X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נגיפי החורף עלולים להוות סיכון כפול לנשים לפני לידה הכתבה הבאה מציגה פירוט מורחב על חשיבות החיסונים נגד שפעת ונגד שעלת בתקופה זו
▪  ▪  ▪
גשו להתחסן [צילום: AP]

העונה הקרה בפתחנו. גשום, קר, רטוב. החורף הוא דווקא תקופה נוחה יותר, יחסית, עבור נשים לפני לידה, שהחום מעיק עליהן הרבה יותר. אלא שבמקביל, נגיפי החורף הממתינים להסתערות העונתית שלהם, הינם בעיה שעשויה להכביד שבעתיים על אישה לפני לידה.
הוירוסים הנפוצים בחורף אינם גורמים לתחלואה מיוחדת בקרב נשים לפני לידה, למעט השפעת. קיים חוסר מודעות בציבור. נשים רבות אינן מודעות להמלצות של משרד הבריאות להתחסן לשפעת גם בתקופה זו. וגם כאשר אני מיידע אותן - הן לא בטוחות בכך ושואלות שוב ושוב האם אכן מומלץ לאישה לפני לידה לקבל חיסון נגד שפעת.
על-פי הנחיות משרד הבריאות, המבוססות בין היתר על המלצת ה- CDC המרכז הלאומי לבקרת מחלות באטלנטה, ארה"ב, החיסון נגד שפעת מומלץ לכל אדם מעל גיל שישה חודשים בכל שנה מחדש. לכל אישה לפני לידה מומלץ להתחסן נגד שפעת. נשים לפני לידה נמצאות בקבוצת סיכון לחלות בצורה קשה בשפעת ולסבול מסיבוכיה, לכן קיימת חשיבות רבה לאישה לקבל חיסון זה. החיסון ניתן בכל קופות-החולים, ללא תשלום.
כאשר אני ממליץ למטופלות שלי להתחסן, התגובה המיידית שלהן היא 'רגע, אבל אני לפני לידה'... נכון, ודווקא בגלל זה מומלץ להן להתחסן - משום שהן בסיכון מוגבר לחלות במחלה ולפתח סיבוכים חלילה. מחקרים מקיפים שכללו מעקב של למעלה מ-20 שנה, מוכיחים שהחיסון נגד שפעת יעיל ובטוח ואינו מסוכן לנשים לפני לידה. נהפוך הוא - הוכח שהחיסון מביא להפחתה בסיכוני הסיבוכים בנשים לפני לידה.
נשים לפני לידה שמקבלות חיסון נגד שפעת, פחות חשופות לסיכון לחלות בשפעת, מה שמביא לכך שיש פחות סכנה שבמהלך התקופה יפתחו סיבוכים כתוצאה מהמחלה. מעבר להגנה על האישה עצמה, החיסון שהיא מקבלת, מגביר את ההגנה על התינוק שיוולד. הרי אי-אפשר לחסן תינוקות עד גיל שישה חודשים, כך שהתינוקות אינם מוגנים מפני שפעת. האם נמצאת במגע קרוב מאוד עם התינוק - כך שבמידה והאם מחוסנת, אין חשש שהיא תחלה ותדביק את התינוק.
יתר על כן, האם מעבירה חלק מההגנה אל התינוק. הנוגדנים של האם מגינים על העובר וגם לאחר הלידה, על התינוק היונק. מדובר בנתון מוכח: מחקרים מעידים, כי חיסון נשים לפני לידה נגד שפעת, מפחית באופן דרסטי של מעל 90% את הסכנה שהתינוק יחלה בשפעת עד גיל חצי שנה.
הרבה נשים לפני לידה חוששות להתחסן עקב דעות קדומות ושגויות כאילו החיסון עלול לסכן את התינוק. חשוב להדגיש, כי ההפך הוא הנכון - חיסון נגד שפעת מגן על האם ועל העובר. חיסון נגד שפעת בקרב נשים לפני לידה, מפחית חשש לסיבוכים ומצמצם מקרים של מוות עוברים, לידות מוקדמות ופגות. לנשים לפני לידה לא מומלץ לקבל חיסון דרך האף, אלא בזריקה בלבד.
רובם הגדול של הנגיפים המסוכנים לנשים לפני לידה, כמו CMV, אינם וירוסים עונתיים. באשר לטיפול במחלות חום והצטננות, רוב התכשירים הם סימפטומטיים כלומר מיועדים להקלה על הסימפטומים בלבד, כמו תרופות לשיכוך כאבים והורדת חום אנטי היסטמינים או להפחתת גודש והקלה על שיעול, ואת רובם אין מניעה לקחת גם בתקופה שלפני הלידה (מלבד נורופן). באופן כללי מומלץ ליטול כמה שפחות תרופות, בייחוד בחודשים הראשונים.
לא מעט נשים בתקופה שלפני לידה, חוששות ליטול תרופות בתקופה זו ונמנעות מכך באופן גורף, שלא בצדק. מאידך-גיסא, ישנה תופעה בעייתית של נטילת תרופות ללא פיקוח רופא, כולל בקרב נשים לפני לידה. זה קורה לרוב בשימוש בתרופות שנשארו בבית או שנלקחו מגמ"ח. אפילו אנטיביוטיקה - יש סוגים שאסורים בתקופה שלפני לידה. חשוב להתייעץ עם רופא לפני נטילת תרופה, בייחוד נשים לפני לידה. לעיתים מטופלות מבקשות 'רק מירשם' כדי להחזיר לגמ"ח תרופה שכבר לקחו, על דעת עצמן, בלי להיבדק או לשאול רופא. וזה עלול להיות מסוכן.
חיסון נוסף המומלץ לנשים לפני לידה, הוא חיסון נגד שעלת. על-פי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ לכל אישה לפני לידה, בכל פעם מחדש, לקבל חיסון נגד שעלת. לאחרונה ישנה עלייה בתחלואה בשעלת, בכל העולם וגם בישראל. הסיבה המרכזית לכך קשורה בירידה בחסינות עם הגיל. החיסון חיוני להגנה על היולדת, ובמיוחד להגנה על הרך הנולד. על-פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2012 חלו בשעלת בישראל 2,760 בני אדם. תינוקות קטנים עלולים לסבול מסיבוכים קשים אם יידבקו במחלה. בעקבות העלייה בתחלואה, ובשל החשש לתינוקות, פירסם משרד הבריאות לפני מספר חודשים הנחיות חדשות הממליצות לנשים לפני לידה להתחסן נגד שעלת.
ההנחיות שהתקבלו בארה"ב על-ידי ה-CDC וגם על-ידי הוועדה המייעצת של משרד הבריאות בישראל, הן לתת חיסון נגד שעלת לכל אישה לפני לידה, גם נשים שחוסנו בילדותן או בתקופות קודמות. ההמלצה היא חד-משמעית - לחזור על החיסון. מתן החיסון מגן על התינוק בשתי דרכים - על-ידי העברת נוגדנים נגד שעלת מהאם לעובר, ועל-ידי הגנה על האם מפני שעלת (כך שהיא לא תוכל להידבק בעצמה ולהדביק את התינוק).
שעלת היא מחלה זיהומית מידבקת מאוד, הנגרמת על-ידי חיידק. בילדים, המחלה מתבטאת בשיעולים אופייניים התקפיים, אולם במבוגרים היא מתבטאת בשיעול כרוני שאינו חולף לאורך זמן. המחלה מסוכנת בעיקר לתינוקות קטנים. החיסון נגד שעלת נמצא בשגרת החיסונים בישראל וכל תינוק מקבל חיסון החל מגיל חודשיים.
האבסורד הוא, שלמרות שהחיסון מומלץ וחיוני, הוא אינו ניתן בקופות-החולים, אלא באחריות משרד הבריאות, והוא כרוך בתשלום (67 שקלים). לאור שכיחות השעלת והסיכונים לנשים לפני לידה במיוחד, ראוי היה להביא לכך שהחיסון יהיה זמין ונגיש. נכון להיום, לא ניתן לקבל את החיסון בקופה - וצריך להגיע ללשכת הבריאות המחוזית (המשמעות - תושבי בני-ברק נאלצים לנסוע לתל אביב, תושבי מודיעין עילית צריכים לנסוע לרמלה).
נגיף נפוץ נוסף בקרב נשים לפני לידה הוא ה-CMV או בשמו המלא נגיף הציטומגלו, שמעורר דאגה גם בקרב הרופאים. הנגיף שייך לקבוצת נגיפי ההרפס ופגיעתו בעובר ובתינוק עלולה להיות קשה. החשש העיקרי הוא שהתינוק יידבק מהאם בתקופה שלפני הלידה. אכן מדובר בנגיף שפגיעתו עלולה להיות קשה, אולם לשמחתנו, רוב האוכלוסייה הבוגרת מחוסנת מפניו. אומנם לא קיים חיסון אקטיבי נגד הנגיף, אבל מעל 60% מהמבוגרים מגיל 21 ומעלה, נחשפו אליו בילדותם והם מחוסנים מפניו באופן טבעי. רוב הנשים מחוסנות ואין חשש שילקו בציטומגלו.
לפני הנחיות משרד הבריאות, אין מקום לבצע בדיקות בנשים לפני לידה (בדיקת סקר) על-מנת לוודא האם הן מחוסנות, אך רופאי הנשים לרוב מבצעים את הבדיקה. במידה ומזהים את הנגיף אצל אישה לפני לידה, חוזרים על הבדיקה בהמשך. הטיפול ב-CMV ביילודים הוא אחת המהפיכות של השנים האחרונות - ישראל מובילה בתחום זה בכל העולם, לאחר שרופא מבילינסון גילה, כי ניתן להתמודד מול הנגיף על-ידי התחלת טיפול אנטי ויראלי מוקדם ככל האפשר, ביילודים שנדבקו מהאם. הם מקבלים טיפול מייד לאחר הלידה. כאמור לשמחתנו רוב האימהות מחוסנות מפני הנגיף באופן טבעי.

הכותב הוא גינקולוג מומחה ומנהל המחלקה להריון בסיכון במרכז הרפואי מעיני הישועה
תאריך:  13/11/2014   |   עודכן:  13/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נעמה בן-דוד-טרבלסי
אסקימוסים סובלים פחות ממחלות לב    עובדה שהתזונה שלהם עשירה בדגים ובאומגה 3 היא הסבר הגיוני לבריאות ליבם    האם דגים יכולים למנוע שבץ מוחי?
ד"ר אורית טויטו
החלק החשוב ולעיתים הקשה ביותר בטיפול בחולים עם גידולים נוירואנדוקרינים הינו האבחנה    האבחנה נעשית על-ידי בדיקות דם ושתן ייחודיות ובדיקות הדמיה מתאימות    מכיוון שמדובר בגידולים נדירים למדי, המודעות של הציבור ושל המערכת הרפואית לקיומם הינה נמוכה, ופעמים רבות ישנו איחור באבחנה
ד"ר אולגה רז
כנראה שהאוכל שאוכלים במצב סטרס, עלול להשמין אותנו יותר מאשר כשאנחנו אוכלים רגועים    ומה אוכלים בזמנים של סטרס? מה שמשמח אותנו ואת המוח שלנו - ממתקים ושומנים
שושנה ויג
בעקבות שיר של שולה ברנע מתוך ספרה "קרוב אל האמת" הוצאת פרדס, 2014, 81 עמ'
תומר סימן-טוב
יונים עלולות ליצור מפגע תברואתי    לכל מרחיק יונים מומחה יש היום מגוון של פתרונות להרחקתן בלי לפגוע בהן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il