X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הרגלי תזונה המלווים אותנו מילדות, מצריכים הערכות מחודשת ושינוי - כשהשכל מנצח את הרגש, אפשר לשנות הרגלים ולהתחיל לאכול יותר בריא
▪  ▪  ▪
הרגלי אכילה מתחילים מרגע הלידה [צילום: פלאש 90]

ההיסטוריה האנושית רוויה בחוויות הקשורות לחושים. המזון שתפקידו לקיים אותנו הפך מזמן לחלק חוויתי, המספק הרבה מעבר לקיום הבסיסי. האוכל מייצג בצורה מובהקת את הקוד התרבותי שנגזר מהמיקום הגאוגרפי שבו אנו חיים. הרי כבר נאמר "תה ואורז יש בסין"... ולכל מקום המזון הטיפוסי לו שגדל בטבע.
במהלך הדורות, הרגלי תרבות ותזונה שפותחו בהתאמה למיקום הגאוגרפי, הביאו גם אמונות והרגלי אכילה שונים. הדרכים לצרוך אוכל הפכו למוסכמות חברתיות ואמונות אלו התבססו על ניסיון שעבר מדור לדור.
בשל מגבלות בסוגים שונים של מזון במקומות שונים על-פני הגלובוס, לא הייתה הקפדה על תזונה נכונה. היום אפשר יחסית בקלות להעביר מזון ממקום למקום. המודעות לצריכה של תזונה מאוזנת ובריאה בעליה מתמדת. הרגלי האכילה אינם עומדים תמיד בקנה אחד עם הידע הרב שמצטבר בנושא תזונה ולתפקידים שיש למזון בחיינו, אבל יחד עם זה, מספרם של האנשים המאמצים המלצות תזונה נכונה כל הזמן הולך וגדל.
כפי שציינתי, בראש ובראשונה האוכל הוא חומר נותן חיים, אולם הוא אינו רק חומר המאפשר חיים, יש לו גם תפקידים חברתיים ומשמעויות סמליות רבות. מזון מסמל שפע ועושר.
כאשר האדם נולד, הוא אינו מצויד בידע לגבי טיב המזון, הידע הזה נרכש בשלבים, בתהליך חברות המתחיל מהרגע שהוא נולד. הילד קולט בהדרגה את כללי ההתנהגות של סביבתו הקרובה, לומד על המאכלים שהיא מציעה וכך הוא מסתגל לטעמים המקובלים על הסובבים אותו. תהליך ההסתגלות אינו קל ולעיתים בתחילה הילד מפתח טעמים והעדפות שאינם עולים בקנה אחד עם סביבתו.
הרגלי אכילה מתחילים מרגע הלידה. האופן שבו מסגלים את התינוק למזון, שונה מחברה לחברה. בתהליך החברות שמתרחש סביב המזון, טעמיו וגם דרכי הכנתו נהפכים למובנים מאליהם במידה כזו שאחר-כך קשה לאדם הבוגר להסתגל למאכלים אחרים.
האדם נקשר קשר רגשי חזק מאוד למאכלים שהכיר בתקופת ילדותו. לעיתים מספיק בריח מוכר של המאכלים של אימא בתקופת הילדות כדי "לצלול" לגעגועים גדולים לבית ולעבר. תהליך ההתחברות גורם לכך, שהרגלי האכילה והעדפת טעמים ומאכלים מסוימים, הופכים לחלק אינטגרלי מזהותו של האדם, בלי שום קשר לאיכות האוביקטיבית של המזון. הרי כבר נאמר "על טעם וריח אסור להתווכח"...

השינוי שבהרגל

תפנית בהרגלי תזונה צריכה להיעשות על-ידי החלק הלא מודע של מוחנו. התת-מודע שאחראי על מנגנוני הפחד וההתניות נמצא בחלק של המוח שאינו אוהב שינויים, הוא צמוד לתבניות ובכל פעם שמתבצע שינוי שחורג מההרגלים, הוא מייד משחרר שדר למוח שגורם לו לחזור להרגלים הישנים.
אנשים מפתחים הרגלי אכילה ונצמדים אליהם בתת-מודע, במוחו של כל אחד מאיתנו חקוקה התדמית של עצמנו אם היינו שמנים או רזים, ובמידה ולא עבדנו על החלק החשוב של התת-מודע שלנו, ניתפס תמיד במוחנו כאנשים שמנים (אם כך נתפסנו בתת-מודע) ולכן נחזור להיות אנשים שמנים כבעבר. זו אחת הסיבות שאנשים "נשברים" במהלך ביצוע דיאטות. התת-מודע שבנו מוכרח ל"צרוב" את השינוי בהרגל ובמידה ולא מצליחים תמיד נחזור למראה ההתחלתי שלנו.

אוכל ונוסטלגיה

רובנו מתייחסים לזכרון האוכל מילדות כעל עבר נוסטלגי שמדי פעם אנו רוצים לחזור אליו, אך הדינמיות וכוח החיים נותן לרובנו את האפשרות לעשות את התפנית בהרגלי התזונה ורק הבסיס נשאר מהעבר.
התפנית בהרגלי התזונה ניתנת לשינוי בתהליך של בחינה עצמית, שניתן להגיע לתת-מודע ולצרוב בו הרגלים בריאים ונכונים יותר. סדר היום העמוס שרובנו נתקלים בו, מאלץ אותנו לתכנת מחדש את מוחנו, להירתם להתעמלות, לאכול נכון ואז נחייה חיים בריאים יותר ומאושרים יותר.
עלינו להרגיל את מוחנו לאכול נכון בבוקר ובצהריים ולהשתדל לאכול ארוחת ערב מוקדמת.
טוב נעשה אם נקום בבוקר מוקדם במחשבה שנקדיש חלק זעיר מיומנו להתעמלות ובעזרת המחשבה הזו נעלה חיוך ענק על פנינו. תהליך ההרזיה כמו כל שינוי משמעותי בחיינו, חייב להיות מלווה בתהליך תומך של יצירת מודעות חדשה לגוף חדש.
חייבים להבין כלל פשוט: אם משנים את המזון - המזון הוא שמשתנה, אם נשנה את עצמנו - השתנו הרגלינו. ההתנהגות התזונתית שלנו תביא עמה הרגלי תזונה נכונה ואיכות החיים שלנו תשתפר פלאים.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, M.Sc, אחראית מקצועית דיאטה ברשת סטודיו C
תאריך:  23/03/2014   |   עודכן:  23/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אוכל וזיכרונות ילדות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אחד מההרגלים האלה - מרגרינה
אוהד תמיר  |  31/03/14 17:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר ערן חדד
שמירה על אורח חיים בריא, היא בסיס למניעה של פגמים אסתטיים ושיפור בעיות קיימות    הניתוחים הפלסטיים מהווים גורם משלים, אשר עשוי לפתור בעיות קיצוניות או פגמים אשר פעילות גופנית אינה משפיעה עליהם
ליאון אלי
אופרה של שלושה סיפורים שמוזה חיברה בדמיונו של סופר כאשר כל אחת מהנשים בסיפורים מגלמת צד אחר של סטלה - אהובתו של הסופר. מה חשוב יותר - היחסים של היוצר או האמנות שלו?
אלעזר לוין
"הצעתך לפטור ממע"מ היא צעד שגוי כמעט מכל זווית"    הכלכלן, ששטייניץ הביא ונתן בו אמון, גילה שלפיד אינו מחשיב אותו ואת עמיתיו
שולמית קיסרי
אם מישהו פינטז כי בעולם הבא מצפה לו גן עדן כלשהו, עם פלגי מים ועצי פרי, מפגשים חושניים ומראות לוהטים, ידע הוא כי לא יקבל אף לא קמצוץ של נחת    קריאה בספרו החדש של עמוס סנטהאוז, "מלך הפוך"
אריה אבנרי
לאביגדור ליברמן וליאיר לפיד מכנה משותף זהה: שניהם דיקטטורים מוצהרים במפלגותיהם ועל פיהם נושקים כל הדברים. מי שמנסה להמרות את פיהם או לגלות עצמאות יתר, נענש ומסכן את המשך הקריירה הפוליטית שלו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il