נקניקיות הינן מזון פופולרי בקרב ילדים וגם מבוגרים, המוצר הינו זמין, זול וטעים, ובעיקר מופיע כמרכיב מרכזי בארוחות ברביקיו המסמלת יותר מכל את ארוחות חג העצמאות.
מפתיע עד כמה נקניקיות נפוצות בבתי אב בישראל, למרות שהן ידועות כמזון בעל ערך תזונתי נמוך ועם תכולת רכיבים שנויה במחלוקת.
הנקניקיות מכילות בדרך-כלל שאריות בשר, הן בעלות אחוזי שומן גבוהים, פוספטים, מונו סודיום גלוטאמט וכמויות גדולות מדי של נתרן.
הטבעי שבנקניקיה
לאחרונה הופיע בשוק טרנד חדש אצל יצרניות הנקניקיות, של נקניקיות המשווקות כמוצר העשוי ממרכיבים טבעיים או מוצר המתהדר במילה אורגני. צריך לבדוק את ההבטחות מאחורי הדברים, והאם קיים שינוי מהותי במוצר או ניסיון שיווקי המנסה לשדר מסרים בריאותיים?
הבטחות צריך לקיים
- בהבטחה ל-100% חומרים טבעיים מתכוונים כי המוצר אינו מכיל: ניטריטים, פוספטים, שומן הטראנס, מונוסודיום גלוטמט וצבעי מאכל מלאכותיים;
- ההבטחה למוצר אורגני טרי הכוונה, כי המוצר אינו מכיל חלק מהחומרים המוזכרים בסעיף הקודם, אך לא מצוין על-גבי התווית שהמוצר נקי משומן טראנס.
היתרון הברור במוצרים הטבעיים הוא שהנקניקיות עשויות מ95%- בשר עוף אורגני של תרנגולות המסתובבות חופשי וניזונות מתערובת אורגנית. כמו-כן, גם תוספות שמן הסויה והעמילן ממקור אורגניים. עם זאת, אחוזי השומן בשני המוצרים הללו גבוהים בהשוואה לאחוזי השומן המצוי בבשר עוף או בשר בקר.
בנקניקיות יש כ-17% שומן לעומת חזה עוף או בשר בקר רזה המכיל רק כ-2% שומן וגם תכולת השומן הרווי יחסית גבוהה יותר. כמו-כן, כמות החלבונים בנקניקיות דלה יחסית לבשר עוף טרי. למשל ב-100 גרם נקניקיות יש כ-13 גרם חלבון, לעומת 21 גרם בעוף ובבשר בקר רזה. דבר זה מרמז על כך שתכולת בבשר נמוכה ושלנקניקיה יש תוספות לא חלבוניות כגון שומן וחומרים אחרים. כמו-כן, כמות הנתרן יש בשפע בשני הסוגים כ-720-640 מ"ג ל100- גרם.
הניסיון לשיפור התדמית הבריאותית של הנקניקיות לא הפך אותן למוצר מומלץ יותר מבחינה תזונתית. אומנם יש שיפור בתכולת המרכיבים הטבעיים המוספים לנקניקיות ובהוצאת מרכיבים הידועים לשמצה כגון מונו סודיום גלוטמט וניטרינטים, אך עם זאת, אין שיפור בכמות השומן, השומן הרווי והנתרן הגבוהים.
לסיכום, אין בזה מספיק בשביל להפוך את המוצר למזון עם ערך תזונתי גבוה. כמו-כן, יש לזכור כי נקניקיות מבוקשות בעיקר על-ידי ילדים, לכן למרות השיפורים יש להמעיט את צריכתם מאוד במהלך השנה, אולי רק לחגים ואירועי ברביקיו ולתת את הדעת האם להשתמש בהם בכלל או שמה להרגיל את הילדים לצריכת מוצרי בשר ועוף טריים.
אז "תנקנקו" את החג עם יותר סלטים ליד הנקניקיה ותשתמשו בלחמניות מקמח מלא.