X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אבי דוידוביץ קרימינולוג, ניצב-משנה (בדימוס), מומחה בפרופילאות פלילית
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
המשטרה הציגה נתונים לפיהם חלה ירידה בפשיעה בישראל בשנת 2012 הסטטיסטיקה המשטרתית לוקה בחסר בשל הטיות מכוונות ברישום וסיווג תיקי חקירה ובשל שיעור נמוך של מתלוננים בכל מקרה הנתונים המשטרתיים אינם משקפים את מצב הפשיעה אלא אך ורק את תיקי החקירה שנפתחו במשטרת-ישראל בארץ פועלות רשויות נוספות המנהלות חקירות פליליות אך הן אינן מפרסמות נתונים
▪  ▪  ▪
מה הם הנתונים האמיתיים? [צילום: פלאש 90]

השר לביטחון הפנים מר יצחק אהרונוביץ' והמפקח הכללי של משטרת-ישראל, רב-ניצב יוחנן דנינו, סקרו בפני הממשלה, בישיבתה ביום 2.9.12, את פעולות המשטרה בשנת 2012 ותוכניותיה. במהלך הסקירה נמסרו נתונים מספריים על היקף הירידה בפשיעה בכ-5%, בכל סוגי העבירות, במשך שמונת החודשים הראשונים של השנה - לעומת אשתקד. ראש הממשלה הודה לשר לביטחון הפנים, למפכ"ל המשטרה ולשוטרי משטרת-ישראל על פעולותיהם להגברת הביטחון האישי של הציבור בישראל ועל מאבקם בפשיעה.
הנתונים שהמשטרה מציגה הם נתונים על תיקי חקירה שנפתחו במשטרת-ישראל. הם אינם נתונים על היקף הפשיעה בישראל.
הסטטיסטיקה המשטרתית לוקה בתוקף נמוך כתוצאה ממספר גורמים. אחד מהם הוא סיווג שגוי של עבירות בגינן נפתחו תיקי חקירה. בדרך כלל נעשה הסיווג השגוי בכוונת מכוון, כדי לייפות את הנתונים היחידתיים. עבירות חמורות מסווגות כעבירות קלות יותר ותיקי חקירה בהם הראיות נגד החשוד הן רופפות ועמומות, מסווגות כתיקים גלויים, היינו כמקרה מפוענח.
ניתן להניח כי עיוותים כאלו של הנתונים נעשים במידה שווה פחות או יותר לאורך כל השנים, על כן ניתן להתייחס אל גורם זה כאל קבוע סטטיסטי, שאין בכוחו להטות את הסטטיסטיקה ההשוואתית בין השנים ובין יחידות, ואף בין מדינות. ה"פטנט" הזה של יפויי הנתונים אינו המצאה ישראלית ודומה כי הוא בשימוש בכל הסוכנויות בעולם לאכיפת החוק. אכן, מדובר בחריגה מההתנהגות הנורמטיבית על-פי האתיקה המקצועית שעלולה להגיע לעיתים עד כדי עבירות פליליות של ממש (זיוף), אך מבחינה סטטיסטית צרופה, אין לטעון כי ירידה כזו או אחרת בכמויות התיקים הפליליים נגרמה בגלל ליקוי זה.

הסטטיסטיקה הפלילית הרשמית כראי מעוות של המציאות

למען הסר ספק יובהר כי הטיות אלו בנתונים נעשות על-ידי דרגי השטח תוך עצימת עין של הדרגים הממונים, בדרך כלל באמצעות פיקוח רופס וביקורת רופפת. אין מדובר במדיניות מוצהרת של הארגון, או של המדינה, כפי שקרה וקורה במדינות לא מעטות.
בברית-המועצות למשל, לאורך כל תקופת השלטון הסובייטי, הסתירו הרשויות ועיוותו נתונים על הפשיעה, מסיבות פוליטיות, כדי להציג את שיטת הממשל הקומוניסטי כשיטה הפוליטית הנכונה שאינה גורמת לפשיעה - בניגוד לשיטה הקפיטליסטית המצמיחה ומעודדת עבריינות. דיווחי השקר על הפשיעה גם סייעו לממשלות האלו בפוליטיקה הפנימית לכדי לסייע במאבקן נגד מתנגדים כאלו ואחרים למשטרן.
גורם נוסף המביא לנתוני החסר הוא שיעור הדיווח הנמוך של נפגעי עבירות, היינו תלונות. סיבות רבות משפיעות על שיעורי הדיווח למשטרה על עבירות פליליות. חלקן קשור לאמון הציבור במשטרה ולשביעות הרצון מאיכות השירות. בעשורים האחרונים הולכות ופוחתות ההערכות של הציבור כלפי המשטרה. על כן ניתן להניח כי גם חסר הדיווח הולך וגדל.
עם זאת ראוי להדגיש כי במבחן רב-שנתי, ירידה זו בשיעורי הדיווח היא זניחה לעומת השינויים המתגלים בנתונים לאורך השנים. על כן הטענה כי הירידה בשיעור הדיווח למשטרה היא זו שהביאה לירידה בכמות תיקי החקירה המשטרתיים שנפתחו על-ידה, היא טענה מופרזת שאין בה כשלעצמה כדי להסביר את הירידה במספר התיקים.
אם כך, נשאלת השאלה מנין באה הקביעה כי הנתונים שהמשטרה מציגה אינם נתונים על היקף הפשיעה בישראל - אלא הם אך ורק על כמות תיקי החקירה שנפתחו במשטרת ישראל?

רשויות רבות מנהלות חקירות פליליות - אך לא מפרסמות נתונים

עידן המידע
בעידן בו גם הרשות השופטת וגם הרשות המחוקקת מכריזות חדשים לבקרים כי כל המידע הנמצא בידי הרשויות אינו שלהן ואינו רכושן, אלא הוא קניינו של הציבור, אין להסכים למצב בו לא מתפרסמים נתונים כגון כמה תיקי נפתחו במח"ש נגד אנשי משטרה לפי עבירות, דרגות וכיוצא באלה

במדינת ישראל קיימים ופועלים גופי חקירה רבים המנהלים חקירות פליליות לכל דבר ועניין, בנוסף למשטרת-ישראל, שהיא ללא ספק גוף החקירה הגדול מכולם. כל גוף בתחומו. בין היתר ניתן למנות את רשות המיסים - חקירות מס-הכנסה, מכס ומע"מ, משטרה צבאית חוקרת (מצ"ח), המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), רשות ניירות ערך, הרשות להגבלים עסקיים וגופים אחרים נוספים. חלקם אגב מנהלים חקירות פליליות במסגרת הסמכה אישית של בעלי תפקידים.
המשותף לכל הגופים האלו הוא כי רובם ככולם אינם מפרסמים נתונים על היקף תיקי החקירה שנפתחו אצלם. אם נחבר את כמות כל תיקי החקירה הנפתחים בכל הרשויות האלו, יתברר כי מדובר באלפי תיקי חקירה בשנה, ואולי אף עשרות אלפים. איש אינו יודע.
אם היו מתפרסמים כל הנתונים על תיקי חקירה שנפתחו בגופים אלו, והיה גורם מוסמך אחד, כמו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), מרכז את הנתונים ומעבד אותם, בנוסף לסקרי קורבנות הנעשים מעת לעת, ניתן היה לומר כי כל אלו יכולים היו לשקף, במידת מהימנות גבוהה יותר מאשר הסטטיסטיקה המשטרתית, את תמונת המצב על הפשיעה בישראל.
בעידן של השקיפות השלטונית וזכות הציבור לדעת עניינים הנוגעים לחברה ולמדינה, לא ניתן להבין ולקבל הסתרת נתונים כאמור. בעידן בו גם הרשות השופטת וגם הרשות המחוקקת מכריזות חדשים לבקרים כי כל המידע הנמצא בידי הרשויות אינו שלהן ואינו רכושן, אלא הוא קניינו של הציבור, אין להסכים למצב בו לא מתפרסמים נתונים כגון כמה תיקי נפתחו במח"ש נגד אנשי משטרה לפי עבירות, דרגות וכיוצא באלה. אין להרשות מציאות בה רשות המיסים אינה מפרסמת נתונים על תיקי חקירה המתנהלים אצלה, וכך הלאה.
מדינת-ישראל אינה ברית-המועצות או ערב הסעודית. השקיפות היא אמצעי הפיקוח היעיל ביותר לאבטחת טוהר השלטון, למאבק בשחיתויות ולמתן אפשרות נאותה לציבור לבחון את אלו שהוא שלח לנהל את ענייניו.

תאריך:  11/09/2012   |   עודכן:  11/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
אזרח שלו הסובל ממטרדי רעש בשעות הערב המוקדמות מתקשר למשטרה, רק כדי לשמוע את המנטרה כי "מותר עד 23:00 בלילה"    האמנם? - לא!    רעש בלתי סביר אסור בכל שעת היממה    המשטרה זורה חול בעיני הציבור ומפקירה אותו לגחמות של בריוני הרעש
טל מיכאל
כלי-טיס מסתוריים, מדגם לא מזוהה, מפלחים פעם אחר פעם את שמיה של מדינת ישראל, מותירים מאחור רק שובל עשן ותסכול לנסיונות היירוט החוזרים ונשנים של חיל-האוויר, ניסיונות שתמיד הסתיימו במפח נפש. ארבעה עשורים מאוחר יותר משחרר ארכיון צה"ל לפרסום את אחת הפרשות המרתקות בתולדות חיל-האוויר
ג'ניה רומסקי
חילוף חומרים - כולנו שמענו את צמד המילים הללו כמה וכמה פעמים, ואנחנו מגיבים אליו לפעמים כמו שאנחנו מגיבים למילה אחמדניג'אד    מפחיד, מאיים, צריך לעשות איתו משהו, אבל אנחנו לא יודעים הכל עליו    יש הרבה תהיות שטעויות בנוגע לחילוף החומרים, האם הוא אחראי על ירידה במשקל? האם ניתן לשפר אותו? והאם כמות מרובה של ביקורים בשירותים זו אינדיקציה לקצב חילוף החומרים?
רפי מן
קשה להאשים עיתונאים שפונים לעולם היחצנות, אבל כל מעבר כזה מחליש את התקשורת ומחזק את מי שמבקשים לנווט את סדר היום הציבורי לקידום אינטרסים צרים
משה אידל
גרשם שלום גרס כל חייו כי התנועה הציונית חפה מכל אלמנט משיחי    פרופ' משה אידל סבור כי עמדה זו, המתעלמת מההיבטים המשיחיים המובהקים הקיימים בתנועה הציונית, קשורה לאופן הדוגמטי בו הבין שלום את המשיחיות במחקריו האקדמיים. כך מתברר כי דעותיו של שלום כחוקר ועמדותיו בספירה הציבורית עומדות בקשרי גומלין של השפעה הדדית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il