X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בכנס פתיחת שנת המשפט, מטעם וועד מחוז ת"א-מרכז, עלתה לדיון פומבי הסוגיה המאתגרת, של נסיבות ואירועים להדחת ראש ממשלה מכהן. רשימה מרשימה של מתדיינים בהנחיית העיתונאי משפטן ברוך קרא, השר עמיר פרץ, עו"ד מצמרת המשפט כמו ד"ר יעקוב וינרוט ואח'. האם השיטה הצרפתית/איטלקית, לפיה נשיא מכהן, אינו נחקר ואינו עומד לדיון, אלא לאחר סיום כהונתו - מתאימה לישראל?
▪  ▪  ▪
אהוד אולמרט. הרגשה כאילו ראש ההמשלה מתחת לחוק? [צילום: פלאש 90]
"יש שלושה מעמדות הזקוקים למקומות מקלט בטוחים יותר מאשר אחרים – ציפורים, פרחי בר וראשי ממשלה. (סטנלי בולדווין).
"נוכחתי לדעת שהפוליטיקה היא המקצוע השני העתיק ביותר בעולם. למדתי לדעת כי יש בו דמיון רב מאד לראשון". (רונאלד רייגן).

הדעות של רוב הדוברים היו שהשיטה הצרפתית/איטלקית אינה מתאימה לישראל מכמה סיבות:
  • בצרפת ובאיטליה - מדובר במשטר נשיאותי.
  • גם בארה"ב יש מגבלות מסוימות על חקירת נשיא, למרות שהנשיא ניקסון שאולץ להתפטר בעקבות פרשת "ווטרגייט", נחקר מיד לאחר פרישתו. ואילו הנשיא קלינטון, נחקר ע"י "תובע מיוחד" שמונה ע"י הסינט.
  • בישראל, שיטת השלטון שונה ומדובר בשלטון שבו הנשיא נטול סמכויות אופרטיביות שלטוניות ואילו השלטון מרוכז בידי ראש ממשלה וממשלה שברובה קואליציונית, על כל מגרעותיה.
רה"מ - הוא ראשון בין שווים, אך שווה לכל אזרח
העיקרון הבסיסי הזה - שראש ממשלה, הוא כאחד האזרחים וחל עליו "מבחן בוזגלו", היה מקובל על רוב הנואמים עם נימה של יתר רצינות ואחריות, לכל תביעה או חקירה המיועדת לראש ממשלה מכהן.
יש טעם בדרישה לרף גבוה יותר, של חקירה ושל ראיות בנוגע לראש ממשלה מכהן. הדרישה אינה מוגזמת מדי שהרי, ראש ממשלה הוא מטרה מידית, נמשכת וברורה לתלונות וחיפוש אחר מגרעות, טעויות, שחיתויות, רכילויות ובוודאי ראיות.
הכוונה לרף של רצינות ואחריות יתר
אין זו דרישה מוגזמת, הציבור יכול להבין זאת ולהשלים עם כך, שכדי להתחיל בחקירה של ראש ממשלה, צריך יותר מאשר תלונה או תשתית ראייתית רעועה, מאחר שפתיחת חקירה הוא נזק בלתי הפיך.
פתיחת חקירה מחייבת התפטרות - התפטרות בטרם עת, טרם שהוכחה האשמה או תשתית ראייתית מוגברת, שיש לה סבירות גבוהה להרשעה, היא בעלת נזק בלתי הפיך.
<נU>
ההצעות המעשיות
הסטטיסטיקה של היום
5 ראשי ממשלה מכהנים נחקרו עד היום והם: רבין, נתניהו, שרון, ברק ואולמרט. 2 ראשי ממשלה התפטרו: רבין (בעיקר בגלל המטוסים של יום שישי וחשבון הדולרים בחו"ל), היועץ המשפטי דאז פרופ' אהרן ברק - הורה על הגשת כתב אישום בעניין הדולרים, שממילא חייב התפטרות, כמו גם המשבר הממשלתי בעקבות נחיתת המטוסים מארה"ב עם כניסת השבת.
נתניהו - נחקר בעקבות פרשת המתנות ופרשת "עמדי הובלות". חקירת נתניהו שנעשתה ברוב פאר והדר ע"י המשטרה והדלפות מאסיביות לתקשורת, היא דוגמה קלאסית, לריסון, איפוק וזהירות, הנדרשים בפתיחת חקירה נגד ראש ממשלה מכהן. במקרה של נתניהו, זה לא היה ואפילו לא קרוב.
החקירות הסתיימו בסגירת התיקים, אבל הנזק והכתמים לא נעלמו. זה צריך להיות לקח לעתיד.
אולמרט נחקר בפרשת טלנסקי, ראשונטורס, התפטר מתפקידו, זוכה מרוב הסעיפים בבית המשפט המחוזי, הורשע בשני סעיפים בלבד, והערעור בעליון מחכה לסיומו הדרמטי.
מסקנות שניתן להסיק - "חזקת החפות" עומדת גם לראשי ממשלה
העובדה שהציבור הצרפתי לא רואה, למשל בניאוף מצד אנשי השררה לרבות הנשיא, כעבירה מוסרית המחייבת הדחה או התקפה ציבורית. התקשורת הצרפתית שתקה משך שנים כאשר הנשיא מיטרן ניהל פרשיית אהבה מחוץ לנישואין, כולל בת לא חוקית, וכנ"ל יחס זהה למנהיגים נוספים ושרי ממשלה.
"המודל הצרפתי" לפיו יש חסינות לנשיא בשעת כהונתו מחקירה פלילית - עובד עבור הצרפתים גם אם הנשיא מכהן שתי קדנציות לאמור 14 שנה. המודל הזה - לא טוב ליהודים, לא מתאים לאופי הלאומי ולא מקובל ברוב מדינות אירופה לרבות ארה"ב.
להזכיר - הנשיא קלינטון בתקופת כהונתו נחקר בפרשת לוינסקי, ולא נדרש להתפטר או להצהיר על נבצרות זמנית. ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר נחקר בזמן כהונתו ולא נדרש להשעות את עצמו. באיטליה, ניסה הנשיא ברלוסקוני להעביר חוק נוסח צרפת על חסינות הנשיא בזמן הכהונה, אך הוא נבלם ע"י בית המשפט העליון ולא הגיע לכדי חקיקה.
כל המצדדים במצב הקיים ואלה החושבים שיש מקום לשינויים בדעה אחת, שראש ממשלה אינו מעל החוק - ושיש מקום לחקרו אם היועץ המשפטי לממשלה סבור כך ע"ס חומר ראיות מבוסס שבידו.
עו"ד רם כספי בראיון לגלי צה"ל אמר משפט חכם ויפה שכדאי לאמצו: "ראש ממשלה אינו מעל לחוק - אבל איננו גם מתחת לחוק". האווירה הציבורית שנוצרה סביב הפרשיות של אולמרט, בדרך שהן מוצגות, בצורה שהן מטופלות ע"י היועץ המשפטי והתקשורת, ההרגשה היא שראש הממשלה הוא מתחת לחוק.
החקירה לעניין הבית ברח' כרמיה יצאה מכלל פרופורציות, גם אם היא מחיבת חקירה כאשר על פניה היא לא נראית חמורה במיוחד, העובדה שהיועץ המשפטי לממשלה מביע את עמדתו לפני שסיכם את החקירות בפרשיות אולמרט, הכמות הופכת לאיכות היא התבטאות לא מקצועית, לא אתית ויתכן שהיא פוסלת אותו מלטפל בכל החקירות בקשורות לראש הממשלה. פליטת הפה הספציפית אינה מקרית - וכך היה גם בעבר, כאשר טיפל בפרשת השר רמון, ובה הביע את דעתו האישית לפני מתן פסק הדין ע"י בית המשפט כאשר הגן על הגשת כתב האישום המפוקפק נגדו (למרות ההרשעה), תוך הפרת כללי "הסוב-יודיצה" ובניסיון להשפיע על בית המפשט לקבלת הרשעה.
אותו יועץ משפטי שסגר את תיק האי היווני נגד שרון ובניו, אותו יועץ שעם כניסתו לתפקיד הצהיר במסיבת עיתונאים שלפניו בפרקליטות היו מסמנים מטרות ואח"כ עושים סביבם מעגל, שלפניו היו מהירים על ההדק של הגשת כתבי אישום שלפניו היו מגישים כתבי אישום נגד אנשי ציבור כשלא הייתה וודאות של 100% בהרשעה (והראייה רובם זוכו אחרי עינויי דין רבים), ואז הבטיח שאצלו המדיניות תהיה שונה.
המציאות הוכיחה את ההיפך, פרט לסגירת התיק האי היווני ונספחיו, היועץ מזוז חזר לדפוסי פעולה ישנים של הפרקליטות ובמיוחד גרירת חקירות והיסוס במתן החלטות לתקופות ארוכות ומתישות.
אחת הרעות החולות היא התמשכות החקירות ומתן ההחלטות בפרקליטות, החקירות של פרשיות אולמרט הן הוכחה טובה לגישה פסולה זו והתוצאות הן בהתאם. והשאלה היא - האם המצב הנוכחי לפיו ניתן לחקור ראש ממשלה בעת כהונתו על עבירות שעבר לפני היותו ראש ממשלה, הן סבירות נכונות שלא פוגעות בתפקודו המוסדי בהובלת והנהגת המדינה או שהן כן פוגעות ומפריעות ויש מקום לשינויים בחוק. לדעתי ניתן למצוא את שביל הביניים, בין המצב הקיים לבין המצב הרצוי.
לדוגמה: ניתן לקבוע בחקיקה, שעבירות שנוצרו תוך כדי הכהונה של ראש ממשלה והן מסוג פשע ומעלה יחקרו מיידית ללא דחייה לאחר הוראת היועץ המשפטי לממשלה. עבירות שנוצרו לפני המינוי לראש הממשלה והן אינו מסוג פשע ומעלה - יחקרו בתום הקדנציה.
בכל מקרה של חקירת ראש ממשלה יש להגיע לכלל החלטה ראשונית, תוך שישה חודשים, מיום תחילתה, האם להמשיך בה, לסגור את התיק או לדחותה, לאחר תום הכהונה. זהו השלד הבסיסי - עליו ניתן לבנות את ההצעה לתיקון החוק עם תוספות ווריאציות נוספות - ולהחילם גם על שרים.
ברור לכולי עלמא שראש ממשלה בזמן כהונה נתון בביקורת ובבדיקה בזכוכית מגדלת, לרבות תפקידיו הקודמים, כך שהפתח לתלונות על תפקודו, פרוטקציה, העדפת קרובים, מכרים, חברי מפלגה - הפיתוי לגביהם גבוה והם לרוב גם מנוצלים.
אי לכך יש צורך בהכנסת שינויים, כדי לבלום מגמות שליליות, מבלי לפגוע בעיקרון של חוק אחד לכולם, לרבות ראש ממשלה, אך מאידך לאפשר לו, אם יש לו גיבוי פרלמנטרי, לנהל ולהוביל את המדינה במקסימום תנאים אפשריים לטובת בטחון המדינה ואזרחיה.
וכפי שאמרתי, חוק אחד לכולם, לכל ראשי הממשלה והממשלות בהווה ובעתיד. אך לא ליצור מצב שיהיו מתחת לחוק - בעינויי דין, בהתמשכות לא הגיונית של חקירות, בהדלפות שוטפות ומגמתיות, מכל הכיוונים, בהיסוס בהחלטות וביצירת האווירה עכורה המקשה על תפקוד וניהול ממשלה ומדינה.
ראש ממשלה שנבחר - יועד ע"י הציבור לנהל את המדינה, את מוסדותיה ולהביאה לחוף מבטחים.
יש לתת לראש ממשלה - למשול, לנהל, להחליט ולנווט.
יש לדרוש מראש ממשלה - להיות נקי כפיים ובר לבב - להיות אדם בביתו וראש ממשלה בצאתו.

תאריך:  28/08/2013   |   עודכן:  28/08/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם יש מקום להדיח ראש ממשלה מכהן?
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
יש מקום להדיח גם נשיא מכהן ל"ת
ד"ר רון בריימן  |  28/08/13 21:25
 
- מנקודת מוצא לא ענינית
יוסי מ  |  30/08/13 16:34
 
- שנאתך לנשיא ולשמאל משבשת אותך ל"ת
אחד העם  |  2/03/14 01:22
2
ציד גולגולות.
בבון זה קוף ?  |  29/08/13 07:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת אולמרט
מתי דוד
אולמרט איבד שליטה על עצמו. הוא ממשיך לחתור נגד נתניהו וממשלתו, בניסיון נאיבי ועקר לחזור לשלטון, למרות היותו מצוי בהליכים משפטיים כנאשם וכמורשע. הוא מתנהג כאילו לא היו הדברים מעולם. רגשי הנקם הפוליטי והאישי שלו נגד הפרקליטות ויריביו הפוליטיים, מעבירים אותו על דעתו
איתמר לוין
שלום טויטו היה ראש מטה הבחירות של אולמרט ב-1993 והתקבל לעבודה בעיריית ירושלים בצורה חריגה על-פי הבטחתו של אולמרט    ביה"ד הארצי דחה את רוב ערעורו על דחיית תביעותיו הכספיות מהעירייה
עידן יוסף
במפגש סגור עם תורמים בלונדון הודיע שירוץ מול נתניהו בבחירות הבאות, אך לא ציין באיזו מפלגה    לנוכח האישומים הפליליים נגדו כלל לא בטוח שיתאפשר לו להציג מועמדות
אריה אבנרי
מכתב פומבי אל ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט: סוד גלוי הוא שאתה נפגש לעיתים מזומנות עם שר האוצר החדש יאיר לפיד. אולי אתה חונך אותו בתקופת ימי החסד שלו בתפקיד שר האוצר. נעשה הכל כדי שאתה לא תחזור להנהיג את המדינה ולהמשיך להשחית אותה
עידן יוסף
אומ"ץ הגישה תלונה נגד רה"מ לשעבר אהוד אולמרט בעקבות דבריו נגד פרקליט המדינה משה לדור, עליו אמר כי איבד שיווי משקלו הנפשי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il