כדיאטנית קלינית, השוקלת את המלצותיה על-סמך ידע מבוסס מחקרית, ממלאות העגבניות ומוצריהן מקום חשוב בתפריט המשפחתי המומלץ שלי, ולא פלא: 100 גרם רסק עגבניות, שווה ערך ל-10 עגבניות טריות והוא יכול להוות תחליף של מנת ירק לכאלו שלא אוכלים ירקות טריים מטעמים שונים (טעם, קשיי לעיסה ועוד).
שילוב רסק עגבניות איכותי שאיננו מכיל חומרים משמרים, בתבשילים ובמאפים, הכוללים מעט שמן זית או קנולה (למשל בתבשילי ירקות כמו: במיה, שעועית ירוקה או צהובה, חצילים, גיווץ', מרק עגבניות, פיצות, פסטות, בולונז, מוסקה ועוד), יכול לספק הגנה יעילה וזולה, ללא תופעות לוואי ותוך הנאה רבה בשל הערך הקולינרי שבעגבניות וטעמן הנפלא, כנגד מחלות לב וכלי דם.
אם גם אתם מתכוונים לנצל את השנה החדשה כדי להעלות את סף הבריאות, ההמלצות לדיאטה ים-תיכונית כוללות: אכילה מרובה של ירקות ופירות צבעוניים, שימוש בשמן זית ואגוזים, צריכה מרובה של דגנים מלאים וקטניות, העדפת דגים ועוף על-פני בשר בקר ושתיית יין אדום במתינות.
כולנו יודעים, כי עגבניות ורסק עגבניות, הינם מרכיבים משמעותיים במטבח הים-תיכוני, בעיקר בשילוב עם שמן זית, ולכן מומלצים לשילוב בסלטים טריים, תבשילים ארוכים וכמובן תבשילי ירקות, פיצות ומרקים.
|
סודות הבריאות של העגבניה ומוצריה
|
|
היתרונות הבריאותיים של הדיאטה הים-תיכונית, גרמו לחוקרים לנסות ולמצוא מהם החומרים הפעילים שבדיאטה: האם ניתן לבודד אותם ולמדוד את מידת ההשפעה הייחודית שלהם על הבריאות? בין היתר בדקו החוקרים האם לעגבניות טריות ומוצרי עגבניות (כגון רסק עגבניות), מיץ ורכיבים כימיים ייחודיים שהעגבניות עשירות בהן - יש השפעה על מניעת מחלות.
שאלה נוספת שהטרידה את החוקרים, עסקה בסיבה להשפעה החיובית של מוצרי העגבניות על בריאותנו. לפניכם מקבץ מסקנות המבוסס על מחקרים שהתפרסמו בשנתיים האחרונות, ומחזקים את חשיבות שילוב העגבניות בתפריט היומי של כל המשפחה:
- קרטנואידים: משפחה של חומרים צבעוניים (פיגמנטים) צהובים, כתומים ואדומים, המקנים לעגבנייה את צבעה. חומרים אלו נמצאו כבעלי תפקיד חשוב במניעת מחלות בשל התכונות הביולוגיות שלהם. הם בעלי השפעה נוגדת חמצון (תהליכי חמצון נמצאו כגורמים עיקריים להרס כלי הדם בשל האצת תהליך שקיעת חמרים היוצרים חסימות בצינורות הדם וכן עידוד תהליכי דלקת). בטא קרוטן שהוא אחד מהחומרים הללו, הינו חומר מוצא ליצירת ויטמין A. קרטנואידים הוכרו על-ידי מנהל התרופות האירופאי כבעלי השפעה חיובית על העור, על הראייה, על התאים המרכיבים את המעי ועל מניעה של תהליכי דלקת שהם כאמור, הגורם העיקרי לפגיעה והרס כלי הדם;
- לייקופן: שייך לקבוצת הקרטנואידים. הוא אדום (ובשל היותו מרכיב עיקרי בתערובת הקרטנואידים של העגבנייה, הוא תורם לצבעה האדום). הליקופן הוא נוגד חמצון רב עוצמה ביותר, שמנטרל רדיקאליים חופשיים הפוגעים בתאים בגוף. הוא נקשר עם הפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, עיוורון, סוגים שונים של סרטן ומחלות רבות נוספות. כך לדוגמא: חוקרים מפינלנד בדקו את רמות הליקופן בדם של יותר מ-1,000 גברים בני 65-46. הגברים היו במעקב יותר מ-12 שנים, כדי לתעד מקרי שבץ. נמצא כי אלו שבדמם היו רמות גבוהות של לייקופן, היו בסיכון נמוך ב-55% לחלות בשבץ לעומת אלו שכמות הלייקופן בדמם הייתה נמוכה;
- למה מוצרי עגבניות מסייעים יותר למחלות לב וכלי דם? ההשפעה הטובה ביותר של מוצרי עגבניות בהקשר של מחלות לב וכלי דם נמצאה (וזה מסביר את יתרונות הדיאטה הים-תיכונית) דווקא כאשר העגבניות עברו בישול וריסוק (רסק עגבניות) או טוגנו קלות עם שמן מהצומח כגון שמן זית או קנולה, אז הליקופן זמין יותר לגוף והשפעתו מתחזקת;
- הקשר בין העגבניה ואיזון כולסטרול: בשנת 2011 פרסמו חוקרים מאוסטרליה מסקנות מדעיות המבוססות על תוצאות עשרות מחקרים מ-55 השנים האחרונות שעסקו בהשפעת לייקופן על הבריאות, בין היתר גם על רמות הכולסטרול ולחץ הדם. המחקרים הראו השפעה מיטיבה של צריכת מוצרי מזון עשירים בלייקופן על איזון הכולסטרול וה-LDL (הכולסטרול ה"רע" בשפה עממית). החוקרים ציינו, כי צריכת 25 מ"ג לייקופן (כמות הנמצאת באריזה קטנה של רסק עגבניות המכילה 100 גרם) הייתה כה משמעותית, עד כי ניתן להשוותה לזו של מינון נמוך של סטטינים (התרופה המקובלת לאיזון כולסטרול), רק ללא תופעות הלוואי שלה;
- עגבניות ולחץ דם: חלק מהמחקרים הראו השפעה מיטיבה על יתר לחץ דם: דיאטות עשירות בעגבניות, מוצרי עגבניות ומזונות נוספים אדומים כגון אבטיח, סייעו באופן משמעותי לאיזון לחץ הדם שהוא כידוע בעל השפעה עצומה על התפתחות מחלות לב וכלי דם;
- למה המזון השלם והטבעי עדיף על תוספי תזונה? מבדיקת תוצאות המחקרים שערכו החוקרים האוסטרלים עולה, כי העשרת הלייקופן בתפריט, הייתה באמצעות התזונה, זאת על-ידי תוספת של עגבניות או מוצרי עגבניות (רסק, מרק עגבניות, מיץ ועגבניות טריות) לתפריט ולא באמצעות טבליות לייקופן (שניתן להשיגו גם כתוסף בטבליה). 100 גרם רסק עגבניות, שווי ערך לק"ג שלם של עגבניות טריות. יותר מכך, נמצא כי ההשפעה הטובה ביותר של הלייקופן על מדדים בריאותיים נצפתה דווקא כאשר הגיע כחלק מהמזון השלם. ההסבר המשוער הוא, שחוץ מלייקופן, יש עוד חומרים פעילים רבים בעגבניה (קרטנואידים למשל) ויש יתרון באכילת עגבניה או מוצריה ולא בתוספי תזונה שונים המכילים רק חלקים ממרכיביה, גם אם נמצאו מאוד פעילים.
|
|