X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פרופ' משה גת מצפה כי ישראל תיזום ותיערך למדיניות חוץ אשר תנצל העליונות הצבאית ולא תמתין לטלפון ממנהיגי ערב. לקראת בואו של נשיא ארה"ב לאזורנו, מן הראוי להתייחס למחקרו המעמיק
▪  ▪  ▪
גבול ישראל-מצרים. עמדות קוטביות [צילום: אל אהראם]
הפתרון - בקנה הרובה
לעומת היוזמות של הנשיא סאדאת הרי הממשלה הישראלית לא נקטה יוזמה בעלת משמעות שתניע את התהליך המדיני. ההחלטה של ה-19 ביוני 1967, לפיה ישראל תהיה מוכנה להחזיר את חצי האי סיני ואת רמת הגולן, הייתה היוזמה היחידה שהתמוססה חיש מהר, מחמת חוסר מנהיגות בולט של ראש הממשלה לוי אשכול. מתקופה זו ואילך המחשבה הישראלית מרוכזת בעוצמה הצבאית מאשר במישור המדיני. הפתרון על-פי ממשלת ישראל נעוץ דרך הכוח, ובפרפראזה, דרך קנה הרובה

מחקרו של פרופ' משה גת מהמחלקה להיסטוריה והמחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר-אילן, יש בו כדי להאיר את עיני העוסקים במלאכת המו"מ, לקראת בואו הצפוי של ברק אובמה לישראל. לפי מחקרו, "החיפושים אחר שלום: מצרים-ישראל בין המלחמות 1973-1967" (In Search of a Peace Settlement: Egypt and Israel between the Wars, 1967-1973), ישראל בדרך כלל נקטה מדיניות תגובתית, לא מדיניות יזומה.
במהלך מלחמת ששת הימים, 10-5 ביוני 1967, הצליח הצבא הישראלי למוטט את חילות מצרים, סוריה וירדן. במהלך ימי הלחימה כבשו הכוחות הישראלים את חצי האי סיני מידי המצרים, את רמת הגולן מידי הסורים ואת הגדה המערבית מן הממלכה הירדנית. הצבא הישראלי ישב על גדות תעלת סואץ, אשר נשארה סגורה למעבר אוניות ואף מספר אוניות נותרו תקועות בה. ניצחון הבזק הישראלי היווה את אחת התבוסות המשפילות שחוו הערבים.
עם סיומה של המלחמה ב-11 ביוני, החל תהליך של חיפוש הסדר לסכסוך הערבי-ישראלי. הממשלה הישראלית סבורה הייתה, כי התבוסה הערבית הקשה תוביל את הערבים להכרה שיש צורך לשבת לשולחן הדיונים כדי לחפש דרכים לפתרון הסכסוך. זו הייתה גם העמדה של הבריטים והאמריקנים, אשר הניחו כי נוצרו תנאים הולמים, לאור התבוסה הערבית, לפתרון הסכסוך מן השורש. זו לא הייתה כלל וכלל העמדה הערבית.
הנשיא המצרי גמאל עבד אל נאצר דיבר לאחר התבוסה על חיסול עקבות התוקפנות ואמר כי מה שנלקח בכוח יוחזר בכוח. ואולם מכיוון שיכולתה הצבאית של מצרים לא הייתה בת מימוש, התביעה המיידית הייתה לנסיגה ישראלית מוחלטת מן השטחים הכבושים ובלא תנאים. נאצר דיבר בשם המדינות הערביות שנטלו חלק במלחמה, הממלכה הירדנית וסוריה, אף שזו האחרונה קראה להמשך המאבק המזוין בישראל. מצרים הייתה המפתח לכל פתרון ומכאן, לאורך כל התקופה שלאחר המלחמה, ההתנהלות הפוליטית התרכזה בין מצרים לישראל לחיפוש הסדר שלום.
ההשפעה המוגבלת של המעצמות
השפעתן של המעצמות הגדולות הייתה מוגבלת בהשגת הסדר. הסובייטים עצמם חשבו לנצל את התבוסה הערבית כמנוף להגברת השפעתם, ומכאן הם אימצו את העמדה של המצרים ללא עוררין. מדיניות זו של אימוץ העמדה הערבית הייתה דרך בטוחה להמשך תפקידה ומעמדה של בריה"מ באזור, ובמיוחד שמירת מערכת יחסיה עם מצרים. היא לא הותירה מקום לגמישות והלכה, כדברי אנטולי דוברינין, השגריר הסובייטי בוושינגטון, בצורה עיוורת אחרי ידידיה הערבים. בריה"מ למעשה דגלה בהסדר פוליטי העשוי להביא לסילוק הכוחות הישראלים מן השטחים עם סיום מצב הלוחמה, אך חששה לעשות כן מחשש לאיבוד ידידיה בעולם הערבי ולהשפעתה במצרים. זו הייתה מדיניות של הליכה על הסף עם הערבים. מדיניות זו דחקה את הסובייטים מלהיות מתווכים בסכסוך, מה עוד שלא הייתה לה כל יכולת להשפיע על המדיניות הישראלית לאחר שהיא ניתקה את היחסים עמה.
חוסר גמישות אינו מאפיין את המדיניות האמריקנית. הממשל האמריקני הכיר בצורך להחזיר את השטחים הכבושים, תוך ניהול מו"מ ותיקוני גבול להחלפת גבולות שביתת הנשק מ-1949. הסדר זה יהיה מבוסס על הסכם שלום בין הצדדים. אומנם מדיניות זו הייתה נוחה לישראל, אך הממשלה הישראלית פעלה על-פי שיקוליה ולעיתים נקטה צעדים שלא עלו בקנה אחד עם מדיניותה של ארה"ב. ההחלטה על סיפוח ירושלים המזרחית היא דוגמה מובהקת לכך.
באותה מידה, אם כן, שההשפעה הסובייטית הייתה מוגבלת על מצרים, כך גם ההשפעה האמריקנית על ישראל, אף ששתי המעצמות דאגו לצייד את שתי המדינות בנשק. אומנם המעצמות הגדולות ראו במזרח התיכון כזירת מאבק המשתלבת במלחמה הקרה, אך הקליינטים לא השתלבו על-פי כללי המשחק של המאבק הבין-מעצמתי. התנהלות הצדדים הייתה מנותקת מן המאבק ומכאן היכולת להשפיע הייתה מוגבלת. שתי המעצמות הכירו במציאות הזו והן חששו מפני נסיבות העלולות לדחוף אותן אל עבר העימות.
הגמישות האמריקנית היא שהובילה את ארה"ב להיות בסופו של דבר גורם מכריע בחיפוש אחר הסדר בין הישראלים למצרים. זה בא לידי ביטוי בתוכנית רוג'רס מדצמבר 1969, לאחריה יוזמת רוג'רס להפסקת האש מאוגוסט 1970 וכן בניסיון לקידומו של הסדר ביניים לפתיחתה של תעלת סואץ במהלך 1971. המדיניות האמריקנית, במיוחד בתקופתו של הנשיא ניקסון, אומנם כשלה בהשגת הסדר, אך היא הצליחה אט-אט לצמצם את השפעתה של בריה"מ על מצרים.
תקופות של מתיחות וגם שקט
את התקופה ניתן לחלק לשני חלקים. התקופה הראשונה היא מסיומה של המלחמה ועד מותו של נאצר בספטמבר 1970. זו תקופה רווית מתיחות. אופייני לה, בצד הפעילות הדיפלומטית, תקריות אש בין ישראל למצרים, אשר לשיאן הגיעו במלחמת התשה עקובה מדם אשר נמשכה ממרס 1969 ועד להפסקת האש של אוגוסט 1970. נאצר שם דגש על התשת היריב כדי לכפות עליו החזרת האדמות, כפי שציין - מה שנלקח בכוח יוחזר בכוח. ואולם מלחמת ההתשה התישה את כוחותיה של מצרים יותר מאשר הישראלים, שהשכילו לפגוע קשות במטרות אסטרטגיות בעומק השטח המצרי.
התקופה השנייה - מעלייתו של סאדאת ועד אוקטובר 1973. אופייני לה שקט בחזית התעלה. מדיניותו של סאדאת לא הייתה שונה ממדיניות קודמו בכל הנוגע להשבת האדמות הערביות. הוא חזר פעם אחר פעם, כי כל הסדר חייב להביא בעקבותיו נסיגה ישראלית מוחלטת. מצרים, לדבריו, לא תוותר על אינץ' אחד מאדמתה, וגרס כי השלום לא יהיה בין מצרים לבין ישראל, אלא שלום כולל בין המדינות הערביות לישראל.
מהלכים מפתיעים של סאדאת
הנשיא סאדאת, שנחשב בעיני רבים כדמות חלשה, אשר ימיה ספורים, נקט מהלכים מפתיעים שהיוו לאחר שנים בסיס להסכם השלום הישראלי-מצרי. בראש ובראשונה הוא היה המנהיג הערבי הראשון שהודיע על נכונותו לחתום חוזה שלום עם ישראל. אומנם הוא דיבר על שלום פורמליסטי, ללא יחסים דיפלומטיים, גבולות פתוחים ויחסים כלכליים ותרבותיים; ואולם הנכונות הייתה פריצת דרך בסכסוך הערבי-ישראלי. אומנם יוזמתו לא הייתה מקורית, להסדר חלקי לפתיחת התעלה כצעד ראשון לקראת הסדר כולל, שתהווה בסיס להסדר הביניים בין ישראל ומצרים לאחר מלחמת יום הכיפורים.
תקופתו מתאפיינת בהפיכתה של ארה"ב לציר מרכזי ובמקביל לצמצום משמעותי במעורבות הסובייטית בחיפוש אחר הסדר. סאדאת למעשה חיפש את הפתרון המדיני אצל האמריקנים ולא דרך בריה"מ אשר אף הביא לסילוק נוכחותם של היועצים והמומחים שלה ביולי 1972 מאדמת מצרים.
מה לא רוצים הישראלים
לעומת היוזמות של הנשיא סאדאת הרי הממשלה הישראלית לא נקטה יוזמה בעלת משמעות שתניע את התהליך המדיני. ההחלטה של ה-19 ביוני 1967, לפיה ישראל תהיה מוכנה להחזיר את חצי האי סיני ואת רמת הגולן, הייתה היוזמה היחידה שהתמוססה חיש מהר, מחמת חוסר מנהיגות בולט של ראש הממשלה לוי אשכול. מתקופה זו ואילך המחשבה הישראלית מרוכזת בעוצמה הצבאית מאשר במישור המדיני. הפתרון על-פי ממשלת ישראל נעוץ דרך הכוח, ובפרפראזה, דרך קנה הרובה. המדיניות הישראלית באה בדרך כלל כתגובה להצעה או יוזמה כלשהי. הישראלים תמיד אמרו מה הם לא רוצים, אבל מה הם רוצים בדיוק הם השאירו למו"מ. אך מצד שני הבהירו כי רמת הגולן לא תוחזר, הוא הדין כלפי עזה וכן נוכחות ישראלית בשארם א-שייח'. זו הייתה מדיניות של חוסר מובילות והיא למעשה תוצר של המבנה הקואליציוני. שימור המבנה הקואליציוני היה חשוב כך שיוזמה מדינית הייתה מערערת מבנה זה, כפי שקבלתה של יוזמת רוג'רס מאוגוסט 1970 הביאה לפירוק ממשלת הליכוד הלאומי.
המאמצים לחיפוש אחר הסדר נדונו לכישלון. עמדות שני הצדדים היו כה קוטביות שלא ניתן היה לגשר עליהן. נחוצה הייתה מהלומה כדי להביא לתזוזות משמעותיות בעמדות הללו. פתיחת המלחמה על-ידי המצרים ב-6 באוקטובר הייתה המהלומה אשר הביאה להנעת התהליך המדיני מחדש לחיפוש אחר הסדר.
המחקר שלפנינו בוחן את הניסיונות, שהיו בעיקר ניסיונות אמריקניים, להשיג הסדר בין ישראל למצרים. הפעילות האינטנסיבית להשגת הסדר התרכזה בתקופה הראשונה של כהונת הנשיא ניקסון בשנים 1973-1969. השנים 1971-1969 היוו את מוקד הפעילות ואילו השנים לפניהן, 1968-1967, ולאחריהן, 1973-1972, מתאפיינות בדשדוש של ממשל יוצא, בחירות לנשיאות בארה"ב, בחירות בישראל ועייפות הממשל מקשיחות שני הצדדים. אלה האחרונים לא נקטו צעדים כלשהם לבוא לקראת הסדר, אלא דבקו בעמדות בלתי מתפשרות בעליל, אשר הובילו בסופו של דבר להתלקחות צבאית באוקטובר 1973.
המחקר עושה שימוש נרחב בחומר ארכיוני השמור בגנזך המדינה בירושלים, בארכיונים הלאומיים בקולג' פארק, מרילנד, ארה"ב, ובארכיונים הלאומיים בלונדון. כמו-כן, נעשה שימוש בחומר ראשוני שפורסם מלבד ספרי זיכרונות, ספרות משנית ועיתונות של התקופה.

תאריך:  28/02/2013   |   עודכן:  28/02/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדיניות החוץ של ישראל: תגובה או יוזמה?
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
בהחלט מצריך חשיבה מחודשת ל"ת
דן חסכן  |  28/02/13 11:29
2
יוזמה זה לא אנחנו
א"א ברשימה  |  5/03/13 08:25
3
אתגר יום ה
הדר בכר  |  5/03/13 17:14
4
יוזמת השלום
ששון דוד  |  6/03/13 15:08
5
מדיניות חוץ
רבקה יוסף זדה  |  6/03/13 16:26
 
- הים אותו ים והערבים אותם ערבים
דודי שרון  |  11/03/13 09:19
6
אין תגובה
יעל משה  |  7/03/13 06:22
7
ישראל לא צריכה ליזום
דודי שרון  |  11/03/13 08:51
8
מי שלא יוביל יהיה מובל
ר. ש.  |  3/12/13 22:41
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-ערבי
יואב לוי
כעם שעבר שואה ופוגרומים, מחובתנו המוסרית להסיר את מסכת הצביעות העולמית ולהודיע להוד רוממותו המלך עבדאללה, ששני גושי ההתנחלויות הלא חוקיות (שטחי A ו-B), על תושביהם המוסלמיים, חוזרים לכור מחצבתם
נרי אבנרי
במלחמת שלום הגליל הם סיפרו לעולם ש"בגין ושרון רוצחים". 13 שנים אחרי האשימו את מנהיגי הימין שהיו על המרפסת בכיכר ציון בהסתה שקדמה לרצח רבין. בין לבין, הם מלשינים לכל העולם על כל משאית בלוקים שחוצה את הקו הירוק. מסיתים מבית - הלכתי לארכיון...
מחלקה ראשונה
כלי תקשורת בסוריה ובלבנון מדווחים כי המל"ט הופל סמוך לגבול בין שתי המדינות    האופוזיציה הסורית: נראה שחיזבאללה בלבנון נערך למלחמה נגדנו
רותי איזיקוביץ
הצבא משתלט כבר לא מעט שנים על האזרחות, הן באמצעות קציני מילואים והן באמצעות קצינים בשירות פעיל. הוא קובע לא רק טקטיקה אלא גם אסטרטגיה מדינית
עידן יוסף
מנהיג חיזבאללה אומר כי ההתנגדות בלבנון נמצאת במלוא מוכנותה ומאיים במרומז על תקיפת מתקנים אסטרטגיים בישראל    "כל מה שאנו זקוקים לו נמצא אצלנו בלבנון. אנו לא זקוקים להעברתו לא מסוריה ולא מאירן"
רשימות נוספות
השר חשף: ישראל ואירן משתפות פעולה  /  עידן יוסף
"ישראל ראויה לתגובה קשה"  /  איציק וולף
ברק רמז: תקפנו בסוריה  /  עידן יוסף
הם מסכנים את שלום הציבור  /  אפרים הלפרין
מדינה יהודית - בלי להתנצל!  /  בעז שפירא
תורת החיכוך  /  יובל ברנדשטטר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il