X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פגעי הסופה סנדי בחוף המזרחי. ברוך שלא עשני אמריקני [צילום: AP]
בחירות בסופה
גם האקלים שלנו וגם שיטת הבחירות שלנו נראים פתאום טוב יותר מאשר באמריקה
מפלגת הכול טוב
יאיר לפיד בעד ירושלים מאוחדת בירת ישראל, נגד הקפאת בנייה בהתנחלויות, בעד גושי היישובים בריבונות ישראל, נגד זכות השיבה, ובעד משא-ומתן אפקטיבי עם הפלשתינים. במילים אחרות, הוא בעד לאכול ונגד לשלם, בעד לרקוד ונגד להזיע, בעד להיות בריא ועשיר ונגד להיות עני וחולה. בעניין האחרון הוא גם מראה דוגמה אישית. הוא בריא ועשיר, וגם יפה.

עסוק וטוב לו
יריב אופנהיימר מתמודד על מקום ברשימת העבודה, ועל כך יש לברך. טוב שהוא יהיה עסוק בפריימריז ובבחירות, בדיונים ובוועידות. ככל שירבה היריב בפעילות מפלגתית כך ייטב לעם היהודי. נקווה ונאחל שגם מיכאל ספרד ירוץ באיזו מפלגה. הרי לא חסרות מפלגות בישראל.

עדיין לא ידוע לאן סחפה הסופה את מערכת הבחירות בארצות הברית, אבל בסוף השבוע האמריקני הסוער הזה מותר לנו לברך פעמיים - ברוך השם שאצלנו אין סופות כאלה, וברוך השם שאצלנו אין בחירות כאלה. לפעמים הרי אנחנו מקנאים בשפע המים והירק של אמריקה ונאנחים על הארץ היבשה והמדברית שלנו. ברגעים כאלה כדאי להיזכר בסנדי המטורפת ובהרג וההרס שהשאירה אחריה. אצלנו ברוך השם שמש בקיץ גשם בחורף ולפעמים הרוח הופכת לנו את המטרייה.
אבל הברכה העיקרית שלא עשני אמריקני מיועדת לכל שוחרי השינוי ומחפשי הנוסחאות הגואלות שיביאו מזור לכל תחלואי הפוליטיקה הישראלית. תסתכלו כמה טיפשית השיטה האמריקנית וכמה שלנו הרבה יותר הגיונית ועניינית וישרה. שם לא המצביעים בוחרים את הנשיא אלא האלקטורים, ואלה מתחלקים בשיטת המנצח לוקח הכול, וכך כל מערכת הבחירות מתנהלת רק 'במדינות המתנדנדות'. אבל מכיוון שרוב המדינות לא מתנדנדות, התוצאה היא שלרוב אזרחי ארה"ב אין בכלל השפעה על תוצאות הבחירות. אזרח של מדינה רפובליקנית שמציע בעד המועמד הדמוקרטי יודע מראש שהקול שלו ייזרק לפח, ולהפך. למה לו לבוא לקלפי?
להצבעתם של אלף קשישים יהודים בדיור המוגן בפלורידה יש חשיבות אדירה, אולי מכרעת, ולהצבעתם של מאה מיליון אמריקנים בכל רחבי ארה"ב אין שום השפעה, ולא משנה אם יצביעו או לא יצביעו. חברי קונגרס עומדים לבחירה כל שנתיים ופעם בשנתיים נבחרים גם חלק מחברי הסנאט, וחוץ מזה יש גם בחירות למושלי המדינות ולפרלמנטים המקומיים, ואין סוף לבחירות ולקמפיינים. הנבחרים - מהנשיא ועד אחרון השריפים והתובעים המחוזיים - עסוקים רק מחצית מזמנם במילוי תפקידם והחצי השני מוקדש למאמץ להיבחר מחדש. הון עתק שופך כל מועמד על מסע הבחירות שלו, והקשר בין הון לשלטון בוטה ועמוק ובלתי נמנע. הנשיא נבחר בתחילת נובמבר ונכנס לתפקידו בסוף ינואר, ובינתיים ברווזים צולעים. נשיאים מגיעים לבית הלבן ישירות מהסנאט או מתפקיד מושל מדינה, ללא שום ניסיון קודם של השתתפות בקביעת מדיניות לאומית.
ואצלנו מי שמצביע משפיע, ואתה יכול לבחור באחת ממגוון מפלגות, והקול שלך קובע את מספר המושבים של המפלגה שבחרת בה. מערכת בחירות נמשכת 90 עד 100 ימים, וממשלה חדשה מוקמת בדרך כלל תוך שלושה שבועות, וראש הממשלה הוא תמיד אדם שכבר ישב בכמה ממשלות ומילא כמה תפקידים של שר.
אפילו בעניין המשילות המפורסמת, לא בטוח שידה של השיטה האמריקנית על העליונה. את רוב תוכניותיו אובמה לא הצליח להוציא אל הפועל, ואפילו את ספינת הדגל שלו - הביטוח הרפואי - הוא העביר בקושי רב, מקוצצת ממרבית מחלפותיה. בקיצור, בואו לא נבכה על האקלים שלנו ולא נרוץ לשנות את שיטת הבחירות שלנו, ובכלל כדאי להרגיע קצת את התשוקה להיות אמריקה.

עדיף בלי כימיה
מדיניות החוץ של ארה"ב לא נקבעת לפי הסימפתיה האישית של הנשיא. לישראל עדיפים יחסים מתוחים ברמה האישית
▪  ▪  ▪

ובהמשך לזה עוד הערה רגע לפני שאנחנו יודעים מיהו הנשיא הבא. רוב הישראלים, ואני ביניהם, מייחלים בצדק לניצחונו של רומני. אבל יש הפרזה גדולה בהפחדות האוי-ואבוי שצפוי לנו במקרה שאובמה מנצח. אובמה לא אוהב אותנו בכלל ולא סובל את נתניהו בפרט, אבל הגיע הזמן להשתחרר מהמחשבה הילדותית כאילו מדיניותה של ארצות הברית נקבעת לפי האהבות והשנאות האישיות של הנשיא. מדיניות החוץ של ארה"ב נקבעת איכשהו במקבילית הכוחות שבין מחלקת המדינה שתמיד הייתה נגדנו ובין הקונגרס שתמיד לטובתנו. גם השקפת העולם של הנשיא קובעת משהו, אבל לא האהבות האישיות שלו ולא מה שקוראים 'כימיה'.
בימי אובמה שלא אוהב אותנו התחזקו מאוד הקשרים הביטחוניים בין שתי המדינות, אמריקה הטילה וטו למעננו באו"ם, ובעניין אירן היא הלכה בנתיב שאליו דחף אותה נתניהו במאמץ גדול, גם אם לא בשמחה ולא בהתלהבות. לכל אלה אין שום קשר לכימיה אישית. אם יש קשר הוא הפוך: לא בריא לישראל המצב שבו נשיא ארה"ב מסתחבק עם ראש הממשלה שלנו ומרעיף עליו אהבה. כשגדול וקטן חברים טובים, הקטן ימלא כל בקשה של הגדול כי לא נעים לסרב לו, ואילו הגדול יכול בקלות להרשות לעצמו לומר 'לא' לבקשה של הקטן. כשגדול וקטן מנהלים ביניהם משא-ומתן מתוך זרות והסתייגות, קל יותר לקטן לעמוד על שלו, לדחות הצעות, להעמיד תנאים ולפעמים לסרב.
החברות המופגנת והמוחצנת בין בוש ושרון שיתקה את שרון לחלוטין מול כל בקשה ולחץ אמריקני. לעומת זאת יחסי האיבה האישית בין קלינטון ונתניהו העניקו לנתניהו יכולת תמרון מול קלינטון ולא פעם ולא פעמיים, בעיניי ראיתי, העמידו אותם במצב של שני סוחרים שמתמקחים ביניהם על תן וקח כשווה מול שווה.
מול אובמה, שהשקפת עולמו פייסנית ופרו-איסלאמית, ושישראל בעבורו היא סוג של מכשול, הדברים נכונים שבעתיים. במישור המדיני ראש ממשלת ישראל צריך להיות חמוש בקשרים טובים עם גורמים אחרים בממשל ובדעת הקהל, ובמישור האישי עדיף ורצוי לו לפתח יחסים קרים וחשדניים, להתייצב מול הנשיא תמיד לדו-קרב דיפלומטי ולעולם לא לסחבקייה, וללחוש לעצמו בכל פגישה: רק לא כימיה.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  05/11/2012   |   עודכן:  05/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בחירות בסופה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
חשיבה פשוטה והגיונית
עז צחורה  |  6/11/12 11:57
2
אליצור דייק לא ישראל היא מכשול
פועה  |  9/11/12 11:50
3
שינוי שיטת ההצבעה בבחירות
יוסי תמיר  |  9/11/12 21:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
שיטת הממשל האמריקנית לא עברה שום שינוי של ממש מאז נקבעה בשלהי המאה ה-18. היא סובלת משורה ארוכה של ליקויים בסיסיים, המובילים לתחלואים בדמות פוליטיזציה מוחלטת ואף שחיתות ממוסדת. מבט שונה על שיטה העלולה להביא לבית הלבן דווקא את המפסיד
ציפי לידר
בשולי הכותרות: החוצפה המחשמלת    אבק הפשע של המלך זוהר ארגוב    פרס לנהג הדורס לתפארת המשפט בישראל?    השלישייה המנצחת בשס    ולקינוח מנצחים ומפסידים
ציפורה בראבי
לא חייבים לציין שהם ספרדים    אנחנו רואים    די אם יצויינו הישגיהם
אברהם פכטר
דדו ז"ל, רמטכ"ל צה"ל במלחמת יום הכיפורים, שילם, אפשר לומר בחייו, על כישלונות ומחדלים של אחרים, שבצר להם, הפילו עליו את כל "התיק" של מלחמת יום כיפור
אריאל דרור
תביעת גירושין בין בני זוג יהודיים ניתנת להגשה בביה"ד הרבני בלבד, שכן ע"פ החוק - רק הוא מוסמך לדון בסוגיה זו    במקרה בו מי מבני הזוג אינו יהודי, יש צורך לפנות בתביעה להתרת נישואין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il