X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מזרח אירופה גם בירושלים [צילום: יח"צ]
מהי באמת החסידות - ביקורת תערוכה
תערוכת "חסידים - לא רק שחור-לבן" במוזיאון ישראל בירושלים עוררה הרבה תגובות כמויות האנשים שמגיעים אליה הן בניגוד לכל הציפיות, ומכל המגזרים בארץ ומחו"ל התערוכה מציגה את התרבות החומרית של העדה המסוימת הזו, בעוד הספר המלווה אותה מעניק לקורא ידע מעמיק אודות כל הסיפור לאמיתו מתי זה החל, למה, מי, ובמה דברים אמורים

לקהל - זהו צוהר שנפתח לעולם סגור, מהודק אבל חזק, והתערוכה מקרבת את החילונים לנושא תוך מתן אפשרות להבינו. ובכך גדולתה. קירוב הלבבות.
התערוכה פורשת תמונה רחבה על תולדות החסידות, על המנהגים, הלבוש, תבניות החיים והמסורת, ומלווה בצילומים, בהקרנת סרטים, במוזיקה חסידית, שבכל מקום בעולם חוזרים ונשמעים אותם הניגונים, באותן התפילות או הזמירות. אני גדלתי בבית מסורתי-דתי, והנעימות אותן שרו בבית הכנסת של אבי, חזרו ונשמעו לי גם מבית הכנסת הקטן שהיה מול ביתי ברמת אביב. כל שבת בבוקר עלתה והגיעה השירה המוכרת לי עד לקומה 11 בה גרנו, והרנינה את הלב בזיכרון של אבא.
מה פירוש חסיד? המילה נגזרה מאיש העושה חסד. מהי החסידות ומתי נולדה? החסידות נולדה בראשית שנות השבעים של המאה השמונה עשרה, על-ידי רבי דב בער ממזריץ'. עוד לפני הבעל שם טוב, שנהוג לייחס לו את ייסוד התנועה. החסידות דוגלת בחידוש חיי הרוח היהודיים בשמחה ובדבקות, אך גם בביצור אורח החיים הדתי תוך התנגדות לכל שינוי. נקודה שמשה רבנו לא כיוון אליה בתורה, וקיבלה את חיזוקה מהנחיית הרבנים. החסידים נוהגים להתפלל בנוסח יהודי ספרד, ולא יהודי אשכנז. החסידות הייתה זרם עממי שכבש המונים, ובמשך מאתיים שנה היא כוח היסטורי בעם היהודי.
העיצובים היפים ביותר
למען האמת, מה ששמר על קיום העם היהודי באלפיים שנות גלות, היו המנהגים והמסורות שייחדו אותם מכל היתר. הגויים יכלו לרצוח ולענות אותם בפוגרומים ובגזרות שונות, אך את הרוח לא יכלו לכלות. האמונה החזקה שימשה כדבק בין כולם וחיזקה אותם. תודה לאל שאנו כבר בארץ אבותינו, ואיננו נזקקים לכל אותם תלבושות וסימנים שייחדו אותנו מהיתר, ואנו חופשיים לשמור על היהדות בלי המנהגים הנוקשים של פעם. כי אלה היו אולי צורך של פעם, אך לא כאן ולא היום.
ובכל זאת, קיימת עדיין בתוכנו, ובמיוחד בגולה,הנטייה לשמור על כל המנהגים הללו, ואנו יכולים למצוא אותן בקהילות כמו במאה שערים, בבני ברק ובעוד קהילות שהפכו לגיטאות בנוסח מזרח אירופה, בהם מהלכים גברים ברחוב עם מעילים שחורים גם בעיצומו של קיץ ישראלי לוהט ומהביל, עם כובעי לבד מהודרים, והרבנים - בכובעי פרוות צובל מחממים במיוחד, מה שהתאים לרוסיה ופולין לפני מאה שנים. הנשים - עוטות גרביים ארוכות וחצאיות ארוכות, וחולצות עם שרוולים המותירים רק את הכפות חשופות. שער הראש של הנשים מגולח או מכונס במטפחות המזכירות את כיסוי הראש של המוסלמיות, כך שקשה להבדיל בין חרדיות יהודיות ומוסלמיות.
ואחרי כל זה, הנה מגיע החלק היפה שבעניין. ראשית - הצילומים העתיקים כמו של חסיד מהלך בסימטה בעיר טארנוב בדרום פולין בשנות השלושים, לפני המלחמה, או בתי הכנסת שהיו קיימים פעם וחלקם נהרסו במלחמה, ולצידם - הפלא ופלא, צילומים מבתים בירושלים כיום, שתבניתם ממש מזכירה את הצילומים ממזרח אירופה. נוסטלגי. כך מלבב צילומו המרהיב של תינוק בטקס "פדיון הבן", כשהוא שוכב על טס מכסף, ועטור בתכשיטי זהב של כל בנות המשפחה, שבהם פודים אותו מהצורך להקריב את הבכור לאל. או צילום של משפחת רב ידוע כיום עם כל משפחתו, ביום נישואי הבת הגדולה. המון יופי עצור ומושקע בתלבושות המרהיבות, בתסרוקות ובכל הפרטים.
התלבושות של החסידים בעת שמחה אינן רק בשחור ולבן. הנשים נראות גם בשמלות כלה מהודרות שאינן מביישות את שלל המעצבים בני זמננו לחילוניות. הילדות לעיתים עוטות ורוד, או שמלות יפהפיות בצבע קרם, פה ושם נראים כחול כהה משובץ בתכלת - אך צבעוניות של ממש עדיין לא נראית שם. ויחד עם זה, ידוע, שבבני ברק ניתן לרכוש את העיצובים היפים ביותר לשמלות לנשים ובנות. תלבושות הגברים והנשים למיניהם מוצגות בשלמותן על גבי בובות-תצוגה, וממחישות את המיגוון הרב בנושא.
חשיפת המגזר לאמנות
עצם התערוכה במוזיאון ישראל חשובה, בגלל כמה סיבות: היא מביאה אל בין כתלי המוזיאון מגזר שהיה אטום עד היום לכל המתרחש בתחום האמנות. בדרכם מהכניסה אל אולמות התערוכה, הם נחשפים ליצירות אמנות קלאסיות, כמו פסלי רודן, וגם אם יש ביניהם המתלוננים שנאלצו לראות גוף אישה בעירום בפסל או בציור, הרי בסך-הכל לא נגרם להם נזק כלשהוא, והם רק נחשפו לאמנות טהורה. לעומת זאת, הרצון של הנהלת המוזיאון לאפשר לפתוח את שעריו לחרדים תוך הקצאת שעות נפרדות לנשים או לגברים מחוץ לשעות הרגילות (החלטה שגרמה להרבה רעש ציבורי) - בכלל לא בא לידי מימוש, מהסיבה שלא התעוררו בקשות ממין זה בכלל. הם באים בהמוניהם, נשים, גברים וילדים, החרדים והחילונים. החרדים נהנים מהיופי שמהלל את תרבותם ומסורתם, והחילונים נחשפים לעובדות שכלל לא ידעו, ולמראות שהיו נראים רק לבני העדה הזו בתחום המסוגר של מגוריהם.
התערוכה מעוצבת להפליא, ומרתקת כל אדם מכל מגזר שהוא. היא מעניקה גאווה לכל יהודי באשר הוא, על מורשת העבר והיופי שבה, ולחרדים - את הלגיטימציה להמשך דבקותם במסורת בת המאתיים שנה הזו. קירוב הלבבות בין שני החלקים בעם - הוא האלמנט הכה חשוב בעצם קיום התערוכה, במוזיאון המתהדר בתערוכות אתנוגרפיות במשך עשרות השנים שערך כדי לעודד את חידוש המסורות שכמעט נמחקו בתהליך "כור ההיתוך" שיצר בן-גוריון. כך זכורות לטובה התערוכות של מסורות העדה הכורדית, התימנית, המרוקאית ועוד, שהציג המוזיאון בעבר. מפעל ראוי לתפארת.
חשוב מאד לשמור על מורשת העבר, אך חשוב גם לשמור ולדאוג לעתיד. ולמוזיאון ישראל - שאפו על העבודה הנהדרת שעשה בתערוכה מושקעת זו.

התערוכה פותחת צוהר ומקרבת לעולם החסידות [צילום: יח"צ]
תאריך:  06/09/2012   |   עודכן:  06/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מהי באמת החסידות - ביקורת תערוכה
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
תיקון קל
אנונימי  |  6/09/12 16:49
 
- ולא היא...
alice  |  7/09/12 00:10
 
- המגיד היה מבוגר מהבעש"ט...
ע"פ המקורות החסיד  |  8/09/12 13:43
2
תיקון קטן
מיכאל ב  |  7/09/12 06:49
3
האמת, קשה להתרגש
יואל קורנבלום  |  8/09/12 18:18
4
ליואל קורנבלום
צפנת  |  9/09/12 08:28
 
- לצפנת
יואל קורנבלום  |  9/09/12 15:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נחום דוניצה
עלות לא בשמיים ופוטנציאל חשיפה עצום שיש לרשתות החברתיות, נותנים גם לבעלי משאבים מצומצמים הזדמנות להגיע לקהל רחב. ובתנאי שעושים זאת נכון    המדריך המלא לפעילות במדיה החברתית
עו"ד ורד כהן, עו"ד רענן בר-און
רכוש משותף הוא כל החלקים בבניין שאינם "דירה", ואשר מיועדים לשמש לפחות את מרבית בעלי הדירות    האם כמה מהדיירים בבית משותף יכולים לתבוע בגין ליקויים ברכוש המשותף, ומה קורה אם יזכו בתביעתם?
יעל קיני
הודות לתחקיר 'מקור ראשון' שעסק בארגון ISM, נדחתה תביעת הוריה של רייצ'ל קורי, שנהרגה מפגיעת דחפור ברצועת עזה, נגד משרד הביטחון
מאיר עוזיאל
כך משתקף השבוע מהפייסבוק שלי
משה ניסנבוים
מופע נעילת פסטיבל הפיוט שהתקיים בשנה שעברה בבית אבי חי בירושלים היה הזדמנות מעניינת בעבורי להכיר פיוטים חדשים ואף לשמוע ביצועים חדשים לפיוטים ידועים    המופע שהתקיים בחודש אלול הוא הכנה רוחנית-מוזיקלית אל הימים הבאים ומעצם טבעו הוא שייך גם אל החודש העטוף גם כך בתפילות ובו מנגינות ישנות וחיבור אל הקודש ואל המסורת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il