X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
על מאמצי שימור התרבות והמוזיקה היהודית שפותחה בתקופת היהודים בגלות כשהם חיו במדינות שונות והושפעו מהתרבות והמוזיקה המקומית
▪  ▪  ▪
מוסיקת לאדינו [צילום: יח"צ]
בעקבות מוסיקת הלאדינו
נורית גרינגר
כאשר אומה מעבירה 2000 שנה מההיסטוריה שלה הרחק ממולדתה, כפי שעשה העם היהודי, יש לכך תוצאות. אחת מהן היא שהיהודים פתחו תרבויות חדשות, כתוצאה מכך שהם חיו בקרב עמים אחרים עם תרבויות אחרות. כך התרבות היהודית הספרדית ומוסיקת הלאדינו נולדו
לרשימה המלאה

אני בטוחה שכשהרומאים גרשו את היהודים ממולדתם יהודה, בשנת 70לספירה, עם ישראל דיבר בשפה אחת והייתה לו תרבות אחת. עם נדידת היהודים בכל רחבי העולם, שלא מבחירתם, בהיותם בגלות במשך 2000 שנה, מבלי שהיה להם מקום שבו יוכלו להישאר לצמיתות, הם פיתחו תרבויות שהושפעו מהמדינה שבה הם חיו במשך זמן, כמו-כן הם דיברו שפות רבות וניבים שונים.
תרבות אחת כזו הייתה של היהודים הספרדיים, שמוצאם היה או שהיו מעורבבים עם העם הספרדי והפורטוגלי לפני גירושם בשנת 1492 לספירה. היהודים בספרד ובפורטוגל דברו לאדינו ושרו את מוסיקת הלאדינו. כאשר אנו מדברים על מוסיקת הלדינו הספרדית, אנו למעשה מקיפים נושא רחב למדי של עשרות שנות היסטוריה ומורשת יהודיות שהתפתחה מארץ ישראל. זה היה מבוסס על שפה יהודית-אספניולית, קסטיליאנית-ספרדית, מעורבבת עם מילים עבריות, מעורבת עם השפה המקומית של המדינה שבה חיו היהודים לאחר הגירוש של 1492.
מאז שישראל הפכה למדינה ריבונית, השפה העברית העתיקה קמה לתחייה ותרבות ישראלית חדשה התפתחה ומתפתחת.לעומת זאת, שפת היידיש שהייתה שגורה בפי יהודי מזרח אירופה והתרבות היהודית של אזור זה הולכת ונמוגה וכך גם התרבות הספרדית היהודית. נעשים מאמצים לשימור ואפילו להחיות חלק מתרבויות אלה, ואם לא ספרי ההיסטוריה בלבד יהיו עדותם.
מקהלת הקול הספרדי המקסימה, בלוס אנג'לס, קליפורניה, שמה לה למטרתה לשחזר את מוסיקת הלדינו הספרדית וכמו-כן קצת מתרבות זו.
המייסד ומנהל מקהלת הקול הספרדי הוא רפאל אורטס הרב גווני שנולד בחרטום, סודן, להורים ציוניים ממוצא ספרדי. בגיל צעיר משפחתו החליטה לעלות לפלשתין דאז, שמאוחר יותר נעשתה מדינת ישראל. רפאל היה בר מזל ללמוד את הרומנסרות הלדינו-ספרדיות מהוריו, במיוחד מאמו. בכל יום שבו רפאל הצעיר היה שב לביתו מבית הספר, היה שומע, ממרחק, את אמו שרה את הרומנסרות, בזמן שבישלה למשפחתה בת תשע הנפשות. שירים יפים אלה אף פעם לא עזבו אותו, גם כשהוא עבד כמהנדס אווירונאוטיקה וחלל.
בהזדמנות האפשרית הראשונה שהייתה לרפאל להגשים את חלומו הוא הקים את המקהלת הספרדית במטרה להחיות מוזיקה מקסימה זו בקרב, לראשונה, היהודים הספרדיים בלוס אנג'לס ולאחר מכן להציג את המוזיקה היקרה כל כך ללבו לכל היהודים - אשכנזים וספרדים כאחד - ברחבי העולם.
אבל מר אורטס אינו לבד במאמציו להפוך את המקהלה שלו למוכרת ברחבי העולם. הוא מקבל עזרה מאבי אבליאב (אבלי), המעבד המוזיקלי המקסים והמוכשר בן ה-31 שלו וחברי מקהלה מצויינים.
מאבי אבליאב (אבלי)
הגעתי לאחת מחזרות המקהלה כדי לספק את הסקרנות שלי והייתה לי הזדמנות לנהל שיחה כנה עם אבלי והסולנית מרגריטה קליגרמן (לשם הראיון מק).
נג: אנא ספר לי קצת על עצמך.
אבלי: נולדתי בישראל; אבי הוא דור ראשון בישראל מבוכרה, שהגיע לישראל בשנת 1948. משפחתו מעידה ל-8 דורות לאחור מספרד. אימי, ממשפחת ניצולי שואה. הורי נפגשו כשאמי הייתה אחות ואבי היה פצוע שנפגע כשהג'יפ שלו עלה על מוקש במלחמת העצמאות.
נג: מתי התגלה הכשרון המוזיקלי שלך?
אבלי: שהייתי צעיר גרנו בדירה קטנה; אבי קנה לאמי מקלדת ויישבתי מרותק בעודי מקשיב לצלילים כשהיא לקחה שיעורי נגינה. יום אחד, בגיל ארבע, פשוט התיישבתי וניגנתי, מהתחלה ועד הסוף, כאילו שאומנתי, את השיר "אני רק רוצה לומר שאני אוהב אותך".
זאת הייתה תחילתה הדרך המוזיקלית שלי לקחתי שיעורי פסנתר עד גיל 13 ובגיל 16 התחלתי לנגן עם להקות והופעות מכל סוג שכללו אירועים גדולים עם קרן הכט. בשל פציעה בתאונת דרכים השירות הצבאי שלי נדחה וזה איפשר לי מיד עם סיום התיכון ללמוד בבית ספר רימון לג'אז ומוזיקה בת זמננו שבו, במשך חמש שנים, עשיתי תואר בטכניקת עיבוד מוזיקה, הלחנה לסרטים, ניצוח וייצור והנדסת מוזיקה. בשנתי הראשונה בבית הספר, בגיל 20, בשיתוף עם שני אנשים אחרים, כתבנו את המוזיקה-לסרט '6 מיליון חתיכות' (2001) עבורו הייתי מועמד לפרס האוסקר ישראלי.
גדלתי עם תרבות המוזיקה האמריקנית שאבי אהב מאוד. לעתים קרובות הוא חיבר אותי לאוזניות והקשבתי במשך שעות לקצב המוזיקה בעודי מתנודד מצד לצד. החלום שלי היה לנסוע לאמריקה ולהיות מלחין ומפיק תקליטים.
נג: מכיוון שאתה נמצא בארה"ב, האם החלום שלך התגשם?
אבלי: הגעתי לאמריקה בגיל 27; השנה הראשונה הייתה קשה עד שיצרתי קשר עם שרון פרבר, מורתי לשעבר שהתגוררה בקליפורניה.
עזרתה הובילה אותי לקבל את תפקיד הניצוח על מקהלת 'לאשיר' עליה ניצחתי במשך שנה וחצי עד שהתפרקה. ואז שרון סיפרה לי על רפאל ומקהלת קול ספרדי שלו. אני לא ידעתי הרבה על מוסיקת הלאדינו. בארץ הכרתי את יסמין לוי.
המפורסמת ברחבי העולם כשגרירת מוזיקת הלאדינו. ולא להשמיט את אביה, יצחק לוי, שנסע לכל מקום שבו הייתה קהילה ספרדית ואסף חומר על מוסיקת הלאדינו שאותו הוציא לאור בחמישה כרכים בשם מזמור אספניול-יהודי. באתי לחזרה של מקהלת קול ספרדי, ראיתי והתאהבתי ברעיון הכללי של המקהלה ומשמעותה ואיתה אני עובד במשך שלוש השנים האחרונות, כשאני מפתח עיבודים מוזיקליים חדשים, שימשכו את הקהל של היום.
"יחד עם עבודתי עם מקהלת קול ספרדי", הוא מוסיף, "יש לי גם חברה שמתפתחת ומקדמת אמנים צעירים."
נג: מה צופן העתיד עבורך והמקהלה?
אבלי: אנחנו מחפשים להרחיב את המקהלה ל-40 חברים ואנחנו מגייסים זמרים. נשתמש גם בתזמורת ונצא למסע הופעות.
משיחתי עם אבלי יכולתי לחוש שאנחנו הולכים ליהנות ממקהלת קול ספרדי לשנים הבאות והם יהיו מפורסמים.
מרגריטה קליגרמן
מאבלי עברתי לשאול את מרגריטה קליגרמן, שנולדה בטשקנט, אוזבקיסטן, איך הגיעה להיות חברה במקהלת קול ספרדי.
מק: אחותי הבכורה למדה מוזיקה. יום אחד, בגיל חמש, התחלתי לשיר ליד המורה למוזיקה שלה והיא הצמידה אותי אליה. לקחתי שיעורי פסנתר במשך שבע שנים ושרתי במקהלת בית הספר. למרות שסיימתי תואר הנדסה אזרחית, מוזיקה הייתה והיא תשוקתי. בשנת 1993 הגרתי לארצות הברית והסבתי את מקצועי לתוכנת מחשבים. כשפגשתי את רפאל אורטס לא ידעתי דבר על מוסיקת הלאדינו אבל התאהבתי בה.
מרגריטה היא סופרנו ופעמים רבות היא הסולנית של המקהלה.
נג: האם את אוהבת להיות במקהלה?
מק: איזה מן שאלה היא זאת? אני חברת המקהלה כבר אחת עשר שנים. האם זה לא אומר משהו?
עם הלהט של רפאל, הכשרון המוזיקלי של אבלי וזמרת כמו מרגריטה, האתגר להחיות את מוסיקת הלאדינו כדי שהדור הבא יהנה ממנה לא תהיה משימה בלתי אפשרית.
מקהלת קול ספרדי הוקמה בשנת 1992, וב-16 בדצמבר 2012, אתם מוזמנים לחזות במופע שלה, שיכלול רקדניות פלמנקו, ובכך תקחו חלק בהתחדשות התרבות הלאדינו-יהודית.
תיהנו.

תאריך:  02/12/2012   |   עודכן:  02/12/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 יצחק לוי  יצחק לוי
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שבנו מכל קצוות תבל להתחדש
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מענין! ל"ת
הניה  |  2/12/12 15:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה דרורי
ניסיונות בשנים האחרונות לשנות את הרכב ביהמ"ש העליון כדי להכניס איזון רב יותר בין הליברליות והשמרנות, נתקלו בזעקות שבר מצד מפלגות השמאל שחזו כיצד מבצרן האחרון עומד ליפול לידי "האויב הימני" - וכיד הפרופגנדה הטובה שלהם, השמאל כמובן זועק "זאבים" כשאפילו שפנים לא נראים באופק. אז נא לא להתרגש מ"נבואות זעם" ומהפחדות
פרד כהן-קידר
הביורוקטיה השוררת בכל התחומים מצמיחה מאכערים ה"מתנדבים" לטפל בבעיות שלנו בביטוח הלאומי, בקופות החולים, ברשות לניצול זכויות השואה וכיו"ב. יש אפילו פרסומות בטלוויזיה למאכערים כאלה, אבל ישנם גם מאכערים שנודף מהם ריח נוכלות. הנה סיפור אמיתי:
יוסי אחימאיר
הגם שחלפו 72 שנה מאז מותו, זאב ז'בוטינסקי משחק תפקיד מרכזי במערכת הבחירות לכנסת ה-19    נתניהו הכריז כי הליכוד ישמור על מורשתו. ובכן, לשם מה השמיע את המובן-מאליו-כביכול?    כמו-כן, ז'בוטינסקי מצוי כרגע במרכז התודעה של דוברי השמאל אך ורק כדי "להשתמש ולזרוק"
איתן קלינסקי
לכוח יש גבולות, הוא חייב להיות מאופק ומרוסן. הכוח אינו דפוס מנווט בחיים. לצערי, לאחר מעשי נבלה של החמאס בישראל, רבים מדי פרצו לחיינו מתוך מסכי הטלוויזיה בחודש נובמבר וצעקו בגרון ניחר: להשמיד אותם ולמחוק אותם
אור יזרעאלי
המחשבה הדמוקרטית מאמינה שההיגיון של ההמון (זה שפעם נהגו גם לכנות הנבער) עולה על זה של המומחים. זה לפעמים מתסכל אבל זה יסוד חשוב בדמוקרטיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il