X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
כולנו זוכרים את שנות החמישים והשישים את המנהג היפה לשלוח כרטיסי ברכה בראשית השנה הנה לכם סיפורם של אותם כרטיסי ברכה בתוך תערוכה יפה במוזיאון חצר היישוב בעיר העתיקה כיצד נולד המנהג בשנות הגלות ובשנים שלפני קום המדינה
▪  ▪  ▪
ארון גל מראשי אגודת הסופרים בהונגריה ואורה פיקל, אוצרת ומנהלת המוזיאון [צילום: הרצל חקק]
מנשבת רוח של דור [צילום: באדיבות מוזיאון חצר הישוב]

שימשו לקישוט הסוכה [צילום: באדיבות מוזיאון חצר הישוב]

במוזיאון חצר היישוב בעיר העתיקה נוהגים להעלות תערוכות מיוחדות במינן, תערוכות שמעלות לאוויר ריחות ישנים, סודות של ההיסטוריה, תולדות היישוב הישן בירושלים, סיפורים על ראשית הציונות.
אחת התערוכות היפות של המוזיאון - היא תערוכת איגרות ה"שנה טובה", כרטיסי הברכה הבלתי נשכחים. בתערוכה זו מציג המוזיאון לפני הציבור פכים קטנים מחיי היישוב, משהו שמעבר לאותן איגרות ברכה שובות לב. מעבר לצבעים, לפרחים, לציפורים - מנשבת רוח של דור.
לדברי אורה פיקל צברי, אוצרת התערוכה ומנהלת המוזיאון, יש במנהג של משלוח האיגרות שורשים עמוקים: מנהג משלוח אגרות ברכה לקראת השנה החדשה החל כנראה בקהילות אשכנז דוברות הגרמנית במאה ה-14. במאה ה-19 החל המנהג להתפשט לקהילות מזרח אירופה, ולקהילות הספרדיות באירופה ובמזרח.
המבקרים חוזים באיגרות ומגלים עולם תרבותי קסום, זה העולם שלנו, זו התרבות שלנו. הנה עקידת יצחק על-רקע הרי ירושלים והר הבית, המוזכרת בחלק מעיטורי אגרות הברכה. דוגמה מובהקת בתערוכה: איגרת השנה טובה יוצרת את הזהות המלאה בין מקום העקידה (הר המוריה) לבין ירושלים, המקום ממנו נשלחה אגרת הברכה. מעשה העקדה קשור לראש השנה הן בשל מרכזיותו בתפילות החג - והן בשל השופר העשוי מקרן איל.
אורה פיקל-צברי אוצרת התערוכה מסבירה את הסיפור, שמאחורי עבודת היוצר: לדבריה, האמן השתמש במדרשים כדי לתאר את המאורעות. (בניגוד לציורים בהם נראה יצחק ילד קטן, ובאיגרת שלפנינו בתערוכה - יצחק הנעקד מופיע כפי שמתואר במדרש כבחור בן 40).
סגולה לימים טובים
אנו מגלים בתערוכה לדוגמה, ברכת "שנה טובה"- משנות השלושים של המאה ה-20 - ומתברר שאיגרת זו שימשה אף כעיטור לסוכה. בילדותנו אכן שמרנו את האיגרות הצבעוניות שהגיעו, ונהגנו לתלותן על יריעות הסוכה, סגולה לימים טובים. גם היום אני מוצא על יריעות של סוכות איגרות ברכה תלויות בצד תמונות צדיקים.
יש ברכות ששילבו בתוכן חלקים, וכך נראית אותה ברכה שצוינה לעיל, שהפכה לעיטור של סוכה: הברכה משנות השלושים מחולקת לשלושה חלקים: בחלק העליון מופיעים שלושה מדליונים ובמרכזם המקומות הקדושים: הר ציון, קבר רחל והכותל המערבי. מעל המדליונים- 12 שבטי ישראל.
במרכז: הברכות בעברית ובאידיש. בחלק התחתון: חזון השיבה לציון: המלאך מראה לזקן, הנתמך על ידו, את הגאולה הממשמשת ובאה: בניין נמל תל אביב וגאולת האדמה.
מושכת במיוחדת איגרת צבעונית - מדובר בכרטיס ברכה - מסוף שנות ה- 20' . מדובר בכרטיס שנכתב ע"י הרב אלטר אונגר מצפת לנדיבים בתפוצות - (שמו מופיע באקרוסטיכון). הרב אלטר נרצח עם בני ביתו במאורעות 1929. מדובר בצילום מדפוס מונזון ירושלים. שתי האיגרות מצורפות לכתבה זו.
תערוכה צבעונית ומקסימה - ויש מאחוריה מסר עמוק, תובנות שיורדות לצפונות לבנו: קהל הצופים חוזר לימים שהיו, לפרקים בחיי העם, למוטיבים שהם חלק מהזהות שלנו. לאוצרת התערוכה יש כמה מלים שמאירות את הכול - ואלה דבריה של האוצרת.
אורה פיקל צברי: "בתערוכה מוצגים כרטיסי ברכה שהודפסו בירושלים בשלהי המאה ה-19 ובעשורים הראשונים של המאה ה-20. חלק מהכרטיסים נשלחו כבקשת תרומה מהנדבנים בתפוצות ושימשו לאחר מכן קישוט לסוכה. חלק מכרטיסי הברכה מעוטרים באיורי המקומות הקדושים (הר הבית, הכותל המערבי, הר ציון, מערת המכפלה, קבר רחל, ועוד). רוב החוקרים סבורים, שמטרת התמונות הייתה לעורר את רגשותיהם של הנדבנים בתפוצות לקשיי הקיום של היהודים המקיימים את מצוות ישוב ארץ ישראל".
איגרות השנה טובה מזכירות לנו עולם שהיה, עולם של ערכים ותמימות, האם כל זה יחזור?

כרטיס שנכתב ע"י הרב אלטר שנרצח במאורעות 1929 [צילום: באדיבות מוזיאון חצר הישוב]
תאריך:  11/09/2012   |   עודכן:  12/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אבי דוידוביץ
המשטרה הציגה נתונים לפיהם חלה ירידה בפשיעה בישראל בשנת 2012    הסטטיסטיקה המשטרתית לוקה בחסר בשל הטיות מכוונות ברישום וסיווג תיקי חקירה ובשל שיעור נמוך של מתלוננים    בכל מקרה הנתונים המשטרתיים אינם משקפים את מצב הפשיעה אלא אך ורק את תיקי החקירה שנפתחו במשטרת-ישראל    בארץ פועלות רשויות נוספות המנהלות חקירות פליליות אך הן אינן מפרסמות נתונים
ענבל בר-און
אזרח שלו הסובל ממטרדי רעש בשעות הערב המוקדמות מתקשר למשטרה, רק כדי לשמוע את המנטרה כי "מותר עד 23:00 בלילה"    האמנם? - לא!    רעש בלתי סביר אסור בכל שעת היממה    המשטרה זורה חול בעיני הציבור ומפקירה אותו לגחמות של בריוני הרעש
טל מיכאל
כלי-טיס מסתוריים, מדגם לא מזוהה, מפלחים פעם אחר פעם את שמיה של מדינת ישראל, מותירים מאחור רק שובל עשן ותסכול לנסיונות היירוט החוזרים ונשנים של חיל-האוויר, ניסיונות שתמיד הסתיימו במפח נפש. ארבעה עשורים מאוחר יותר משחרר ארכיון צה"ל לפרסום את אחת הפרשות המרתקות בתולדות חיל-האוויר
ג'ניה רומסקי
חילוף חומרים - כולנו שמענו את צמד המילים הללו כמה וכמה פעמים, ואנחנו מגיבים אליו לפעמים כמו שאנחנו מגיבים למילה אחמדניג'אד    מפחיד, מאיים, צריך לעשות איתו משהו, אבל אנחנו לא יודעים הכל עליו    יש הרבה תהיות שטעויות בנוגע לחילוף החומרים, האם הוא אחראי על ירידה במשקל? האם ניתן לשפר אותו? והאם כמות מרובה של ביקורים בשירותים זו אינדיקציה לקצב חילוף החומרים?
רפי מן
קשה להאשים עיתונאים שפונים לעולם היחצנות, אבל כל מעבר כזה מחליש את התקשורת ומחזק את מי שמבקשים לנווט את סדר היום הציבורי לקידום אינטרסים צרים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il