X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כל עוד הסיכוי למתינות לא נפסל בבירור כפועל יוצא של פעולות האחים המוסלמים אשר טרם התבססו בשלטון במצרים באופן מלא, על ישראל להמשיך ולנקוט מדיניות של הסתגלות מחושבת ונכונות לשתף פעולה
▪  ▪  ▪
מוחמד מורסי. מתינות מרומזת? [צילום: מן הטלוויזיה]

לפני שנים רבות, כאשר זה עדיין נחשב חוסר טקט לשאול אישה האם היא צובעת את שערה, חברה אמריקנית למוצרי שיער הריצה קמפיין פרסומי עם תמונה של אישה בלונדינית יפיפייה, שמתחתיה הופיע הכיתוב "האם כן או לא?" שאלה שכזו כבר אינה מעוררת תשומת לב רבה במערב, אף על-פי שעד שנת 2011, המצרים עדיין היססו לשאול בגלוי אם נשיאם, חוסני מובארק, צובע את שערו. כעת, משהסתלק מובארק מהזירה הפוליטית, סוגיית צביעת השיער כבר איננה נמצאת על סדר היום, אך משקיפים עשויים לתהות, באופן דומה, ביחס לאיגרת ששלח לכאורה הנשיא מוחמד מורסי לנשיא ישראל שמעון פרס, "האם כן או לא?"
על-פי משרדו של פרס, השגרירות המצרית בתל אביב העבירה איגרת מהנשיא מורסי, שבה הוא מודה לפרס על ברכותיו לרגל חודש הרמדאן, ומציין כי הוא מצפה ל"השקעת מיטב מאמצינו להחזרת תהליך השלום במזרח התיכון למסלולו הנכון לשם השגת ביטחון ויציבות לכל עמי האזור, לרבות (כך במקור) העם בישראל". הנימה הפייסנית של האיגרת הניעה אפילו כמה ישראלים ספקנים להביע תקווה, כי "הדברים עשויים להסתדר בכל זאת עם האיסלאמיסטים". עם זאת, דוברו של מורסי הזדרז להכחיש את דבר משלוח האיגרת, בטענה כי דיווחי התקשורת אינם תואמים למציאות.
רצון להביך את מורסי
אין זה סביר שאירוע זה הוא רק יציר דמיונו של הנשיא הישראלי. שהרי, האיגרת, לצד מכתב מקדים שהודפס על גבי נייר המכתבים הרשמי של השגרירות המצרית, פורסמה בציבור, ולנשיא פרס לא היה כל עניין לבדות תכתובת זו. לפיכך, יהיה זה כנראה סביר להניח, כי הוא אכן קיבל דבר מה מהשגרירות המצרית בישראל.
מהצד האחר, לא המכתב המקדים ולא האיגרת המצורפת של מורסי (שהודפסה על גבי נייר רגיל) נשאו תאריך או חתימה, והרי מן המפורסמות הוא שאנשי המקצוע במשרד החוץ המצרי ידועים בדרך כלל בקפדנותם בכל הקשור לפרוטוקול הדיפלומטי. תיאורטיקנים של קונספירציה עשויים לפיכך להתפתות להאמין, כי האיגרת אכן נשלחה, אבל לא בידי מורסי, אלא בידי גורמים אחרים במצרים (אולי הצמרת הצבאית המצרית) הלהוטים להביכו. הרי בסופו של דבר, הפגנת יחס ידידותי כלפי ישראלים אינה מקנה שום רווח פוליטי במצרים.
היעדר ראיות כלשהן לביסוס תיאוריה שכזו אינן צפויות לערער את אמינותה בעיני תומכיה המושבעים של הקונספירציה. אחרים צפויים ככל הנראה להניח, כי מורסי אכן שלח מסר - ככל הנראה בעידודם של כמה אורחים אמריקנים בדרג גבוה שביקרו לאחרונה במצרים, כמו מזכירת המדינה הילרי קלינטון ושר ההגנה האמריקני לאון פאנטה - אך באופן כזה שישאיר לו מרווח תמרון להכחשה מתקבלת על הדעת.
גמישות טקטית
איש מלבד מורסי עצמו וכמה מעוזריו הקרובים ביותר אינו יכול להיות בטוח לחלוטין ביחס למידת הדיוק של גרסה זו, אך אם היא נכונה, דומה כי היא מספקת עדות נוספת להנחה הרווחת, כי השלטון כופה מתינות אפילו על המאמין האדוק ביותר מבין המאמינים - מה שיהיה ללא ספק נכון לומר ביחס למורסי, דמות בכירה זה שנים בתנועת האחים המוסלמים. יחד עם זאת, יש כמה סיבות להטיל ספק בתוקפה של הנחה זו, ובוודאי ביחס להתאמתה למקרה זה. ראשית, הרקורד ההיסטורי ביחס לאידיאולוגים בשלטון אינו חד-משמעי, במקרה הטוב.
רבים התפרקו ממטענם האידיאולוגי ומיתנו באופן ברור את הרטוריקה שלהם ואת התנהגותם. הדוגמה הבולטת ביותר לכך בהיסטוריה הקרובה של המזרח התיכון היא, ככל הנראה, אנוואר סאדאת, אשר הפך עם השנים מלאומני קיצוני/אוהד איסלאמיסטי למצדד בדו-קיום בשלום. רבים אחרים נטו לעיתים להפגין גמישות טקטית כשהנסיבות חייבו זאת, אך בד-בבד מעולם לא ויתרו על מערכת האמונות שלהם או על נחישותם לבטא בצורה גלויה את האידיאולוגיות שלהם, גם כאשר הנסיבות עמדו בסתירה לבחירתם האידיאולוגית. בעניין זה דומה כי הדוגמאות המתאימות הן אלו של המנהיגים העליונים של אירן, רוחאללה חומייני ועלי חמאנאי.
שנית, מורסי עדיין לא מחזיק בשלטון. סמכותו נותרה מעורפלת, ומותנית בהבהרות פורמאליות של חלוקת הסמכויות החוקתית במצרים ויישוב המאבק הפוליטי בין הכוחות המזוינים לבין האחים המוסלמים. עם זאת, אין מקום רב לספק, כי כל מעשיו מכוונים להעצמת כוחה של התנועה, ובכלל זה פעולה פרגמאטית לכאורה, הנדרשת להפסת דעתם של קהלים מבית ושל שחקנים זרים, החיוניים להצלחתו. שהרי האחים המוסלמים הבטיחו בתחילה לא להתחרות על יותר משליש, ומאוחר יותר, על מחצית מהמושבים בבחירות לפרלמנט בטרם הציגו בסופו של דבר רשימת מועמדים מלאה.
כמו-כן הם הבטיחו לא להציג מועמד לנשיאות בטרם הציעו מועמד, ואחר כך מועמד אחר - מורסי - לאחר שהראשון נפסל. גמישות שכזו, בדומה לגמישות האידיאולוגית שהשתמעה בנאום ההשבעה של מורסי ובהרכב הקבינט הראשון שאושר תחת נשיאותו, מותרת ואפילו זוכה לעידוד האידיאולוגים של האחים המוסלמים, אשר שואבים השראה לטיעוניהם מחייו ומעיקריו של הנביא מוחמד עצמו. ובכל זאת, גמישות פרגמטית איננה בהכרח מקבילה למתינות אידיאולוגית.
לא האחים המוסלמים וגם לא מורסי עצמו - אשר עזב לכאורה את תנועת האחים המוסלמים ואת הפלג שלה - מפלגת החופש והצדק - צדדו בהסרת שתי החרבות המוצלבות בסמל האחים המוסלמים, או התנכרו למוטו של התנועה: "אללה הוא מטרתנו; הקוראן הוא חוקתנו; הנביא (מוחמד) הוא מנהיגנו; הג'יהאד דרכנו; והמוות למען אללה הוא השאיפה הנעלה ביותר שלנו".
להמשיך לנקוט מדיניות של הסתגלות מחושבת
קיימת אפשרות שהאחים המוסלמים יפנימו בסופו של דבר סוג זה של מתינות בצורה מרומזת ואולי אף יתמכו בה במפורש. אך תוצאה זו אינה מחויבת המציאות, ויש סיבות טובות להישאר ספקנים.
לבסוף, תהא מסקנת הניתוח אשר תהא, יש לה השלכות מעטות לטווח הקצר על המדיניות הישראלית. כל עוד הסיכוי למתינות לא נפסל בבירור כפועל יוצא של פעולות האחים המוסלמים אשר טרם התבססו בשלטון במצרים באופן מלא, ובפרט כל עוד שחקנים בינלאומיים מרכזיים אחרים ממשיכים להאמין, כי הפרגמטיזם האיסלאמי עשוי לגבור על העיקרון האיסלאמי, על ישראל להמשיך ולנקוט מדיניות של הסתגלות מחושבת ונכונות לשתף פעולה, לבל תתרום - או תיחשב כתורמת - לתוצאה שממנה היא מבקשת מעל לכל להימנע: ממשלה מצרית הנשלטת בידי אחים מוסלמים הנחושים להוכיח כי המוטו שלהם אינו אוסף של מילים ריקות מתוכן.

תאריך:  08/08/2012   |   עודכן:  08/08/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עיקרון ופרגמטיזם ביחסי מצרים-ישראל
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רו"ח יפעת שעיה, רו"ח אבי תסאת
גובה המענק הינו בשיעור של 50% מההוצאות המאושרות להקמת נציגויות שיווקיות ו/או התאמת המוצר לשוק היעד עד להיקף מענק כולל של 2.5 מיליון שקלים
מנחם רהט
פיטוריו של המפקח על לימודי האזרחות אדר כהן, מעידים שכשהימין רוצה להשתחרר מלפיתת החנק של פקידי שמאל לעומתיים, הוא יכול    ספק אם הימין באמת רוצה    עובדה: פקידוני הפרקליטות עודם מנהלים מדיניות לעומתית מרדנית מול הממשלה
חיים בר
פיצוח תעלומת התנהגותה של מפלגת שס שאיימה למרוד בתקציב הגזירות, אולם סופו של יום הצביעה בעדו
הרב אליהו קאופמן
על הוריו של החייל שהוכה לפנות לכל ההליכים הפליליים נגד התוקפים ונגד הצבא המאפשר טקסי טרטור נגד מגויסים תמימים ומאפשר לבריונים לנסות לרצוח כאוות נפשם
אליקים העצני
חובה על הארגונים הפוליטיים וההתיישבותיים לקחת את הדוח הזה סעיף אחר סעיף ולהביאו - אם נחוץ - לדיון ולהכרעה בפני וועדת השרים להתיישבות, כדי שההמלצות תהפוכנה להחלטות. מימוש ההחלטות יסיר מעל צווארי מפעל ההתיישבות את טבעת החנק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il