי חרושת חדשים), לגלריה של תמונות יפות ובגדים צבעוניים או למיני שטויות מבריקות לאורחים צווחנים מחו"ל
מירב ארד
ביקור קצר במושבה ההיסטורית שלמרגלות הר כנען מגלה שכיות חמדה, אנשים אדיבים, טעמים וחוויות שמותירים במבקר חשק לשוב לשם פעם נוספת ובמהרה
יהודה יפרח
למרות האיסור שחל על עובדי מדינה להתבטא בפומבי נגד החלטות הכנסת, הרשה לעצמו יהודה וינשטין לתקוף חזיתית את הצעת חוק השימוע לשופטים. היועמ"ש למד את השיטה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il