X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מערכת הבנקאות הישראלית ריכוזית ולמעשה נשלטת על-ידי הדואופול המכונה: פועלומי התשובה לדואופול צריכה להיות הגדלת מספר הבנקים, אלא שבמציאות הישראלית של שוק קטן מדי, הפעלת אופרציה בנקאית חדשה צריכה להיות בעלת גודל מינימלי לא מבוטל מבחינת ההשקעה הנדרשת
▪  ▪  ▪
עמלות בנקאיות [צילום: פלאש 90]

למרות שפיקוח על עמלות בנקאיות ואשראים עלול להביא לעיוותים כלכליים, כי מעצם טבעו פיקוח מנוגד למודל השוק החופשי, כנראה שאין מנוס מהטלתו.
מערכת הבנקאות הישראלית ריכוזית ולמעשה נשלטת על-ידי הדואופול המכונה: פועלומי. התשובה לדואופול צריכה להיות הגדלת מספר הבנקים, אלא שבמציאות הישראלית של שוק קטן מדי, הפעלת אופרציה בנקאית חדשה צריכה להיות בעלת גודל מינימלי לא מבוטל מבחינת ההשקעה הנדרשת. מה עוד שרישיון להקמת בנק לא ניתן לכל מעוניין ולא הבחנו בתורים של משקיעים פוטנציאליים.
התוצאה היא שמודל השוק החופשי הדורש שכל המוכרים והקונים יהיו גם קטנים כדי שלא יוכלו להכתיב מחירים, לא יכול להתקיים אצלנו. למרבה האירוניה, הקונים הם קטנים, אך המוכרים גדולים. מקובל לחשוב שהמפקח על הבנקים אמור להיות הרגולטור שיגרום לכך שחוסר תחרות לא יתבטא בעלות השירות הבנקאי מעבר למה שהיה עולה אם הייתה קיימת תחרות.
תפקידו העיקרי של המפקח על הבנקים הוא לדאוג ליציבות הבנקים. תפקידו מכיל קונפליקט מובנה עם הציפייה שלנו, לקוחות הבנק, שהמפקח יבלום את הבנקים מרווחים לא סבירים. גם באותם מקרים בהם המפקח מתערב, ההתערבות היא בחינת לאט מדי, מעט מדי ולא תמיד הוא מצליח במשימה.

רווחי הבנקים: עמלות ואשראי

מקור משמעותי להכנסות הבנקים הם יתרות הזכות בחשבונות העו"ש, עבורן הבנקים לא משלמים ריבית ללקוחות. משום כך, ככל שהריביות יורדות, הבנקים מגלים יצירתיות מעוררת קנאה בהגדלת העמלות ומרווחי האשראי. כל שינוי בריבית של 1%, משנה את הכנסות הבנקים בישראל בכ-1 מיליארד שקלים לשנה מחשבונות העו"ש בלבד, בלי שהשינוי יגרום לעלויות נוספות.
המעלעל באינטרנט בתעריפוני הבנקים, חייב להיות מצויד באקמול, כדי לטפל בסחרחורת מול כמות ומורכבות העמלות. גם עובדי הבנקים מוצאים עצמם תועים במבוך העמלות. הפיקוח על הבנקים ער לעובדה זו, אך עושה מעט מדי, מאוחר מדי ולא תמיד תופש את השור בקרניו.
דוגמה להמחשה: המפקח הורה לבנקים להוציא דוח רבעוני לכל לקוח על פעילותו בניירות ערך ואינפורמציה כללית על שיעור העמלה המשוקללת שמשלמים לקוחות לפי גודל התיק. מטרת המפקח היא לספק כלים ללקוח כדי שיוכל לנהל מו"מ מושכל עם הבנק. הכוונה טובה, אך התוצאה המקווה כנראה לא תושג:
  • גודל התיק הוא מקדם אחד ולא הגדול בשיקולי הבנק למתן הנחה;
  • פעילות אחרת של הלקוח בתחומים אחרים יכולה לזכות אותו בעמלות נמוכות בניירות ערך;
  • באשר לתיק ניירות ערך עצמו, גודל התיק מישני, לבנק חשוב יותר מחזור קניות ומכירות שהלקוח מבצע;
  • הנתון שיקבל הלקוח, ישקף את ממוצע הגבייה המשוקלל בתיקים דומים. בצד העובדה שרוב הלקוחות אינם יודעים מהו ממוצע משוקלל, הרי מה שמעניין את הלקוח הוא מהי העמלה הנמוכה ביותר אותה יוכל לשלם ועד כמה הבנק יכול להקטין את העמלה;
  • במידה והבנקים יתקשו להתמודד עם דרישת הלקוחות, הם יוכלו להעלות עמלות לאלה ששילמו עמלות נמוכות ובמידת הצורך לפצות את הלקוח בהנחות על פעילות אחרת.
המפקח לאחר מאמצים הוציא הוראות שלא ישיגו את מטרתן, כי הלקוח המצוי שיקבל את לוחות הדיווח, לא ימצא את ידיו, רגליו ומוחו. כל המאמץ הכמעט סזיפי של המפקח בגין סעיף בודד בתעריפון, לא יגרום לשינוי משמעותי.
הטיפול בעלות האשראי אינו זוכה לגורל טוב יותר מהעמלות. לפני למעלה מ-20 שנה נחקק חוק שהגביל את הריבית המקסימלית אותה מותר לשוק האפור לגבות. כנראה שהמחוקק לא צפה שהריבית הבנקאית תגיע לרמה של השוק האפור ואף תעבור אותה. הריבית המקסימלית ביוני הייתה 9.045% ובמקרים רבים הבנקים מחייבים את לקוחותיהם בריבית גבוהה יותר. בנק הפועלים גבה 9.05% מחיילים במדרגת הריבית שלישית. קבוצות לקוחות אחרים משלמים אף הרבה יותר.
איך טיפסנו לאותן ריביות?
כשנחקק החוק המחוקק כנראה לא העלה בדעתו שהבנקים יגבו ריבית גבוהה מהמותר לשוק האפור ואפילו לא יתקרבו אליה. את ירידת הריביות ניצלו הבנקים להגדלת מרווחי הריבית, כך שמירידת הריביות נהנה בעיקר ואולי רק הבנק. האם המפקח על הבנקים, המפרסם את ריבית המקסימום, מודע לכך? האם הוא מודע לכך שאי "גלגול" ירידות הריבית ללקוח מקשה על הפעילות העסקית של המשק?
צחוק הגורל הוא שהמרווחים היו צריכים לרדת מאחר שמחויבות הבנקים למקור המימון = המפקידים יורדת ככל שהריבית יורדת. המחשה לכך שהשוק אינו משוכלל יכולה להיגזר משוק המשכנתאות בו יש שלושה בנקים פעילים, מצטרף לדואופול בנק מזרחי. כתוצאה מכך המשכנתאות ניתנות במרווחים מאוד נמוכים.
המסקנה:
הממונה על ההגבלים העסקיים חייב למנות ועדה מתמדת בה בעלי מקצוע יבדקו את התעריפים בבנקים. יורו על שינויים וביטולים הכרחיים ויאשרו כל שינוי בתעריפון בנק. המפקח על הבנקים יוכל להשיג את השגותיו בפני הוועדה. כמו-כן, יש להגביל בחקיקה את הריבית המקסימלית. מונופולים, דואופולים ודומיהם, נוטים להיות לא יעילים וגם טעויות ניהוליות שגוררות הפסדי ענק, משכורות ענק וניהול לא מבריק מרופדים בבורות השומן של רווחיות היתר על חשבון הכלל.
אברהם שפירא שכונה מנכ"ל המדינה ובעליו של שטיחי כרמל, שעל ייצור שטיחיו הגנה המדינה באמצעות מכס יבוא גבוה אמר: "זוג צעיר לא צריך לקנות את השטיח היקר ביותר, הוא יכול להתחיל את חייו מרופד בשטיח זול". אגב גם השטיח ה"זול" הכחול לבן נמכר ביוקר. הציניות של מנכ"ל המדינה ז"ל מחלחלת אל הבנקים בטיפולם בלקוח השבוי. נותר רק לחייך בתסכול כשלאחר גביות העמלות והריביות, בנקים יוצאים במבצעי הדרכה ומלמדים זוגות שחיים בצל האוברדרפט הכבד, איך לנהל את תקציב המשפחה המצומק.

תאריך:  14/09/2014   |   עודכן:  14/09/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על עמלות בנקאיות אשראי ומה שביניהם
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רפאל בוכניק
מערך איסוף המודיעין הוא בעיקרו משימתי, כנדבך משמעותי בתהליך ההערכה שהוא שלב הכרחי טרם קבלת החלטות. משמעות הדבר היא כי ל-8200 גם בהיותה גורם איסוף מרכזי אין "SAY" מובן מאליו בתהליך קבלת ההחלטות, בהתייחס לממד האסטרטגי, אופרטיבי או טקטי. תפוקותיה במענה לצי"ח כזה או אחר ייחשבו כסוג של "תשומה" קריטית או משלימה טרם ביצוע
עו"ד חיים שטנגר
עצם העובדה שאותם 40 אנשים מיחידת 8200, נטלו לעצמם מעמד של מוכיחים ומבקרים בשער, דווקא היא מחייבם להעמידם לדין באשמה של בגידה, שכן איש לא שם אותם להיות דברה ודובריה המוסריים של מדינת ישראל
עמי דור-און
החיים כאילו חזרו למסלולם אבל רק כאילו... צריך רק לשמוע את הצהרות משעל בשביל להבין מה התחזית לשנה החדשה: חידוש האש מעזה
שמעון זיו
האם אין מקום במסגרת חקירת הפרשה שזה עתה התפוצצה לחקור גם את לדור כמשבש הליכי חקירה או כמשתף פעולה עם עבריין?
יהודה דרורי
הם שירתו באחת מזרעות המודיעין במדינה, הם התחייבו לסודיות מוחלטת אבל מנהיגות השמאל החתרני במדינה הורתה להם לפתוח את הפה להשמיץ ולקטר -וכך הם עשו השבוע ובכך ירדו הכי נמוך שאפשר לרדת, כאזרחים נאמנים למדינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il