X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
קלף המיקוח הנמצא בידי רוסיה כיום, הוא המאבק בדאעש. מסתמן כי במוסקבה גוברת הכרה בכך שיש לחתור להבנה עם מעצמות המערב, שבמסגרתה תוסר מערכת הסנקציות ויתואם הסדר למשבר באוקראינה, בתמורה להצטרפות רוסיה ללחימה בדאעש האם מעבר לדיון הציבורי בעניין, אכן מתגבש במציאות מהלך בכיוון זה של "החלפות" בין רוסיה למערב, נדע בקרוב. מכל מקום, נראה שהמזה"ת, על האתגרים המורכבים שהוא מציג, מזמן לרוסיה לא רק סיכונים, אלא גם סיכויים והזדמנויות
▪  ▪  ▪
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, בכנס בינלאומי בנושא המדינה האיסלאמית, פריס, 15 בספטמבר 2014 [צילום: AP]

לא כל המדינות, הנחשבות שותפות פוטנציאליות בקואליציה הלוחמת בדאעש, ששות לקחת חלק במאבק. רוסיה ביניהן. על-אף מה שנראה כמתבקש, רוסיה לא הצטרפה (עדיין) לשורות הקואליציה, שבהובלת ארצות הברית, ודובריה הרשמיים אינם חוסכים ביקורת מהתנהלות המאבק. מהם שורשיה של מדיניות רוסית זו?
מצבה הבינלאומי של רוסיה אינו במיטבו. בעת הזו, הנהגתה מחפשת דרך לצאת בכבוד, ואולי אף להרוויח הישגים כלכליים ומדיניים, משני המשברים הנמצאים בראש סדר היום הבינלאומי – אוקראינה והמזרח התיכון. בשתי זירות משבר אלה בא לידי ביטוי העימות המתמשך בין רוסיה למערב, שהחמיר במיוחד על-רקע ובגין המשבר באוקראינה. בראיית רוסיה, היה זה המערב, קרי ארצות הברית, אשר יזם את המשבר המתמשך באוקראינה – מה שמציב את רוסיה בעמדה בעייתית. חרף הכחשותיה היא נטלה בו חלק פעיל ומעורבותה גרמה לה נזקים מוחשיים. הפסקת האש באוקראינה רעועה, סכנת ההסלמה המתחדשת עודה קיימת, ולמרות סיפוח חצי-האי קרים, אוקראינה התנתקה ממעגל ההשפעה הרוסי. אמנם, טרם נאמרה המילה האחרונה ורוסיה עוד צפויה לשוב ולהפעיל על אוקראינה לחצים על-מנת להשיבה לחיקה, אך לפי שעה נפגעו תוכניותיה של רוסיה לעצב ולגבש מחדש את האינטרסים שלה במרחב ברית המועצות לשעבר.
יתר על כן, מדינות המערב נקטו נגד רוסיה סנקציות כלכליות במטרה להענישה על מאמציה לשמר את השפעתה באוקראינה. הסנקציות התבררו ככואבות למדי, ואותותיהן ניכרות לעין. סנקציות נוספות צפויות בהמשך, אם לא יחול שינוי במדיניות הרוסית בהקשר זה. מציקה לרוסיה במיוחד המגמה הנמשכת של צניחת מחירי הנפט. אליבא דרוסיה, מדובר בתוצאה של מדיניות אמריקנית, שאם לא יחול בה שינוי, היא תגרום נזק הרסני לכלכלה הרוסית המקרטעת. על כן, מעניינה המובהק של רוסיה לאתר פתרון למשבר האוקראיני, וזאת בלי שתיאלץ לוותר על אינטרסים גיאו-פוליטיים המנחים את התנהלותה באוקראינה עצמה ואזור ברית המועצות לשעבר כולו.
בעוד רוסיה טרודה בסוגיית אוקראינה והשלכותיה, התפתח במזרח התיכון משבר בעקבות רדיקליזציה מואצת של ארגונים איסלאמיים-סוניים, ששיאו במתקפה שמוביל דאעש בסוריה ובעירק ובהתארגנות הקואליציה הבינלאומית, שתכליתה מאבק ישיר בארגון.
רוסיה מבקשת למלא תפקיד פעיל במתרחש במזרח התיכון לשם השבת מעמדה כשחקן אזורי משפיע ובמסגרת מאמציה לשדרג את מעמדה הבינלאומי. תהפוכות "האביב הערבי" הסבו לרוסיה נזק. בעל הברית המרכזי שלה באזור, בשאר אל-אסד, נחלש משמעותית, והיא איבדה את מאחזיה במדינות צפון אפריקה, במפרץ ובעירק. ברקע, אירן מנהלת דיאלוג עם ארצות הברית. (ככל שחלף הזמן, ניכר מאמץ רוסי לחדש את השפעתה באזור, זאת באמצעות כינון יחסים, מוצלחים למדי, עם מדינות שלא נמנו עד לאחרונה על תומכיה. מצרים היא הדוגמה המובהקת למגמה זו, ולצידה ירדן, לבנון, ערב הסעודית ומפרציות נוספות). נוסף על כך, רוסיה רואה עצמה כיעד עתידי לפעילות פלגים איסלאמיים, חדורי שאיפה להרחיב את אזורי השפעתם. לאורך השנים נוקטת מוסקבה מדיניות הכלה אקטיבית בתחום זה – מלחמותיה נגד האיסלאם הרדיקלי בקווקז המחישו את נחישותה בנדון, אולם אין בידה להביא למיגורה של התופעה. אמנם, דאעש משמיע איומים ישירים נגד רוסיה, אך פעילות הקואליציה שבהובלת ארצות הברית הפכה את המאבק בדאעש לזירת עימות בין רוסיה לבין המערב.
על-רקע זה, ניתן לראות את מדיניותה של רוסיה במזרח התיכון כתגובה לאתגר הניצב בפניה בזירה האסטרטגית הבינלאומית, כשהוא משתלב באתגר הניצב בפניה באזור עצמו: התחרות המתעצמת בין רוסיה למערב, המתנהלת בימים אלה בשתי חזיתות – במזרח אירופה ובמזרח התיכון – הביאה את רוסיה ליצור מוקד מתיחות נוסף במטרה להקל את הלחץ המופעל עליה במזרח אירופה.
רוסיה מנצלת את המתיחות במזרח התיכון, כדי להעתיק את תשומת הלב מהמשבר באוקראינה, ומשום כך היא מסרבת לתמוך בפעילותה של הקואליציה הבינלאומית בסוריה. טיעונים שמשמיעים דובריה, כדי להצדיק את הימנעותה מהתגייסות למאבק בדאעש, "מעוגנים" בחוק הבינלאומי: רוסיה מוחה נגד ההתערבות הצבאית בסוריה ללא מנדט של מועצת הביטחון, ומבלי שהמשטר הסורי הזמין התערבות זו. נימוק נוסף הוא אי-שיתופה של רוסיה, על בסיס מעמד שוויוני לארצות הברית בקבלת ההחלטות העיקריות של הקואליציה בענייני האזור. מעבר לטיעונים אלה מסתתרת כוונה להעלות את המחיר שיידרשו מדינות המערב לשלם על-מנת שזו תצטרף לקואליציה. מחד-גיסא, רוסיה מצפה להקלה בסנקציות שהוטלו עליה בגין התנהלותה במשבר באוקראינה, ומאידך-גיסא היא שואפת לשמר את מעמדה בסוריה באמצעות הגנה על משטרו של אסד.
עם זאת, רוסיה ניצבת בפני צורך מתמיד להתמודד עם האתגר האיסלאמי הרדיקלי, וכיום – בדגש על סכנה המתפתחת מכיוון דאעש. כדי לבלום איום זה, עליה לשתף פעולה עם הגורמים הבינלאומיים הנלחמים בארגון, בראש ובראשונה עם ארצות הברית ובעלות בריתה. אך מוסקבה טרם גיבשה מענה לדילמה זו, ומשום כך נותרה מחוץ למאבק בדאעש ולכן מחוץ למרכז האירועים שבראש סדר היום במזרח התיכון. זה גם ההסבר לכך, שלעיתים נדמה שרוסיה מדברת בשני קולות. רוסיה שומרת על דימוי לוחמני ואף מאתגרת את המערב בהצהרות משתלחות. ולדימיר פוטין, למשל, תקף את ארצות הברית על התנהלותה הבלתי מתחשבת ברוסיה בזירה הגלובלית. אך בפועל, הנהגתה של רוסיה תרה אחר פתרונות, בעיקר כאלה שיועילו להסיר את נטל הסנקציות. ואכן, נראה שמתגבר הקול הפייסני, הקורא ליציאה משני המשברים – אוקראינה וזה המתחולל במזרח התיכון – גם יחד.
קלף המיקוח הנמצא בידי רוסיה כיום, הוא המאבק בדאעש. מסתמן כי במוסקבה גוברת הכרה בכך שיש לחתור להבנה עם מעצמות המערב, שבמסגרתה תוסר מערכת הסנקציות ויתואם הסדר למשבר באוקראינה, בתמורה להצטרפות רוסיה ללחימה בדאעש. האם מעבר לדיון הציבורי בעניין, אכן מתגבש במציאות מהלך בכיוון זה של "החלפות" בין רוסיה למערב, נדע בקרוב. מכל מקום, נראה שהמזרח התיכון, על האתגרים המורכבים שהוא מציג, מזמן לרוסיה לא רק סיכונים, אלא גם סיכויים והזדמנויות.
השלכותיהם של המשברים, שרוסיה מעורבת בהם כך או אחרת, ניכרות גם במישור היחסים בינה לבין ישראל. מערכת היחסים בין המדינות, שהיא לרוב חיובית, זכתה לחיזוק נוסף כאשר שתיהן נמנעו מביקורת הדדית; מצד ישראל נגד רוסיה – בעת שיאו של המשבר באוקראינה, ומצד רוסיה נגד ישראל – בעת מבצע 'צוק איתן'. עתה, נוכח מצוקתה הגוברת של רוסיה בעקבות הסנקציות הכלכליות כלפיה מצד המערב, ניכר עניינה בהרחבת שתוף פעולה כלכלי עם ישראל. זאת, על-רקע נכונותה של רוסיה להרחיב את התאום ואת שיתוף הפעולה האסטרטגי עם ישראל, במסגרת שאיפתה להגביר את השפעתה על המתרחש במזרח התיכון.

פורסם במקור: מבט על, גיליון 628 (11.11.2014)
הכותב הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי. הצטרף לסגל המחקר של המכון ביולי 2009 לאחר יותר מ-20 שנה בהן שימש בתפקידים שונים בשרות החוץ של ישראל. מ-1993 ועד 1997 כיהן כשגריר ישראל באוקראינה, בשנים 1999-1998 שימש כשגריר ישראל ברוסיה. מ-1999 עד 2006 עמד בראש ארגון "נתיב". מ-2006 עד 2009 עמד בראש המכון ללימודי אירואסיה במרכז הבינתחומי בהרצליה. שרת באגף המודיעין בצה"ל וסיים את שרותו בדרגת סא"ל. ב-2012 ראה אור מזכר שכתב - רוסיה במזרח התיכון - מדיניות במבחן, מזכר 118, המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת"א, ת"א, יוני 2012. ב-2013 ראה אור מזכר נוסף של מגן - Russia and Israel in the Changing Middle East - Conference Proceedings, Zvi Magen and Vitaly Naumkin, Editors, Memorandum No. 129, July 2013.
תאריך:  12/11/2014   |   עודכן:  12/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בין המשברים: האם ומתי רוסיה תילחם בדאעש
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות דאעש
עידן יוסף
דובר הארגון צייץ כי הוא עדיין חי אך נפצע, ואיחל לו רפואה שלמה
עידן יוסף
מטוסי קרב של הקואליציה תקפו כינוס של ראשי המדינה האיסלאמית ופצעו קשה את אבו בכר אלבגדדי
עופר וולפסון
חבר לשעבר בארגון הטרור הרצחני חושף טפח על מידת שיתוף הפעולה בין הצבא הטורקי לארגון השולט כעת בחלקים גדולים של עירק וסוריה
אריאל י. לוין
אם האלימות הפלשתינית תגלוש מירושלים ליהודה ושומרון, די יהיה בניצוץ אחד כדי להבעיר את האינתיפאדה השלישית    בינתיים בעירק גוברת הסכנה שהמלחמה בדאעש תהפוך למלחמת אזרחים בין-עדתית
איציק וולף
השופטת אורית קנטור קבעה כי יש להטיל על הנאשם, שהודה בעבירות המיוחסות לו, את רף הענישה שהיה מקובל בעת ביצוע העבירות - עוד בטרם נחשף העולם לאכזריותו של ארגון המדינה האיסלאמית    "כאשר ביצע הנאשם את העבירות הוא למעשה לקח סיכון מחושב כי זה העונש לו יהיה צפוי וכי זו מדיניות הענישה הנוהגת"
רשימות נוספות
INSS  / מי ומי    | 
טקס פרסי גלובוס הזהב: "תלויים באוויר" מסתמן כמנצח  /  מאיה שני
בסיס הנתונים החדש של צבאות המזרח התיכון  /  יפתח שפיר
הקבינט דחה ההצבעה על המשך הלחימה  /  איציק וולף
תימן על סף תהום  /  יואל גוז'נסקי, סמי קרוננפלד
הבחירות לקונגרס בארה"ב: משמעויות ליחסים עם ישראל  /  עודד ערן
סימולציה: השלכותיה של 'עסקה גרועה' עם אירן  /  עזריאל ברמנט, יונתן לרנר, תמר לבקוביץ'
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il