X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נותן השירות במסעדה נאלץ להיקרע בין בעליה לבין הלקוח שאותו הוא משרת, והתוצאה עגומה: לא אחת נמנע ממנו השכר המגיע לו עבור עבודתו, וזאת בשל התשר המופקד בידיו, כשלחלופין נמנע ממנו התשר עצמו, שבו מתעקש מעסיקו להחזיק
▪  ▪  ▪
מלצרים מקופחים? [צילום: פלאש 90]

האקורד האחרון של ארוחה במסעדה הוא, בדרך-כלל, התשר הניתן למלצר, אלא אם כן הסועד בוחר להתעלם מן השירות שהוא מקבל. יש סועדים שנוהגים להעניק אותו במזומן, בעוד אחרים כוללים אותו במסגרת תשלום בכרטיס האשראי - הכל לפי הנוהג המקובל במסעדה זו או אחרת.
כשלעצמי אני מעדיף את האפשרות השנייה, של הכללת התשר בכרטיס האשראי. אלא שבאחת המסעדות שבהן סעדתי באחרונה, הסתבר לי, להפתעתי הרבה, שיש גם "קומבינות". בהגיע החשבון בתום הסעודה, נוכחתי לראות שחוייבתי על-סך של 350 שקל עבור ארוחה, ללא דמי-שירות.
הפקדתי, אפוא, בידי המלצר התורן את כרטיס האשראי שלי, תוך שביקשתי ממנו לחייב את החשבון הסופי ב-400 שקלים - כולל תשר של 50 שקלים. המלצר נטל את הכרטיס, ללא אומר ודברים, וכעבור דקות אחדות החזיר אותו לידי. הופתעתי להיווכח שחוייבתי, אומנם, על 400 שקלים, אבל בצד השובר שהופקד על שולחני, נחו להם גם 50 שקלים במזומן עבורי, שהוצאו מקופת המסעדה.
את הרמז הבנתי מייד. במסעדה הזו פשוט לא נוהגים לכבד את התשר, כל אימת שהוא כלול בכרטיס האשראי. חתמתי, אפוא, על חיוב של 400 שקלים, ואת 50 השקלים, שהוצאו מן הקופה, הותרתי על השולחן, ובלבד שהמלצר לא יצא קרח מכל העניין.
שאלה טורדנית אחרת היא עניין הכללתו של התשר בשכר העבודה של המלצר, נותן השירות. בזמנו קבע השופט סטיב אדלר, לשעבר נשיאו המיתולוגי של בית-הדין הארצי לעבודה, כי תשר המשולם למלצר, ישירות על-ידי הלקוח שלו, לא ייחשב כשכר עבור עבודתו, בעוד שתשר המופקד בקופת המעסיק ייחשב, במפורש, כשכר לצורך חישוב שכר-מינימום. עוד קבע השופט המלומד, כי אם סך התשלום יעלה על שכר המינימום - יוותר הסכום העודף בחזרתו של המלצר.
תוהו ובוהו
כך או אחרת, מסתבר שבפועל נראים הדברים אחרת לגמרי. לא די שהמלצר נתון לחסדי הלקוח שלו - גם בעל המסעדה, שבה הוא מועסק, מתחמק לא אחת מתשלום התשר שהופקד בידיו או אז יוצא, כמובן, המלצר קרח מכאן ומכאן, כשידו של המעסיק שלו היא זו שעל העליונה.
התוהו ובוהו הזה הביא בעבר לגל של מחאות מצד מלצרים, שבעלי מסעדותיהם פטרו אותם מתשלום שכרם, בטענה שעליהם להסתפק בתשר שניתן להם על-ידי הסועדים עצמם. לחלופין היו מקרים שבהם שולם למלצרים השכר המינימלי, אבל נמנע מהם ליהנות מן התשר עצמו.
במקרים מסויימים הגיעו הדברים לידי השבתת מסעדות על-ידי המלצרים המקופחים, כדי להשיג בדרך זו את מבוקשם. במרבית המקרים לא צלח הדבר בידם. במקרים קיצוניים יותר החליטו מלצרים לקחת את החוק לידיהם. כך, למשל, היה מקרה מפורסם של מלצר במסעדה תל אביבית שחבט בלקוח על שסירב לשלם לו תשר עבור שירותו, בעוד שהלקוח הצדיק את סירובו בכך שהעניין נתון בכלל לשיקול-דעתו האישית.
למען הגילוי הנאות צריך להודות, שיש אומנם מלצרים המשולמים בעין יפה, אם על-ידי בעלי המסעדה ואם על-ידי הלקוח עצמו, אלא שמספרם בטל בשישים. במרבית המקרים יוצאים המלצרים מקופחים הן בשכרם והן בתשר הניתן להם. כדי למנוע את הקיפוח הזה, מן הראוי לעגן בחוק שיעור קבוע של תשר, כשהוא כבר כלול בתשלום הסופי, מבלי לסמוך בכך על חסדיו של בעל המסעדה או של הלקוח. רק בדרך זו יובטח למלצר תשלום שכרו המלא עבור עבודתו.

תאריך:  17/10/2013   |   עודכן:  17/10/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יהי למלצר אשר למלצר
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
הצעת הכותב היא ביטול התשר.
ישעיהו ב  |  17/10/13 23:05
2
אני לא
כבש 44  |  20/10/13 00:29
3
המקור:
שוחר-שלום  |  20/10/13 12:34
4
לא משלמים להם שכר. רק תשר
מלצר בדימוס  |  21/10/13 08:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרת אהרוני
כמה עולות העבודות הנפוצות וכיצד תוכלו לחסוך עשרות אחוזים? מוסך מורשה או מוסך כללי? חלקי חילוף מקוריים או תחליפיים? כמה עולים התיקונים הנפוצים, והיכן לתקן את הרכב אחרי תאונה?
איילת נדיב
כולנו צורכים מדי פעם מזון לא מתוך רעב פיזיולוגי ולא מתוך מצב רגשי, אלא בתגובה לגירויים חיצוניים כגון: מפגש חברתי, הרחת מזון, פרסומת מגרה של מזון, חשיבה על מזון ושפע מסביבנו
יואל גוז'נסקי
קטר הפכה בשנים האחרונות למדינת מפתח במזרח התיכון ולבעלת השפעה רבה מחוצה לו. כל זה עשוי להשתנות. העוצמה הכלכלית האדירה והנכונות להשתמש בה לצרכים מדיניים, נוסף לחולשתם של כמה ממוקדי הכוח האזוריים על-רקע ה"אביב הערבי", הבליטה את מדיניות החוץ הייחודית של האמירות. אך כוחה של האמירות אינו בלתי מוגבל. רבים לא מרוצים ממדיניות החוץ ה"הרפתקנית" ומהאקטיביזם, שלא לומר אופורטוניזם, הקטרי במרחב
אלעזר לוין
איתי כץ מקים קרן חדשה להשקעות בנדל"ן, שתתבסס על השקעות קטנות של העמיתים ורכישת דירות זולות בערי השדה, אך גם בחיפה    כץ יקבל 20% מההכנסות והרווחים    לא בטוח שההשקעה כדאית גם לבודדים
מנחם רהט
מורשת הרב עובדיה זצ"ל מגדירה את מדינת ישראל אתחלתא דגאולה והתגשמות חזון הנביאים    האם מועצת החכמים החדשה תאמץ את המורשת, או תחבור לאשכנזיות החרדית המיליטנטית?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il