יום כיפור, הוא יום של חשבון נפש אישי וקולקטיבי. ההתנזרות ממזון ושתייה והינתקות מכל עשייה יומיומית שגרתית, מהווה רקע מתאים ויוצרת מכנה משותף בין כל הצמים והמתפללים. יום כיפור חל בשלהי הקיץ, בימים שעדיין יכול להיות חם מאוד, ולכן חשוב לדעת כיצד להיערך לצום.
העצות מתחלקות לשתי קבוצות, האחת - מה כדאי לעשות, והשנייה - ממה כדאי להימנע. אם יודעים כיצד להיערך לצום יום כיפור, הוא יעבור בצורה טובה, נכונה ומועילה.
כיצד להיערך לצום יום כיפור ומה חשוב לעשות?
- מומלץ להרבות בשתיית מים במהלך היום, מעל 10 כוסות, במרווחי זמן סבירים ולא להעמיס ברגע אחרון;
- רצוי לאכול בסעודה המפסקת מזון קל כגון מרק ירקות שהוא גם מזין וגם מכיל נוזלים, תוספת של פחמימה מורכבת המספקת אנרגיה לגוף לאורך זמן, וירקות חיים ומבושלים המספקים ויטמינים, מינרלים וכמובן נוזלים;
- מומלץ לאכול במהלך היום ארוחות קטנות ולא להגיע מאוד רעבים לסעודה המפסקת ואז לאכול הרבה מדי;
- כדאי לטפטף שמן אתרי לבנדר, לימון, או מנטה על ממחטה ולשמור בשקית סגורה, ולהריח כדי להתרענן;
- כדאי להצטייד במניפה כאשר הולכים לבית-הכנסת כדי למנוע הזעת יתר;
- בסיום הצום, כדאי לשתות תחילה שתי כוסות מים, לאחר-מכן תה צמחים ורק אז לאכול ארוחה במידה.
וממה כדאי להימנע?
- מומלץ שלא לאכול סעודה מפסקת גדולה וכבדה. זה מקשה על הצום ומעודד הזעת יתר בהליכה;
- הסעודה המפסקת צריכה להיות הגיונית כדי למנוע הפרעות בשינה;
- רצוי להימנע ממוצרים המכילים קפאין הנחשבים למשתנים ומגבירי תחושת צמאון;
- כדאי להימנע ממזון מלוח מדי לפני הצום, כדי שלא לגרום לבריחה מוגברת של נוזלים מהגוף;
- לא מומלץ לאכול בסעודה המפסקת פחמימות ריקות (לחם לבן, פסטה וכדומה) שהשפעתן קצרת טווח;
- אוכל מטוגן יוצר הרגשה של צמאון ועלול ליצור הרגשת כבדות בגוף, לכן כדאי להימנע מאכילתו לפני הצום.