היתרונות במוצרי חלב:
- מוצרי חלב חשובים כמקור לחלבון בעל ערך תזונתי גבוה:
היחס בין סידן לזרחן במוצרי החלב הוא לטובת הסידן (לעומת חלבונים הבאים מהחי), עובדה העוזרת לשמור על צריכת סידן גבוהה בתפריט, במטרה למנוע ולטפל במחלת האוסטאופרוזיס. כמו-כן, מהחלב נוצרים בתהליך העיכול פפטידים שונים (חלבונים קצרים יותר), אשר חלקם מופקים היום כתרופות הודות לפעילות המוכחת שלהם כמעודדי ספיגת סידן.
הסידן, כאמור, הינו מינרל חיוני לבניית העצם בגיל הילדות ובגיל ההתבגרות וכן חיוני לצריכה קבועה ויומיומית גם לאחר גיל 20, במטרה למנוע התדלדלות עצם = אוסטאופורוזיס ולעזור בטיפול במקרים של המחלה עצמה. חשיבות הסידן אצל ילדים ומתבגרים, מתבטאת בכך, שבקרב מתבגרים מתרחשים שברים הקשורים עם מסת עצם נמוכה. נמצא, כי צפיפות עצם נמוכה אצל ילדים, קשורה לעלייה של פי שתיים בסיכון לשברים.
לאחרונה נמצא במחקרים קליניים, קשר הפוך בין צריכת סידן ומוצרי חלב לבין משקל גוף בנשים ובגברים כאחד. ככל שהנבדקים צרכו פחות סידן ומוצרי חלב, הם היו יותר שמנים, בעלי מסת שומן גדולה יותר, הם סבלו יותר מיתר לחץ דם כמו גם מרמות גבוהות של אינסולין בדם ורמות של שומנים. המנגנון פועל כנראה אי כך שהסידן משפיע על תהליכים בתא השומן עצמו. כניסה של תאי סידן לתא השומן, מווסת תהליכים של בניה ופירוק שומן וכן ייצור חום.
|
סובלים מאלרגיה לחלב או מרגישות ללקטוז?
|
|
גם אתם יכולים ליהנות מחג השבועות - מספר המלצות לארוחות טעימות עם תחליפי חלב
▪ ▪ ▪
|
רבים מתבלבלים בין אלרגיה לחלב לבין רגישות ללקטוז, אך מדובר בשתי תופעות שונות לחלוטין. אלרגיה לחלב היא תגובה חיסונית של הגוף לחלבוני החלב והיא מתבטאת באופן שונה בין אדם לאדם. במגע עם חלב ומוצריו, עלולים להתפתח פריחה, שלשולים, בחילות, הקאות, נפיחויות ועד חנק ומוות. לכן, עליהם להימנע מכל מגע אפשרי עם מוצרי חלב.
רגישות ללקטוז, לעומת זאת, נובעת מחוסר באנזים בשם לקטאז - אנזים המופרש באזור המעי הדק בתגובה לצריכת מוצרי חלב אשר תפקידו לפרק את סוכר החלב, הלקטוז, לשני חד סוכרים הגלוקוז והגלקטוז על-מנת שהם ייספגו לזרם הדם וייספקו לנו אנרגיה לגוף. כאשר קיים חוסר באנזים הלקאטז, סוכר החלב לא מתפרק ונספג לגוף, אלא מגיע לחיידקי המעי, הם מפרקים אותו ובתגובה לכך נוצרים גזים, כאבי-בטן, שלשולים ותחושה לא נעימה במערכת העיכול. בשונה מאלרגיה לחלב, אצל הרגישים ללקטוז, קיימת כמות של לקטוז שהם כן מסוגלים לספוג ולכן רצוי שלא ימנעו לחלוטין ממוצרי חלב.
|
איך ניתן ליהנות מחג השבועות גם בשני המצבים הללו?
|
|
אלרגיה לחלב (הימנעות מוחלטת):
- השתמשו בשמנת צמחית 5% להכנה של:
- תפוח-אדמה, כרובית או כל ירק אחר מוקרם בשמנת צמחית בתנור;
- תותים בקצפת - חבילת שמנת צמחית + חצי כפית תמצית וניל + 2 כפות אבקת סוכר ולהקציף עד שנהיה מוצק;
- עוגת שוקולד בציפוי קצפת צמחית - שמנת צמחית + כף פודינג וניל + 3 כפות אבקת סוכר מוקצפים עד שהקצפת נעשית מוצקה;
- ניתן גם להשתמש בחלב אורז או חלב סויה להכנה של תבשילים מסוימים.
בנוסף:
- פשטידות מירקות, ביצים, קמח מלא וניתן לקשור עם מעט טחינה גולמית;
- טוסטונים עם גבינת סויה (ניתן למצוא בחנויות טבע ובריאות) וירקות חתוכים;
- סלט ירוק עם קוביות טופו מושרות בסויה ודבש מטוגנות (בדומה לסלט חלומי).
רגישות ללקטוז - סוכר החלב:
רגישות ללקטוז נובעת מחוסר כלשהו באנזים שמפרק אותו ולכן סוכר החלב לא נספג לגוף וגורם לתופעות לוואי במערכת העיכול. כל אחד נולד עם כמות שונה של אנזים זה בגוף ולכן כל אחד יכול להתמודד עם כמות שונה של מוצרי חלב. לא מומלץ להימנע לחלוטין ממוצרי חלב, מאחר שהם המקור העיקרי לסידן, מקור לחלבון איכותי ושלל של ויטמינים ומינרלים. לכן, ההמלצה היא לבדוק על עצמנו מהי הכמות המקסימלית פר ארוחה אשר גורמת לנו לתופעות לוואי.
עקב המודעות הגוברת, קיימים מוצרי חלב רבים המכילים חלבון איכותי, סידן, ויטמינים ומינרלים, אך דלים בלקטוז לדוגמא:
מוצרי חלב מעובדים: ככל שמוצרי החלב מעובדים יותר, כך הם מכילים פחות לקטוז ולכן לרוב הרגישים ללקטוז יכולים לצרוך מעט גבינה צהובה, מעט קוטג', מעט יוגורט BIO וכדומה;
מומלץ לצרוך כמויות קטנות כל מספר שעות: הגוף מפריש לקטאז פר ארוחה חלבית והמשמעות של זה היא שניתן כל מספר שעות לחזור על אותה כמות מקסימלית שלא יוצרת תופעות לוואי במערכת העיכול. לכן, קחו הפסקות וחלקו את הארוחה החלבית למנות קטנות יותר;
ניתן להשתמש בכדורי לקטאז: למצבים בהם בא לכם לצרוך כמות גבוהה של מוצרי חלב מעבר למה שהגוף שלכם יכול לפרק, ניתן לקחת את אנזים הלקטאז ככדור. הכדורים הללו בטוחים לשימוש. אולם, יש הטוענים, כי שימוש ממושך וקבוע בתוסף זה מפחית עוד יותר את ייצור הלקטאז בגוף.
|
|
|
הכותבות הן: איילת נדיב, דיאטנית קלינית M.s.c, מנהלת מקצועית אזור מרכז, מחלקת דיאטה ברשת סטודיו C ואורנית יונה, דיאטנית קלינית, בסטודיו C בסניף רמת-גן
|
|
|
תאריך:
|
07/05/2013
|
|
|
עודכן:
|
07/05/2013
|
יתרונות החלב, אלרגיה לחלב ורגישות ללקטוז |
|
1 |
|
|
* חלב ומוצריו מכילים הורמונים ואנטיביוטיקה שניתנים לפרה כדי לשפר את תנובת החלב, ומזיקים לנו
* עלולים להכיל מאות אלפי תאי דם לבנים של הפרה שמעידים על דלקת בעטין. אנחנו שותים מוגלה, לא חלב !
* לא מותאמים לקיבה האנושית וגורמים לאלרגיות, אסתמה, התנפחות, דלקות פרקים, גזים בבטן ושיהוקים, ואפילו סרטן
* משמינים. מכילים שומן רווי גורם ההשמנה מספר 1 שמזרז מחלות לב
* חלב מונע ספיגת ברזל בדם וגורם לאנמיה
* הסידן בחלב לא נספג בקיבה האנושית ואף 'מושך' סידן מהעצמות וגורם לדלדול העצם
* מכיל לקטוז (סוכר החלב) שחלק גדול מהאוכלוסייה לא יכול לעכל מה שגורם לבעיות בקיבה ושלשולים
מאות מחקרים על הסיכון שבשתיית חלב לא מתפרסמים בתקשורת בגלל הכוח של יצרני החלב בכל העולם.
אל תקשיבו לדיאטנים למיניהם... קיראו מחקרים של אוניברסיטת הרווארד על הנזק שבחלב ומוצריו והפסיקו לצרוך אותם למען בריאותכם !! |
|
|
|
|
סגור |
כתוב תגובה ל-
חשדנית |
|
|
2 |
|
חלב |
|
דן דן | 8/05/13 18:16 |
|
|
חלב ומוצריו לא מכניסים סידן אלה מוציאים בגלל הזרחן הרב . אז שלא יעבדו עליכם. |
|
|
|
|
סגור |
כתוב תגובה ל-
דן דן |
|
|
3 |
|
|
אין קשר בין צריכת סידן למוצרי חלב.
להיפך, בריחת סידן קיימת כמעט אך ורק אצל צרכני חלב.
המחקרים זמינים, אבל תנובה חזקה.
לקחה בעלות על שבועות.
תרמית היה מסורת בישראל.
|
|
|
|
|
סגור |
כתוב תגובה ל-
בי 9090 |
|
|
4 |
|
|
כדי לקבל סידן באיכות טובה, אכלו סרדינים עם העצמות או
גפילטעפיש כשהדג טחון עם העצמות |
|
|
|
|
סגור |
כתוב תגובה ל-
נעהג |
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
צריכה תזונתית של מוצרי חלב זוכה בשנים האחרונות לעידוד מכל ארגוני הבריאות בעולם. גופים כמו ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) וה-EFSA (הרשות האירופית לבטיחות המזון) ממליצים על צריכה יומית של חלב, יוגורט וגבינה כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה בכל גיל.
מוצרי חלב הם ללא ספק המקור הטוב ביותר שיש לסידן בתזונה שלנו. בקרב אנשים בריאים הזמינות הביולוגית של הסידן היא 20%-30%, שזה הרבה מאוד. חלב הוא מקור מצוין לסידן כי הוא מכיל 1 גרם סידן לליטר, יחס שאי אפשר למצוא בשום מזון אחר. כלומר, יש הרבה יתרונות לחלב על פני סויה, טחינה, שקדים או כל תחליף אחר לסידן.
קיימות הוכחות משכנעות ממחקרים רבים על הקשר בין צריכת סידן ממוצרי חלב לבין בריאות העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס בגיל מבוגר. בנוסף, לצריכה מתאימה של סידן מחלב יש השפעה חיובית גם בגיל הצעיר. |
|
|
|
|
סגור |
כתוב תגובה ל-
נעם סטודנט לתזונה |
|
|
|
|
|
תזונה, או שאתה סתם יחצ"ן... חלב לא מתאים לקיבה האנושית. עובדה - מיליארד סינים לא טועים - הסינים לא אוכלים בכלל מוצרי חלב ולכן כמעט ואין להם סרטן. תבדוק את אחוז המתים מסרטן במדינות מערביות לעומת הסינים, ותבין לבד את ההקשר. |
|
|
|
|
סגור |
כתוב תגובה ל-
חשדנית |
|
|
פרופ' צבי פיירמן
מוצרי החלב הם חלק מהתזונה היומיומית של האדם עוד מקדמת דנא אבל, רגע לפני שאנחנו חוגגים את חג השבועות על עוגותיו ופשיטותיו הטעימות לחיך, אולי כדאי שתשימו לב למספר עובדות שאולי לא ידעתם על חלב ומוצריו
|
|
|
|
|
|
ד"ר סוזי קגן
כמו שהכלה לובשת לבן ביום חתונתה כסימן להתחלה חדשה, כמו צבע הנייר בביטוי "לפתוח דף חדש", כך גם המנהג ללבישת לבן בחג השבועות מסמל את שלב ההתחלות החדשות
|
|
|
|
|
|
סיגל פרישמן
לא נמצאה עד-כה שום הוכחה מדעית הקושרת את החלב לליחה, אסתמה, דלקות אוזניים או אטופיק דרמטיטיס ייתכן שיש קשר בין צריכה מוגברת של סידן לבין סיכון לסרטן ערמונית
|
|
|
|
|
|
מירב ארד
הרפת הגדולה בישראל - רפת העמק המשותפת לקיבוצים יפעת, מרחביה ומגידו עם 1,106 פרות בתואר אלופת הפרות זכתה "שמיל" מקיבוץ אור הנר שייצרה 17,680 ליטר חלב בשנה
|
|
|
|
|
|
|