X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אף על-פי שהמדינה מנהלת את משק החשמל ואת שוק הקרקעות, היא ממליצה לנו לא לקנות ממנה. כך הוכבדו התנאים לרכישת דירה להשקעה. ציונות, מישהו?
▪  ▪  ▪
אין היצע דירות מספיק גם למחוסרי דיור וגם למשקיעים
תקיעת יתד בישראל
אחרי עשרות שנים שבהן הייתה ישראל יעד נכסף עבור יהודים ממדינות מצוקה, היא החלה להיראות כיעד גם בעבור יהודים ממדינות רווחה. הללו הביעו נכונות להשקיע את מיטב כספם ברכישת דירות יוקרה בישראל. הם העשירו את קופת המדינה ותקעו יתד בישראל. ומהי עשייה ציונית אם לא בניית הארץ?

בשנים האחרונות חברת החשמל מסבירה לציבור את החשיבות של "צריכה נבונה" של חשמל. במילים אחרות, היא קוראת לציבור לצרוך פחות חשמל. לעתים היא אף פונה בקריאה נרגשת לציבור שלא להפעיל מכשירים זוללי חשמל בשעות העומס, כדי למנוע קריסה של המערכת. ואילו בנק ישראל פנה אלינו השבוע בדרישה שנחדל ממנהגנו לרכוש דירות להשקעה.
על פניו, שתי הפניות האלה מוזרות. למה לה לחברה שמתפרנסת ממכירת חשמל לבקש מלקוחותיה שירכשו פחות חשמל? ומדוע שהבנק המרכזי יבקש מהמשקיעים בשוק שישקיעו פחות, כשחלק ניכר ממאמצי הבנק הוא לעודד צמיחה?
תשובה אופיינית אחת היא "כשל שוק". כשאנשים אינם מבינים משהו, הם נוהגים לדקלם את צירוף המילים הסתום הזה, ממש כמו שרופאים שולפים את האבחון האלמותי "וירוס". אלא שברור שבשני המקרים האלה, כמו במקרים רבים אחרים, מדובר ב"הכשלת השוק", או ב"כשל רגולטורי". אילו חברת החשמל הייתה פרטית, או לפחות ייצור החשמל היה פרטי, הרי שהשוק הפרטי היה מייצר כל כמות חשמל שהציבור מעוניין לצרוך.
אלא שמכיוון שהשוק הזה מולאם, הממשלה, כמו ממשלות קודמות, אינה מעוניינת להגדיל את ההשקעות בייצור החשמל. הרי גם כך יש חור גדול מאוד בתקציב, ולחברת החשמל עצמה יש חובות אדירים ואין לה כספים להשקעות, גם אם ברור שההשקעות האלה כדאיות והן יחזירו את עצמן בגדול.
וכך, השוק הפרטי מפסיד הזדמנות לייצר חשמל, למכור אותו ולהרוויח; הצרכנים מפסידים בכך שהם מאוימים בהפסקות חשמל ונדרשים לתכנן בקפידה את שעות הצריכה שלהם; המדינה מפסידה הכנסות מרווחים של חברות פרטיות שיכלו להרוויח ממכירת חשמל, כמו גם הפסדים בגין ניהול חברה בלתי יעילה ובזבזנית.
גם ההגבלות על נטילת משכנתאות שפרסם בנק ישראל, מקורן ב"כשל רגולטורי". הניהול הכושל של קרקעות המדינה בידי מִנהל מקרקעי ישראל, ועודף הרגולציה במתן רישיונות בנייה, מביאים לקצב התחלות בנייה אִטי, יחסית לביקושים. לכן, כשנוצר שוק כדאִי להשקעות בנדל"ן, יוצא שאין היצע דירות מספיק גם למחוסרי דיור וגם למשקיעים. וכך, המשקיעים הופכים להיות האויבים של אלה שמעוניינים לרכוש דירה למגורים.
אם נחשוב בהיגיון, נבין שיצירת שוק דירות להשקעה בישראל היא תופעה בריאה ומבורכת, במיוחד כשמדובר במשקיעים זרים, אך גם כשמדובר במשקיעים מקומיים. שוק גדול של דירות להשקעה יוריד את מחירי השכירות, ויפתח אפשרויות שלא עמדו לפנינו עד כה.

יהודים מחו"ל רוצים דיור בישראל

אגדות אורבניות
החלו לרוץ אגדות אורבניות על הדירות השוממות שמקפיצות את מחירי הדיור ומקשות עלינו את החיים. כאילו בעלי הדירות האלה אינם משלמים ארנונה, כאילו כולם אינם משכירים את הדירות, כאילו איננו מרוויחים דבר מהביקורים התכופים של המשפחות המגיעות לישראל ומתחילות בתהליך של היכרות מקרוב, שלא לומר התאקלמות בישראל

במשך עשרות שנים הייתה ישראל יעד נדל"ן מאוד לא אטרקטיבי, הן מסיבות ביטחוניות והן בשל רמת החיים הנמוכה שהייתה פה, בהשוואה למדינות המפותחות בעולם. בשנים האחרונות, סוף-סוף החלה ישראל להיתפס כמו מה שהיא באמת – מקלט בטוח ליהודי העולם - הן בגלל התעוררות האנטישמיות בעולם והחשש העולמי מטרור בכלל והן בשל הצטרפות ישראל למדינות המפותחות והעלייה החדה ברמת החיים כאן.
אחרי עשרות שנים שישראל הייתה יעד נכסף עבור יהודים ממדינות מצוקה, היא החלה להיראות כיעד גם בעבור יהודים ממדינות רווחה. הללו הביעו נכונות להשקיע את מיטב כספם ברכישת דירות יוקרה בישראל. הם העשירו את קופת המדינה במט"ח, העלו את קרנו של השקל, העשירו את קופת המדינה בכספי המִסים על רכישת הדירה, וחשוב מכול – תקעו יתד בישראל.
אלא שהיושבים בציון ראו במעשה זה פלישה עוינת. החלו לרוץ אגדות אורבניות על הדירות השוממות שמקפיצות את מחירי הדיור ומקשות עלינו את החיים. כאילו בעלי הדירות האלה אינם משלמים ארנונה, כאילו כולם אינם משכירים את הדירות, כאילו איננו מרוויחים דבר מהביקורים התכופים של המשפחות המגיעות לישראל ומתחילות בתהליך של היכרות מקרוב, שלא לומר התאקלמות בישראל.
ובכלל, מהי עשייה ציונית אם לא בניית הארץ?
מבחינה כלכלית, אם מיליון יהודים ירכשו דירות בישראל בעשור הקרוב הצמיחה כאן תזנק; מחירי השכירות יהיו אטרקטיביים וגם מחירי הדיור יוזלו. בראייה לאומית, הארץ תיבנה והפיתוח הסביבתי יואץ, וכמוהו גם התשתיות בכלל.
אז למה בנק ישראל אינו מעודד את המגמה הזאת? למה לצד הורדת הריבית לחודש נובמבר ברבע אחוז (לרמה של 2%), הותקנו תקנות נוספות שלפיהן לא תותר למשקיעים (שיש בידם דירה למגורים) משכנתה העולה על 50% משווי הדירה שהם רוכשים? אגב, למשקיעים שאינם מחזיקים בדירה תוגבל תקרת המימון ל-75%. זאת בנוסף להגבלות הקודמות שהטיל בנק ישראל על נוטלי המשכנתאות.
ובכן, בנק ישראל אחראי רק לצד המוניטרי, ולכן אינו יכול לקבוע את קצב שחרור הקרקעות לשוק, למשל. הוא גם לא יכול לעשות דבר כדי לשפר את מצבה של ישראל בסיאוב הרגולטורי בתחום הנדל"ן ובמשך הזמן הנדרש לקבלת אישורי בנייה. וכך, את המצב הבעייתי בתחום הקרקעות, התכנון והאישור אנחנו משלמים גם באפשרויות המימון, בנוסף למגבלות ההיצע ולמחירי הדיור הגבוהים, כמובן.
משום מה, למשקיעים בשוק נראה לגיטימי שבנק ישראל מגביל את האפשרות להשקיע באפיק ההשקעה הפופולרי בעולם בכלל – בנדל"ן. ההגבלות האלה ניחתות עלינו דווקא בתקופה שבה ההשקעה בשוק המניות נראית ספקולטיבית מתמיד, כמו גם ההשקעה בשוק איגרות החוב הקונצרניות. נותר לנו רק לקוות שהממשלה הבאה תראה בבעיה הזאת בעיה לאומית דחופה, ותשחרר את החסמים משוק הנדל"ן המכביד מאוד על רמת החיים שלנו.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  05/11/2012   |   עודכן:  05/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דיור מוגן מדי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הפרטת משק החשמל - אנרון
גדעון אמיר  |  7/11/12 10:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נחום אבניאל
מבחינתי הכול התחיל בסעודת ליל שבת. נו, איך אתם מתכוננים לסופה, שאל אחד החברים. הוא ראה ב-ynet שעומד להגיע לפה הוריקן
מיכאל טוכפלד, ניו-יורק
יום שלישי בבוקר, מנהטן: העיר שלא נגמרת לעולם נראית כמי שעברה קרבות קשים    בימים שאחרי הסופה, ובמקביל לשיקום הנזקים, הסקרנות האמריקנית מתמקדת בשאלה מה תהיה השפעתה של סנדי על ההצבעה. חמישה ימים לבחירות לנשיאות
איתמר לוין
כונס הנכסים הרשמי, פרופ' דוד האן, בהרצאה ציורית וגלוית לב על הליכי פירוק והבראה של חברות: ממניעת התנפלות כוללת על החברה, דרך תפקידם המוגבל של עורכי הדין והשופטים, ועד להכרעה הכלכלית
טופז דרזנר
מומלץ לאכול בננה לפני אימון    פרי הדר פחות מומלץ לפני אימון    בסיום אימון ביום קר, כדאי לאכול מזונות חמים כמו: מרק בטטה עשיר, מרק המכיל קטניות וכדומה
שולמית קיסרי
שאול אברון נפטר ביום שישי בן 68 שנים - שנים בהן טעם מעדנים משובחים מתענוגות כל ארץ, מהמטבחים הכפריים של איכרי אירופה    כל יום היה לו כחגיגה, וכולו היה אהבת אדם ושמחת חיים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il