X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
ורד כהן עורכת דין משרד בר-און ,כהן, עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

רענן בר-און שותף, עורך דין בר-און, כהן, משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
לפני למעלה משנתיים פנינו, בכתב, לסגן שר הבריאות בקריאה לחקיקת חוק התיירות הרפואית בישראל במכתב תשובתו מאז למשרדנו, השיב סגן שר הבריאות כי העניין מטופל במשרדו מול אנשי המקצוע חלפו למעלה משנתיים, ומשרד הבריאות לא עשה דבר בנושא השבוע שודר בטלוויזיה, בתוכנית "עובדה", תיעוד של מנתחים בכירים בבית החולים "איכילוב" בתל אביב דורשים כסף "מתחת לשולחן" עבור ניתוחים שיבצעו בתיירים
▪  ▪  ▪
חשיפה [צילום: מן הטלוויזיה]

לפני למעלה משנתיים פנינו לסגן שר הבריאות, בבקשה כי יפעיל את סמכותו למען חקיקת חוק, שיסדיר את תחום התיירות הרפואית בישראל.
במכתבנו הסברנו, כי כיום אין בנמצא חקיקה מתאימה בכל הנוגע לתיירות רפואית בישראל. הבהרנו, כי המצב הקיים בתחום התיירות הרפואית מחייב יצירת חקיקה מתאימה, שתיתן מענה למצוקותיו של תחום זה, ותמנף את יתרונותיו העצומים.
במכתב תשובתו למשרדנו מלפני למעלה משנתיים כאמור, השיב סגן שר הבריאות, כי העניין מטופל במשרדו מול אנשי המקצוע.
חלפו למעלה משנתיים, ולמרות התחייבותו בכתב למשרדנו של סגן שר הבריאות, דבר לא נעשה בנושא על-ידי משרד הבריאות.
השבוע שודר בטלוויזיה, בתוכנית "עובדה", תיעוד של מנתחים בכירים בבית החולים "איכילוב" בתל אביב דורשים כסף "מתחת לשולחן" עבור ניתוחים שיבצעו בתיירים.
הגדרות נכונות
על-מנת להבין את הצורך הדחוף בחקיקה מתאימה, יש להבין מהי "תיירות רפואית" וכיצד הינה משפיעה על החולה הישראלי.
יש להבחין בין המושג "תיירות רפואית" לבין המושג "תיירות מרפא".
תיירות רפואית מציעה טיפולים רפואיים משמעותיים (ניתוחים, השתלות, טיפולי שיניים, טיפולים למחלות הסרטן, טיפולי שיקום מתקדמים, הפריות חוץ גופיות) לתיירים המגיעים ממדינות מוצאם לישראל לצורך קבלת הטיפולים הרפואיים.
תיירות מרפא מציעה טיפולים אלטרנטיביים, טיפולי החלמה וטיפולים לשיפור איכות חיים (כדוגמת מעיינות מרפא, ים המלח, מרחצאות מרפא, טיפולי הידרותרפיה מתקדמים ועוד).
תיירות רפואית הינה אחד התחומים הדינאמיים ביותר בכלכלה הרפואית הישראלית. מטופלים רבים מגיעים במיוחד מחו"ל לישראל, לצורך קבלת טיפולים רפואיים במרכזים רפואיים שונים.
חלופה זולה
בתחום התיירות הרפואית באה לידי ביטוי הגלובליזציה העולמית. מהפכת האינטרנט הפכה את המידע הרפואי, לרבות לעניין החידושים הרפואיים, לזמין ונגיש לכל דורש. מספר החולים, אשר מסיבות שונות מעדיפים להגיע לישראל לצורך קבלת טיפולים רפואיים, גדל בהתמדה.
כך למשל, בגין רמת רפואה בלתי מספקת במדינת המוצא, העדר ניסיון במתן טיפול מורכב, הצורך בשימוש בציוד רפואי מתקדם ויקר, כיסוי ביטוחי בלתי מספק, זמני המתנה ממושכים לניתוחים. חולים רבים המתקשים לממן טיפול רפואי בארצות מושבם ומחפשים חלופה זולה יותר, כמו גם חולים החפצים לקבל טיפול רפואי ברמה גבוהה יותר מזו הנהוגה בארצות מושבם, מגיעים לקבלת טיפול רפואי בישראל.
עיקר התיירות הרפואית בישראל מתבססת כיום על חולים המגיעים מארצות מזרח אירופה בהן לא קיים ביטוח בריאות ממלכתי, ועל כן נאלצים חולים אלה לתור אחר טיפולים זולים יותר מחוץ לארצות מושבם. במקביל, יש פוטנציאל אדיר של תיירות רפואית מארצות-הברית, שם מחירי הטיפול הרפואי גבוהים ביותר, ולא קיים בה ביטוח בריאות ממלכתי.
מבחינה זו, שפר מזלה של ישראל. הרפואה הישראלית נהנית מתדמית טובה, ומוצעת במחירים נמוכים יחסית לאלה של ארצות מערב אירופה, ובוודאי של ארצות-הברית. מערכת הבריאות הישראלית הינה מערכת מבוקרת, ועומדת בסטנדרטים בינלאומיים גבוהים. הטיפולים ניתנים באמצעות המיכשור הרפואי מהמתקדמים בעולם, ועלויות הטיפול זולות יחסית למדינות אחרות.
מאה מיליון דולר
בגין שתי סיבות מרכזיות אלה, הפכה ישראל לגורם תחרותי בתחום התיירות הרפואית.
בתי חולים בישראל דואגים לשווק עצמם בחו"ל, כאשר נתח השוק עליו הינם מתמודדים מוערך באופן גס במאה מיליון דולר לשנה. בתי חולים רבים משווקים את שירותי הרפואה הפרטית הניתנים על ידם באתרי אינטרנט המיועדים לתושבי חוץ, ובשפות זרות (רוסית, אנגלית ועוד), ומציעים שירותים רפואיים לתושבי חוץ במחירים נמוכים בהרבה מאלה הניתנים במרכזים רפואיים בחו"ל.
בתי החולים הבולטים בהענקת שירותי תיירות רפואית פרטיים הינם - בתי החולים "שיבא" תל-השומר, "הדסה" ירושלים, "איכילוב" בתל אביב ו"רמב"ם" בחיפה, "בילינסון" בפתח-תקוה ובית החולים הפרטי "אסותא". גם חברות התיווך נהנות מהעיסוק בתחום זה.
בהתאם לנתונים שפורסמו, בשנת 2010 הגיעו לישראל כ-30,000 תיירים, כדי לקבל בישראל טיפולים רפואיים שונים, ובכך תרמו לכלכלת המדינה לכל הפחות 200 מיליון שקל לשנה (לפי אומדן משרד הבריאות) ואף קרוב לחצי מיליארד שקל לפי אומדני מומחים, עבור טיפולים רפואיים, בתי מלון, טיסות, נסיעות בארץ, בילויים, טיולים ורכישות שונות.
עצמאות בתי החולים
לאור הפוטנציאל הכלכלי העצום הגלום בתחום התיירות הרפואית, אף הקימו בתי חולים ציבוריים רבים בישראל מחלקות מיוחדות לטיפול בתיירות הרפואית.
לטענתנו, כפי שפורטה כבר לפני למעלה משנתיים בפני סגן שר הבריאות, באמצעות מדיניות נכונה ניתן לנצל את המוניטין העולמי שיש לישראל בתחום הרפואה, ולהפוך את ישראל למעצמה בתחום. הישג זה יתרום באופן ניכר לא רק לרפואה הציבורית, אלא גם לעצמאות בתי החולים ומערכת הבריאות. כרווח נלווה לכך יסייע הדבר במתן רפואה שוויונית יותר לאזרחי ישראל, בשיפור תודעת השירות ובהעלאת רמת הרפואה בישראל.
זאת, במיוחד כאשר הרווחיות מתיירים גדולה בהרבה מהרווחיות מתושבי ישראל, שכן, תעריפי משרד הבריאות לתייר יקרים יותר מתושבי ישראל, ההנחות נמוכות יותר, והתשלום נעשה מראש, בנבדל מהשוק הישראלי, בו התשלום הינו באשראי ובתשלומים.
התיירות הרפואית כוללת כמובן גם סיכונים, לרבות סיכונים משפטיים. למשל כאשר הטיפול הרפואי אינו עולה יפה, והתייר מוצא עצמו עם בעיה רפואית ונטול ביטוח. במישור זה עומדת לזכותה של ישראל מערכת המשפט המתקדמת, היודעת לסייע בתביעות של תיירים.
אוטונומיה ניהולית
ברם, עיקר הבעיה, כפי שהסברנו בשעתו לסגן שר הבריאות, נעוצה בהיעדר חקיקה מתאימה שתסדיר את תחום התיירות הרפואית, ולכן לעת הזו התחום הינו פרוץ.
הננו מצֵרים על כי משרד הבריאות נמנע עד כה מהסדרת התחום, ונכנע ללחצים אשר מפעילים גורמים שונים, הנהנים מאוטונומיה ניהולית בתחום זה.
חקיקה מתאימה תיתן מענה למצוקותיו של תחום זה, ותמנף את יתרונותיו העצומים.
כך למשל, יינתן מענה לטענות לפיהן חולים המגיעים מחו"ל זוכים לטיפול אישי, לתורים קצרים, לאשפוז ברמה גבוהה, ולקבלת הטיפול מידי רופאים מובחרים. זאת, בהשוואה לחולים הישראלים, הנאלצים להסתפק בזמני המתנה ממושכים ביותר לניתוחים, לזמני אשפוז קצרים, מחלקות עמוסות והעדר יחס אישי. פירטנו בשעתו בפני סגן שר הבריאות, כי
יש לקבוע כללים שימנעו הענקת שירות רפואי לתיירים באופן הפוגע בטיפול בתושבי ישראל. כך, מתן שירותי רפואה פרטיים לתיירים צריך להתבצע תוך כללים מוסדרים ובשקיפות מלאה.
למעלה משנתיים
הזכרנו את התמריץ הברור הניצב בפני המחוקק הישראלי ליצירת חקיקה מתאימה וקביעת פיקוח וכללים הינו ברור - התיירות הרפואית מזרימה ממון רב לבתי החולים.
הצפי הוא להכנסות בסדר גודל של מאות מיליוני דולרים בשנים הראשונות, ומיליארדי דולרים בשנים שלאחר מכן. כך ניתן לשפר את רמת הרפואה הישראלית, לבנות בתי חולים נוספים וחדרי מיון, ולשפר את השירות לו זוכים אזרחי ישראל.
לאור כל האמור לעיל, פנינו כאמור כבר לפני למעלה משנתיים לסגן שר הבריאות, בבקשה לחקיקת חוק מתאים.
כמה חבל, שלמרות התחייבותו בכתב למשרדנו מלפני למעלה משנתיים, דבר לא נעשה על-ידי משרד הבריאות עד היום בתחום חשוב ופרוץ זה.

תאריך:  17/12/2013   |   עודכן:  17/12/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרדכי ליפמן
כבר ב-1991, לאחר הפסקת חשמל בעקבות שלג, קבעה ועדה מיוחדת כי יש להטמין את הרשתות בקרקע. זה לא קרה
הרב אפרים זלמנוביץ
מנהיגנו במדבר לא השתמש בכלי תחבורה מנקר עיניים והעדיף לקחת חמור
דרורי עפר
לפני דברי הביקורת תודות לגורמי ההצלה שעובדיהם פעלו כל הזמן כולל בלילות לרווחתם של התושבים כולל גם עובדי חברת החשמל אבל לצד הברכות צריך להגיד את האמת
ראובן לייב
מדינה מנותקת, אם לא משותקת, חסרת-אונים ואובדת עצות - כך נראית ישראל בימים אלה של חורף, כשלא אויב ערבי, או חלילה טרור, מאיימים על שלומה וכבודה, אלא גנרל-חורף הוא זה שמצליח להכניע אותה
עמוס אריכא
יתכן ששמו אינו מוכר לרבים. אבל רבים-רבים שתו מידיו תורה וראו בו מקור מידע מעורר השתאות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il