X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ד"ר אורי סגל מומחה לרשתית   |  בי"ח מאיר
הסוכרת פוגעת בתפקודם של כלי דם קטנים הרשתית מכילה כמות גדולה של כלי דם קטנים ומאוד פגיעה לרמות סוכר שאינן מאוזנות הפגיעה ברשתית על-רקע סוכרת נקראת רטינופטיה סוכרתית
▪  ▪  ▪
מחלת הסוכרת עלולה לפגוע ברשתית [צילום: AP]

בשלבים המוקדמים מחלת הסוכרת עלולה לפגוע ברשתית ללא פגיעה בראייה, וללא תסמינים המזהירים את החולה בסוכרת שהעין נפגעה. לכן חשוב מאוד להיבדק באופן סדיר על-ידי רופא עיניים, אף במקרים בהם אין פגיעה בראייה.
בשלבים מתקדמים, המחלה עלולה לגרום להפרעה בראייה שתתבטא בטשטוש הדרגתי בראייה או ירידה פתאומית בחדות הראייה או הפרעות בשדה הראייה. לרוב, הפגיעה במחלת הסוכרת הינה בשתי העיניים, אך לא תמיד באותה חומרה.
סביב יום הסוכרת העולמי שחל ב-14.11.12, להלן הרחבה על רטינופטיה סוכרתית.

רטינופטיה סוכרתית

מחלת הסוכרת פוגעת בתפקודם של כלי הדם הקטנים. הרשתית מכילה כמות גדולה של כלי דם קטנים ומאוד פגיעה לרמות סוכר שאינן מאוזנות. הפגיעה הזו ברשתית על-רקע סוכרת נקראת רטינופטיה סוכרתית. רטינופטיה סוכרתית מהווה את הסיבה העיקרית לעיוורון בעולם המערבי בקרב האוכלוסיה העובדת בני ה-74-25. בשל סיבוך משמעותי זה, אנו עדים לכ-24,000-12,000 מקרים חדשים של עיוורון בשנה בארה"ב.
ברוב המקרים, הסיבה לפגיעה בראייה היא היווצרות בצקת מקולרית - הצטברות נוזלים באזור המקולה (האזור ברשתית האחראי על הראייה המרכזית). בצקת מקולרית מופיעה ב-29% מהמטופלים הסובלים מסוכרת יותר מ-20 שנה.
בשלושה העשורים האחרונים, הטיפול המקובל והמאושר לשימוש על-ידי ארגון הבריאות האמריקני לבצקת מקולרית על-רקע סוכרת (DME) היה טיפול בלייזר לאזור המקולה. למרות שטיפול זה נמצא יעיל במחקרים קליניים, הוא לא נטול סיכונים והשיפור בחדות הראייה הוא בדרך-כלל מינימלי.
היעילות המוגבלת של הטיפול בלייזר הובילה חוקרים ברחבי העולם לחפש טיפולים יותר אפקטיביים. כך הוחל בפיתוח וניסוי של קבוצת תרופות, המוזרקות לעין מסוג נוגדי דלקת או כאלה שמטרתן לפעול כנגד גורמי הצמיחה של כלי דם פתולוגיים.

תרופות נוגדות דלקת

סטרואידים הם חומרים ביולוגים המופרשים באופן טבעי בגוף האדם על-ידי בלוטת יותרת הכליה. פעילותם מבוססת על דיכוי של התהליך הדלקתי ובקרה על פעילות מנגנון החיסון. סטרואידים ניתנו כטיפול לבצקת מקולרית כמעט עשור, כדוגמת הזרקה לחלל הזגוגית של triamcinolone acetonide (קנלוג) שתוארה רבות בספרות הרפואית כטיפול בבצקת מקולרית על-רקע סוכרת.
מחקר של DRCR.net) diabetic retinopathy clinical research network) דיווח, שלטיפול ארוך טווח בסטרואידים אין יתרון על-פני טיפול בלייזר בבצקת מקולרית על-רקע סוכרת, כאשר לאורך מעקב של שנתיים, הטיפול בלייזר נמצא יעיל יותר ועם פחות תופעות לוואי.
מכיוון שהטיפול בהזרקת קנלוג יכול להועיל לפחות לטווח קצר, נעשה ניסיון לחפש מתקן או חומר שמשחרר סטרואידים בשחרור איטי, מתוך תקווה שכך ניתן יהיה להשפיע לאורך זמן במחלה כרונית כמו בצקת מקולרית על-רקע סוכרת. בין המתקנים שפותחו ניתן למצוא את ה-Ozurdex ,vation ,Iluvien, אשר מוזרקים לזגוגית העין, מתפרקים בהדרגה ומשחררים בשחרור איטי טיפול סטרואידי.

אופציות טיפוליות נוספות

בנוסף לטיפול בלייזר או בסטרואידים, קיימים טיפולים נוספים המשתייכים לקבוצת תרופות הנקראות אנטי VEGF ומטרתן לפעול כנגד גורמי הצמיחה של כלי הדם הפתולוגיים.
החומר הגורם לצמיחת כלי הדם החולים נקרא VEGF) Vascular Endothelial Growth Factor). זהו חומר המיוצר בגופנו, שבמצבים מסוימים מעורר צמיחת כלי-דם לא תקינים.
נמצא, כי עיכוב פעולת ה-VEGF גורם לנסיגה ביצירת כלי הדם הלא תקינים. בעקבות זאת, פותחו מספר תרופות החוסמות את פעילות ה-VEGF ועל-ידי כך גורמות לנסיגה של אותם כלי דם בלתי תקינים.
התרופות ניתנות בהזרקה ישירה לתוך חלל העין. טיפול זה נמצא יעיל מאוד לצורה הרטובה של ניוון מרכז הראייה הקשור לגיל (Age Related Macular Degeneration).
בין התרופות הללו ניתן למצוא את התרופה לוסנטיס (Lucentis) שאושרה כטיפול בבצקת מקולרית על-רקע סוכרת. תרופה זו אושרה לשימוש בארה"ב כטיפול בניוון מרכז הראייה הקשור לגיל (נמ"ג) בשנת 2006, ביוני 2010 לבצקת מקולרית על-רקע חסימה ורידית ומאוגוסט 2012 גם אושרה כטיפול בבצקת מקולרית על-רקע סוכרת.
עד-כה פורסמו תוצאות מספר מחקרים שנערכו עם הלוסנטיס, אשר הוכיחו יעילות גדולה בשיפור חדות הראייה בעיניים עם בצקת מקולרית סוכרתית. תרופה זו אושרה לשימוש בארץ כטיפול בניוון מרכז הראייה הקשור לגיל (נמ"ג) לפני מספר שנים ומיוני 2011 גם לבצקת מקולרית על-רקע סוכרת.
טיפולים נוספים במחלות רשתית הם: האבסטין, אשר רשום לטיפול בסרטן המעי הגס ובשנים האחרונות נמצא בשימוש בצורה נרחבת בהזרקות תוך עיניות. מהמחקרים שהתפרסמו עד-כה, האבסטין יעיל לטיפול בבצקת מקולרית סוכרתית. לאחרונה נבדק חומר נוסף VEGF Trap-Eye, אשר נמצא יעיל ובטוח לטיפול בבצקת מקולרית על-רקע סוכרת.
חולים בעלי ביטוח מושלם של קופות-החולים כללית ומכבי, יכולים לקבל אישור להשתתפות בעלות הטיפול בלוסנטיס, לאחר ששלושה טיפולים של אבסטין לא שיפרו את מצבם הקליני. כמו-כן, ניתן לקבל השתתפות בעלות הלוסנטיס דרך ביטוחי הבריאות הפרטיים (בהתאם לפוליסה).
לסיכום, כיום יש בידינו אפשרויות טיפול יעילות מאלו שהוצעו בעבר. אנו עדים להתפתחויות ולחידושים בטיפול בבצקת מקולרית על-רקע סוכרת ובמחלות רשתית בכלל. אנו מלאי תקווה לגבי אפשרויות הטיפול הנוכחיות ולחידושים שיתאפשרו בעתיד.

הכותב הוא מומחה לרשתית ומנתח העובד בבית-חולים מאיר ובבית-החולים הפרטי לעיניים עין-טל בתל אביב
תאריך:  13/11/2012   |   עודכן:  13/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן פרסיקו
"אם אנחנו נאפשר סתימת פיות ולא משנה מה הדעה של אותו אחד שאומר אותה, לדעתי זה באמת הרס הדמוקרטיה". הפרוטוקלים נחשפים: פרשת "סדר יום" ומנחם בן
ד"ר להבית אקרמן
השפתיים הן האיבר הדינמי ביותר בפנים ומושכות אליהן תשומת לב רבה    כיום ניתן בכמה טיפולים קצרים להשיג תוצאות מיידיות של מראה שפתיים מלא וטבעי
אורן פרסיקו
"אין מוקש שהיא לא עולה עליו", העיד חבר הוועד המנהל יעקב בורובסקי על התנהלות הנהלת רשות השידור בפרשת "סדר יום". הפרוטוקולים: תקציר מנהלים
ד"ר ליאנה טריפטו-שקולניק
בחולים עם סוכרת סוג 1, להם חסר אינסולין, זהו הטיפול היחיד והוא חיוני לחייהם    בחולים עם סוכרת סוג 2 הסובלים מעודף משקל, ישנה חשיבות גדולה גם לערך הקלורי של האוכל
משה ניסנבוים
אהוד בנאי מפתיע באלבומו החדש "באופק אחר" עם מנגינה קלאסית מיוחדת ועיבודים טובים    גם האחים ולדמן עושים עבודה מצוינת בדיסק שירי השבת שלהם, ומביאים לא רק לחנים מוכרים אלא גם חדשים לצד ישנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il