X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
בסוף בחורי הישיבה הלכו אל מותם... [צילום: פלאש 90]
ליקוי מאורות
הרהורים לעשרה בטבת, יום הקדיש הכללי טור כואב ובלתי פרובוקטיבי: היאך "אָבְדָה חָכְמַת חֲכָמָיו" של "עַם חָכָם וְנָבוֹן"
לברוח! אפילו בנעלי בית!
האדמו"ר מהוסיאטין, רבי ישראל פרידמן, חש היטב את רוחות האנטישמיות שגברו באירופה, ושלוש שנים לפני השואה עלה ארצה, לא לפני שביקר ב-1937 בקהילות חסידים בפולין ועודדם לעלות: "למי שיש שכל בקודקודו, שיברח אפילו בנעלי בית". ולחסידיו שבאו להקביל פניו בדרכו ארצה, בתחנת הרכבת של לבוב-לעמברג, אמר: "מי שיכול למכור שימכור, ומי שלא יכול למכור, יפקיר הכל ויברח עם תרמיל על שכמו"

יום הקדיש הכללי לזכר קרבנות השואה, שהוצמד על-פי החלטת הרבנות הראשית לצום עשרה בטבת שיחול מחרתיים (יום ה', י' בטבת תשע"ה), ישמש מזכרת עוון לא רק לנספים שנעקדו על קידוש השם, שישה מיליוני אחים ואחיות, ובהם ארזי הלבנון ואדירי התורה, אלא גם למחדלים נוראים של מנהיגים רוחניים, מחדלים ומעשים שיש בהם לעורר הרהורים כבדים באשר לשיקול דעת שהשתבש מחמת ימי צוק העיתים.
עצם קיומו של יום של קדיש לזכר קרבנות השואה רק בלוח השנה הציוני-דתי, והיעדרותו מן התודעה החרדית (והכללית), מהווה מזכרת עוון לקוצר הראייה של מנהיגי קהילות וחצרות במזרח אירופה, שהתעקשו שלא לפענח אל-נכון את אותות האזהרה שנכתבו על הקיר שנים לפני פרוץ השואה, וחלקם אף מנעו מנוסתם של יהודים רבים מספור מגיא ההריגה לארץ ישראל ולמימוש החזון: "וּבְהַר צִיּוֹן תִּהְיֶה פְלֵיטָה וְהָיָה קֹדֶשׁ".
היה זה ליקוי מאורות טראגי. מנהיגים רוחניים לא זיהו לא את השמיים המתקדרים באופק ולא את החרב ההולכת ונשחזת לנגד עיניהם. היו אומנם גם כאלה שראו למרחוק ועודדו את העלייה לארץ ישראל בכל מחיר. למשל האדמו"ר מהוסיאטין, רבי ישראל פרידמן, שחש היטב את רוחות האנטישמיות שגברו באירופה, ושלוש שנים לפני השואה עלה ארצה, לא לפני שביקר ב-1937, בקהילות חסידים בפולין ועודדם לעלות: "למי שיש שכל בקודקודו, שיברח אפילו בנעלי בית". ולחסידיו שבאו להקביל פניו בדרכו ארצה, בתחנת הרכבת של לבוב-לעמברג, אמר: "מי שיכול למכור שימכור, ומי שלא יכול למכור, יפקיר הכל ויברח עם תרמיל על שכמו".

לא שחורה ולא אדומה

אלא שזו הייתה דעת חלק מן ההנהגה. כך למשל דחה בבוז הגאון רבי אלחנן וסרמן, ראש ישיבת ברנוביץ, את יוזמת ד"ר זרח ורהפטיג, מפעילי העלייה בימים ההם, לקבל עבור תלמידיו אשרת כניסה לארץ ישראל באמצעות עליית הנוער של הסוכנות היהודית. הרב וסרמן כל כך תיעב את התנועה של 'הציוניסטען', עד שהגדירה "שליחת השטן", ואת הערבים כינה שליחי "הדין של מעלה" (על-פי הספר 'דת הציונות' ע' שנ"ו-שנ"ח). הרב טען שהצעתו של ורהפטיג המזרחיסט (שאת תנועתו הגדיר בכינוי הנורא: 'עבודה זרה בשיתוף'), הורסת לו את ישיבת ברנוביץ.
ברוח דומה התבטא רבן של ישראל הגאון רבי חיים עוזר גרודז'ינסקי, שטען כי "עליית בני הישיבה תוציא אותם מחיי הישיבה" ('פליט ושריד בימי השואה', ד"ר ז. ורהפטיג, ע' 148). רבי חיים עוזר, רב העיר וילנה שנחשב לרבם של כל בני הגולה של קהילות מזרח אירופה, נמנע מלעודד את תלמידי הישיבות להציל נפשם מעמק הבכא, כשסבר שמדינת ליטא תהא מקלט בטוח ליהודים. הוא נהג לומר ש"ליטא לא תהיה שחורה (כלומר, תחת שלטון נאצי) ולא אדומה (תחת שלטון רוסי) אלא ורודה" ('עדות חורבן יהדות אירופה', רות ליכטנשטיין, ע' 337).
אותו מלאך-הצלה שביקש לחלץ את עולם הישיבות מהתופת, 'מיזרחיסט' רחמנא לצלן, ד"ר ורהפטיג, אשר אירגן מנוסת אלפים מן התופת דרך סיביר ויפן, עם ויזות יפניות (מסלול שאכן עברה בסופו של דבר רק ישיבה אחת – ישיבת מיר), נדהם מן האדישות, לעומת הפעילות הקדחתנית של אחרים שעשו הכל להשגת תעודות מסע שבחסותן ייחלצו מן הקטסטרופה שבדרך: "ולא הייתה אצל בני הישיבות נטייה לסגור את הגמרות... ולבלות ימים רבים בקובנה, לעמוד בתורים ולצבוא על דלתות משרדים כדי להשיג מסמכים, אישורים וויזות שספק אם יועילו... רחוב הפליטים הציונים היה רועש וסואן, אחוז בולמוס יציאה מהכלוב הליטאי; דיונים על אפשרויות יציאכה מהכלוב הליטאי היו בראש שיחם - ואילו בעולם הישיבות שררה לכאורה אווירה רגועה, היו שקועים בלימודים ובשיחות מוסר... ראשי הישיבות והנהלות הישיבות לא עודדו פעילות כלשהי להשגת דרכונים (תעודות מסע) או ויזות" ('פליט ושריד', ע' 149).
נאנח ורהפטיג: "אני דאגתי להצלת בני הישיבות, וראשי הישיבות דאגו להצלת הישיבות" (שם, ע' 148). מיותר לציין שבסופו של דבר נספו כולם במיתות משונות ואכזריות במיוחד, מפני שהנאצים נהנו להתעלל דווקא בהם.

משיח בבורות המוות

הרב טייכטל חזר בו
רק מעטים הבינו את גודל הטעות ואזרו עוז לחזור בהם. למשל הרב ישכר טייכטל, מחבר 'אם הבנים שמחה', קנאי מחוגי סטמאר, שזנח קנאותו, והאשים בספרו המרטיט את "הראשים ומנהיגי העדה" באימוץ שיטת המרגלים: "אפילו צדיקים יכולים להיות מרגלים; וכל הֵמה אשר בזמן הזה נגד העלייה ונגד בנין הארץ, הֵמה מכת המרגלים, ואלו הבוחרים בעליה, הֵמה מכת יהושע וכלב"

אבל למה שיעזבו אם האדמו"ר מבאבוב, רבי בן ציון הלברשטאם, גרס כי השואה הינה בכלל חבלי משיח? "לשם מה להסתתר? האם בכלל אפשרי הדבר להסתתר מפני חבלי משיח?" ('בקדושה ובגבורה', יהושע אייבשיץ, ע' 147). לבסוף צעד אל בורות המוות כצאן לטבח, כשהשטריימל לראשו וחלוק המשי השַבָּתי לגופו.
כך נהג גם הרב שרגא פ. שפירא, מישיבת קלם בליטא, שהקים בבלגיה ישיבה ובה 300 בחורים. "ראש הישיבה... טען כי זכות הישיבה תגן עליהם", אך בסופו של דבר הייתה תחנתם האחרונה של הבחורים שנשארו בישיבה – 50 במספר - במחנה המוות מיידאנק (על-פי 'עדות חורבן', רות ליכטנשטיין, ע' 290).
ואילו האדמו"ר מסטמאר, אויב מושבע של התנועה הציונית, אשר מנע בתוקף עליית חסידיו, נחלץ ברגע האחרון בעזרת סרטיפיקט (רשיון עלייה) של – צחוק הגורל! - 'הציוניסטען', ויצא לחיים ברכבת ההצלה הציונית, בדיוק כשהמוני חסידיו נדחסו ברכבות המוות שדהרו לאושוויץ. סרטיפיקטים ציוניים גם חילצו את האדמו"ר מבעלז ואחיו הרב מבילגוריא, מעמק הבכא ההונגרי, לא לפני שהספיקו 'להרדים' את "אלפי ישראל, עם רבנים גדולי תורה ואלופי ישראל ונכבדי המדינה", בבית הכנסת המרכזי בבודפשט: "שהצדיק [האדמו"ר מבעלז] רואה שתשרה פה לתושבי מדינה זאת מנוחה ושלווה, שהצדיק רואה כי טוב, וכל טוב, ואך טוב וחסד, ירדוף וישיג את אחינו בני ישראל בני מדינה זו".
לא ניכנס לצדדים ההלכתיים של טרגדיה זו של ליקוי מאורות על פתחו של גיהינום, ברוח אזהרת הנביא: "וְאָבְדָה חָכְמַת חֲכָמָיו וּבִינַת נְבֹנָיו תִּסְתַּתָּר". המפתיע הוא שרק מעטים הבינו את גודל הטעות ואזרו עוז לחזור בהם. למשל הרב ישכר טייכטל, מחבר 'אם הבנים שמחה', קנאי מחוגי סטמאר, שזנח קנאותו, והאשים בספרו המרטיט את "הראשים ומנהיגי העדה" באימוץ שיטת המרגלים: "אפילו צדיקים יכולים להיות מרגלים; וכל הֵמה אשר בזמן הזה נגד העלייה ונגד בנין הארץ, הֵמה מכת המרגלים, ואלו הבוחרים בעליה, הֵמה מכת יהושע וכלב" (ע' שס"ז).
חומר למחשבה, לפחות ביום אחד בשנה, יום הקדיש הכללי, לנשמות 600 ריבוא הקדושים שנספו בשריפה הנוראה אשר שרף השם.

ותודה לרות בולק מ'ציונית לוחמת' על השגת חלק מהמקורות שצוטטו לעיל.
תאריך:  30/12/2014   |   עודכן:  30/12/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 יששכר דב רוקח
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ליקוי מאורות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
"'להרדים' את אלפי ישראל"
וינטר הניה  |  1/01/15 19:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
יפעת גדות
סקר חדש מגלה כי ששה חודשים אחרי תחילת השנה מידת ההצלחה לגבי ההחלטות שקיבלנוו לשנה החדשה, נמוכה למדי
הדר פרבר
בלפור חקק
המדינה שלנו בחרה להעצים את זכרם של החשמונאים על-פי המסורת הציונית, והמנורה של בית המקדש, המנורה שטיהרו החשמונאים, היא סמלנו: עדיפות הרוח על פני הכוח, כנבואתו של הנביא זכריה
עמוס גלבוע
בגלל כד השמן? קשקוש! כסמל לנחישות והסבלנות אין קץ שהפגינו בניו של מתתיהו שלרגע לא שאלו: "מה יהיה הסוף"? מדינת החשמונאים לא סמכה על ניסים אלא על יכולת צבאית, מדיניות חוץ מעולה, גיור המוני ולגיטימיות פנימית. ברגע שהחלו לחפשה אצל מעצמת העל הרומית קץ העצמאות היה רק שאלה של זמן
מערכת אנשים ומחשבים
ראש ממשלת הודו בירך בטוויטר את העם היהודי לחנוכה בעברית, ובנימין נתניהו החזיר ציוץ ברכה בהינדית    התוצאה לפניכם
רשימות נוספות
הסרוגים צפויים להתנגד לעצמאות בחמישי  /  עידן יוסף
שיא עולם ליום המתים  /  עופר וולפסון
הקפות שניות בצה"ל (תשל"ב)  /  עידן יוסף
הוא בן-חורין להאיר   /  יצחק מאיר
נס חנוכה  /  אברהם הללי
טיפים לבחירת הסופגניה המושלמת  /  אסנת רוט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il