X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
טופז דרזדנר דיאטנית ראשית   |  שומרי משקל
הביצה היא מקור חשוב של חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין A, ויטמין D, אבץ, סלניום, כולין ועוד אנו ממליצים על אכילת מנות חלבון מן החי להגברת השובע ולזירוז הירידה במשקל אנו ממליצים להשתמש בסלרי בקערת הפסח
▪  ▪  ▪
עושים לנו סדר [צילום: פלאש 90]

כולם מכירים את הצד הסמלי של קערת הפסח, אבל מה לגבי הערכים התזונתיים של מאכלים אלו?

הביצה

הביצה מסמלת את הקורבן שהוקרב בבית המקדש, ובהיותה סמל לאבלות גם את חורבן בית המקדש. הביצה נחשבת מזינה ובריאה, בשל היותה חלבון איכותי ומלא, כלומר מכילה את כל אבני הבניין של החלבון אותו הגוף צריך.
הביצה מכילה מרכיב בשם לציטין המסייע בתיקון קרום התאים בגוף, מעלה את התנגדות הגוף לרעלנים, ממלא תפקיד חשוב בהעברת המסרים העצביים בגוף, מסייע במניעת טרשת עורקים, מגן מפני מחלות לב וכלי דם, משפר את תפקוד המוח, מסייע בשמירה על בריאות הכבד והכליות ותורם לספיגת ויטמין A בגוף. לכן, הימצאותו בחלמון הביצה העשיר בכולסטרול, הופכת את הביצה למוצר מזון מומלץ מאוד לאכילה, גם לאלו הסובלים מרמות כולסטרול גבוהות בדם. להם מומלץ לאכול ארבע ביצים בשבוע.
הביצה היא מקור חשוב של חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין A, ויטמין D, אבץ, סלניום, כולין ועוד. הביצה אומנם מכילה לא מעט כולסטרול, אך כמות נמוכה יחסית של שומן רווי, ומחצית מהשומן שבה הוא חד בלתי רווי, שדווקא מסייע לשמור על ערכי הכולסטרול הטוב (HDL) תקינים וממתן את עליית הכולסטרול ה"רע" (LDL).
במאכלים רבים משתמשים בביצים, על-מנת להדביק יחד מרכיבים שונים וכדי להוסיף טעם למזון. בערב פסח נהוג לאכול ביצה קשה במי מלח. בביצה אחת יש 70 קלוריות (2 נקודות), ומכיוון שהיא נכללת בברכות שלפני האוכל, אנו ממליצים לאכול רק חצי ביצה ולהשאיר 'קלוריות לבזבוז' לארוחת החג.

זרוע

הזרוע מסמל את קורבן הפסח שהוקרב בבית המקדש בירושלים, וכן את הפסוק מהאגדה "בזרוע נטויה". בדרך-כלל מדובר בצלי של זרוע כבש או בקר או כנף בשר עוף כנף (130 קלוריות, שלוש נקודות).
במידה ולא נוהגים לאכול את הזרוע ביום החג (למחרת ליל הסדר) ניתן להכין את הזרוע מכל סוג של בשר לפי המקובל בבית. במידה וכן נוהגים לאכול ממנו, נמליץ על הכנת הזרוע מבשר עוף רזה או בקר רזה. פחות מומלץ בשר הכבש שהינו בשר שמן. זהו מזון עשיר בחלבון הבונה את השריר. באופן כללי, אנו ממליצים על אכילת מנות חלבון מן החי להגברת השובע ולזירוז הירידה במשקל.

כרפס

מברכים איתו את "בורא פרי האדמה". הירק נטבל לרוב במי מלח המסמלים את הדמעות של בני ישראל שסבלו במצרים בהיותם עבדים, ואת האוכל שאכלו העבדים. לרוב מדובר בירק כגון סלרי או תפוח אדמה. ברמה התזונתית יש הבדל בין סלרי לתפוח-אדמה.
ב-100 גרם סלרי יש 14 קלוריות בלבד (אפס נקודות), והוא עשיר בסיבים תזונתיים ובסידן, ברזל, אשלגן, ויטמין A וויטמין C.

תפוח אדמה

הוא ירק עמילני. בתפוח אדמה בינוני יש כ-100 קלוריות (שתי נקודות), והוא דל יותר בסיבים וספיגת הפחמימות ממנו מהירה.
אם כבר בחרתם בתפוח אדמה, מומלץ לאכול:
  • לאחר בישול: בדרך זו המינרלים והויטמינים נספגים ברמות גבוהות יותר בגוף;
  • לאכול עם הקליפה: כך נשמרים חלק ניכר מהמינרלים והויטמינים;
  • מומלץ לאפות בתנור: כך נשמרים יותר ויטמינים מאשר בבישול.
אנו, כמובן, ממליצים להשתמש בסלרי בקערת הפסח.

חרוסת

סמל של הטיט ששימש להדבקת הלבנים או למלט בין הלבנים בעת בניית "ערי המסכנות" על-ידי בני ישראל שהיו עבדים במצרים. במטבח היהודי האשכנזי החרוסת מורכבת מתפוחים, אגוזים, יין אדום, דבש וקינמון ותבלינים שונים, ואילו במטבח היהודי הספרדי מוסיפים לחרוסת גם תמרים.
ברמה התזונתי החרוסת היא פתרון מצוין לתחליף מתוק לכל העוגות והממרחים המתוקים הנוהגים למרוח על המצה. חרוסת שמכינים עם תפוחים בלבד, מכילה כמות סוכר נמוכה יותר מזו שמכינים עם תמרים, אבל השילוב של האגוזים והשקדים עם התמרים והתפוחים, מאפשר אכילה של מזון מתוק שבו כמות הסוכר נספגת לאט יותר בשל תכולת השומן מהאגוזים. האגוזים מספקים בנוסף חומצות שומן חיוניות ואומגה 3. בכף חרוסת יש 100 קלוריות (שלוש נקודות), אפשרות טובה לאכילה בתור קינוח דל-קלוריות יחסית.

מרור וחזרת

מסמלים את המרירות והקושי שבעבדות. המרור הוא לרוב חסה מרה או עלים מרים אחרים, ואילו את שורש החזרת נהוג לטחון. יש המערבבים את החזרת עם סלק. המרור והחזרת מצויים על הקערה ומשמשים לקיום הנוהג של אכילת "מצות ומרורים".
אכילת חסה ועלים ירוקים אחרים, דלים בקלוריות (13 ל-100 גרם, אפס נקודות) ותורמים לגוף נוגד חמצון חשוב בשם לוטאין. הלוטאין תורם לשמירה על ראיה תקינה והאטת תהליכי הזדקנות העין. החסה עשירה בחומצה פולית מקבוצת ויטמיני B המונע מומים מולדים במערכת העצבים של העובר ומפחית סיכון למחלות לב.
לפי הרפואה הסינית, נחשבת החסה שמזון מקרר ומרגיע על מערכת העצבים ועל נדודי שינה. בשל כמות הסיבים הגבוהה יעילה במניעת עצירות. מומלץ לשלבה במהלך החג בשל סיבה זו.
בכף של חזרת יש שש קלוריות (אפס נקודות) והיא שייכת לירקות בצבע הלבן. היא מכילה חומרים נוגדי חיידקים המקלים על זיהומים בגרון ודרכי נשימה עליונות, ובנוסף מכילה נוגדי חמצון.

תאריך:  27/03/2014   |   עודכן:  27/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
איילת נדיב
ערכו את תפריט סעודת החג כך שיתאים לכלל בני המשפחה ולאלו המקפידים על דיאטה    הקפידו שיהיו בבית גם מצות קלות הדלות יותר בקלוריות, בנוסף הרבו בשתיית מים ובאכילת ירקות על-מנת ליצור תחושת שובע
גרישה דייטש
לקראת חג הפסח קורא משרד הכלכלה לציבור הצרכנים לפעול במשנה זהירות בשימוש בחומרי ניקוי ביתיים ולהקפיד על הרחקתם מהישג ידם של ילדים
קרן נוימן
נתחיל לעצב מהמעטפת פנימה או אם תרצו מהמאקרו למיקרו    כעת כשהחלטנו כיצד יראו הקירות עלינו להתחיל חשוב על הסטיילינג המשלים לפינת האוכל הריהוט והכי חשוב, נאבזר ונסגנן את שולחן החג כך שיראה יפה וחגיגי עם הרבה שיק וכמובן שיהיה פרקטי
נעמה בן-דוד-טרבלסי
זו הזדמנות נפלאה לנקות את הראש מהסטיגמות ולהבין שדווקא הבריאות מגיעה מן המאכלים המסורתיים אשר לרוב מגיעים ממזונות לא מעובדים, ואם תחשבו על זה דווקא החג הזה נפלא לאלו אשר לא צורכים גלוטן
עדנה דור-און
במחלקה הפסיכו-גריאטרית של המרכז הרפואי לבריאות הנפש טירת כרמל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il