X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אסקימוסים סובלים פחות ממחלות לב עובדה שהתזונה שלהם עשירה בדגים ובאומגה 3 היא הסבר הגיוני לבריאות ליבם האם דגים יכולים למנוע שבץ מוחי?
▪  ▪  ▪
• צבע הזימים צריך להיות אדום [צילום: AP]

דגים תמיד נחשבו כחלבון רזה ומזון המקדם בריאות. בשנים האחרונות מדברים המון על יתרונות הצריכה של אומגה 3, ושמירה על בריאות הלב ומניעת שבץ מוחי.
האם דגים באמת יכולים למנוע שבץ מוחי? הנחיות למניעת תחלואות לבביות שונות ממליצות לצרוך דגים לפחות פעמיים בשבוע. כאשר ההעדפה היא לגיוון שייתן חומצות שומן שונות. כמו-כן, מומלץ לצרוך דגים שומניים החיים במים קרים.

מה זה שבץ מוחי?

שבץ מוחי הוא גורם התמותה השלישי, מייד לאחר סרטן ואירועים לבביים. הסיבה השכיחה ביותר לשבץ מוחי (80%-85%) ככל הנראה היא טרשת עורקים (אתרוסקלרוזיס). טרשת עורקים מתרחשת כאשר דפנות כלי הדם החלקים מכוסות בשומן אשר נאגר וגורם להצטברות של טסיות דם וליצירת פלאק. הפלאק הוא השכבה המצטברת וגורמת לחסימת מעבר הדם.
בעבר האדם צרך הרבה יותר מזונות עשירים באומגה 3. כיום בגלל שהארוחות שלנו דלות באומגה 3, ממליצים לצרוך תוספים של אומגה 3. התזונה הישראלית בימינו העלה את צריכת השומן מסוג אומגה 6 בעיקר בגלל שבארץ צורכים טחינה, אבוקדו, שמן חריע, חמניות, סויה ותירס. עד לפני כ-100 שנה היחס בין השומנים הללו (אומגה 6 ואומגה 3) היה כמעט זהה, אבל היום אנחנו צורכים אומגה 6 פי 20 יותר ממה שאנו צורכים אומגה 3. ישנן סברות שזאת הסיבה שהתחלואה בארץ במחלות לב דומות לזו של האמריקנים מאשר לשכנינו הצורכים תזונה ים תיכונית.

לא כל שבץ תלוי באומגה 3

קיימים גם מחקרים אשר לא הראו כל קשר בין תחלואה לבבית או שבץ מוחי לבין צריכת דגים גבוהה (גם לא כאשר נבחנו רמות של חומצות שומן בדם).
מחקרים אחרים הראו, כי צריכה של חומצות שומן מסוג אומגה 3, גרמו לירידה בהפרעות קצב, ירידה ברמת הטריגליצרידים וירידה בתהליכים של דלקת.
מחקרים רבים מצאו יתרונות בעיקר בצריכת דגים שומניים יותר מדגים לבנים וישנם מחקרים המראים, כי צריכת דגים יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לשבץ מוחי וכי נטילת תוסף אינה בעלת השפעה מגינה על תחלואה. ככל הנראה צריכת דגים קשורה גם באכילה בריאה ומאוזנת יותר בכלל, וכנראה שאי-אפשר לבודד את השפעות הצריכה של אומגה 3 לחלוטין. ישנן תיאוריות רבות על אופן ההשפעה של אומגה 3 על תחלואה לבבית ושבץ והסברה היא שלאומגה 3 יש יכולת להרחבת העורקים.
מחקרים בנשים העלו, כי צריכת דגים אצל נשים בעיקר, הפחיתה את הסיכון ללקות בתחלואה לבבית. מחקרים גם הראו הפחתה בכמויות טריגליצרידים (שומנים בדם) כאשר צריכת הדגים גבוהה.
לסיכום: ההמלצה היא להעלות משמעותית את צריכת הדגים, לפחות 4-3 פעמים בשבוע, על-מנת לקבל השפעה מגינה על כלי דם ואם צורכים תוסף, יש לצרוך לפחות גרם ליום. דרך צמחית נפלאה להעלאת את רמות האומגה 3, באמצעות תוסף צמחי ולא בתרופה, היא ליטול כף של זרעי צ'יה או זרעי פשתן טחונים ליום. ניתן לערבב עם יוגורט או לפזר בפשטידה ואפילו בסלט.

טיפים לקניית דגים טריים

  • דג טרי הוא בעל עור דג מבריק, לח ורירי;
  • בשר הדג צריך להיות גמיש אך נוקשה, יש לוודא בעזרת האצבע כי לא נותרה גומה בבשר הדג;
  • צבע הזימים צריך להיות אדום;
  • וודאו שעיני הדג מבריקות ולא עכורות;
  • ריח הדג צריך להיות מינימלי, ריח חזק מעיד על חוסר טריות.

מתכון דגים
על האש קצת אחר
▪  ▪  ▪

מצרכים:
6 דגי לברק נקיים
6 כפות שמן זית
קורט מלח גס
פלפל שחור
2 לימונים פרוסים דק
10 שיני שום קלופות
6 ענפי רוזמרין
אופן ההכנה:
מושחים את הדגים בשמן זית ומתבלים במלח ופלפל. בבטנו של כל דג מסדרים פרוסות פרוסות לימון, שיני שום וענף רוזמרין. צולים בתוך נייר אפייה עטוף בנייר כסף כ-10 דקות, הופכים וצולים עוד כחמש דקות. רגע לפני שמורידים אותם מהרשת, פותחים את הנייר וסוחטים מעל מיץ לימון. מגישים מייד.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC ברשת סטודיו C
תאריך:  13/11/2014   |   עודכן:  13/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דגים טובים ללב?
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
דייג אוהב דגים
אהרון שחר  |  13/11/14 11:57
 
- אומגה 3 נמצא ברגלת הגינה
ובזרעי פשתן  |  28/11/14 11:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אורית טויטו
החלק החשוב ולעיתים הקשה ביותר בטיפול בחולים עם גידולים נוירואנדוקרינים הינו האבחנה    האבחנה נעשית על-ידי בדיקות דם ושתן ייחודיות ובדיקות הדמיה מתאימות    מכיוון שמדובר בגידולים נדירים למדי, המודעות של הציבור ושל המערכת הרפואית לקיומם הינה נמוכה, ופעמים רבות ישנו איחור באבחנה
ד"ר אולגה רז
כנראה שהאוכל שאוכלים במצב סטרס, עלול להשמין אותנו יותר מאשר כשאנחנו אוכלים רגועים    ומה אוכלים בזמנים של סטרס? מה שמשמח אותנו ואת המוח שלנו - ממתקים ושומנים
שושנה ויג
בעקבות שיר של שולה ברנע מתוך ספרה "קרוב אל האמת" הוצאת פרדס, 2014, 81 עמ'
תומר סימן-טוב
יונים עלולות ליצור מפגע תברואתי    לכל מרחיק יונים מומחה יש היום מגוון של פתרונות להרחקתן בלי לפגוע בהן
פרופ' ידידיה שטרן
ראוי לשאוף לדו-קיום של המשפט היהודי והישראלי בדרך שתשמש לצבירתו של עושר תרבותי ותחזק את הזהות היהודית של בני דורנו. ניתן להפוך את התחרות הממאירה בין השתיים למשחק שסכומו חיובי עבור המרחב הציבורי של מדינת ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il