X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פסק הדין שביטל את הנוהל ביחס לעובדות זרות בהריון שופך אור על תהליכי העומק של פעילות המינהל הציבורי. שוב מתברר שדווקא שם נחרץ גורלן של זכויות יסוד
▪  ▪  ▪
עובדת זרה. פגיעה משמעותית בזכות להורות
כיצד מוסדרות זכויות האדם?
פסק הדין שב ושופך אור על כך שסוגיות מרכזיות להגנה על זכויות אדם ממשיכות להיות מוסדרות בהנחיות מינהליות, ולא בחקיקה. במילים אחרות, בסופו של דבר נקבעת המציאות של זכויות האדם באזורים היותר אפורים ויומיומיים בפעילותו של המינהל הציבורי

   רשימות קודמות
  לקרוא למינוי בשמו

פסקי דין חשובים אינם נולדים רק מן השאלות ה"חגיגיות" העומדות במרכז החיים הציבוריים. כזהו גם פסק הדין בבג"ץ
11437/05 , שעסק בשאלה קטנה לכאורה: חוקיות הנוהל שקבע כי עובדת זרה שילדה במהלך שהייתה החוקית בישראל לא תוכל להוסיף לשהות בארץ. הנוהל הציב בפני עובדות זרות בחירה קשה:
פרידה מן הרך הנולד זמן קצר לאחר לידתו (כך שיגדל במדינת המוצא של האם, קרוב לוודאי) או עזיבת המדינה עימו. הנוהל הוצדק בחשיבות הנודעת לכך שעובדות זרות יעזבו את ישראל עם תום תקופת האשרה שקיבלו, על-רקע העובדה שהסבירות להמשך השהות במדינה מעבר לכך שלא כדין גוברת כאשר העובדת שוהה בישראל עם ילדיה.
בית המשפט העליון קיבל את העתירה. פסק הדין מצביע על פגיעה משמעותית בזכות חוקתית מרכזית - הזכות להורות, הנגזרת מן הזכות לכבוד האדם. בהמשך לכך מראה פסק הדין כי הפגיעה אינה מידתית - הן על-פי מבחן המשנה השני של המידתיות (בהתחשב בכך שקיימים אמצעים פוגעניים פחות להשגת המטרה של הבטחת עזיבת המדינה, כדוגמת שימוש בערבויות כספיות), והן על-פי מבחן המשנה השלישי של המידתיות, השולל פגיעה לא מאוזנת בערכי יסוד מרכזיים גם בהיעדר חלופה אפקטיבית באותה מידה. השופטת פרוקצ'יה, שבחרה בפסק הדין להיות זה שתקרא באולם בית המשפט במעמד החגיגי של יום פרישתה, כתבה כי מדיניותו של משרד הפנים במקרה זה "מכתימה בכתם ערכי את מערך הערכים האנושיים שהחברה הישראלית דוגלת בהם".
הכרה בזכות להורות כזכות חוקתית
במישור החוקתי מחזק פסק הדין כיווני התפתחות חשובים בפסיקה - הכרה בזכות להורות כזכות חוקתית והכרה בתחולתם של חוקי היסוד גם על מי שאינם אזרחים או תושבי קבע של המדינה. פסק הדין גם מדגים את ההשפעה הגוברת של המשפט החוקתי על המשפט המינהלי בעידן חוקי היסוד. פסק הדין עוסק בביקורת על הנחיות מינהליות, ולא על חקיקה. לכן הגדרתה של הזכות להורות כזכות חו-קתית לפי חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו לא הייתה הכרחית. למרות זאת, פסק הדין מבסס את הדיון בחוקיות פעילותן של הרשויות לא רק על עקרונות המשפט המינהלי, אלא גם על בסיס חוקתי. אולם למעשה, עיקר חשיבותו של פסק הדין נעוצה בהבנת תהליכי העומק של פעילות המינהל הציבורי והשלכותיה על זכויות יסוד.
ראשית, פסק הדין שב ושופך אור על כך שסוגיות מרכזיות להגנה על זכויות אדם ממשיכות להיות מוסדרות בהנחיות מינהליות, ולא בחקיקה. במילים אחרות, בסופו של דבר נקבעת המציאות של זכויות האדם באזורים היותר אפורים ויומיומיים בפעילותו של המינהל הציבורי. לכאורה, בהתחשב בפסיקה העקרונית באשר לחובה לעגן "הסדרים ראשוניים" בחקיקה, היקפה של תופעה זו היה אמור להצטמצם. אולם בפועל, החובה לחוקק הסדרים ראשוניים אינה נאכפת בצורה דווקנית. אדרבה, במקרים רבים בית המשפט העליון נכון "לעבור לסדר היום" ולהתעלם מהיעדרה של חקיקה עקרונית, מטעמים פרגמטיים. כך היה גם במקרה זה, למרות שהיעדרה של חקיקה בולט במיוחד בכל הנוגע לפעילותו של משרד הפנים בתחום ההגירה.
שנית, פסק הדין חוזר ומחדד את הנטייה המינהלית לכרסם בזכויות בעיקר ביחס לזכויותיהם של יחידים הנמנים עם קבוצות מיעוט, ולא כל שכן קבוצות מיעוט שאינן מיוצגות בהליך הפוליטי, כדוגמת מהגרי העבודה. במקרה זה התמקדה הפגיעה בקבוצה חלשה במיוחד גם בקרב המיעוט - נשים השוהות בישראל כמהגרות עבודה. יחידים הנמנים עם קבוצות כאלה אף מתקשים לעיתים לפנות לבית המשפט. מבחינה זו מחדד פסק הדין גם את תפקידם החשוב של עותרים ציבוריים, כמו ארגון קו לעובד, בעיקר במקרים שבהם הנפגעים הספציפיים מתקשים להגיש עתירה או חוששים מכך.

פורסם במקור בכתב העת 'עורך דין'
רשימה זו הועברה למערכת בחודש דצמבר, טרם בחירתה של פרופ' ברק-ארז לבית המשפט העליון
תאריך:  01/02/2012   |   עודכן:  01/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 כבוד האדם וחירותו
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
הפגנת "אם תרצו" נגד מוחמד בכרי מיותרת ועושה יחסי ציבור (בחינם) לשחקן    מנהל צוותא: "אין אני יכול למנוע משחקן להשתתף בשל דעותיו"
שמואל פישר
עד עתה ידענו על ה'שרדנה' ממכתבי אל-עמארנה, מתבליטים מצריים, מפפירוסים מתקופת רעמסס השני והשלישי ומתעודות אוגריתיות. והנה עתה, נוכחנו לדעת, כי השרדנה מוזכרים גם בתנ"ך!
תרצה הכטר
הדיון בעניין נחיצותו או אי נחיצותו של תואר ראשון, למי שממשיך לתואר שני ושלישי עם מחקר המקנה דוקטורט חייב קודם כל להתייחס לזמן שדרוש לאדם כדי להיות בַּשֶל לתואר שלישי ולַמטרה שלשמה מתבקש התואר השלישי. אין דומה מי שחותר להתהדר בתואר שלישי למי שחותר להשתלב בעולם המחקר
מאיר גלבוע
דברי מיכה לינדנשטראוס ובעז ענר, מ"מ מנכ"ל משרדו, בפגישה עם בני המשפחות השכולות באסון השריפה בכרמל, מעלים שאלות קשות: האם הדוח שמתכוון לינדנשטראוס לפרסם לוקה בלהיטות יתר, בתאוות פרסום ובהתרברבות מיותרת, ברצון להשאיר רושם עז לפני פרישה, בחשש לטעויות עובדתיות ולהשפעת הטיות קוגניטיביות, בחשש להקדמת המסקנות לעובדות ובחשש לגיבוש עמדה לפני שמיעת המבוקרים?
נרי אבנרי
בין חברי סיעת "ישראל ביתנו" לא תמצאו מי שיעז להחציף פנים מול ליברמן. האם זה היה כך כל הזמן? הלכתי לארכיון... או-הו - איך שגלגל מסתובב לו...
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il