X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ד"ר אולג שומייקו פסיכיאטר מומחה   |  מרכז לבריאות הנפש
הפרעת שינה היא סימפטום לדיכאון אך במקרים מסויימים, עלולה להפוך לגורם לדיכאון או לפחות לגורם המחמיר דיכאון חוסר שינה גורם להורדת סף הרגישות הגופנית ובעקבות זאת להעצמה של כאבים ותחושות לא נעימות אחרות
▪  ▪  ▪
בעיות שינה פוגעות באיכות החיים [צילום: AP]

הפרעות שינה הינן תופעה שכיחה באוכלוסיה. בין 30% ל-35% מהאוכלוסיה יסבלו במהלך חייהם מהפרעות שינה, כאשר השכיחות עולה עם הגיל. הסובלים מהפרעות שינה נאבקים בהשלכות של חוסר השינה על תפקודם היום-יומי.
במחקר שנערך לאחרונה על-ידי חברת גיאוקרטוגרפיה עבור טבע ובחן את השלכות חוסר השינה על התפקוד עלה, כי 30% מהסובלים מבעיות שינה, מתקשים להתרכז ביום שלמחרת. מעבר לכך, לחוסר שינה ישנה השפעה על כל מערכות הגוף. השפעות אלה ניתנות לסיווג להשפעות נפשיות והתנהגותיות לצד השפעות פיזיות או גופניות.

השפעות תפקודיות והתנהגותיות

בעיות השינה פוגעות בתפקוד היום-יומי, 28% מהנשאלים במחקר דיווחו, כי הם נזקקים לעזרה במטלות היום-יום (משפחה, סידורים, ילדים וכן הלאה) לאחר לילה ללא שינה. השפעה חריפה יותר של שינה בלתי מרעננת היא על היכולת הקוגניטיבית.
היכולת להתרכז ולקלוט מידע חדש, יורדת משמעותית לאחר לילה עם שינה לקויה ובנוסף מורגשת פגיעה בזיכרון. מעבר לכך, אנשים שאינם ישנים היטב, נוטים לעשות טעויות בעבודה וחמור מכך גם בנהיגה.
חקירות שנערכו לאחר מספר אסונות דוגמת צ'רנוביל ומספר התרסקויות מטוס בעבר, תלו את הסיבה לאסון בקבלת החלטות שגויות או במילים אחרות, טעויות אנוש, שמקורן בין היתר במחסור בשינה.
מעבר לכך, אדם שאינו מצליח להירדם ומבלה שעתיים-שלוש שעות במיטה בעיניים פקוחות, נכנס לתחושת לחץ. המחשבות והדאגות על היום שלמחרת, יחד עם חוסר ההבנה באשר לסיבה שבגינה אינו מצליח להירדם, מעוררות סימפטומים דומים לחרדה ולדיכאון.
מחקרים בתחום הוכיחו, כי קיים קשר חזק בין חוסר שינה למצבי דיכאון וחרדה. מצבי חוסר שינה ידועים כאחד מהסימפטומים הראשונים של דיכאון, כאשר נוכחות של חוסר שינה מקשה על ההתמודדות העצמית ועל הטיפול בדיכאון.
זאת ועוד, סיכוייו של אדם שהתגבר על דיכאון, אך עדיין סובל מהפרעות שינה לחזור למצב דכאוני, גדולים הרבה יותר מאדם ללא מצב של הפרעת שינה. אם כן, הפרעת שינה היא סימפטום לדיכאון אך במקרים מסויימים, עלולה להפוך לגורם לדיכאון או לפחות לגורם המחמיר דיכאון.
בגיל מבוגר עולה השכיחות של בעיות שינה (אחת מהסיבות לכך הינה הירידה בהפרשת המלטונין). בעיות אלה גורמות לירידה בריכוז ובזיכרון ולפגיעה ביכולת להגיב לשינויים סביבתיים. בעקבות זאת, קורים מקרים רבים של אבחון שגוי של מקרי דמנציה שמאפייניהם דומים. לכן חשוב במיוחד בגילאים אלה, להקפיד על טיפול נכון ובזמן.
במקרים רבים, התרופות המקובלות לטיפול בהפרעות שינה עלולות להשאיר סימני ישנוניות וחוסר ריכוז ביום שלמחרת. בעיה זו מאפיינת בעיקר מבוגרים אשר קצב סילוק החומר מגופם איטי יותר. אפשרות נוספת לטיפול תרופתי המתאים בעיקר לאותם מבוגרים מבוססת על מלטונין בשחרור מושהה דוגמת סירקדין, אשר פועל על מנגנון שונה מתרופות השינה האחרות ומביא להשריית שינה באמצעות שחרור מושהה של הורמון השינה מלטונין.
בגילאים צעירים יותר, אנו רואים בעיקר בעיות בתזמון השינה (השעון הביולוגי), תופעה המאפיינת כ-15% מהנערים. אותם נערים אינם מצליחים להירדם בזמן ואורח-החיים המצריך השכמה מוקדמת גורם למחסור בשינה ולחוסר יכולת להתרכז בלימודים. הדבר מביא במקרים מסוימים לאבחון שגוי של הפרעת קשב וריכוז אשר גם במצבים בהם היא קיימת, בעיות השינה מביאות להחמרתה. אותם נערים הסובלים מהפרעה זו, זוכים ליחס עוין מהסביבה שמגדירה אותם כעצלנים ובעקבות זאת נפגע דימויים העצמי.

השפעות גופניות

במהלך שלבי השינה העמוקים, מגיע הגוף להרפיה הכוללת ירידה בלחץ הדם ובדופק. מדובר במצב בו המערכת הקרדיו-וסקולרית נחה ונערכת ליום הפעילות הבא. הפרעות שינה ושינה מועטה, אינן מאפשרים למערכת את המנוחה הרצויה ובעקבות זאת עולה השכיחות של בעיות יתר לחץ דם ושל מקרים כגון: דום לב, אירועים מוחיים ובעיות קרדיו-וסקולריות אחרות.
חוסר שינה גורם להורדת סף הרגישות הגופנית ובעקבות זאת להעצמה של כאבים ותחושות לא נעימות אחרות. לפי המחקר אשר בחן את השלכות חוסר השינה, הרגשת העייפות והחולשה מביאה מעל 6% מהנשים עד כדי היעדרות ממקום העבודה לאחר לילה ללא שינה.
בנוסף, המחסור בשינה מביא להחלשת המערכת החיסונית של הגוף וליכולת של הגוף להתמודד עם מחלות - הן מבחינת עמידות והן מבחינת קצב ההחלמה. מבוגרים שסובלים מבעיות שינה, חשופים יותר לנפילות - הן בגלל הירידה מהמיטה בלילה והן בגלל תחושת הטשטוש בבוקר. נפילות אלה נובעות מעבר לטשטוש גם מערעור היציבות הטבעי שבא עם הגיל ומשמעותן הרסנית בעקבות דילול העצם והנטייה לשברים בגילאים אלה.
השפעה נוספת של בעיות השינה היא על המשקל. מחקרים רבים הוכיחו את הקשר בין בעיות שינה לעלייה במשקל והתפתחות סוכרת, כאשר הסיבות נתלות במספר משתנים: אדם שלא ישן בלילה, מחפש תעסוקה ומרגיש ברעב המתגבר, העייפות האופפת אותו ביום שלמחרת, מונעת ממנו לבצע פעילות גופנית והמשתנה הנוסף הוא ההשפעה השלילית של בעיות שינה על המטבוליזם.
לסיכום, בעיות שינה הינן אחד מן הגורמים המרכזיים לפגיעה באיכות החיים. הן אומנם לא מסכנות חיים באופן ישיר, אך עלולות לעורר בעיות רבות. שינה נחשבת לאחד הדברים החשובים ביותר לאדם על-מנת להישאר בריא (גם בנפשו וגם בגופו). שינה היא מצרך הכרחי שבלעדיו הרבה מאוד מערכות יוצאות מהאיזון. הגוף מפרש חוסר שינה כמצב סטרס ולכן הוא מגיב בהתאם. הטיפולים הקיימים כיום מאפשרים מענה בטוח ואפקטיבי לכל סוגי בעיות השינה, כך שכבר אין צורך לסבול.

הכותב הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל המרפאה להפרעות שינה במרכז לבריאות הנפש באר-שבע
תאריך:  18/11/2012   |   עודכן:  18/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בעיות שינה: לשרוד את היום שאחרי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שולמית קיסרי
לאה גוטליב, מייסדת מפעל בגדי הים "גוטקס", הלכה לעולמה (2012-1918) והותירה אחריה שובל מהמם של בגדי ים מעוצבים    עד לא מזמן, על-אף גילה המופלג, עוד עיצבה גוטליב קולקציית בגדי ים תחת המותג "לאה"    פרידה מהמעצבת הדגולה, האישה המסורה והאם העדינה
עמיר רפפורט
הפתרון האולטימטיבי לטילים מעזה הוא ריסוק שלטונות חמאס, השתלטות על ציר פילדלפי וסלילת הדרך לשובה של הרשות הפלשתינית לרצועת עזה. הסבירות שזה יקרה נמוכה
ד"ר ראול רודריגז
ניתן לתמוך במערכת החיסונית באמצעות מזונות וצמחים מסויימים    יש להרבות באכילת ירקות מבושלים או מוקפצים    מומלץ להרבות במזונות כתומים    מומלץ להוסיף למזון שום המסייע לחיזוק המערכת החיסונית של הגוף
אסף גבור
המפקד הבכיר בצבא המורדים מודה לישראל על שפגעה בצבא אסד, מספר על תנאי הלחימה הקשים, ואומר שהשתלטות אפשרית של קיצוני אל-קאעידה מטרידה אותו יותר מהצורך לנצח את המשטר. "הסעודים והקטרים מזרימים נשק להפלת אסד, אבל רק לקיצונים האיסלאמים. אנחנו זקוקים לפעולה מאזנת של המערב וישראל"
ד"ר יוני ירום
תזונה פונקציונלית שיש בה תועלת בריאותית מעבר למזון הרגיל    מהן סוגי המחלות בהן לתזונה הייעודית חשיבות רבה לייצוב המחלה? כיצד מונעים ומייצבים מחלות כרוניות באמצעות מזון על?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il