X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מעריב הפך לפמפלט של תעמולה פוליטית חד-צדדית ואנטי-לאומית [צילום: פלאש 90]
תראו מה קורא במעריב
'בוגר מעריב' על העיתון שהיה הנפוץ במדינה: ההידרדרות החלה כשמעריב כשחדל לשמש עיתון יהודי, לאומי, ציוני מעריב עדיין יכול להציל את עצמו, אם ישוב להיות שקול, אחראי ואמין
איציק ינאי - ז"ל באופן סופי
יוסי אחימאיר
לפני חודש בדיוק הלך לעולמו איציק ינאי, מי שהיה מופקד בימים עברו על עריכת העמוד הראשון בעיתון מעריב; הלך בשקט, בלי שאיש ידע; בלי שבמותו "עשה כותרת" * מי מבין עורכי וכתבי העיתון דהיום מכיר את השם איציק ינאי? דומני שאפילו השם קרליבך בשבילם הוא רק שם הרחוב בו שוכן בית מעריב
לרשימה המלאה

יוסי אחימאיר
מכתב לשלום רוזנפלד

הימים הנוראים שהסתיימו זה עתה, לא הסתיימו לגבי עובדי עיתון מעריב, העיתון שהתהדר פעם בסלוגן שהיה נכון לשעתו: "העיתון הנפוץ ביותר במדינה" (מישהו עוד זוכר?). עוד צפויים לא מעט 'ימים נוראים' בתחום התעסוקתי והמקצועי, לעובדי העיתון שהידרדר עקב שורה אינסופית של מעידות מערכתיות ומינהליות, לשפל המדרגה, ומצא עצמו מדדה הרחק מאחורי ישראל היום וידיעות.
קריסת עיתון אינה אירוע משמח. כבר אמר הנשיא האמריקני השלישי תומס ג'פרסון: "לו הייתי נאלץ לבחור בין מדינה שיש בה ממשלה ואין בה עיתונות, לבין מדינה שיש בה עיתונות ואין בה ממשלה, הייתי בוחר באפשרות השנייה". אין דמוקרטיה ללא תקשורת. אבל לא כשמדובר בעיתון שהפר בריש גלי, יום אחרי יום, בשנים האחרונות, את אושיות החוזה הלא כתוב שבין העיתון לקורא. בעוד שהקורא ציפה לקבל עיתון רציני, שקול, אמין ואחראי, הוא מצא לפניו פמפלט של תעמולה פוליטית חד-צדדית, אנטי-לאומית.
הצרה היא שהתחושה הזו היא מנת חלקו של ציבור רחב. סקר 'מדד הציונות' שערך לפני שבועיים השבועון 'מוצש' של מקור ראשון באמצעות מכון 'מאגר מוחות', העלה שמעריב חדל מזמן להיות מה שהגדירוהו עורכיו ומייסדיו קרליבך, דיסנצ'יק, שניצר, רוזנפלד ואחרים: "עיתון יהודי, לאומי, ציוני".
מאז זרמה עופרת רבה בדפוס מעריב וגם זו הוחלפה עם הזמן בבייטים דיגיטליים, כמו גם הסלוגן 'העיתון הנפוץ ביותר במדינה', שהפך למשהו קליל ומבטיח: 'תראו מה קורא במעריב'. מה, אם כן, קורא מאז במעריב?
עורכי הסקר פילחו את קהל המשיבים לארבע קבוצות אוכלוסיה, וזה מה שהעלו: בקרב המגדירים עצמם מסורתיים, מעריב נתפש הכי פחות ציוני (17% בלבד סברו שהוא עדיין ציוני; אפילו את הארץ וידיעות מיקמו מעליו) והם הציבו אותו בתחתית המדרגה; בקרב ציונים דתיים הגיע מעריב למקום שלישי מהסוף עם 23% (גרועים ממנו רק הארץ ו-ynet); בקרב חרדים הוא במקום הרביעי מלמטה (עם 15%, אחרי ערוץ 10, הארץ, ערוץ 2 ו-ynet); ובקרב חילוניים במקום ה-5 מלמעלה (עם 52%).

משפחת מעריב

שינויים לרעה
במרוצת השנים הבית חדל להיות בית – לא לקוראיו הנאמנים ולא לעובדיו. העובדים ספגו צמצומי שכר בזה אחר זה, והקוראים קיבלו עיתון שלא לו ייחלו. הציבור, שברובו מצוי במחנה המרכז-ימין השפוי, קיבל עיתון שמבטא קו שמאלני, פוסט-ציוני

גילוי נאות: כותב השורות הללו עשה את (כמעט) כל הקריירה העיתונאית שלו במעריב, במרוצת תקופה משמעותית בת למעלה מארבעים שנה. מעריב היה לי לא בית שני, אלא ראשון. נדרשו ויתורים אישיים רבים מספור, כדי לשמור אמונים לבית, למעריב. אבל המחויבות לא פסקה לאורך 24 שעות היממה (מזל שפעם בשבוע, באה שבת באה מנוחה), וכללה משימות שגבלו לעיתים בסיכון חיים ממש (למשל, נהיגה לבד ברכב פרטי, ללא ליווי, ממטולה לכיכר המוזיאון המרכזית בביירות, ולעיתים עד כביש ביירות-דמשק – אם כי, יש לציין, שהגיזרה אז הייתה שקטה וחיזבאללה טרם בא לעולם). התגמול לכל ההשקעה, הפיסית והנפשית, היה אז השכר ההוגן מאוד והיחס האנושי הנכון. ההנהלה והבעלים התייחסו לעובדים לא רק במונחים של כוח-אדם טכני, אלא ראו בהם בני-בית ב'משפחת מעריב'.
אך במרוצת השנים הבית חדל להיות בית – לא לקוראיו הנאמנים ולא לעובדיו. העובדים ספגו צמצומי שכר בזה אחר זה, והקוראים קיבלו עיתון שלא לו ייחלו. הציבור, שברובו מצוי במחנה המרכז-ימין השפוי, קיבל עיתון שמבטא קו שמאלני, פוסט-ציוני.

שירת הסירנה
יודקובסקי. קרא את רוח הזמן [צילום: פלאש 90]

חיקוי עלוב
העיתון ששש על כל ישוב ביו"ש, על כל בית בגולן, על כל אירוע נוסף של התיישבות והגשמת החזון של ארץ ישראל לעם ישראל, פנה עורף לכל העקרונות שהינחו אותו בימיו הגדולים, וניסה לחקות את עיתוני השמאל

אבל אם להודות על האמת, צריך לומר שהמפולת החלה כבר בשלהי שנות ה-70, כשהעורך המיתולוגי של הקונקורנציה דב יודקובסקי, ידע לקרוא את רוח הזמן ולהמציא יוזמות עיתונאיות גאוניות, שנועדו לעקוף את מעריב. למשל, הנחייתו שאין לפרסם בידיעות ידיעה עיתונאית שאורכה עולה על 150 מילה, ואין להדפיס משפטים ארוכים מ-8 מילים; או הפעלת משכתבים מחוננים שהפכו כל ידיעת זבל לפנינה עיתונאית, ועוד.
המתחרה האליטיסטי לא דיבר בשפתם של בני הדור הצעיר והמוני העולים החדשים. הוא משום מה הסתפק בציבור קוראים מבוגר, ותיק, אשכנזי. הקפיאה על השמרים הולידה אז את הבדיחה העצובה שנשמעה במסדרונות כל אימת ששירת הסירנה של אמבולנס חלפה ברחובות בדרך לבית החולים: ברגע זה ממש מעריב מאבד עוד קורא, או לחלופין נולד עוד קורא לידיעות...
וכך נמשכה ההידרדרות: פעם היו אלה השפה והעריכה הארכאיות של מעריב לעומת העכשוויות של ידיעות, ואחר כך באה ההתנערות הסוחפת מן הקו היהודי-לאומי לטובת אימוץ הנראטיב הפלשתיני השקרי. העיתון ששש על כל ישוב ביו"ש, על כל בית בגולן, על כל אירוע נוסף של התיישבות והגשמת החזון של ארץ ישראל לעם ישראל, פנה עורף לכל העקרונות שהינחו אותו בימיו הגדולים, וניסה לחקות את עיתוני השמאל. הדאגה הכנה והאמיתית מאין כמוה של העורכים והכותבים בעשורים הראשונים של העיתון לגורל המפעל הציוני ולעתידו, שלא מנעה ביקורת מתופעות שליליות אך עשתה זאת ביד אוהבת, בבחינת 'נאמנים פצעי אוהב', נעלמה לטובת מאמץ סיזיפי לחקות עיתונות אחרת – נשכנית, עוינת, פוסט-ציונית ולעיתים פרו-פלשתינית.
בנוסף לכך נסחף מעריב אחר הסתלקות דור המייסדים לפרסומים בלתי אחראיים עד תום, בלתי מבוססים, בלתי בדוקים ומוצלבים מכל כיוון, שהיו בבחינת שקר וכזב. כותבי הכזבים הללו האמינו, כי תפקידם לעצב את המציאות בצלמם כדמותם, ולא רק לשקף אותה כמות שהיא. כך מאס קהל הקוראים במעריב, ברח ממנו וחדל לפרנס בכספו תפישה עיתונאית מעוותת. כך זה נמשך עד שהגיעה ההתרסקות הבלתי נמנעת.

חבורת האפסים

מדהים כיצד לא תפס מעריב שהטיה חזקה שמאלה רק תוביל אותו אל עברי פי פחת. לכן נקלטו בו עובדים כמו האנרכיסט הפרובוקטור חגי מטר, סרבן שירות ידוע שנכלא בשל סירובו ללבוש מדי צה"ל, ואינו חדל מלהתעמת נגד חיילי צה"ל בבילעין, ואף קורא לעולם הנאור להחרים את ישראל בשל "זוועות הכיבוש"; או פעיל השמאל ומקורב לקרן החדשה יואב ריבק שאף הופיע בשמה בכנסת, שכתב בדף הפייסבוק שלו: "תדע כל אם עבריה: זו חבורת האפסים שמכנה עצמה 'ממשלת ישראל'"; או סגן עורך מעריב שי גולדן, שהתבטא אחר הטבח באיתמר: "החדווה בה אנשים מתקבצים סביב פולחן האבל על משפחת פוגל, היא כמו סדנת גיבוש לאומית לפני היציאה לסיבוב שפיכות הדמים הבא. רק בדם אנחנו מבינים".
או הפרשן הבכיר בן כספית, שפרט למעידותיו הרבות בענייני אמת ושקר, סובל מאובססיה חריפה שעניינה תיעובו של ראש הממשלה, עד כדי התייחסות אליו בכל מאמר שני כאילו היה אחרון הבאסטונרים במחנה יהודה (ולא שאנו מחסידיו של נתניהו, אבל יש גבול להשפלתו של מי שהוא ראש הממשלה של כולנו); ועוד רבים אחרים שלא כאן המקום לפרט שמותיהם.
עיתונאים שחלקם היו מתקבלים בברכה בבטאון החמאס 'אל ריסאלה', או ביומון אש"ף 'אל אייאם', גזרו על עיתונם מוות ידוע מראש. השאלה הייתה רק מתי זה יקרה. במעריב הצטרכו להבין שאי-אפשר לרמות את כל הציבור כל הזמן עם כותבים ועורכים הראויים ל'אל קודס' ו'אל פלשתין'. מעריב המתרסק לא הבין שני עקרונות שהבין בשעתו המייסד והעורך הראשון של מעריב ד"ר עזריאל קרליבך: האחד - שהעיתון אמור להיות ציוני, יהודי, לאומי; והשני - העיתון הוא מוצר צריכה שעצם קיומו תלוי בראש ובראשונה אך ורק ברצונם הטוב של קוראיו. ירצו יקנו, לא ירצו לא יקנו.
קרליבך הבין זאת היטב. יום אחד הוא תקף במאמר מערכת בעיתונו מהלך מדיני מסוים של ראש הממשלה דאז דוד בן-גוריון. 'הזקן' השתולל מזעם, הזעיק אליו את קרליבך לשיחת מוטיבציה, ובמהלכה הלם באגרופו על השולחן: "מי שמנהל את המדינה זה אני ולא אתה, קרליבך". העורך המיתולוגי לא נבהל: "זה נכון, אדוני. אבל אתה נבחר רק פעם אחת בארבע שנים. אני צריך להיבחר על-ידי הקוראים יום-יום מחדש"...
אם יבין מעריב המתחדש את העיקרון הזה, ויסלק משורותיו את השמאל הרדיקלי; יחזור למסלול שקול, אחראי ואמין; ויהפוך כלי ביטוי למאוויי הרוב הציוני בעם, יש לו עדיין סיכוי. אל תמהרו להספיד. אם יידע לחזור לדרך המלך, יש לו תקומה.

תאריך:  27/09/2012   |   עודכן:  27/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תראו מה קורא במעריב
תגובות  [ 19 ] מוצגות  [ 19 ]  כתוב תגובה 
1
מסיכם
ניר 1234  |  27/09/12 10:20
2
אכן מעריב הוא סיפור עצוב
דרור5  |  27/09/12 10:34
3
חותם על כל אות ל"ת
עובד מעריב  |  27/09/12 10:59
4
עכשיו כבר אין לו ברירה כי רוב
חובשי כיפה  |  27/09/12 11:50
5
The ballot is stronger than th
לינקולן  |  27/09/12 12:01
6
הפתרון לעיתון מעריב
הצדיקה  |  27/09/12 13:09
7
חבל על בן דרור,ליבסקינד וסגל
רון1  |  27/09/12 13:44
8
עכשיו הם עוד הוסיפו את השטרנהל
ורד  |  27/09/12 13:44
9
יסלק משורותיו את השמאל הרדיקלי
הניה  |  27/09/12 13:52
10
אתה טועה כול התקשורת חדלה !!
אבי קול  |  27/09/12 14:23
11
מעידה או בגידה
מצפה לעוד נפילות  |  27/09/12 16:16
12
עפ"י טור דעות היום בYNET,בקרוב
בקרוב ידיעות יסגר  |  27/09/12 16:23
 
- הפסקתי מנוי בגלל ההטיה המטורפת
שון 2  |  28/09/12 09:08
13
זה לא הכיוון הפוליטי
איר דקל  |  27/09/12 21:14
 
- זה כן פוליטי
קישון  |  28/09/12 09:16
14
גם לדעתי זה לא הכיוון הפוליטי.
אהוד פרלסמן  |  28/09/12 02:07
15
לא היו מספיק עתונאים טובים
בן עזוז   |  28/09/12 04:36
16
צודק מאה אחוז.גם ההפצה צולעת.
םהרבא  |  28/09/12 16:05
17
"מעריב" לא יבין כבר כלום ל"ת
לסגור וזהו  |  28/09/12 16:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אור פישר
שמתי נפשי בכפי במטרה לגלות את נוסחת החוכמה הסודית: כיצד הסבתות משכנעות אותנו, גם את גדולי הווכחנים, האסרטיבים, לקחת אלינו הביתה שלל מצרכים לא נחוצים    כוחה של הסבתא - פרק 1
דודו קוכמן
דוח ה-OECD מראה כי החינוך בישראל במצב מדאיג לעומת החברות האחרות בארגון    הדבר צריך להטריד הן את הממשל, אך גם את החברה האזרחית
הרב אליהו קאופמן
זו לא הפעם הראשונה ששמעתי על "הקלות שבת" שהן למעשה חילול שבת אצל אותם "סרוגים", אצל הקליפות הסרוגות, אלה המפעילים נשקים בשבת - ולאוו דווקא בצבא. תוסיפו לזאת גם את הצעת העבר של ח"כ אורלב, להעביר את יום המנוחה משבת קודש ליום ראשון, ותקבלו מה בדיוק חושבים לעשות כדוד סתיו, יובל שרלו ואפילו שמואל על כל נושא העיסוק בתורה
ניב עמית
שיעור שני בעיתונאות לעורכי מעריב: ההבדל בין ידיעה, כתבה ומאמר, ובילי מוסקונה-לרמן כמשל    וגם: כל כתב זב חוטם, וכל כתבת מתחילה פליטת "במחנה", רואים לעצמם זכות וחובה קדושה לחנך את הקורא הנחות. האומנם?
אלכס לוין
לאורך כל פעילותו התברכנו אנו בחזונו של האיש, בעצתו ובמילותיו הטובות. השראתו ורוחו האדירה רוח האדם שנשבה מכל הוויתו של האח מרדכי בלזר, ימשיכו להיות לפיד מכוון בפעילות של הבניה החופשית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il