X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מרים גז-אביגל מלווה ציבורית תזמורת המקאם הישראלית
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
חג פורים בקהילתנו, נסב סביב שישה מרכיבים שכולם הסבו שובבות ושמחה: ההכנות המיוחדות לחג, הכנת הדמויות קריאת המגילה, קבלת ה'פורים', משחקי הגורן וסעודת מרדכי. בהתקרב החג, כל הרחוב התמלא בריחות אפיה, האבות והילדים התרכזו בהשלמת תפירת המן ועשרת בניו, ובהכנת תורן גבוהה לתליית הצלמיות והכנתם לאירוע המרכזי, הוא שריפתם
▪  ▪  ▪
טקס תליית המן ובניו [צילום: יח"צ]

חג הפורים, כפי שנהגנו לחוג אותו, הוא מזיגה של ישן וחדש הדרים בכפיפה אחת. מצד אחד, המשכנו לשמור על מסורות הקהילה התוניסאית, שכללה מנהגים קדומים ומאידך קלטנו את מנהגי ארץ ישראל שברובם הם מנהגי יהודי אירופה.
חג פורים בקהילתנו, נסב סביב שישה מרכיבים שכולם הסבו שובבות ושמחה: ההכנות המיוחדות לחג, הכנת הדמויות קריאת המגילה, קבלת ה'פורים', משחקי הגורן וסעודת מרדכי.
ההכנות לחג הפורים היו רבות מאוד ונמשכו כשבוע ימים, נשות המשפחה תרו אחר מצרכים רבים שחלקם נדירים, על-מנת להכין את כל ממתקי חג מגוונים, שכללו לא פחות מ-7-8 סוגים והעיקריים שבהם הם שושנים מיוחדים מבצק-היא הדבלה ועוגות מסולת ותמרים - הם המקרוד. מספר נשים שאצלם התיימו משחקי הגורן, דאגו לרכוש כלי בית יפים ומגוונים וכל מני חפצי נוי מחרסינה מבעוד מועד.
הגברים הזדרזו לבדוק את המגילות שלא ימצא בהם פגם ובד בבד סייעו לילדים לקושש קש ולמצוא נגריות שמוכנים לתרום נסורת.
הילדים כיתתו את רגליהם מנגריה לנגריה כדי למצוא נסורת וחיפוש קש מסוגים שונים כדי למלא את הדמויות שנתפרו מבעוד מועד, מבד יוטה שסימלו את המן-הוא הדמות הגדולה ועשרת בניו הם עשר דמויות מוקטנות.
טקס שריפת המן
בהתקרב החג, כל הרחוב התמלא בריחות אפיה, האבות והילדים התרכזו בהשלמת תפירת המן ועשרת בניו, ובהכנת תורן גבוהה לתליית הצלמיות והכנתם לאירוע המרכזי, הוא שריפתם. בבוקרו של ערב החג, השכימו הילדים לשריפת המן. העץ שהוכן מבעוד מועד הוצב במרכז השכונה עליו נתלו הדמויות. במרכז נתלתה הדמות הגדולה ומשני עבריה חמש דמויות מוקטנות מכל צד.
הילדים הקיפו את הדמויות ולידם נצמדו מבוגרים ששמרו על בטיחות הילדים. בהינתן האות, הותז חומר דליק והוצתו המן ועשרת ילדיו, וכל הילדים צעקו במקהלה 'ארור המן וברוך מרדכי'.
ליל פורים הגיע ואיתו השמחה הגדולה שאפפה את כל השכונה. הבית התמלא בכעשר סלסילות מגוונות מלאות דברי מתיקה.
הילדים שאימצו את מנהג התחפושות הנהוג בישראל עטו עליהם את בגדי התחפושת, יחד עם אבותיהם הלכו לבית הכנסת לתפילה חגיגית ושמיעת קריאת המגילה והנשים חלקן הלכו גם הן לבית הכנסת וחלקן המתינו בבית לשמיעת קריאת המגילה בחיק המשפחה.
בוקרו של יום פורים היה מלא וגדוש עד כי האישים נראו נחפזים ממקום למקום על-מנת להספיק את כל המשימות. הבוקר נפתח בלבישת התחפושות הליכה לבית הכנסת ושמיעת קריאת המגילה. בבית הכנסת התקיים טקס מיוחד בו תרמו את מחצית השקל. כל משפחה תרמה מחצית השקל עבור כל הזכרים המשפחה- זכר למחצית השקל שהיה נהוג בימי המקדש - זהו מנהג שנמשך מימי בית ראשון. חישוב מחצית השקל הוערך לפי שער אונקיית מתכת הכסף, על כן הסכום היה משתנה משנה לשנה. את כל התרומות הפקידו בידי ראש הקהילה במטרה לרכוש מצות ומצרכים שונים עבור משפחות שהפרוטה אינה מצויה בכיסם.
משחק הגורן
לאחר סיום קריאת המגילה בבית הכנסת ובבתים מרכזיים שאליהם התקבצו נשים שלא הגיעו לבית הכנסת, ניתן היה לראות את הילדים מצפים בכיליון עיניים 'לפורים' שלהם כך כונו מעוט פורים שחולקו לילדים. ה'פורים' ומשלוח המנות שימשו בערבוביה, כאשר הגיעו קרובי משפחה לתת את משלוח המנות הם גם נתנו את ה'פורים' לילדים ולשמחת הילדים לא היה גבול. בשלב הבא נראו במרכזי השכונות מעגלים מעגלים של נשים וילדים המשחקים את משחק הגורן - שהוא שבוש של המילה גורל.
במרכז המעגל ישבה אישה שהכריזה על החפץ שעליו היא עושה את הגורן. כגון: סט כוסות, בובה מהודרת, בובת חרסינה וכדומה. לאחר מכן היא גם הכריזה על המטבע אותו יש לשלם. לאחר שהיא זיהתה מי ומי המשחקים, היא חפנה בידה חופן קטניות כגון: חומוסים או שעועית, וכך, היא זרקה לכל משתתף קטניה אחת ואמרה כתתק - כלומר קח לך. הזוכה המאושר היה מי שמקבל את הקטניה האחרונה. בו בזמן פורץ פרץ של שמחה, ושוב מתחיל המשחק מחדש. לעת ערב חוזרים המורווחים כשידיהם עמוסות לעייפה וחיוך מרוח על פניהם.
הגברים אף הם שיחקו משחקי מזל בכסף, בדרך כלל היו אלה משחקי קלפים. לעת ערב, לפני השקיעה כולם הקפידו לחזור לחיק המשפחה לסעוד את סעודת מרדכי כשהם עייפים ומותשים אך מרוצים.

תאריך:  23/02/2012   |   עודכן:  23/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טקס שריפת המן ומנהגי פורים ביהדות תוניס
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מעניין מאד תודה רבה אשתף בפייס
נעמי הר י  |  17/02/13 06:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק מאיר
ארון הברית כולו סוד, למן היום בו עלה במחשבה ועד ליום בו ניטל או נגנז. כל הכלים שבמשכן, כגון הכפורת, הכרובים, השולחן והמנורה, בלשון יחיד - "וְעָשִׂיתָ", הצטווה משה לעשותם, לבד מן הארון, שבלשון רבים - "וְעָשׂוּ אֲרוֹן עֲצֵי שִׁטִּים"    וינייטה לפרשת תרומה התשע"ב
דן אלון
התעשיות הישראליות עברו כברת דרך ארוכה מאז היוו את תשתית הכלכלה הישראלית של המדינה שבדרך ואת המוטו הישראלי של צרכנות "כחול-לבן". דור המייסדים הלך, ואת מקומו תפסו בני דורות ההמשך של משפחות המייסדים, עם ניהול עסקי במודל רווחיות מואצת, תוך יצירת מרחב של ניכור בין המותגים וציבור הצרכנים. יש סיבות לגאווה ישראלית בסיפור הזה, ותאגידים יעשו נכון אם ימנפו את מוסר ההשכל הזה בטרם יגיע תורם לפרוע את חובם לחברה
גל קסטל
הסיבות העיקריות למחירי הדירות היקרים קשורות בעלויות הקרקע, עלויות פיתוח הקרקע, עלות הבנייה והמפרט הטכני וכמובן מצב הביקושים מול ההיצע
עו"ד אברהם פכטר
הצבת מצלמות בכבישים "האדומים" ובצמתים בעייתיים, באים לתרום למניעה, לרתיעה, להורדת מספר תאונות הדרכים. יש רתיעה פסיכולוגית מעצם הידיעה על נוכחות מצלמות. את הכסף מהקנסות - יש להפנות לשיפור הביטחון ותשתיות התחבורה
מתי דוד
הספר של ד"ר ענת פלג ודברי השופטים והפרקליטים המצוטטים מוכיחים את הדעה הרווחת בציבור מזה זמן רב שהשופטים ועורכי הדין פוחדים מביקורת התקשורת עליהם, דבר שמשפיעה על פסקותיהם של חלק מהשופטים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il