X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ניתוח הסכם הפיוס הפלשתיני מחייב התבוננות אל מה שאין בו, לא פחות מהניסיון להבין את מה שיש בו. למרות דלות סעיפיו של ההסכם, המתייחס לשני נושאים בלבד, ולמרות חשיבותם הרבה של הנושאים הנעדרים מן ההסכם, שעלולים כנראה להפוך לרועץ בכל הנוגע לסיכויי יישומו, חשוב להתייחס למשמעויות הנובעות מעצם תקפותו לעת הזו. מן הראוי שממשלת ישראל לא תתנגד לעיקרון הפיוס, אלא תעמיד מולו גישה אחרת להנעת התהליך המדיני
▪  ▪  ▪
המו"מ עם הפלשתינים [צילום: AP]

הסכם הפיוס הפנים פלשתיני בין פתח לחמאס דומה במהותו להסכמים קודמים בין שני הארגונים (מכה 2007, קהיר 2011 והצהרת דוחא 2012) והוא כולל הקמת ממשלת הסכמה לאומית של טכנוקרטים בראשותו של הנשיא עבאס ועריכת בחירות לפרלמנט ולנשיאות הרשות הפלשתינית. בהבנות שגובשו הוחלט על דחיית הדיון בסוגיה הביטחונית הכוללת את עתיד הזרוע הצבאית של החמאס ויכולותיה.
הנושא יטופל במסגרת וועדה ביטחונית שתוקם רק לאחר הקמת ממשלת האחדות. המשמעות, היא המשך המצב הקיים, קרי, ניהול נפרד של הגדה המערבית ועזה. ההסכם אינו מציין תאריכים מחייבים להשלמת ההתייעצויות להקמת ממשלת האחדות, ואין בו תאריך ברור לעריכת הבחירות גם לאחר השלמת הרכבת הממשלה.
ניתוח הסכם הפיוס הפלשתיני מחייב התבוננות אל מה שאין בו, לא פחות מהניסיון להבין את מה שיש בו. למרות דלות סעיפיו של ההסכם, המתייחס לשני נושאים בלבד, ולמרות חשיבותם הרבה של הנושאים הנעדרים מן ההסכם, שעלולים כנראה להפוך לרועץ בכל הנוגע לסיכויי יישומו, חשוב להתייחס למשמעויות הנובעות מעצם תקפותו לעת הזו.
אל ההסכם הגיעו הצדדים כתוצאה מחולשה פנימית, כל צד בשל התערערות מתמשכת של בסיס הלגיטימציה והתמיכה הציבורית בו. במובן זה, מדיניות הפנים של שני הגורמים הפלשתינים הכתיבה את המהלך. החמאס נתון במצב של שפל בשל העימות מול השלטון המצרי הנוכחי, לאחר הדחת פטרונו - האחים המוסלמים - מהשלטון.
בנוסף, אובדן התמיכה הציבורית בחמאס נובע מהמשבר הכלכלי המתמשך ברצועת עזה, בשל סגירת המנהרות והמצור הקשה המוטל על הרצועה מצד מצרים. גם עבאס מבין, כי הוא איבד את תמיכת הציבור הפלשתיני, לאור היעדר תוחלת בדרכו המדינית, ובעיית הלגיטימציה של עבאס היא בראש ובראשונה בקרב קהל הבית שלו - ובעיקר צעירי פתח, שמאסו בו ובהנהגה שסביבו. בד-בבד עבאס מונע מהתחושה, שהוא עלול להותיר מורשת של פיצול המחנה הפלשתיני.
אם אומנם מניע ההסכם הוא פנימי ונועד להרחבת בסיס הלגיטימציה של עבאס, אזי נדרש לברר על איזו לגיטימציה בדיוק מדובר ומה ההשלכות למדיניות החוץ. האם אכן מדובר בלגיטימציה המעצימה את מרחב התמרון המדיני שלו מול ישראל? האם כזו המעניקה לו גמישות לפשרות משמעותיות מבחינתו? הניסיון לתלות את מאמציו של עבאס ולהציגם כמאמץ או חוסר ברירה לצורך הרחבת בסיס הלגיטימציה מבית, פירושו תמיכה, גם אם לא מדעת, בעידוד ההסתה וטיפוח אתוס המאבק וההתנגדות. שיח השנאה בציבור הפלשתיני גורם להצרה ולצמצום של מרחב התמרון המדיני של עבאס, אבן ריחיים על צווארו, פרגמטי ככל שיהיה.
נדמה ששני גורמי הכוח בצד הפלשתיני מבינים את פוטנציאל ההתרסקות של ההסכמות, בגין הפערים העצומים ביניהם והסתירה הרעיונית העמוקה שבין האידיאולוגיה הדתית, הכלל איסלאמית של חמאס לבין האידיאולוגיה הלאומית של פתח. ההסכם לא משנה את מהותה של החמאס כארגון טרור ואין בו כדי להפוך את הרשות הפלשתינית, את אש"פ או את עבאס למי שמייצגים בסמכות וברשות גם את הפלשתינים ברצועת עזה. שלב הביניים הנוכחי - עד לביצוע ההסכם - הוא התקופה הקשה ביותר מבחינת חמאס, אשר מעניק לעבאס לגיטימציה מחודשת. מנגד, פתח ועבאס גוררים רגליים ומשהים את הקמת הממשלה תוך ניסיון למשוך ככל האפשר את חמאס במצב הביניים הנוכחי.
ממשלת הטכנוקרטים מהווה מנגנון שנועד לאפשר לשני הצדדים לדור לכאורה בכפיפה אחת, מבלי שמי מהצדדים יצטרך לוותר על האידיאולוגיה המכוננת שלו. המנגנון המוצע עלול להתברר כבעייתי ומסוכן מעצם פוטנציאל הלבנוניזציה הטמון בו. חמאס, כדוגמת חיזבאללה בלבנון, יוכל להיות חלק ממנגנון מדינתי ושותף לממשלה, תוך שמירה על יכולותיו הצבאיות (ומנהיגי חמאס בעזה כבר הדגישו זאת!) ועל חופש הפעולה הצבאי באופן המשרת את האינטרסים האסטרטגיים החשובים לו. חשוב להדגיש, כי כל הסכמה בינלאומית לשעטנז כזה, תוך הישענות על משאלות לב בדבר הסיכוי להתמתנות של חמאס ביום שאחרי, טומנת בחובה את זרעי הפורענות למציאות בלתי נסבלת עבור ישראל. ניסיון לייחד את המקרה הפלשתיני על פני האחרים במרחב, הוא סוג של משאלת לב והתעלמות מהעומק האידיאולוגי הדתי שבתפישת העולם של חמאס.
אם וכאשר תתרקם מציאות של הסכם הפיוס, עלולה ישראל למצוא עצמה בפני בעיה מורכבת למול רצועת עזה. כיצד בדיוק תפעל ישראל מול עבאס, שמכוח ההסכם הופך לאחראי גם ברצועת עזה, במקרה של ירי רקטי מהרצועה? האם תיאלץ למתן תגובותיה אל מול טענות הקהילה הבינלאומית שתגובה חריפה מדי עלולה לפגוע ברשות הפלשתינית ובאחדותה השברירית? כיצד תוכל ישראל לנהל עם עבאס משא-ומתן מדיני לצד דין ודברים בנוגע לטרור ולהתבססות תשתיות טרור ברצועת עזה ויתכן אף בגדה המערבית? יתרה מזאת, כיצד מתירים את הכשל הלוגי הקיים בשותפותו של ארגון טרור, המתנגד להסכמי אוסלו, בממשלה של ישות, שהוקמה מכוח אותם הסכמים?
עבאס מתכוון, כנראה, להציג ממשלת טכנוקרטים שתקבל את שלושת תנאי הקוורטט - נטישת הטרור והאלימות, הכרה בהסכמים קודמים והכרה בישראל, בנוסף להסכמה להמשך המשא-ומתן המדיני עם ישראל בתנאיו. זאת, מבלי לאתגר את חמאס. בדרך זו, מצפה עבאס להעשיר את ארגז הכלים שלו כמייצג כלל העם הפלשתיני, דבר המעניק משקל ותוקף נוסף לפנייתו לזירה הבינלאומית להשגת הכרה רחבה במדינה פלשתינית ולהצבת אתגר לישראל.
למרות שסביר להניח שהפיוס לא יחזיק מעמד, מכיוון שחמאס לא יוותר על שלטונו ברצועה ולא יפרק את כוחו הצבאי וחזונו של עבאס - 'רשות אחת ונשק אחד' - לא ימומש, צריכה ישראל להיות חד-משמעית בתביעתה שעל חמאס לקבל את תנאי הקוורטט. כל התפתלות מתוחכמת או העלמת עין טומנת בחובה את זרעי הפורענות ותוביל לשחיקה בהגדרת הקהילה הבינלאומית את חמאס כארגון טרור. דבר שעלול להעמיד את ישראל במציאות בה היא מואשמת בטרפוד מהלך ההתפייסות הפלשתיני, גם במצב שתיאלץ לפעול בעזה בעקבות טרור רקטי.
גישה אחרת להנעת התהליך המדיני
במידה ואכן תכונן ממשלת הסכמה של טכנוקרטים, אחת האופציות שעומדות בפני ישראל, היא מעבר משיח של התנגדות לפיוס לניסיון להניע מחדש את התהליך המדיני, אך עם שינוי מהותי במתכונת התהליך. הכוונה לעבור מדיון בסוגיות הקבע, בהן הפערים לא ניתנים לגישור בעתיד הקרוב, לבנייה הדרגתית של מציאות של שתי מדינות, תוך סיוע לפלשתינים בבניית ישות מדינית אחראית, יציבה ומתפקדת. במקרה כזה יכולה ישראל לתבוע אחריות של הרשות הפלשתינית ובעיקר של עבאס לרצועת עזה ולהציע להפוך את הרצועה לנדבך הראשון בתהליך מדורג של בניית המדינה הפלשתינית.
אם הממשלה בהנהגת עבאס תפעל בהגיון מדינתי, תוכיח מסוגלות ורצון לבניית הבסיס הראוי לישות מתפקדת, אז על ישראל להציב דרישה שהממשלה תתמקד בשלב ראשון בשיקומה של רצועת עזה ובפיתוחה, ובתוך כך שליטה של הרשות במעברים לרצועה. אם תפגין הממשלה הפלשתינית את הרצון והיכולת, ובד בבד תפעל בנחישות למיגור תשתיות הטרור והתשתיות הצבאיות הלא מדינתיות ברצועת עזה, יכונן השלב השני - בהירתמות הקהילה הבינלאומית, ישראל והעולם הערבי - לסייע בתהליכי הבנייה ובכללם נמל ימי (עם סידורי הביטחון המתחייבים). בשלב השלישי, לאחר התקדמות מוכחת, יופנו מאמצי הפיתוח לגדה המערבית, בשטחי C, לצורך בניית והקמת תשתיות כלכליות ואף הקמתם של מרחבים עירוניים חדשים, בהם תשוקם אוכלוסיית הפליטים ממחנות פליטים בגדה המערבית שהתנאים בהם קשים במיוחד.
לסיכום, ככל שהתרחיש נראה דמיוני, מן הראוי שממשלת ישראל לא תתנגד לעיקרון הפיוס, אלא תעמיד מולו גישה אחרת להנעת התהליך המדיני תוך התניה, כי חמאס יקבל את שלושת תנאי הקוורטט וכי ממשלת הרשות תהייה בעלת המונופול על הכוח ועל הטריטוריה הנתונה לשליטתה.

מבט על, גיליון 548, 12 במאי 2014
תאריך:  13/05/2014   |   עודכן:  13/05/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הפיוס הפלשתיני: בין מלאכת פלסתר לשינוי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
יש מי שלא מתיאש ומוכן לחזור
דר קלאודיה קול  |  13/05/14 12:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
זאב בן-יוסף
הניאו-נאצים שואפים להיפטר מהזרים ולהוציאם בשיטות שונות ממדינתם    כשמדובר בזרים הערבים שבין הירדן לים ניתן לראות שיחד עם קומץ קטן של הימין הקיצוני שואף לכך גם חלק גדול מהשמאל דווקא, כולל עמוס עוז עצמו
עידן יוסף
חוליית מחבלים שתכננה פיגוע חטיפה    אסירים ביטחוניים הכווינו מחבלים מחוץ לכלא כיצד לבצע את הפיגוע
איציק וולף
ראש הממשלה הורה לשרי הליכוד לתמוך בוועדת השרים לחקיקה בהצעתה של ח"כ איילת שקד שנועדה לסכל אפשרות עתידית של שחרור מחבלים בעסקות מדיניות
צ'לו רוזנברג
נושא הבנייה בשטחים הוא כה מרכזי במדיניותה של ממשלת ישראל עד כדי כך שראש הממשלה העדיף את המשך הבנייה על פני שחרור רוצחים בפעימה הרביעית שאמורה הייתה להתבצע
יורם אטינגר
כמוסלמי אדוק, עבאס דבק בעקרונות ה"וואקף" - ארץ ישראל היא נחלה מוסלמית מהבטחה אלוהית - ו"הסכם חודאייביה", הרואה בהסכם עם "כופרים" תחנת ביניים ביעד להכנעתם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il