X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אנשי רוח בעולם הערבי ממשיכים לקרוא לרפורמה על העמים הערביים ללמוד לעשות חשבון נפש לאומי, להיאבק למען זכויותיהם בעצמם, ללא סיוע מצד גורמי חוץ
▪  ▪  ▪
נסראללה. מטאטאים בעיות תחת שטיח "המאבק בציונות" [צילום: AP]

מאמרו של ד"ר מרדכי קידר "האמת שאינה ערבה לעמי ערב" ("מראה", גיליון 217 26.10.2012), המביא מרשימתו של הפובליציסט הסעודי עבד אללטיף מולחם, ראוי שייקרא לא רק בישראל, אלא במיוחד במדינות המערב, שהיו התומכות העיקריות של המנהיגים העריצים במדינות ערב. מנהיגי המערב סייעו לדיקטטורים הערביים לשלוט במדינות ערב, ולנהל מדיניות לאומנית אנטי-פלורליסטית ואנטי-סובלנית, שעודדה את הקיצוניות הדתית שהשתלטה על עמי ערב. האינטלקטואלים הערביים, כפי שמעיד מולחם, נחלו מפח נפש במאמציהם להפנות את מאבקן של מדינות ערב למלחמה בבערות והשחיתות במקום למלחמה בישראל.
עבד אללטיף מולחם אינו האינטלקטואל הערבי הראשון המפנה את הזרקורים לבעיות האמיתיות בעולם הערבי. אבל הוא נמנה על הראשונים שעושה זאת לאחר תהפוכות "האביב הערבי". קדמו לו אנשי רוח ערביים שביקרו בחריפות את המנהיגים הערביים, על ניצולם את הסכסוך הערבי-ישראלי לדיכוי עמיהם ולהמשך שלטונם. המשורר ניזאר קבאני היה בין ראשוני המבקרים, שהשמיע את קולו לאחר המפלה הערבית במלחמת 1967. בפואמה "השחקנים" (אל מומת'לון) תקף את המנהיגים הערביים, שהפכו את "...השלטון במדינה לסוג של זנות...ואת פלשתין לתרנגולת שביציה היקרות" הם אכלו. בפואמה "מתי תשתתקנה הציפורים" שפורסמה ב-1993, טען קבאני כי האומה הערבית זקוקה למשוררים "מתאבדים" שיכולים להוציאה מן המצב של "חצי השיתוק בו היא שרויה, המונע ממנה את התנועה, הראייה והמבט לעבר אופקי המאה ה-21".
עמי ערב, שמשטריהם התבססו על דומיננטיות דתית שקידשה כניעות, המשיכו "לישון" עם מנהיגים עריצים ומושחתים, בעוד שבאוזניהם מהדהדים דברי הרהב של מנהיגים הששים אלי קרב, דוגמת מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה ומנהיג חמאס איסמעיל הנייה, הנהנים מתמיכתו הנדיבה של נשיא אירן, מחמוד אחמדינג'אד.
שירה נשית נועזת
תיאור קולע למצבה העגום של החברה הערבית הופיע בקריקטורה שהתפרסמה בעיתון "אלערב אליום" הירדני (26.5.2000), המתארת את העולם עולה במדרגות המאה ה-21, ואילו את האומה הערבית יורדת מהן.
לעומת חוסר האומץ שגילתה האומה הערבית בכללותה להתנער ממנטליות העבר, המשיכו משוררים ערבים בודדים ואמיצים לכתוב, במטרה לזעזע את מצפונה. אחמד אבו דהמאן, משורר סעודי, פרסם ("אל-חיאת", הלונדוני, 6.1.2008) שיר שכותרתו: "אנו ישנים כאילו נבראנו כדי לישון". בשיר הוא מבקר בחריפות את המנטליות הפטליסטית המעדיפה להתעלם מאתגרי החיים:
"ישנים במולדת ובנכר, על האדמה ובשמים / ישנים ברווחה, במצוקה ובמחסור / ישנים בארצנו ומארצנו / עם אויבינו ומאויבינו / בתחלואותינו ומתחלואותינו / בכיעורנו ומכיעורנו. ישנים מגבולנו ומזכויותינו / ישנים מעושרנו ובעושרנו / ישנים
משפתנו ובשפתנו / ישנים בכבודנו ומכבודנו / ישנים עם גנבינו ומגנבינו / ישנים עם ההורגים אותנו ומההורגים אותנו / ישנים כאילו נבראנו כדי לישון".
נוכח מציאות זו, סברו האינטלקטואלים הערביים כי כל עוד האומה הערבית אינה חברה פתוחה המאפשרת לבניה ובנותיה להתבטא וליצור, סיכויי השתלבותה בקידמה של המאה ה-21 - קלושים. באופן מפתיע הצמיחו קריאותיהם האמיצות של המשוררים שירה נועזת של משוררות במדינות ערב. אלו הבינו כי כל עוד מעמד האישה הוא נחות, האשה אינה יכולה לתרום את חלקה להתפתחות החברה. סועאד אל צבאח הכוויתית כתבה שירים שבהם קראה לשחרור האישה מכבליהן של מסורות העבר. בשירה "אשה בצוואר הבקבוק", שפורסם ב"אל-חיאת" הלונדוני (7.12.2007 ) זעקה למען זכויות האישה:
"שנאתי הדו-שיח עם המראה / שנאתי הישיבה יום וליל בבית הבובות. מבקשת לקבל חזרה זכות הזעקה / זכות קריאת התגר וזכות הכעס. אני רוצה מקום על האדמה / שבו גדלים השירים כמו גפני הענבים. אני רוצה אוויר נקי / מחשבה נקייה / וחופש הרוח בשדות קני הסוף...".
המשורר אדוניס, שביקורתו החדה היא קול ייחודי בקרב הוגי הדעות הערביים, הוקיע בפואמה "שרידי ביירות" את המלחמות והשאיפות לכיבושים איסלאמיים "פתוחאת" :
"איננו רוצים במחנות צבא, איננו רוצים בביצורים ולא בטילים. איננו רוצים בפשיטות וגם בכיבושים איסלאמיים. ליל המלחמות עייף מכובד תרדמתנו במיטתו. הרוח התעייפה מלטאטא את אברינו".
למרות "האביב הערבי" ושינוי השלטון שהביא בעקבותיו במדינות ערביות, ממשיכים המנהיגים החדשים לטאטא את הבעיות הפוליטיות, הכלכליות והחברתיות הקשות מתחת לשטיח "המאבק בציונות ובישראל", להאשים את האימפריאליזם והגלובליזציה, ונמנעים מיישום הרפורמות הנדרשות. לכן מאמרו של מולחם הוא כה חשוב.
על העמים הערביים ללמוד לעשות חשבון נפש לאומי, להיאבק למען זכויותיהם בעצמם, ללא סיוע מצד גורמי חוץ. אחרת שוב יחמיצו את שיירת הקידמה של המאה ה-21.

מגזין מראה
פורסם במקור במגזין מראה
תאריך:  03/11/2012   |   עודכן:  03/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דרושים משוררים "מתאבדים"
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
המשוררים הנ"ל נוצרים ולכן:
שיר זמיר  |  3/11/12 09:58
 
- אדוניס הוא מוסלמי עלאווי ל"ת
לשיר זמיר  |  3/11/12 10:37
 
- עלאווים אינם מוסלמים:
שיר זמיר  |  3/11/12 10:47
 
- העלאווים הם לגמרי מוסלמים
למר זמיר  |  3/11/12 19:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עדי אמסטרדם
במותו, הזהיר אותנו יצחק רבין מפני הסכנה שבאלימות, הקיימת רק אצל אנשי הימין וחובשי הכיפות    אנשי השמאל, מעצם היותם "אנשי מרכז" או "פעילי שלום", לעולם אינם נוקטים אלימות, לא מילולית ולא פיזית, לא בבלעין ולא באמצעי התקשורת
מנשה שאול
כיכר הלחם הוא אשר הפיל משטרים והביא במקומם אחרים, שגם הם יפלו אם יישאר המצב כפי שהוא    אין שום סיכוי שיבוא יום שהאזרח המצרי ישמע את עצתה של מארי אנטואנט וינטוש את הלחם ויאכל עוגות    העניים הרי אינם מסוגלים לשלם את ההפרש בין מחיר הלחם וזה של העוגות
מרדכי קידר
עוד כאשר כוחות הקואליציה היו בעירק, איפשרה המערכת הפוליטית הכושלת בעירק לאירן לנצל את חולשתה כדי לקנות חלק מהפוליטיקאים, לחסל אחרים ולאיים על הנותרים שינהגו בהתאם כיום אירן היא למעשה הקובעת בעירק    כיום עירק היא חלק בלתי נפרד מהקואליציה השיעית שבהנהגת אירן
אברהם הללי
על שלושה דברים העולם עומד: על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים ועל עול ועל רוע וחמס אל תִּדּוֹם
עקיבה לם
מה ההשפעה האמיתית של המדיה החברתית על הליך הבחירות, ומי באמת מושפע - הבוחר, או הנבחר?
רשימות נוספות
ארדואן מתכנן לבקר בעזה  /  עופר וולפסון
ירדן: סיכלנו מתקפת טרור של אל-קאעידה  /  עידן יוסף
בכיר מערכת המודיעין הלבנונית נהרג  /  עופר וולפסון
אביב ערבי, שלכת ישראלית  /  איתמר לוין
קטר מצטרפת למאבק   /  מנשה שאול
אמיר קטר בעזה - לטוב או לרע?  /  רועי ילינק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il