X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שינויים אחרונים בחקיקה המתייחסת לדיני מלכ"רים מביאים להגברת הבקרה, הפיקוח והשקיפות - וגם להתערבות רבה יותר של הרגולטור בנעשה בהם
▪  ▪  ▪
[צילום: AP]

ב-6 באוגוסט 2014 פורסם חוק החברות (תיקון מס' 25), התשע"ד-2014, הכולל "תיקון עקיף" של חוק העמותות, התש"ם-1980, תיקון מס' 14. החוק החדש עוסק בכמה נושאים משמעותיים המתייחסים לפעילות העמותות והחברות לתועלת הציבור, ובכללם חיזוק מנגנוני הביקורת העצמית והפנימית של תאגידים מלכ"ריים; הגברת והסדרת הבקרה והפיקוח של רשם עמותות ורשם ההקדשות; הגדלת והרחבת השקיפות בעמותות ועוד.
לעניין חיזוק מנגנוני הביקורת הפנימיים של התאגידים המלכ"ריים קובע החוק, בין השאר, הוראות בדבר הרחבת תפקידיה וסמכויותיה של ועדת הביקורת בחברה לתועלת הציבור ובעמותה, הטלת חובת מינוי מבקר פנימי בעמותה שמחזורה גבוה מ-10 מיליון שקל בשנה והסדרת מערכת היחסים בין הדירקטוריון או הוועד המנהל ובין ועדת הביקורת, וכפיפות ודרך פעילותו והפעלתו של המבקר הפנימי בארגונים מלכ"ריים.
נושא מרכזי נוסף הוא הפיקוח והבקרה על הארגונים המלכ"ריים. ההוראות החדשות מסדירות פעילויות שמרביתן נעשו בפועל על-ידי נציגי רשות התאגידים, אף שלא הייתה להם סמכות מפורשת מכוח חיקוק כלשהו, אלא נעשו בעיקר מכוח פסיקת בתי משפט. החוק החדש מבחין בין סמכויות הפיקוח של מפקחים שהם עובדי משרד המשפטים שהוסמכו כמפקחים, ובין הסתייעות של רשות התאגידים לצורך פעולות ביקורת בבודק חיצוני, דוגמת רואי החשבון שביצעו עד היום בעיקר את פעילות ביקורות העומק מטעם רשם העמותות ורשם ההקדשות.
החוק החדש קובע את תפקידי וסמכויות המפקחים והבודקים החיצוניים, את הכישורים הנדרשים מהם, את חובת ההתקשרות עם בודקים חיצוניים במכרז, הגבלה על משך כהונתם המרבי כבודקים חיצוניים והוראות נוספות בקשר לפעילותם.
תפקיד המפקח הוא לפקח על ביצוע החוק וניתנות לו סמכויות שיאפשרו פעילות זו. תפקיד הבודק החיצוני הוא לסייע בבדיקה על עמידה בהוראות החוק, בהתאם לרשימת עניינים שהרשם יפרסם, בכפוף לחובת סודיות ובכפוף לקביעה כי דינו כדין עובד ציבור לעניין ההוראות הנוגעות לעובדי ציבור על-פי חוק העונשין, התשל"ז-1977.
החוק החדש גם מגדיל את האמצעים להגברת השקיפות בעמותות ומרחיב את זכויות העיון של חברי העמותה ושל הציבור כולו, וזאת בצד הגבלות ברורות המונעות מהרשם לפרסם מסמך, אם התקיימה לגביו עילה מהעילות המנויות בחוק חופש המידע (ובכלל זה פגיעה בביטחונו או בשלומו של אדם או פגיעה בפרטיותו); והגבלות על פרסום הכולל פרטי זיהוי של צד שלישי העשוי להיפגע - מבלי להודיע על כך לאותו אדם, לשמוע את עמדתו ולאפשר לו לעתור לבית המשפט, אם יידרש. סוגיית מינוי חוקר על-ידי רשם העמותות, ביצוע החקירה, השימוש בתשובות נחקר והנשיאה בהוצאות החקירה, מוסדרת אף היא בחוק זה.
בצד עניינים עיקריים אלה, קובע התיקון לחוק הוראות נוספות בדבר חובה המוטלת על רשות התאגידים לפרסם מידע והנחיות ולקיים הדרכות, וכן הוראות בדבר סמכויות הרשם לעניין שינוי שם עמותה ולעניין הפסקת חברותו של חבר ועד שהורשע בפלילים בעניינים הרלוונטיים, במהותם, לכהונה כחבר ועד בעמותה ועוד.
ארגוני החברה האזרחית בישראל רואים, מצד אחד, צורך להתנהל כראוי ופועלים באופן מתמיד להשתפר ולהתייעל. מהצד האחר, הארגונים אינם מסכימים להתערבות יתר של הרגולטורים בפעילותם. אין ספק שהוראות חוק זה מגבירות את כוחם של הרגולטורים. הוראות התיקון לחוק מעניקות לרשם העמותות ורשם ההקדשות סמכויות נרחבות. הפעלת סמכויות אלה חייבת להיות מידתית תוך הימנעות מפגיעה בחופש ההתאגדות, על כל היבטיו, על-ידי נציגי השלטון.

הכותב הוא יו"ר מנהיגות אזרחית, ארגון-הגג של המלכ"רים. המאמר פורסם במקור ב"הפרקליטים", בטאון מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין, בפברואר 2015.
תאריך:  22/02/2015   |   עודכן:  22/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 חופש המידע
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מלך מלכי המלכ"רים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
גנבים הביתה לכלא
אהרון שחר  |  22/02/15 08:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ורו"ח ירון טיקוצקי
פרשת HSBC מתרחבת לחקירה פלילית של השלטונות בשווייץ, העשויים לזמן לקוחות ישראלים לעדות    התפתחות זו צריכה לשמש כזרז נוסף לניצול הליך הגילוי מרצון מול רשות המיסים
מנשה שאול
איומים בעלם הערבי: בשריפת הטייס התכוון דאעש להפחיד את הירדנים ולהכניעם    הרש"פ מאיימת על ישראל בפירוק הרשות אם לא ישולמו כספי המיסים
דורון בקל-איילון
כיום כבר ידוע וברור שבתולדות פרס-ישראל נגרמו עוולות וחשבון הנפש בהחלט מתבקש. תחושת העלבון וחוסר הצדק שבשמה טוענים כעת לחורבן פרס-ישראל טומנת בחובה גם הזדמנות לתיקון רטרואקטיבי
רפאל מדוף
התמיכה הדו-מפלגתית בישראל בגבעת הקפיטול שתבוא לידי ביטוי כשראש הממשלה בנימין נתניהו ידבר בפני חברי הקונגרס בחודש הבא, תהווה המשך של מסורת יציבה במדיניות החוץ האמריקנית שאביו סייע לטפח לפני 7 עשורים
יורם דורי
עובדים במשרד ראש הממשלה מסתבכים. ועל מי נופלת האחריות או על מי היא צריכה ליפול? והאם האופוזיציה מגיבה?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il