X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
לא תמיד אנו חשים בשינויים, מכיוון שלא בכל יום אנו נדרשים לתפקוד ברמה פיזית גבוהה והשינויים הם איטיים והדרגתיים הכתבה הבאה מציגה את הסיבות והפתרונות הפיזיולוגיים להזדקנות הגוף
▪  ▪  ▪
הרזרבות לאט לאט מתמעטות [צילום: פלאש 90]

"המכונה" מתחילה לחרוק
אתם בשיא החיים מבחינת קריירה ומשפחה, מרגישים צעירים ורוצים להמשיך קדימה במרוץ החיים, אבל מתחילים להרגיש, שהגוף לא מתפקד כבעבר: מתעייפים יותר, כבדים יותר, גמישים פחות, מתנשפים יותר במדרגות וסובלים מכאבים במקומות שונים בגוף.
ירידה הדרגתית בתפקוד המערכות שרירי ושלד, כלי הדם, הלב, מערכת הנשימה, היא חלק מהתבגרות הגוף, אך לא צריכה בהכרח להתרחש ביחס ישר לגיל הכרונולוגי. הגוף כמכונה, מורכב ממערכות פיזיולוגיות שונות התלויות זו בזו. לכן מספיק שאחת ממערכות הגוף מאטה את קצב פעילותה, כדי להגביל את תפקוד יתר המערכות.
אחת המערכות הפיזיולוגיות הראשונות שמושפעת מהגיל, היא מערכת שריר-שלד. מערכת השלד סובלת משחיקה של מפרקים כגון: ברך, ירך וחוליות בגב, בגלל פגיעה ברקמות חיבור, סחוסים ורצועות. הרקמות המאבדות מהתכונות האלסטיות שלהן, רגישות יותר לטראומה ועלולות לפתח תהליכים דלקתיים, המגבירים עוד יותר שינויים מבניים של המפרקים וכאב כרוני.
בהמשך מתרחשים גם שינויים הורמונליים - ירידה בפעילות של הורמוני מין ופקטורי גדילה - אצל גברים תהליך איטי והדרגתי של ירידה ברמות הטסטוסטרון ואצל נשים ירידה מאוד חדה בגיל המעבר ברמות האסטרוגן. להורמונים הללו יש תפקיד בהתחדשות ושימור של רקמות, לרבות העצם והשריר ובכך לאפשר רמה תפקודית גבוהה.
ירידה בפעילות הורמונלית יוצרת דלדול של רקמות חיוניות, לדוגמא: מחלת האוסטיאופורוזיס - אשר מתבטאת בירידה בצפיפות העצם וכן בדלדול של מסת השריר. ההיבט התפקודי מתבטא בפגיעה ביציבה, איבוד גובה, רפיון שרירים, חוסר יכולת להרים משאות כבדים, לפתוח קופסאות ובקבוקים, איבוד גמישות, קושי להתכופף, ירידה בשיווי משקל, ריבוי נפילות וחבלות.
תפקוד גופני תקין של כל הרקמות, תלוי בהובלת גזים, חומרי הזנה ופינוי פסולת דרך מערכת הלב וכלי הדם. שינויים מטבוליים, השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם ועישון, מאיצים תהליכי חמצון ודלקת המובילים לפגיעה בתאי האנדותל של העורקים, לפגיעה בגמישות כלי הדם וחסימתם, תוך הצטברות של פלאק טרשתי.
היצרות בכלי הדם תגרום בסופו של דבר להתקפי לב, שבץ מוחי ולמחלת כלי דם היקפית. הזדקנות כלי הדם וטרשת העורקים, מהווה גורם מרכזי לירידה קשה וחדה בתפקוד, בעולם המערבי, בעיקר כאשר היא מלווה בפגיעה במערכת העצבים המרכזית, במקרים של שבץ מוחי.
הלב משמש כמשאבה שתפקידה להניע את מחזור הדם בגוף. תפוקת הלב עלולה להיפגע כתוצאה מהתקפי לב, ירידה ביכולת הכיווץ ובאלסטיות של שריר הלב ולהגביל את פעילות איברי הגוף הנסמכים על אספקת דם שוטפת המזינה אותם. ירידה בתפוקת הלב, תגביל את הרזרבות הפיזיולוגיות בשעת מאמץ גופני ותוביל לעייפות מוקדמת. ירידה הדרגתית באספקת הדם לרקמות המוח עלולה לגרום גם לירידה בתפקוד קוגניטיבי, כולל מחלת הפרקינסון ותהליכי דמנציה.
גם תפקודי מערכת הנשימה יורדים עם הגיל, הריאות נפגעות מתהליכי חמצון וחשיפה לעישון וזיהום אוויר. אנחנו קולטים פחות חמצן, עומק הנשימה שלנו קטן בגלל פגיעה באלסטיות של נודיות הריאה, החלשות של שרירי הנשימה, שינויים ביציבה ובמנח של עמוד השדרה ועלייה בלחץ התוך בטני כתוצאה מהשמנת יתר.
לא תמיד אנחנו חשים בשינויים הללו, זאת מכיוון שלא בכל יום אנו נדרשים לתפקוד ברמה פיזית גבוהה והשינויים הם איטיים והדרגתיים. אולם הרזרבות לאט-לאט מתמעטות ובשלב שבו נחוש מגבלה תפקודית משמעותית, כמו קוצר נשימה או קושי בהליכה, ירידה בשיווי משקל או עייפות בעליית מדרגות, הדבר יכול כבר להעיד על תהליך ניווני בשלב מתקדם ואף בלתי הפיך.

ההבדל בין הגיל הפיזיולוגי לגיל הכרונולוגי

System.String[]

כיצד מסייעת פעילות גופנית למניעת הזדקנות הגוף

System.String[]

האם פעילות ספורטיבית אפקטיבית גם אם מתחילים בגיל מבוגר?

System.String[]

פעילות מותאמת באופן אישי
חשוב שהפעילות תהיה מותאמת באופן אישי לפי מצבו הבריאותי של המתאמן
▪  ▪  ▪

System.String[]

הכותב הוא פיזיולוג של המאמץ, מנהל מרכז O2 לבריאות הגוף והלב בחסות הדסה ירושלים
תאריך:  31/07/2014   |   עודכן:  31/07/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן פרסיקו
האתר MySay, בבעלות יונתן שם-אור, יפצה ארבעה עיתונאים שמשכורתם לא שולמה - ויפורק
איילת נדיב
מכלול הדיונים בעד ונגד מוצרי החלב, בחלקם מגובים במחקרים רפואיים ובממצאים שמוכיחים שחלקינו באמת אינם מעכלים או מפרקים את מרכיבי החלב    אבל לצד הממצאים הביולוגיים, הצטברו במשך השנים מיתוסים שכדאי לברר אותם ובעיקר להפריחם
אילנית סנדרוביץ
בכוס פרישייק קטנה יש כ-10-8 כפיות סוכר    מיץ גזר נכנס כאן תחת אותה קטגוריה של מיצים עם כתשע כפיות סוכר לכוס גדולה    כאשר אתם בוחרים לחם בריאות שימו לב שהרכיב הראשון המופיע בה הוא חיטה מלאה או שיפון
עליס בליטנטל
פילוח יחסי זוג כפי שתיארה מרגריט דוראס (1914-1996) ב"לה מוזיקה", על כל סערת המורדות והעליות, המשברים והבגידות, השקרים והעלמת האמת - לקוחים מחייה של הסופרת הצרפתיה המוערכת (הירושימה אהובתי ו-המאהב)
אהוד פאי
באלו דרכים ניתן לבטל צוואה? ובאילו מקרים בית המשפט יתנגד לביטולה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il