X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ד"ר מיקי דור   |  אוניברסיטת אריאל
סך השלם גדול מחלקיו - יש בקנביס מרכיבים משככי כאבים, מעוררי תאבון ומדכאי בחילות. אך בבידוד המרכיבים לפי פעילותם לא התקבל אותו אפקט. השילוב בין המרכיבים הפעילים השונים מקנה לו את יתרונותיו
▪  ▪  ▪
בשימוש 5,000 שנה. קנביס [צילום: AP]

המעבר מחומר אסור לתרופה

במשך שנים, היה השימוש בקנביס נפוץ לצרכים חברתיים אך מעט מאוד בשימוש למטרות רפואיות. לאחרונה, הולכת וגוברת בעולם ההכרה שיש לצמח פוטנציאל מדהים לשימושים רפואיים שצריך ללמוד ולנצל לטובת החולים. בתהליך המעבר מחומר אסור לתרופה, אנו נתקלים במכשולים רבים. חלק מהמכשולים נובע מהסטיגמה של הצמח כ"סם קל", ששימוש בו מוליך לכיוון שימוש בסמים קשים. לחשש זה, לא נמצאו שום הוכחות מדעיות אך קשה מאוד לשכנע את הציבור הכללי ואת ציבור מקבלי ההחלטות בתחום הרפואי, שאין הדבר כך. בנוסף לכך, עקב הסטיגמה, לא נערכו מחקרים מדעיים של ממש, כדי לבדוק באופן מדעי מהן השפעות החומר, מה יתרונותיו ומהן תופעות הלוואי של השימוש בו.
תחילה, נטען שהיעדר המחקרים הוא באשמת חברות התרופות, החוששות שחומר זה יתפוס את מקומן של התרופות הקונבנציונאליות, אך כפי הנראה אין לטענה זו בסיס עובדתי. האמת פשוטה יותר: כדי לפתח תרופה, חברת התרופות חייבת להשקיע כסף רב מאוד ולרשום פטנט על-מנת להבטיח את זכויותיה על התוצר. הדבר אינו אפשרי כי חברת תרופות לא יכולה לרשום פטנט על חומר הנמצא בשימוש מעל 5,000(!) שנים.
עקב מצב עובדתי זה, רופאים רבים, גם אם הם לא שבויים ב"סטיגמה" המלווה את הקנביס, נמנעים מלהמליץ עליו בגלל היעדר מחקר מדעי מסודר. רק בשנים האחרונות החל מחקר כזה, וכאן יש לציין את תרומתו המיוחדת של המדען הישראלי, פרופ' רפי משולם, הנחשב לאחד מבכירי החוקרים בעולם בתחום זה וכמי שהיה הראשון שזיהה מרכיבים רבים של הקנביס ובכל העולם מצטטים את עבודותיו.

הרכב הקנביס

מדובר בחומר מורכב מאוד שיש בו מאות חומרים, חלקם פעילים בצורות שונות וחלקם כפי הנראה אינם פעילים. חלק מהחומרים פעילים נגד כאבים, חלק אחר מרגיעים, אחרים מעוררים תיאבון ומפסיקים הקאות, ויש עוד השפעות רבות נוספות שאנו נמצאים בתהליך למידה שלהן.
כדי לסבך את הבנת התהליך, חומרים רבים מתוכם שבודדו, לא נתנו את האפקט המבוקש כשהם לבד ויש צורך בסינרגיזם (פעילות משולבת של שניים או יותר מרכיבים יחד) כדי לקבל את ההשפעה המבוקשת. על בסיס הנחה זו, שילוב של אחוזים שונים של המרכיבים השונים של הקנביס הוא שנותן את הפעילויות השונות. שילוב מסוים עדיף לטיפול בחוסר תיאבון ובהקאות, ושילוב אחר יתאים להשראת שינה. המגדלים את הזנים השונים יודעים לזהות את התכונות המאפיינות כל אחד מהזנים וגם אלה משתנים לפי גורמים שונים.

ההתוויות לטיפול

ההתוויה הראשונה לטיפול היום היא עקב בעיה אונקולוגית, כולל תופעות לואי עקב טיפולים כימותרפיים או הקרנות. כדי למנוע אי-הבנה, אני רוצה להדגיש שאין הוכחה כלשהי שקנביס מרפא סרטן, אך מניסיון בחולים רבים, יש שיפור של ממש במצבם כשהם יכולים לאכול ומפסיקים להקיא. כיום מטופלים למעלה מ-6,000 חולים בהתוויה זו.
התוויות נוספות למתן קנביס הן מחלות הגורמות כאב קשה שלא משתפר לאחר שנה של טיפול נגד כאבים מקובל. התוויות נוספות הן כאבים ממקור נוירופטי (עצבי), אפילפסיה בלתי נשלטת בילדים, מצבים נוירולוגיים ואורתופדיים הגורמים כאב עז ממושך, ואחרים.
לאחרונה אושרה לראשונה התוויה של טיפול ב-PTSD במצבים חמורים ולאחר טיפול מקובל בתקופת זמן ממושכת. מחלת הפיברומיאלגיה נדונה במספר רב של דיונים, אך המומחים המטפלים במחלה סירבו להכליל אותה כהתוויה מוכרת, אם כי הטיפול במחלה מאושר במקרים קשים במיוחד לאחר חוות דעת של רופאי בריאות הנפש וראומטולוגים כאשר יש כאבים חמורים במיוחד במשך זמן ארוך. מדי חודש, יושבת ועדת התוויות המורכבת מבכירי הרופאים באותו תחום בארץ ודנה בהכללת מחלות נוספות כהתוויה מוכרת לשימוש בקנביס.

תהליך האישור

כדי לקבל אישור לשימוש בקנביס למטרה רפואית, נקבע נוהל של משרד הבריאות הנמצא באתר המשרד (נוהל 106) וכל אדם יכול לעיין בו. התחלת התהליך מחייבת המלצה של רופא מומחה בתחום בו מדובר והגשת המלצה למשרד הבריאות באופן ממוחשב ובצירוף סיכום מידע רפואי מלא ועדכני על מצב המטופל, וכן דוח על התרופות בהן השתמש בתקופה שקדמה להגשת הבקשה.
הטופס נבחן בהנהלת משרד הבריאות ובאם מאושר, מודפס הרישיון וזה מועבר לחברה המגדלת את הקנביס ומספקת אותו למטופל לאחר קבלת הדרכה על השימוש בו. בשנה הקרובה יש כוונה לשנות את התהליך כך שהתרופה תחולק בבתי המרקחת. במקרים בהם יש סירוב לאשר את השימוש, רשאי הרופא המטפל להגיש ערעור ולבקש לדון שוב בבקשה בוועדת ערר.

המצב היום

היום יש בארץ מעל ל-20,000 בעלי רישיון לשימוש בקנביס רפואי. קרוב ל-8,000 איש נוספים קיבלו רישיונות במהלך השנים אך הפסיקו להשתמש בחומר, בין אם עקב חוסר שביעות רצון מהתוצאה או בין אם עקב פטירה. מדי יום מגיעים למשרד הבריאות בין 200 ל-300 טפסים של בקשות, חלקן בקשות ראשונות וחלקן בקשות לחידוש רישיון. למעלה מ-80% מהבקשות מאושרות. לגבי חלק מאלה שנדחו יש דיון נוסף. הצפי הוא שמספר הפונים והמטופלים יגדל עוד יותר בעתיד עם למידת הנושא והשינוי הצפוי בהתייחסות הצוות הרפואי לנושא הקנביס הרפואי.

הכותב הוא מרצה בכיר באוניברסיטת אריאל, ויועץ רפואי בכיר ביחידת הקנביס במשרד הבריאות.
תאריך:  06/02/2015   |   עודכן:  06/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מהו קנביס רפואי
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
קנביס רפואי זה
ד"ר שקשוקה  |  6/02/15 10:48
2
קנביס רפואי זה
ד"ר שקשוקה  |  6/02/15 10:48
3
קנביס רפואי זה
ד"ר שקשוקה  |  6/02/15 10:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
מרכז המידע והמחקר של הכנסת: פקידים במשרד תכננו "קווים מדלגים" בין ריכוזים חרדיים שידלגו על תחנות אסטרטגיות במסלול ובפועל יצר הדרת נשים    פער מטריד בין חרדים לציבור הכללי בעניין עלייה מדלת אחורית    ההמלצות: היררכיה אחידה בין תחנות, מסופים בערים חרדיות ובקרה על "קווי מהדרין"
יוהן אזרזר
המחשב התקלקל ואתם חושבים שאתם יודעים מה לעשות, אבל אתם עלולים לעשות יותר נזק מתועלת    כשנוגעים במקום אחד אולי אפשר לגרום נזק לרכיב אחר ולכן, עדיף לקרוא לטכנאי מחשבים
אתי דור-נחום
הרצל ביטון נאבק במשך דקות ממושכות של אימה עם המחבל, שהפך את קו 40 לזירת פיגוע שותתת דם. היום חושף ביטון: "אח שלי שמשון ז"ל, שנפטר לפני כחמש שנים, התגלה אליי והנחה אותי מה לעשות". כשהרופאים ניתחו אותו, עבר ביטון חוויה רוחנית נוספת: "ראיתי מנהרה והבזק של אור, אבל זה לא היה הזמן שלי ללכת"
שלום פרוינד
הוא שובר מיתוסים בריאותיים, פחות משמין ממה שחשבנו, שומר על מערכת העיכול, טוב מאוד ללב, מוריד את הכולסטרול, ואפילו מגן מפני המחלה הנוראה מכל    לכבוד ט"ו בשבט - חג האילנות, קבלו פרופיל שופע תגליות על האגוז המחייך, שהישראלים צורכים ממנו בהיקף של כ-4,000 טון בשנה
ד"ר אילן גור
חדרי המיון מלאים עד אפס מקום, זה הזמן להזכיר שקיימת אלטרנטיבה    רוב רובם של המקרים הדחופים אמורים ויכולים להיפתר במסגרת המוקדים הרפואיים הפרוסים ברחבי הארץ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il