X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
פרופ' נפתלי שטרן מומחה לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה   |  מרכז רפואי תל-אביב
טיפול מוקדם נוגד דלקת, עשוי לשפר את נזקי ה"שומן הבוער": הפרעה במשק הסוכר, השמנה, לחץ-הדם ונטייה לסוכרת, בקרב החולים בתסמונת מטבולית
▪  ▪  ▪
ההשמנה הפכה לצרת המונים [צילום: AP]

זה למעלה משני עשורים, שהתסמונת המטבולית מוכרת בעולם הרפואה. לכאורה, מדובר באוסף של מצבים שכיחים המתפתחים באותו אדם, הכולל בעיקר השמנה באזור המרכזי של הגוף ("השמנה בטנית" או "השמנת תפוח"), יתר לחץ דם, הפרעה באיזון סוכר הדם, החל בסוכר מוגבר מעט (100%-125% מ"ג), וכלה בסוכרת ממש, והפרעה בשומני הדם, בעיקר הצטברות רמות גבוהות של טריגליצרידים ו/או רמות נמוכות של "כולסטרול טוב".
בעידן המודרני, אנשים רבים, בחברה המערבית בעיקר, סובלים משילוב זה של הפרעות. עם זאת, הפרעות אלה נראו לרופאים במבט ראשון, בלתי תלויות זו בזו. במשך השנים ניטשו ויכוחים מדעיים סוערים על השאלה אם מדובר בכלל, בתסמונת אמיתית, או שמא מדובר במקבץ מקרי של מצבים שכיחים באותו אדם. באופן לא מפתיע, כביטוי לחוסר ההבנה וההסכמה, כונתה תסמונת זו בראשית הדרך, "תסמונת ה-X".
במקביל, חל בעולם המערבי שינוי מרחיק לכת במבנה גוף-האדם, שינוי שסייע לא מעט בפתרון החידה: האדם המערבי הלך והשמין, והשומן הנצבר התיישב בדרך-כלל באזור הבטן. כך למשל, במרוצת שנות ה-90 של המאה שעברה, עלה היקף המותניים הממוצע של גברים אמריקניים בכ-4 ס"מ וזה של הנשים ב-3.2 ס"מ. ההשמנה הפכה לצרת המונים, ובעקבותיה, שיעור החולים בסוכרת האמיר באופן חד. התסמונת המטבולית הפכה מקוריוז, לאחד המצבים השכיחים ברפואה.
אף על-פי כן, לא כל השמנים חולים בתסמונת המטבולית - חלקם נראה, על-פני השטח לפחות, בריא לחלוטין. מהו המפתח למסלול שאליו "מנותבים", חלק מהחולים, אשר במהלכו מתפתחים לחץ-דם גבוה, ו/או הפרעות במשק הסוכר ובמקביל, הפרעות אופייניות בשומני הדם? מדוע נותרים שמנים אחרים "חסינים" לגמרי?
בשנים האחרונות מצטברות יותר ויותר הוכחות לכך שהשמנה כשלעצמה, אינה מספיקה כדי להוליך את הלוקים בה אל המסלול התחלואי, זה של התסמונת המטבולית. התנהגותה של רקמת השומן, שנחשבה במשך שנים, למאגר פסיבי לחלוטין של אנרגיה עודפת, היא אחד המפתחות החשובים ביותר לפתרון התעלומה.
רקמת שומן "שקטה", המתנהלת כ"חשבון חסכון" פשוט של אנרגיה, עשויה שלא להוות מטרד בריאותי, במשך שנים ארוכות. במצב זה, האנרגיה העודפת, הנצברת כתוצאה מאכילת יתר והיעדר פעילות גופנית מספקת, מנותבת לתאי שומן קטנים, ההולכים ומתרבים על-פי הצורך. אלה נוטים יותר להתיישב מתחת לרקמת העור, על-פני כל חלקי הגוף. בנשים, השומן העודף, ה"בלתי תוקפני", נוטה להצטבר, בעיקר בשנות הפוריות, מהמותניים ומטה. אצל גברים בדרך-כלל, היכולת לאגור "שומן שקט", מוגבלת למדי.

שומן בוער

השמנה מהירה או השמנה החוצה "קו גבול" כמותי מסוים (המשתנה מאדם לאדם), גוררת אחריה תוצאות בולטות: השומן הנצבר הוא שומן "בוער", שומן בעל פרופיל דלקתי; תאי השומן נוטים להתיישב דווקא בתוך הבטן, אך לא די בכך, גם עודפי האנרגיה אינם מנותבים לתאי שומן קטנים ושקטים, אלא זורמים לתאי שומן בעלי יכולת גדילה חולנית, כאלה שמימדיהם הולכים וגדלים, ובתוך כך, אופיים השקט אובד. תאים אלה נעשים פעילים מאוד ומרבים להפריש מתוכם חומרים מזיקים, חומרים מגבירי דלקת. מקצתם משנים את רקמת השומן עצמה, ו"מבעירים" אותה, כך שהיא מושכת אליה גם גורמי דלקת ממחזור הדם, ואלה מגבירים עוד יותר את בעירתם של תאי השומן הגדולים. חומרים אחרים המופרשים מתאי השומן הגדולים וה"אלימים", יוצאים מרקמת השומן אל הדם, מופרשים אל מחזור הדם ומחוללים סדרה של שינויים המוכרים, בהתרחשם בו-זמנית באותו האדם, כ"תסמונת המטבולית".
לדוגמא, קבוצת חלבונים בשם אנגיוטנסינוגן, מגבירה את לחץ הדם, תוקפת את דפנות כלי הדם ומחישה בהם תהליכים של התכווצות יתר ושקיעת רבדים טרשתיים. קבוצה אחרת, הכוללת בראש ובראשונה, את חומצות השומן שמקורן בתאי השומן, יחד עם חומרים מחוללי דלקת, מפריעה לפעולת האינסולין וגם להפרשת האינסולין מהלבלב.
מכאן נובעת גם הנטייה לפתח הפרעות במשק הסוכר, שסימנן ההתחלתי הוא עלייה קלה ברמת הסוכר, עדיין בתחום התקין. במשך הזמן מתפתחת עלייה קלה, אך ממשית בסוכר הדם, מעבר לתחום הרצוי ולבסוף, בחלק מהחולים, סוכרת ממש. העודף הגדול של חומצות השומן הזורם מתאי השומן הגדולים וה"בוערים" מגיע, בין היתר, אל רקמת הכבד. בעיקר, מגיעות לשם חומצות שומן מתאי השומן בתוך הבטן. הכבד הוא היצרן הגדול של "שומני הדם" למיניהם. בהיותו מוצף שומן, הוא מרבה לייצר טריגליצרידים, הזורמים למחזור הדם ומשבשים את יכולתם של חלבונים נשאי שומן לשאת "כולסטרול טוב", מה שמביא לירידה ברמתו.
אך אין די בכך. כבד המוצף כל הזמן בשומן שמקורו בתאי שומן בטניים, אלימים, הופך במשך הזמן ל"כבד שומני" בעצמו. לכאורה, ניתן היה לצפות, כי לכשיתרוקנו תאי השומן הבטניים ממאגרי השומן שלהם, תחדל השפעתם הרעה, אך לא כך קורה: המאגרים הללו מתחדשים כל הזמן בעקבות עודף האנרגיה הנובע, מאכילת יתר ומפעילות גופנית מופחתת.
ההתוודעות ל"שומן הבוער" ולחשיבותו בתסמונת המטבולית, מקורה בראש ובראשונה, מביופסיות של רקמת השומן, תחילה בחיות ניסיון ובשנים האחרונות, גם בבני-אדם, שם ניתן לראות דלקת ברקמת השומן. בדם של חולי תסמונת מטבולית, ניתן למדוד את רמת החומרים המופרשים מתאי השומן ה"בוערים".
אולם, הבשורה החשובה ביותר המגיעה אלינו באחרונה היא, כי טיפול נוגד דלקת, עשוי לשפר את נזקי ה"שומן הבוער". חוקרים מהראוורד דיווחו, כי טיפול תרופתי אנטי-דלקתי, שיפר מאוד את ההפרעה במשק הסוכר, בקבוצה של חולי תסמונת מטבולית. האם אנו קרובים לפתרון המחלה? ייתכן, אך בינתיים אין דרך טובה מאשר להילחם בתקיפות וככל שניתן, במרכיבי התסמונת המטבולית: ההשמנה, לחץ-הדם והנטייה לסוכרת. יתר על כן, ככל שההתערבות מוקדמת יותר, הנזק הנגרם ממצב זה ילך ויקטן.

הכותב הוא מומחה לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ-דם
תאריך:  30/10/2012   |   עודכן:  30/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוחאי עופר
חמאס מפגע גם כדי להראות לפלשתינים שכוחו במותניו. בצה"ל מגבשים דרכי פעולה, אבל נזהרים שלא לדרדר את המצב. אלא אם לא תהיה ברירה אחרת
חובב לויטס
המנטרה עליה נתניהו חוזר אחריה מעל כל במה: "בזכותי כלכלת ישראל לא נמצאת במשבר דומה לזה שקיים בספרד", היא לא נכונה, וזו בלשון המעטה. כך קובע פרופסור אבישי ברוומרן, המועמד הטבעי לתפקיד שר האוצר בממשלת העבודה, שמבין דבר או שניים במגמות ארוכות טווח בכלכלה העולמית. ואם כבר אנחנו במגמות, אז הגיע הזמן לחדול מהפחתת מס החברות ובמקביל להעלאת המסים העקיפים
מיכאל טוכפלד, פלורידה
משיחות עם בכירים במטה של מיט רומני לפני ואחרי העימות האחרון עולה ביטחון בהצלחתו לגבור על אובמה. יועצו הקרוב, דב זקהיים: "רומני הפתיע אפילו אותי. הוא היה מצוין, נשיאותי מאוד, גילה הבנה עמוקה והוכיח כי אין ראוי ממנו לשמש המפקד העליון". העימות הבא יהיה בקלפי
איתמר לוין
בוקר באולמה של השופטת המחוזית הירושלמית רבקה פרידמן-פלדמן מדגים את המצב בו מצויים שופטי ישראל, החייבים למעשה לקבל כמעט כל הסדר טיעון    ועוד בעיה רוחבית: איחורים ניכרים בהבאת עצורים ואסירים בידי השב"ס
אורן פרסיקו
הסכם פשרה בין חברת החדשות של ערוץ 10 ורביב דרוקר לבין בני הזוג נתניהו מסיר זמנית את איום תביעת הדיבה בפרשת ביביטורס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il