X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בתיה אלימלך דיאטנית קלינית האגודה הישראלית לסוכרת
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
כולנו יודעים היכן ישנן פחמימות, אך לחולה הסוכרתי חשוב להכיר גם את הפחמימות שנמצאות במזונות שאינם מוגדרים כפחמימתיים, בעיקר סוכרתיים שנעזרים בספירת פחמימות
▪  ▪  ▪
אכלו הכל אך במידה [צילום: פלאש 90]

בכל יום אני מופתעת מחדש לשמוע עד כמה פופולרי הביטוי "ללא הגבלה" כאשר עוסקים במזון. זהו ביטוי אהוד במיוחד בקרב חולי הסוכרת אשר כנראה בשל המגבלות אליהן הם מורגלים, היו מעדיפים לדעת שישנם מזונות שעליהם אין הגבלה וניתן לאכול מהם ככל העולה על הדעת.
הביטוי "ללא הגבלה" אינו רלוונטי בתחום המזון, כיוון שאפילו אם נשתה יותר מדי מים - ללא הגבלה בכלל, נוכל להגיע למצב של הרעלת מים ואלה אפילו אינם מכילים קלוריות. מכאן שגם אכילה היא דבר שיש להגבילו לכמות מסויימת וכיוון שמנגנון הרעב והשובע אצל חלק נכבד מאיתנו, אינו נותן את האיתות הנכון לעיתים מתי להפסיק לאכול, עלינו לעשות זאת בצורה מודעת וכחלק מתכנון נכון של ארוחות במשך היום.
עם זאת, לעיתים קרובות אני נתקלת גם באנשים אשר חוששים לאכול מזונות מסויימים, הנחשבים עשירים בפחמימות, אך לרוב נאכלים בכמות קטנה יחסית. נכון שבצל, סלק וגזר הם ירקות הנחשבים לעשירים יותר בפחמימות באופן יחסי לחסה או למלפפון, אך אינני מכירה הרבה אנשים שאוכלים חמישה בצלים בו-זמנית או שבעה סלקים. בניגוד לכך, אם ניקח לדוגמא, מיץ גזר, דווקא קל מאוד להגיע לכמות זו ולכן שתיית מיצים של פירות וגם של גזר אינה מומלצת.
כפי שכולם כבר יודעים, המזונות המשפיעים ביותר על ערכי הסוכר, הם מזונות אשר מכילים פחמימות כגון: לחם, אורז, פסטה, מאפים, קטניות, פירות, מוצרי חלב נוזליים ודברי מתיקה כמובן. אין הכוונה בכך שלחולי סוכרת אסור לאכול ממוצרים אלו בכלל, עם זאת יש משמעות לסוג הפחמימה הנאכלת ולגודל הארוחה. אכן, קינואה ולחם מחיטה מלאה הם דוגמאות לפחמימות עתירות בסיבים תזונתיים אשר בהשוואה ללחם לבן או פסטה הינם בעלי השפעה טובה יותר על ערכי הסוכר לאחר האכילה, אך גם אם נאכל ממזונות אלו בכמות גדולה מאוד, ייתכן שנראה תוצאה לא רצויה.
כאשר אנו ניגשים לבחור את סוג המזון שאנחנו מתכננים לאכול, חשוב גם לשלב את שאר מרכיבי המזון כגון: חלבון כגון דג, עוף, הודו או בשר רזה, מעט שומן מהצומח עדיף כגון שמן זית, זיתים, אבוקדו, טחינה בארוחה ולאו-דווקא להסתמך אך ורק על המזונות הפחמימתיים.
מרק עדשים, שתי פרוסות לחם שחור, וסלט טאבולה מקינואה הם דוגמאות למזונות איכותיים, אך אם יאכלו כולם יחדיו, יהוו כמות גדולה מדי של פחמימות בארוחה אחת. לעומת זאת, ארוחה של מרק ירקות, מנת דג, שלוש עד שש כפות אורז מלא וסלט ירקות, הינה דוגמה מוצלחת יותר לארוחה מאוזנת שברוב המקרים תשפיע לטובה על ערכי הסוכר בבדיקה לאחר שעתיים.
ובכן, כולנו יודעים היכן ישנן פחמימות, אך לחולה הסוכרתי חשוב להכיר גם את הפחמימות שנמצאות במזונות שאינם מוגדרים כפחמימתיים, בעיקר סוכרתיים שנעזרים בספירת פחמימות.

אז באלו מזונות "מתחבאות" הפחמימות?
להלן מספר דוגמאות למזונות שבהם יש כמות נכבדת של פחמימות אך איננו משייכים אותם למשפחה זו
▪  ▪  ▪

  • אגוזי קשיו: כ-100 גרם אגוזים מכילים 30 גרם פחמימה - כמות שוות ערך לשתי פרוסות לחם;
  • שום: יש אנשים הטוענים שלשום תכונות "מרפאות" המורידות את ערכי הסוכר, אך אכילה של כמות גדולה של שום, גם עלולה להעלות את ערכי הסוכר (31 גרם פחמימה ב-100 גרם שום);
  • 750 גרם בשר מכילים כ-16 גרם פחמימה, כך שבארוחות "על האש", בהן אוכלים כמות גדולה של בשרים (שלא נדבר על הפיתה, החומוס והסלטים), צריך לקחת בחשבון גם את כמות הפחמימה שנמצאת בבשר, דבר שנחשב זניח יותר בארוחה המכילה כמות קטנה יותר של בשר;
  • סלט חומוס מכיל כ-15 גרם פחמימה ב-100 גרם (להבדיל מטחינה שמכילה רק ארבע גרם פחמימה באותה כמות) ולכן גם אם אכלתם צלחת חומוס בלי הפיתה, הכנסתם כמות משמעותית של פחמימה ושל קלוריות לגוף, כ-474 קלוריות ל-100 גרם;
  • כוס חלב של 240 מ"ל (ספל גדול) מכילה כ-11 גרם פחמימה (לקטוז) אשר מעלה את ערכי הסוכר בצורה משמעותית;
  • צבעה הירוק של האפונה מטעה אותנו וגורם לנו לחשוב שהיא ירק, אך היא שייכת למשפחת הקטניות ומכילה פחמימות. כ-100 גרם אפונה (כוס) מכילה כ-14 גרם פחמימה;
  • כך גם שתי כפות קוטג' המכילות כמות זניחה של פחמימות, אך למי שאוכל גביע קוטג' שלם של 250 גרם, חשוב להבין שצרך כ-20 גרם פחמימה.
ובכל זאת אם אני רוצה לרצות את קוראי ולתת משהו ללא הגבלה, אציין כי כמות מזערית של פחמימות שניתן להתייחס אליה כזניחה ולאכול ממנה כפי הרצון הם התבלינים ועשבי התיבול - פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום, תבלינים יבשים וכדומה. אז אכלו הכל, אך במידה וסיפרו פחמימות בהתמדה.

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, האגודה הישראלית לסוכרת
תאריך:  19/12/2012   |   עודכן:  19/12/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
היכן מתחבאות הפחמימות
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
לדעתי לא רצוי להגביל שום
מזכיר_המדינה  |  19/12/12 12:09
 
- שום וריח רע
דאגנית  |  19/12/12 13:55
 
- שום דבר.
אכלן גדול של שום  |  19/12/12 17:12
 
- זה חסרון?
מזכיר_המדינה  |  19/12/12 20:03
 
- מיץ לימון מונע ריח שום
יואל קורנבלום  |  20/12/12 00:16
 
- הריח יוצא בעור....,איכס...! ל"ת
זרת  |  20/12/12 08:24
2
תיקון טעות
בתיה אלימלך  |  19/12/12 15:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורלי שדות
חוזרים לשגרת חיים ובאופן הזה יותר קל לתכנן ולהתארגן    להתאמן בלשתות מים ולא לחכות לצמאון    לזרוק סופגניות ולביבות שנשארו מהחג    ניתן לעבור למוצרים דלי שומן
יואב יצחק
מי מפר אמונים? ליברמן, שלא ידוע האם דיבר עם מי מחברי ועדת המינויים, או היועמ"ש וינשטיין ואנשיו, שפעלו בשלומיאליות ו/או בחוסר מקצועיות ו/או ברשלנות חמורה, כשלא טרחו לגבות עדויות מחברי ועדת המינויים במשרד החוץ בטרם הכריע וינשטיין בעד הגשת כתב אישום נגד ליברמן
עליס בליטנטל
מהי זהותו של אדם? כיצד היא נקבעת? האם מוצא הוריו הוא הקובע, או החלטתו לבחור בזהות כלשהי ולהמיר את דתו? על כך נסב המחזה שכתבה השחקנית המחוננת שרה פון שוורצה, ומשחקת בו את תפקיד חייה - בתיאטרון הקאמרי
צילה שיר-אל
תחזית שנתית לשנת 2013    התחושה הכללית היא של מחנק    נסו לא להיסחף לשליליות, זה יעבור
בועז צור
אכילת שתי שיני שום טריות קצוצות בכל יום, מספק הגנה לגוף מפני מחלות חורף    ניתן להכין לילדים חליטה מחממת    סירופ מצמח האזוב או אורגנו מיועד לכיוח, חיטוי דרכי הנשימה ולהרגעת שיעול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il