X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ס. דניאל-דואק, מ. אורבך
אכילה מופרזת של מזונות המזיקים לגוף, יכולה לגרום לבעיות כמו: עצירות, פיסורה או טחורים, הניתנות לפתרון, אך גורמות לשיבוש חיי היום יום של החולה
▪  ▪  ▪
קפה יכול להיות בעייתי [צילום: פלאש 90]

אחת המגפות של העת המודרנית היא ההשמנה, שנגרמת בשל אכילה מופרזת ואכילה של מזונות מזיקים, כגון: ממתקים מרובים, מזון מהיר ומזון רווי שומן ומלח. אך גם כאשר התזונה לא גורמת לעליה משמעותית במשקל, לעיתים היא עלולה לגרום לבעיות אחרות, חמורות לא פחות. אכילה מופרזת של מזונות המזיקים לגוף, יכולה לגרום לבעיות כמו: עצירות, פיסורה או טחורים, הניתנות לפתרון, אך גורמות לשיבוש חיי היום יום של החולה, ולכן כדאי לדבוק בתזונה נכונה שלא תגרום לבעיות אלה.
מהן הבעיות שאכילה לא נכונה יכולה לגרום וכיצד ניתן להימנע מהן על-ידי תזונה נכונה.

פיסורה

תזונה לא בריאה עלולה לגרום ליציאות קשות שגורמות לפצעים ולפגיעה במבנה של פי הטבעת. הפצע גורם לכאב ואז מקטין את היכולת למתן צואה בגלל הכאב. כך נוצר מעגל קסמים: החולה נמנע מללכת לשירותים לפעולת מעיים בגלל הכאב, וההתאפקות יוצרת יציאות קשות יותר, שגורמות לכאבים נוספים ולהחמרה של הפצע בפי הטבעת.
ישנם מספר טיפולים לפיסורה, המותאמים לחולה בהתאם לאופי המחלה, כאשר המטרה העיקרית בטיפול היא שבירת "מעגל הסבל". הטיפול לפיסורה קלה וחדשה, מבוסס על דיאטה עשירה במזונות המכילים סיבים, שתייה מרובה ונטילת מרככי יציאה.
במקרים של פיסורה כרונית (אשר נמשכת מעל חודש), בנוסף לטיפול התזונתי, מומלץ השימוש בתרופות שגורמות להרפיית השרירים של פי הטבעת והגברת זרימת הדם לאזור, המסייעת בריפוי מהיר יותר של הפצע, כמו למשל רקטוג'סיק, המצריכה מריחה פעמיים ביום בלבד.

טחורים

לפי הערכות שונות, במדינות המתועשות, כמחצית מהאנשים מעל גיל 50, סובלים ממחלת טחורים. בארה"ב, לדוגמה, שליש מאוכלוסיה סובל מטחורים במידה זו או אחרת. טחורים נגרמים כתוצאה מקרע במעטפת של כלי הדם באזור פי הטבעת, הגורם לצניחת כלי הדם ועל-ידי כך לחשיפתם ופגיעתם שבא לידי ביטוי בדימומים.
אחת הסיבות להיווצרותם, היא תזונה לא נכונה שגורמת ליציאות קשות ולהפעלת לחץ בעת יציאה. הטיפול המומלץ בטחורים בדרגה 1 ו-2 הוא שינוי התזונה, שיביא ליציאות רכות וסדירות. שתייה מרובה, יוגורט, כף סובין וגם אכילה סדירה של פירות וירקות, מסייעים לכך. כמו-כן, מומלצת הימנעות ממאכלים חריפים או ממשקאות אלכוהוליים, שיכולים להחריף את המצב. הטיפולים הכירורגים השונים מיועדים לטחורים בדרגה 3 ו-4.

עצירות כרונית

עצירות כרונית היא עצירות הנמשכת תקופה ממושכת ולכן קשה לשנות את המצב רק על-ידי תזונה. הרופא ימליץ על תרופות, שמעודדות את התנועות של המעי הגס וישפיעו על הפעלתם.
יש הגורסים, שתזונה לא נכונה, לא רק גורמת לעצירות כרונית, אלא גם מעודדת השפעה על מחלות סרטניות במעי הגס. פינוי האלמנטים הרעילים לא מתבצע באופן סדיר מתוך הגוף, הם נמצאים במגע ממושך עם רירית המעי ולכן יכולים לשנות את התכונות של התאים. לכן, מצב של עצירות כרונית, עלול להיות לא רק לא נעים ולפגוע באיכות החיים, אלא גם מסוכן.
אין צורך להימנע באופן מוחלט מפחמימות כדי למנוע עצירות, אך כדאי לאכול לחם במידה ולתת עדיפות למזון רב תאי ובעל סיבים, כגון ירקות, על-פני פחמימות או משקאות מוגזים, שנותנים תחושה של שובע, אך אינם בהכרח תזונה בריאה.
הסיבות לעצירות הן רבות ובאופי שונה: כתוצאה מתזונה וכתוצאה מבעיה תפקודית של המעי. כאשר מופיעים שינוים בהרגלי היציאות, כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה.

תזונה נכונה - כיצד?

התזונה המודרנית דלה בדרך-כלל ברכיבים חיוניים לבריאות כגון סיבים תזונתיים, שמקורם בפירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות. כמו-כן, התזונה המערבית מאופיינת בחוסר שתייה מספקת, אכילה מוגזמת של דברי מתיקה, ואף דיאטות קיצוניות שאינן כוללות מוצרי חלב או פחמימות או אף דורשות לצום כליל לפרקים.
עוד מאפיין של החיים המודרניים, הוא הקצב הקדחתני שבו אנו חיים, שגורם לעיתים קרובות למתח וסטרס. שגרת החיים הלחוצה הזו, גורמת לעיתים לדחיית יציאות וליציאות לא סדירות.
אז כיצד ניתן למנוע את הבעיות בעקבות התזונה הלא נכונה ואורח החיים, שאינו בהכרח בריא? להלן מספר טיפים לתזונה נכונה, שתמנע בעיות שונות:
  • הרגלי יציאות נכונים: חשוב להרגיל את הגוף ליציאות בזמן קבוע לפחות פעם ביום בשעה שאדם יודע שיש לו הפנאי והוא לא לחוץ. בכל מקרה, אם יש תחושה של צורך, חשוב לא לדחות אותו;
  • אנשים שעובדים בישיבה: מומלץ להקפיד על פעילות גופנית סדורה. חוסר תנועה בכל הגוף גורם גם לחוסר תנועה במעיים;
  • תזונה נכונה: כדאי לשמור על תזונה מאוזנת ומגוונת - כל אבות המזון - עם ארוחות סדורות בזמנים קבועים ועם שתייה מספקת;
  • כשמתלבטים מה לאכול, רצוי לבחור במזונות עם רכיבים המזרזים פעילות מעיים - למשל קרקר עם דגנים מלאים או סלט עם עגבניות, סלק, קישואים, מיצי פרי וירק וכדומה;
  • אפשר להחליף את הירקות במרק: אך לא לבשל יתר על המידה כדי שלא יאבדו את הויטמינים (מקסימום רבע שעה בישול). יש ויטמינים שדווקא בבישול נהיים יותר זמינים לגוף, למשל ויטמין A בגזר או לאוקוטן בעגבנייה.

מזונות שמומלץ להקפיד עליהם

  • ירקות ופירות (כולם מכילים סיבים, בעיקר מזרזי מעיים כגון שזיפים, תפוחים, משמש בעיקר מיובשים), מיצי פרי וירק;
  • קטניות - עשירים בסיבים;
  • דגנים מלאים - אורז מלא, חיטה מלאה, שיבולת שועל, כוסמין, שעורה;
  • מוצרי חלב מוחמצים כמו יוגורט עשירים בחיידקי חלב ובכלל;
  • אבוקדו, טחינה, שמן זית - כדי להשלים את איזון התפריט;
  • מזונות שיכולים להיות בעייתיים וכדאי לאכול אותם במידה או להימנע מהם: נקניקים, נקניקיות, מוצרים מקמח לבן (במיוחד במעבר מקמח מלא ללבן), קפה, משקאות ממותקים, מוצרי מזון משומרים או מעושנים, ממתקים וג'אנק פוד.

הכותבים הם פרופ' משנה קליני סימון דניאל-דואק, מנהל היחידה לכירורגיה קולורקטלית-רמב"ם ומריאנה אורבך, דיאטנית ראשית בשירותי בריאות כללית
תאריך:  05/05/2013   |   עודכן:  05/05/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השמנה היא לא הסכנה היחידה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לצערי בפרשת רמדיה ראינו
בריאה אחת  |  6/05/13 23:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
סיגל פרישמן
לא נמצאה עד-כה שום הוכחה מדעית הקושרת את החלב לליחה, אסתמה, דלקות אוזניים או אטופיק דרמטיטיס    ייתכן שיש קשר בין צריכה מוגברת של סידן לבין סיכון לסרטן ערמונית
יואב יצחק
עיתון TheMarker מאשים את אי.די.בי. בכלל ואת נוחי דנקנר בפרט בתחלואי השיטה וזאת למרות חלקו בליקוקים ובהאדרה שבה נטל חלק פעיל    את המתקפה מובילים גיא רולניק איתן אבריאל וסמי פרץ בגיבוי מוחלט של עמוס שוקן    במתקפתם הם גורמים נזק עצום לנושים ולבעלי המניות ואגרות החוב שלהגנתם הם פועלים כביכול
יואב יצחק
מידע רב מתקבל על הטרדות מיניות מצד בכירים בכלי התקשורת    אך את מרביתו לא ניתן לפרסם בהעדר שיתוף-פעולה מצד הנפגעות    שתי דוגמאות על הטרדה חמורה ונפגעות שמסרבות לסייע בחשיפה ובהוקעת המטרידים
אלעזר לוין
המנכ"ל החדש של משרד השיכון השתתף בישיבת בכירי הענף עם שר הכלכלה, לפני המינוי הרשמי    מקצוען, שכבר היה מנכ"ל המשרד והמינהל    התפטר פעמיים    וגם: בנו הבכור של הרב מרדכי אליהו, ובעל נדל"ן ב-21 מיליון שקל
חגית כהן
אנשים שצפו בתחקיר שמן הזית שינו את הרגלי הקנייה – אך אנשים שצפו בתחקיר בית המטבחיים המזעזע ממשיכים לקנות בשר. נגד עצימת עיניים כזו, גם לייזר לא יעזור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il