X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מצדה [צילום: איתמר לוין]
מצדה, שנית
טוב לדעת שלמנהיגינו יש חזון לעתיד: בקרוב נגיע רחוק ונחיה בעולם של אהבה מקודשת בדם. זה טוב ליהודים מחשבות על ספרו של ג'ואל רוזנברג, "לא לשם תהילה"

כשאנחנו מטיילים, אז אנחנו שלושה - את, אני והמלחמה הבאה.
כשאנחנו ישנים, אז אנחנו שלושה - את, אני והמלחמה הבאה.
את, אני והמלחמה הבאה - והמלחמה הבאה עלינו לטובה.
[את, אני והמלחמה הבאה / מילים: חנוך לוין / לחן: ערן דינור]
פעם, מזמן, כשאימא יהודייה הלכה עם שני ילדים, היא ידעה לומר בדיוק מי מהם יהיה הרופא ומי עורך-הדין. ככל שהתקרבו פעמי הגאולה, התחזקה בנו התפיסה שאין מקצועות מסוימים המתאימים או ראויים במיוחד ליהודים, ומנגד, אין מקצוע או עיסוק שאינו ראוי ליהודים. אנחנו עם ככל העמים, וכל מלאכה מכבדת את בעליה. כך נוספו לנו גרפיקאים ומהנדסים, גננים, נהגים, איכרים, נגרים, וכן, כן, גם גנבים וזונות. אחרי תקופה קצרה של שיווי משקל תעסוקתי שהושג במאה שנות התיישבות ציונית בישראל, בא הסופר העתידני האמריקני, ג'ואל רוזנברג, ומחזיר אותנו אל הסדר הטבעי הישן והטוב.
נכון, הוא אומר, לא כל מקצוע מתאים ליהודים, ואין זה ראוי, ובוודאי לא יעיל, שיהודים יעסקו בכל העיסוקים הקיימים בעולם. כל אדם, כל עם, מוטב שיעסוק במה שהוא מוכשר לו במיוחד. והיהודים, לפי רוזנברג, מוכשרים ומסוגלים לדבר אחד: להיות חיילים, לוחמים. אין טעם, וחבל על זמנם אם ינסו ליישם את סגולתם המיוחדת הזאת על סובלימציות שונות של מלחמה דוגמת עריכת-דין. לוחמים אמיתיים, מן הראוי שילחמו מלחמות אמיתיות.
ספרו "לא לשם תהילה" (הגרסה העברית ראתה אור בהוצאת "עם עובד" בתרגום מיכאל תמרי), מתחיל כמה מאות שנים לאחר שהאדם היגר מכדור-הארץ לעולמות אחרים. ההגירה הגדולה השאירה על-כנן את המסגרות הלאומיות, כך שהגרמנים התיישבו בכוכב-הלכת "פרייהיים", האיטלקים בכוכב-הלכת "קאסה", והיהודים ב"מצדה". המאבקים הבינלאומיים על השפעה ויתרונות כלכליים נמשכים כמקודם. אומנם, עכשיו הם נפרשים על-פניו של יקום ומלואו, אבל לפי רוזנברג, הגודל אינו קובע.
מצדה, עולמם של היהודים, היא סלע צחיח המרחף בחלל. אין בו מחצבים ואי-אפשר לקיים בו חקלאות. אוצר הטבע היחיד שיש לכוכב-הלכת הזה להציע, הוא בניו, גיבורי התהילה. גברים לוחמים שאינם יודעים להפסיד ושהאסטרטגיה הצבאית היא אומנותם ואמנותם. מצדה מייצאת, אפוא, את שירותיהם של גיסותיה הלוחמים, הבאים - תמורת תשלום מתאים - לעזרתם של כוכבי-לכת הנתונים במלחמה עם כוכבי-לכת אחרים. בדרך כלל, מי שמצדה מתייצבת לצדו מנצח במלחמה. כך מביאים הלוחמים (אלה מהם שנותרים בחיים לאחר המלחמה), לחם הביתה.

חדשות טובות

ההנחה המונחת בבסיס חזונו של רוזנברג היא חדשות רעות בשביל הישראלים של ראשית האלף השלישי. הוא אומר, בפשטות מסוימת, שלנצח נאכל חרב. אבל לצד החדשות הרעות, גלומות גם הבטחות וחדשות טובות: אנחנו הולכים לנצח במלחמות הבאות, ובדרך שתקנה לנו תהילה ומוניטין עולמיים.
לפי רוזנברג, האתיקה של הלוחם השכיר היא דתם האמיתית של אנשי מצדה. היהדות, לדידם, היא לא יותר ממסורת, מעין רקע תרבותי משותף, קוד סודי הקיים ברבדים נפשיים עמוקים יותר, ושאינו משפיע על התנהגותם במציאות הגשמית. כל מצדאי יודע שאת החוזה יש לקיים בכל מחיר, ושלעולם לא מחליפים צד באותה מלחמה, לא חשוב מה גודלו של הפיתוי הכלכלי. ככה יוצרים מוניטין בין הכוכבים ומבטיחים למצדה זרם שוטף של לקוחות. לעומת זאת, במה שקשור ליהדות אפשר לסגל גמישות מסוימת. האיסור על אכילת בשר חזיר חל רק במצדה. כשהמצדאים נמצאים בכוכב-לכת אחר, הם רשאים לאכול הכל. מעבר לזה, בכל דילמה מכריעים לפי מה שטוב ליהודים. עקומת התמורה המוסרית של מצדה קובעת ללא כחל ושרק כי ציפורנו של יהודי אחד שקולה כנגד קיומם של עולמות גויים שלמים.
מבחינות רבות, היקום של רוזנברג הוא פנטסיה של יהודי גלותי על ישראל חזקה ובלתי מנוצחת, מקום שבו כולם יודעים מהם "מדי אל"ף", פונים למפקדים בשמות פרטיים, מנמיכים את הטון כשמדברים על ה"מדור" בן דמותו של ה"מוסד", ומפקדים מובילים גיסות לקרב בקריאה ההירואית "אחריי". במילים אחרות, מצדה היא עולם של אהבה מקודשת בדם.
המצדאים הם חברה הומוגנית וסולידרית למדי. אין סיפורי קב"ן, אין חתונות פיקטיביות, אין "תורתו אומנותו", אין "כבוד בת מלך פנימה". כל הבנים רוצים להיות יהושע בן-נון, או יפתח, או יואב, או דוד מלך ישראל, או אריאל שרון. כל הבנות הן וריאציה כזאת או אחרת של מניה שוחט, גולדה מאיר או תמר מחסמב"ה.
יהודים המגיעים למצדה כתיירים מעולמות אחרים (כן, כן, הגולה קיימת עדיין) מזכירים שורות נשכחות מהשיר "תיירים" ליהודה עמיחי. הם בוכים על יפי גבורת נערינו וחושקים בקשיחות נערותינו. הבנות מביאות למצדה יתרון חשוב נוסף על-פניהם של העולמות האחרים: ידע רפואי מתקדם. בין היתר הן יודעות להצמיח מחדש איברים שנקטעו בקרב. וכך, גם אם לרוב הדודים החוזרים מהקרב יש רק רגל אחת (כמו שכתב חנוך לוין ב"מלכת אמבטיה"), הם משוגרים חיש קל לקרב נוסף, כשהם ניצבים על זוג רגליים ששוחזרו להן יחדיו. המדע הסודי של בנות ישראל הוא הקלף המנצח של המצדאים. בזכותו הם שורדים קרבות שאחרים לא חוזרים מהם.
מדוע, אם כן, המצדאים לא נוטשים את עסקי המלחמה ועוברים לייצוא ידע רפואי ומדעי? תשובה אפשרית לתהייה הזאת מתבססת על השילוב בין היצע, ביקוש ותחרות. בעולם המדע התחרות הבין-כוכבית עזה ואם יחשפו ידע, או את עצם קיומן של המצאות פורצות דרך, מישהו, גדול ועשיר יותר, יוכל אולי לעקוף אותם בסיבוב. במילים אחרות, בעולם של ייצוא חופשי, בעולם של שיתוף בידע, לא ברור עד כמה היתרון היחסי של המצדאים ניתן לשימור. בעולם המלחמה, לעומת זאת, הביקושים גואים והנכונות של הגויים להילחם בעצמם את מלחמותיהם פוחתת בהתמדה. במילים אחרות, המדע אולי יכול להאריך את החיים ולשפר את איכותם, אבל רק אומנות המלחמה יכולה להבטיח את קיומם ארוך הטווח של היהודים בעולם העוין המקיף אותם. בתנאים האלה ברור שהמצדאים ימשיכו ויילחמו לנצח, כי מבחינתם, המלחמה טובה ליהודים.

תאריך:  16/03/2015   |   עודכן:  16/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
את הזוהר והקסם של שירי פסטיבל סן רמו כשהיה בשיאו, מביאים מסיימי שנה ג' בסטודיו יורם לוינשטיין, וגורמים לקהל לצאת בסיומו מאושר ושמח
רותם דנון
ג'ון אדמס, נשיאה השני של ארה"ב, היה פילוסוף פוליטי שהקדים את זמנו. הדמוקרטיה מדממת יותר מאריסטוקרטיה או מונרכיה, אמר, "לבסוף, היא מבצעת התאבדות". בשביל ההתאבדות הזו, דרושים אינדיבדואלים שישימו בידה של הדמוקרטיה את האקדח, עמו תיטול את חייה
ריקי כהן
לאלו החוששים מאפקט דרמתי שהצבע השחור יצור על שולחן החג, שלבו את הצבעים בצורה מאוזנת    כמו שאומרים, הכל בחיים הוא עניין של איזון
נורית רייכמן
תהליך שמירה על אורח חיים בריא ויצירת הלך רוח חיובי טרם פסח, יסייעו במניעת עלייה במשקל לפני החג ובחג עצמו
פרופ' אור קיזרמן
עונת האביב היא זמן של פריחה, לבלוב והתחדשות, אך הטבע מלא החיים, מהווה איום על אלו הסובלים מאלרגיה    אלרגיה זו יכולה לפגוע באיכות החיים בכלל ובראייה בפרט    עם זאת, יש מה לעשות כדי לצלוח את האביב בשלום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il