X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הפעם אני מבקש לדון מעט בסוגיית הרמטכ"ל, בין היתר על-רקע אירועי "צוק איתן", אבל גם מתוך התבוננות על העבר, בעיקר בדור האחרון
▪  ▪  ▪
דוד בן-גוריון. צבא שכפוף לממשלה [צילום: פלאש 90]
א כי הנה האדון יהוה צבאות, מסיר מירושלים ומיהודה, משען, ומשענה: כול, משען-לחם, וכול, משען-מים. ב גיבור, ואיש מלחמה; שופט ונביא, וקוסם וזקן. ג שר-חמישים, ונשוא פנים; ויועץ וחכם חרשים, ונבון לחש. ד ונתתי נערים, שריהם; ותעלולים, ימשלו-בם. ה וניגש העם, איש באיש ואיש ברעהו; ירהבו, הנער בזקן, והנקלה, בנכבד. ו כי-יתפוש איש באחיו, בית אביו, שמלה לך, קצין תהיה-לנו; והמכשלה הזאת, תחת ידך. ז יישא ביום ההוא לאמור, לא-אהיה חובש, ובביתי, אין לחם ואין שמלה; לא תשימוני, קצין עם. ח כי כשלה ירושלים, ויהודה נפל: כי-לשונם ומעלליהם אל-יהוה, למרות עיני כבודו. ט הכרת פניהם ענתה בם, וחטאתם כסדום הגידו לא כיחדו; אוי לנפשם, כי-גמלו להם רעה. י אמרו צדיק, כי-טוב: כי-פרי מעלליהם, יאכלו. יא אוי, לרשע רע: כי-גמול ידיו, ייעשה לו. יב עמי נוגשיו מעולל, ונשים משלו בו; עמי מאשריך מתעים, ודרך אורחותיך בילעו. יג ניצב לריב, יהוה; ועומד, לדין עמים. יד יהוה במשפט יבוא, עם-זקני עמו ושריו; ואתם ביערתם הכרם, גזילת העני בבתיכם. טו מה-לכם תדכאו עמי, ופני עניים תטחנו: נאום-אדוני יהוה, צבאות.
(ישעיהו, פרק ג)

במדינת ישראל שני תפקידים קריטיים, שבהם תלוי במידה רבה גורלה של ישראל: ראש הממשלה והרמטכ"ל. רה"מ הוא נווט-העל של כל תחומי החיים ברמת התכנון והביצוע הפיסי, אבל לא רק הפיסי.
הרמטכ"ל הוא "מנהיג" רשת הביטחון הלאומי האולטימטיבית - צבא ההגנה לישראל על כל שלוחותיו. כאשר כלים כל הקיצים האחרים, הרמטכ"ל והמערכת המופעלת על-ידו ובהנהגתו הם שעומדים בפרץ ואמורים להקנות לישראל את תעודת הביטוח לשרידות ולהחלצות מיטבית מאיום קיומי מעשה ידי אדם.
הפעם אני מבקש לדון מעט בסוגיית הרמטכ"ל, בין היתר על-רקע אירועי "צוק איתן", אבל גם מתוך התבוננות על העבר, בעיקר בדור האחרון.
רמטכ"ל צה"ל מוגדר כראש המטה הכללי של צבא ההגנה לישראל. תפקידו של ראש מטה בכלל ובצה"ל בפרט הוא מנהל-על של המסגרת את המטה שלה הוא מנהל. כמנהל-על הוא מופקד על בניית הכוח לרבות הקצאת משאבים ועדיפויות, אימונו, עיצוב דוקטרינות ההפעלה, שילוב יכולותיו לכדי שלם הגדול מסכום חלקיו, פיתוח ושימור רוח הגייסות והפעלת הכוחות ביום פקודה בהתאם להנחיות ומתווים של הממונים עליו. לצבאות שונים בעבר ובהווה יש מפקד עליון או מצביא עליון, שהוא האדם שמוגדר כמנהיג הכוחות בלחימה.
אין זה מקרה שכך הוגדר בעל התפקיד הבכיר ביותר במסגרת צה"ל. רוחו של בן-גוריון שורה על הגדרה זו עד עצם היום הזה, כשם שהיא דומיננטית עדיין בעיצוב תפיסת הביטחון או תורת הביטחון של ישראל ומה שאמור לעשות צה"ל בכדי להוציאה מהכוח אל הפועל.

פרשנות לתפקיד הרמטכ"ל

בהגדרה זו ביקש בן-גוריון שני דברים: א. להמנע מיצירת דמות של "מצביא עליון" שעל פיו ובזכותו כביכול ישק כל דבר בצבא, והצבא יראה בו את סיבת קיומו ואת מושא נאמנותו; ב. לשקף את תפיסתו של בן-גוריון שראה בצה"ל צבא העם שכפוף לממשלה הנבחרת והדמוקרטית ומופעל בשמה ובסמכותה דרך שרשרת פיקוד ושליטה אנושית שראשי חוליותיה הם חברי המטה הכללי וראשה הוא העומד בראש המטה הכללי - הרמטכ"ל.
לימים חלו בהשפעת גורמים כאלה ואחרים שינויים משניים בצורת היישום ונתנו פרשנויות ישומיות לחלק מהכוונות המקוריות, שתאמו צרכי שעה משתנים, ולעיתים עיוותו את הכוונה המקורית של בן-גוריון.
בן-גוריון היה האזרח היחיד בתולדות ישראל שמלא את תפקידי רה"מ ושר הביטחון יחד, במשך פרק זמן ממושך למדי, ולכן הביע חותם יוצא דופן על שני התפקידים ועל הקשר והזיקה ביניהם. בימיו היה ברור לגמרי מהו תפקיד הממשלה בעיצוב תורת הביטחון הלאומי של ישראל ומהו תפקידו של הצבא בשרשרת זו. בימיו היה ברור היטב היכן מחילה הסמכות והאחריות של כל גורם - ממשלה וצבא - והיכן היא נגמרת. זכור היטב הוויכוח החריף בין בן-גוריון לידין, הרמטכ"ל השני של צה"ל, בראשית שנות ה- 50 על היקף תקציב הביטחון הנדרש לצבא מול עדיפויות לאומיות אחרות - אז: קליטת עליה.
בן-גוריון הכריע בניגוד לעמדת ידין וגרם להתפטרותו מתפקיד הרמטכ"ל. בן-גוריון לא נרתע מהכרעות מסוג זה, ובכללן פרוק הפלמ"ח, פיטורי האלוף זורע ב"ליל הברווזים" או מפיטוריו של תא"ל אורי בן-ארי, מקציני השריון המעולים של צה"ל בשל עבירה אתית. תוצאות עימותים אלה קבעו תקדים ארוך-טווח של יחסי מרות בין הצבא לממשלה, בה כפוף הצבא לממשלה. לצערנו, אין כיום בן-גוריונים, ולקח התקדימים הולך ונשחק, הול ומטשטש.

סדר היררכי

תקצר היריעה מלנתח במאמר זה את כל השינויים שעברה הסביבה המדינית-ביטחונית בדור האחרון, שינויים במתאר האיומים, שינויים גאו-פוליטיים אזוריים, שינויים טכנולוגיים, שינויים פנימיים בתוך מדינת ישראל וקשרי-גומלין בין כל אלה. אולם דבר אחד אפשר וצריך לומר בפה מלא: הסדר ההירארכי בין הממשלה הנבחרת לבין צה"ל כמכשיר האולטימטיבי של שימור הביטחון הלאומי הישראלי לא השתנה, ולדעתי אסור שישתנה: הממשלה מופקדת על קביעת סדרי העדיפויות של הביצוע והקצאת המשאבים בכל התחומים ובכלל זה הביטחון הלאומי, והצבא הוא זרוע הביצוע של המדינה להוצאתה לפועל של מדיניות ביטחון בכפוף להנחיות הממשלה וחוקי המדינה. ובתוך מערכת יחסים זו צריך להשתלב הרמטכ"ל.
מספר התפתחויות שליליות מאז ימי בן-גוריון, מצדיקות בכל זאת התייחסות קצרה:
צה"ל היה נגוע בפוליטיזציה מאז ימי הקמתו. קביעתו של בן-גוריון: "בלי חרות ובלי מק"י ", חילחלה גם לשורות צה"ל בשיקולי המינויים בדרגות הגבוהות. בקביעתו זו שגה בן-גוריון כששם את שתי הקבוצות הפוליטיות הללו בסל אחד, משום שאין ביניהן שום דימיון אידיאולוגי, למעט היותן קבוצות קיצוניות בהשקפתן.
אולם, בעוד שנאמנותה של חרות הייתה נתונה למדינת ישראל אבל לא בהכרח למפא"י ולשמאל הסוציאליסטי, הייתה נאמנותה של מק"י נתונה באותם ימים לבריה"מ ולסטאלין ("אביב העמים"...). גישה זו עיוותה את מערכת המינויים הבכירים בצה"ל ומנעה מצב שבו אך ורק הכישורים הצבאיים עומדים למבחן. ומרגע שההשתייכות הפוליטית הפכה לפקטור, התחילה מחלחלת לצה"ל פוליטיזציה מכוערת. להערכתי, גם בימיו של רבין כראש ממשלה פעלה מערכת שיקולים זו, ולאחריו בימי שרון, שלא ייצג אידיאולוגיה ימנית או שמאלית אלא "שרונית", היא הפכה ליותר אישית ופחות אידיאולוגית - שינוי זה עמד ביסוד הסכוך בין ברק לאשכנזי.
נקודה זו חשובה משום שאנשים שפועלים במסגרת תחרותית חריפה, מצטיינים בדרך כלל באותם נושאים שעל פיהם המסגרת שופטת אותם, וכמובן, גם מקדמת אותם. אם פוליטיקה וקשרים אישיים הם גורם החלטה, אזי תוצאות "המסננת" שבה הם משולבים, היא "אנשים משלנו" ולאו-דווקא אנשי המקצוע הטובים ביותר. שהרי רמטכ"ל הוא "פיגורה" ציבורית וחשוב שיהיה נוח לממני המינויים.
אפילו כיום, ערב סיום כהונתו של גנץ כרמטכ"ל ובחירת מחליף, מתנהל שר הביטחון בנושא זה כפיל בחנות חרסינה. וחרף העובדה שיתכן מאוד שגלנט הוא מועמד ראוי אל מול פני המערכות הבאות הצפויות לנו, על-פי רקעו ונסיונו הצבאי אולי המתאים ביותר לעדין הנוכחי, החליט משר הביטחון לפסול את מועמדותו על הסף - "פוליטיקה אישית"? - קרוב לוודאי.
פוליטיזציה של מערכת השיקולים פסולה משום שהיא מנוונת את המוטיבציה, מ"אלפת" אנשים לחשוב ברמת נחותה מיכולתם המיטבית משום שהם אינם נתבעים למקסם את ביצועיהם, ובהדרגה הופכת אותם מאנשי ביצוע מיטביים לשורדים פוליטיים.
למרות ההסתאבות של מערכת השיקולים ברמה הממשלתית, צריך הרמטכ"ל עצמו להיות נקי משיקולים אלה, ולנהל את הקידומים בצבא על בסיס שיקולים מקצועיים גרידא, בוודאי כל עוד אין הוא זקוק להסכמתו של שר הביטחון.

תאריך:  25/09/2014   |   עודכן:  25/09/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שלמה לך, קצין תהיה-לנו - האמנם?
תגובות  [ 17 ] מוצגות  [ 17 ]  כתוב תגובה 
1
מי "פסל" את גלנט ,לאופרט ?
שלמה המגיב  |  25/09/14 20:11
 
- דבריו של לאופרט ברי-תוקף, משום
שאנשי אשכנזי והוא  |  26/09/14 08:23
 
- "דבריו של לאופרט ברי תוקף"?
שלמה המגיב  |  26/09/14 08:47
 
- מבחינתי, פרשת גלנט נותרה פתוחה
רפי לאופרט  |  26/09/14 09:49
 
- התייחסות נוספת ללאופרט
שלמה המגיב  |  26/09/14 16:56
 
- שלמה, אתה מחטיא את העיקר
רפי לאופרט  |  27/09/14 13:15
 
- ביטול המינוי לא נעשה "בדוחק"
שלמה המגיב  |  27/09/14 15:29
 
- שלמה, אתה שוב טועה
רפי לאופרט  |  27/09/14 21:32
 
- מר לאופרט, האיש שעמו אתה מנהל
פולמוס - אוהב   |  28/09/14 08:32
 
- ניסיתי להיות ענייני.
רפי לאופרט  |  28/09/14 15:38
2
הבעיה היא במינוי הרמטכ"ל
יואל קורנבלום  |  25/09/14 21:13
 
- למר קורנבלום
לא מדוייק  |  26/09/14 06:10
 
- שמאל וימין לא מוגדרים
יואל קורנבלום  |  26/09/14 19:23
 
- טועה טועה עד מאד. בזמנים ההם
אותם הנך מזכיר  |  27/09/14 07:10
3
לשמחתנו, אין היום בן-גוריונים
אהוד פרלסמן  |  26/09/14 00:00
 
- לשמחתי אינני סובל מטראומת ב"ג.
רפי לאופרט  |  26/09/14 10:05
4
אשכנזי הנלוז הסתמך על אוירת
צורי  |  26/09/14 12:54
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבצע צוק איתן
יפעת גדות
הסטודנטים שמגיעים ללמוד בספיר, ובמיוחד אלו שבחרו לגור ביישובי עוטף עזה, מצאו עצמם במבצע ולאחריו עם תחושות קשות ומורכבות
משה חסדאי
השבוי בקונספציה השגויה במלחמת לבנון השנייה, וכעת במבצע 'צוק איתן', הוא מי שהיה הרמטכ"ל וכעת הוא שר הביטחון, משה יעלון. קונספציה שגויה זו שמה: "הכלה"
עידן יוסף
ישראל והפלשתינים יחזרו לקיים שיחות הסדרה בלתי ישירות ביום בשבוע הקרוב בקהיר    המצרים ביקשו לקיים את השיחות ביום רביעי, אך בשל ערב החג הוקדמו ביממה
אריאל י. לוין
שלושה שבועות עברו מסיום מבצע "צוק איתן" ועד לירי הראשון - בדיוק ממוצע בין הזמן המקביל שחלף אחרי מבצעי "עמוד ענן" ו"עופרת יצוקה"
איתמר לוין
התנועה לאיכות השלטון טוענת שהדלפתה של מצגת שהציגו קצינים בכירים לקבינט, מהווה הפרה של חוק יסוד הממשלה ועלולה להוות עבירה פלילית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il