בכל יום אני מופתעת מחדש לשמוע עד כמה פופולרי הביטוי "ללא הגבלה" כאשר עוסקים במזון. זהו ביטוי אהוד במיוחד בקרב חולי הסוכרת אשר כנראה בשל המגבלות אליהן הם מורגלים, היו מעדיפים לדעת שישנם מזונות שעליהם אין הגבלה וניתן לאכול מהם ככל העולה על הדעת.
הביטוי "ללא הגבלה" אינו רלוונטי בתחום המזון, כיוון שאפילו אם נשתה יותר מדי מים - ללא הגבלה בכלל, נוכל להגיע למצב של הרעלת מים ואלה אפילו אינם מכילים קלוריות. מכאן שגם אכילה היא דבר שיש להגבילו לכמות מסויימת וכיוון שמנגנון הרעב והשובע אצל חלק נכבד מאיתנו, אינו נותן את האיתות הנכון לעיתים מתי להפסיק לאכול, עלינו לעשות זאת בצורה מודעת וכחלק מתכנון נכון של ארוחות במשך היום.
עם זאת, לעיתים קרובות אני נתקלת גם באנשים אשר חוששים לאכול מזונות מסויימים, הנחשבים עשירים בפחמימות, אך לרוב נאכלים בכמות קטנה יחסית. נכון שבצל, סלק וגזר הם ירקות הנחשבים לעשירים יותר בפחמימות באופן יחסי לחסה או למלפפון, אך אינני מכירה הרבה אנשים שאוכלים חמישה בצלים בו-זמנית או שבעה סלקים. בניגוד לכך, אם ניקח לדוגמא, מיץ גזר, דווקא קל מאוד להגיע לכמות זו ולכן שתיית מיצים של פירות וגם של גזר אינה מומלצת.
כפי שכולם כבר יודעים, המזונות המשפיעים ביותר על ערכי הסוכר, הם מזונות אשר מכילים פחמימות כגון: לחם, אורז, פסטה, מאפים, קטניות, פירות, מוצרי חלב נוזליים ודברי מתיקה כמובן. אין הכוונה בכך שלחולי סוכרת אסור לאכול ממוצרים אלו בכלל, עם זאת יש משמעות לסוג הפחמימה הנאכלת ולגודל הארוחה. אכן, קינואה ולחם מחיטה מלאה הם דוגמאות לפחמימות עתירות בסיבים תזונתיים אשר בהשוואה ללחם לבן או פסטה הינם בעלי השפעה טובה יותר על ערכי הסוכר לאחר האכילה, אך גם אם נאכל ממזונות אלו בכמות גדולה מאוד, ייתכן שנראה תוצאה לא רצויה.
כאשר אנו ניגשים לבחור את סוג המזון שאנחנו מתכננים לאכול, חשוב גם לשלב את שאר מרכיבי המזון כגון: חלבון כגון דג, עוף, הודו או בשר רזה, מעט שומן מהצומח עדיף כגון שמן זית, זיתים, אבוקדו, טחינה בארוחה ולאו-דווקא להסתמך אך ורק על המזונות הפחמימתיים.
מרק עדשים, שתי פרוסות לחם שחור, וסלט טאבולה מקינואה הם דוגמאות למזונות איכותיים, אך אם יאכלו כולם יחדיו, יהוו כמות גדולה מדי של פחמימות בארוחה אחת. לעומת זאת, ארוחה של מרק ירקות, מנת דג, שלוש עד שש כפות אורז מלא וסלט ירקות, הינה דוגמה מוצלחת יותר לארוחה מאוזנת שברוב המקרים תשפיע לטובה על ערכי הסוכר בבדיקה לאחר שעתיים.
ובכן, כולנו יודעים היכן ישנן פחמימות, אך לחולה הסוכרתי חשוב להכיר גם את הפחמימות שנמצאות במזונות שאינם מוגדרים כפחמימתיים, בעיקר סוכרתיים שנעזרים בספירת פחמימות.