X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שלוש תופעות שבאו לביטוי בתוצאות הבחירות, שייתכן כי הן משקפות מגמות עתידיות, ראויות לציון: עליית כוחן של שתי המפלגות הגדולות; עליית כוחה של הרשימה הערבית המשותפת; ובשנים האחרונות מסתמנת תופעה לפיה מדי בחירות קמה מפלגה חדשה אשר זוכה בנתח לא מבוטל של הקולות
▪  ▪  ▪
הבחירות לכנסת ה-20. 17 במרס 2015 [צילום: AP]

על-מנת להבין את הרקע לבחירות לכנסת שהתקיימו ב-17 במרס 2015 כמו גם את תוצאותיהן ואת הרכב הממשלה הבאה, צריך להכיר את שיטת הממשל בישראל ואת מבנה החברה הישראלית והמערכת הפוליטית. מאז הקמתה, שולטות בישראל ממשלות קואליציוניות. עד לזמן הווה, אף מפלגה לא זכתה ברוב בכנסת וסביר מאוד שהמצב הזה יימשך בעתיד הנראה לעין. משום מתכונת הממשל הקואליציוני, הקיימת בישראל, לא מספר הקולות שקיבלו המפלגות קובע, ואפילו לא מספר חברי הכנסת, אלא מי מחברי הכנסת הנבחרים יכול להרכיב קואליציה. משום כך אנו צפויים לממשלה ימנית בתוספת מפלגת מרכז אחת על-אף שגוש השמאל—מרכז זכה ב-63 מנדטים, היינו רוב בכנסת. הסיבה לכך נעוצה במבנה של המערכת הפוליטית בישראל, לפיו לא כל מפלגה מוכנה או יכולה לשבת בכל קואליציה.

הרקע לבחירות

קיומן של בחירות לכנסת במרס 2015 מהווה תופעה חריגה בהיסטוריה הפוליטית של ישראל. זו פעם שנייה בתולדות המדינה ופעם ראשונה לאחר 53 שנים, שבחירות לכנסת התקיימו שנתיים לאחר הבחירות הקודמות. בעבר, היו מקרים רבים בהם הכנסת לא סיימה את מלוא תקופת כהונתה, ועם הזמן הפך הדבר לשגור. אך, למעט אותם שני מקרים, הבחירות הוקדמו מהמועד הקבוע בחוק (קדנציה מלאה של כל כנסת היא בין ארבע לארבע וחצי שנים) במספר חודשים ולכל היותר שנה.
הסיבה לקיומן של בחירות תוך שנתיים, דבר שלא הוסיף לתחושת היציבות השלטונית, נעוצה בתוצאות הבחירות ב-2013. בתום אותן בחירות, ביקש בנימין נתניהו להקים קואליציה עם מה שהוא קורא "שותפיו הטבעיים", שמנו 61 חברי כנסת בתוספת מפלגה נוספת. אך כתוצאה מברית אד-הוק שנכרתה בין "הבית היהודי" ל"יש עתיד" (שלא כאן המקום להיכנס לסיבותיה) נכפתה על נתניהו ממשלה שהרכבה היה שונה - "יש עתיד", "הבית היהודי" ו"התנועה", אך בלי המפלגות החרדיות. ממשלה זו סבלה מחריקות רבות ובסוף 2014, בעקבות "חוק ישראל היום", הוויכוח על חוק הלאום ותקציב 2015, המתח הגיע לשיאו. ראש הממשלה, שהושפע כנראה מהסקרים של נובמבר-דצמבר 2014, שנתנו לגוש הימין בראשותו בין 70 ל-75 מנדטים, החליט לפרק את הממשלה ולהביא לבחירות חדשות. היה בכך הימור גדול מצדו - הימור אשר בסופו של יום הצליח, אם כי לא בקלות ולאחר לא מעט תהפוכות.

תוצאות הבחירות
קדנציה נוספת. נתניהו [צילום: פלאש 90]

יש לזכור שנתניהו לא נבחר בבחירות ישירות כראש ממשלה. בחירתו מחדש, היא תוצאה של הרכב הכנסת ה-20, המשקף את תוצאות הבחירות, אך היא גם תוצאה של הדינמיקה המאפיינת הרכבת קואליציות בישראל

התוצאה הברורה והמרכזית של הבחירות היא, כמובן, העובדה שבנימין נתניהו זכה בקדנציה נוספת כראש הממשלה. הבחירות הללו נסובו בעיקר סביב דמותו של בנימין נתניהו וסביב השאלה האם הוא ימשיך לכהן כראש הממשלה או יוחלף על-ידי מועמד האופוזיציה - יצחק הרצוג. שאלה זו הוכרעה, כאמור, לטובתו של נתניהו. עם זאת, יש לזכור שנתניהו לא נבחר בבחירות ישירות כראש ממשלה. בחירתו מחדש, היא תוצאה של הרכב הכנסת ה-20, המשקף את תוצאות הבחירות, אך היא גם תוצאה של הדינמיקה המאפיינת הרכבת קואליציות בישראל. משום כך יש מקום לבחון יותר לעומק את התוצאות ומשמעותן ולנסות לעמוד על מספר תופעות ותהליכים הראויים לציון ואשר ייתכן שיהיו להם השלכות חשובות בעתיד.
ראשית, באשר לתוצאות עצמן. מקובל להתייחס לתוצאות אלו מבחינת ה"גושים", היינו גוש ימין-חרדים וגוש שמאל-מרכז-ערבים. חלוקה זו רחוקה מלהיות מדויקת משום שהגושים - כל אחד בתוכו - אינם עשויים מעור אחד וקיימים לא רק הבדלי ניואנסים אלא הבדלים של ממש בין החברים בו. עם זאת, לצורך הניתוח ובעיקר מבחינת קואליציות אפשריות, אין מנוס מלדבר במונחים של גושים, אם כי מאז הצלחתה המרשימה של "יש עתיד" בבחירות 2013 וביתר שאת לאחר הבחירות הנוכחיות, מן הראוי לדבר על שלושה גושים: גוש ימין-חרדים, גוש שמאל-ערבים וגוש המרכז.
בניגוד לרושם שאולי נוצר במקומות מסוימים, בבחירות 2015, גוש הימין-חרדים לא זכה לרוב ואף איבד 4 מנדטים. בכנסת ה-20, גוש הימין מונה 57 מנדטים (הליכוד - 30, הבית היהודי - 8, ישראל ביתנו - 6, ש"ס - 7 ויהדות התורה - 6), וזאת לעומת 61 מנדטים בכנסת היוצאת. גוש השמאל-ערבים גדל בשני מנדטים ומונה 42 מנדטים (הגידול מתבטא כולו בתוספת 2 מנדטים לרשימה הערבית המשותפת). גוש המרכז גדל אף הוא ב-2 מנדטים ומונה 21 מנדטים (יש עתיד - 11 וכולנו - 10), וזאת לעומת 19 מנדטים ליש עתיד בכנסת הקודמת.
השינויים העיקריים שחלו במפת הכנסת חלו כולם בתוך הגושים. הליכוד זכה בניצחון גדול והגדיל את כוחו ב-10 מנדטים, היינו 50 אחוז - דבר שהוא לפי כל קנה מידה הישג מרשים. אולם, הגידול המרשים הזה בכוחו של הליכוד בא כולו מתוך גוש הימין - 5 מנדטים מישראל ביתנו, 4 מנדטים מ"הבית היהודי" ומנדט אחד מ"יהדות התורה" (בנוסף לכך ש"ס איבדה 4 מנדטים). בגוש השמאל-ערבים, מפלגת העבודה התאחדה עם התנועה של ציפי לבני ואילו קדימה של שאול מופז (2 מנדטים בכנסת הקודמת) נעלמה, וכך הגיעה (לאחר שלקחה גם מנדט אחד ממרצ), תחת השם החדש "המחנה הציוני", ל-24 מנדטים - הישג שלא זכתה לכמותו מאז בחירות 1992. בגוש המרכז, קמה מפלגה חדשה - "כולנו" של משה כחלון, אשר התחלקה כמעט שווה בשווה עם "יש עתיד" ב-21 המנדטים שקיבלו שתי מפלגות המרכז המובהקות, וזאת לעומת 19 מנדטים שקיבלה "יש עתיד" לבדה בבחירות הקודמות.
לאחר שמתבהר הרכבה של הכנסת מגיע השלב הקריטי של בניית קואליציה, וכאן באה לביטוי החולשה הבסיסית של גוש השמאל. חולשה זו נעוצה בעובדה שהרשימה הערבית המשותפת, כיום המפלגה השלישית בגודלה בכנסת, המונה 13 מנדטים, מהווה שותפה נאמנה בגוש לצורך ניהול אופוזיציה, אך מנועה - על-פי החלטתה ורצונה שלה - מהשתתפות בקואליציה כלשהי. ואכן ראשיה הודיעו עוד לפני הבחירות, כי לא יהיו מוכנים להשתתף בממשלה גם בראשותו של הרצוג ו"המחנה הציוני". ביטוי לקושי האינהרנטי של הרשימה המשותפת לשתף פעולה במסגרת ממשלה וקואליציה עם מפלגות יהודיות ציוניות - קושי הנעוץ בקונפליקט הישראלי-פלשתיני והיהודי-ערבי - ניתן לראות בסירובה לחתום על הסכם עודפים עם מרצ, המפלגה הפרו-ערבית והשמאלית ביותר בנוף הפוליטי (הסכם שהיה עשוי להוסיף לה עוד מנדט), ובהימנעותה מלהמליץ לנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על יצחק הרצוג. ללא הרשימה המשותפת, לגוש השמאל עם גוש המרכז רק 50 מנדטים - פחות מהדרוש כדי להקים קואליציה. וזה מה שעומד ביסוד התוצאה המרכזית של הבחירות, היינו המשך שלטונו של בנימין נתניהו.
לבסוף, מן הראוי לעמוד על שלוש תופעות שאולי משקפות מגמה לעתיד:
א. עליית כוחן של שתי המפלגות הגדולות. לראשונה, מזה שנים, שתי המפלגות הגדולות מתקרבות לרוב בכנסת (54 מנדטים). אם המגמה הזאת תימשך, עשויה להיות לה השפעה רבה על יכולת המשילות ועל הנוף הפוליטי בישראל;
ב. עליית כוחה של הרשימה הערבית המשותפת. הייצוג הערבי גדל ב-2 מנדטים וזו פעם ראשונה שהייצוג הערבי בכנסת שווה לייצוג של המגזר החרדי. הדבר נבע, בעיקר, מגידול באחוז ההצבעה במגזר הערבי, אם כי הוא עדיין נמוך (בלפחות 10 אחוז) מזה שבציבור היהודי. אם ההשתתפות בהצבעה של אזרחי ישראל הערבים תמשיך לעלות ותשתווה לזו של היהודים, הרשימה הערבית עשויה להגיע גם ל-18 מנדטים ואם תתלווה לזה נכונות גדולה יותר להשתלב באופן מלא במערכת הפוליטית הכלל ישראלית, עשויה להיות לכך השפעה דרמטית על דמות הממשלות העתידיות ועל הנוף הפוליטי כולו;
ג. קיימת תופעה בשנים האחרונות שמדי בחירות קמה מפלגה חדשה אשר זוכה בנתח לא מבוטל של הקולות. כנראה שקיים פלח בציבור אשר הצבעתו, היא הצבעת מחאה או הצבעה שמחפשת משהו חדש מחוץ למפלגות הקיימות. אם מגמה זו תימשך, גם לה עשויה להיות השפעה חשובה על המערכת הפוליטית.

הממשלה החדשה

הרכבה של הממשלה שתקום אינו ידוע בוודאות; בידי מר נתניהו כמה חלופות. עם זאת, ניתן להעריך בסבירות גבוהה שתקום ממשלה צרה שתורכב מה"ליכוד", "כולנו", "הבית היהודי", "ישראל ביתנו" והמפלגות החרדיות ותיהנה מתמיכה של 67 חברי כנסת - כמספר חברי הכנסת אשר המליצו לנשיא על מר נתניהו כמרכיב הממשלה. אשר לדרכה ומדיניותה של ממשלה כזו, ניתן בשלב זה רק לומר שהאיש הדומיננטי בה יהיה ראש הממשלה והוא ייהנה ממידה רבה מאוד של גמישות וחופש פעולה בקביעת מדיניות החוץ והביטחון שלה.

פורסם במקור: INSS, מבט על, גיליון 678 (25.3.15)
הכותב הוא חוקר בכיר, עורך "מבט על", ראש התוכנית לחקר דעת קהל וביטחון לאומי במכון למחקרי ביטחון לאומי.
תאריך:  26/03/2015   |   עודכן:  26/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי גבאי / Avi  Gabay  אבי דיכטר / Avi Dicter  אהוד (אודי) דקל / Udi Dekel  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel  אלי כהן / Eli Cohen  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בנדטה ברטי / Benedetta Berti  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גבי סיבוני / Gabi Siboni  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלעד שר / Gilead Sher  דוד אזולאי / David Azulai  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד סימן טוב / David Siman-Tov  דני בן יוסף דנון / Dani Danon  הבית היהודי / Habayit Hayehudi Political Party  הליכוד  המחנה הציוני / Hamachane Hzioni  הרשימה המשותפת  חיים כץ / Haim Katz  יהדות התורה והשבת  יואב גלנט / Yoav Galant  יואל גוז'נסקי / Yoel Guzansky  יובל שטייניץ / Yuval  Steinitz  יורם שוייצר / Yoram Schweitzer  יחד  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יפתח שפיר / Yiftah Shapir  יצחק הרצוג  יריב לוין / Yariv Levin  יש עתיד  ישראל כ"ץ / Yisrael  Katz  ישראל ביתנו  ישראל היום  כולנו  מיקי לוי / Mickey  Levy  ממשלת ישראל / Israel Government  מרצ  משה כחלון / Moshe Kahlon  משולם נהרי / Meshulam Nahari  נדב פרי  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סופה (סופיה) לנדבר / Sofa  Landver  סילבן שלום / Silvan  Shalom  צבי מגן / Zvi Magen  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi  Livni  קובי מיכאל / Kobi Michael  ש"ס  שאול מופז  שלמה ברום / Shlomo Brom  שמעון שטיין / Shimon Stein  שרה פיינברג / Sarah Fainberg
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בחירות 2015
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
שוב הנאנדרטלים ישלטו. כמה עצוב
אהוד פרלסמן  |  28/03/15 02:53
 
- לפי מאמר זה מקור השראתו
רפי לאופרט  |  29/03/15 12:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2015
איציק וולף
נשיא המדינה הטיל על ראש הממשלה את מלאכת הרכבת הממשלה וקרא לו לשקם את היחסים עם הממשל האמריקני ולאחות את השסעים בחברה הישראלית    נתניהו הצהיר שימשיך להתנגד להסכם הגרעין והצהיר שהתקציב הקרוב יכלול צעדים להורדת מחירי הדיור
עידן יוסף
ריבלין קיבל לידיו את תוצאות הבחירות הרשמיות מיו"ר ועדת הבחירות המרכזית    "אוי לנו אם נראה במילוי החובה הדמוקרטית של ההצבעה קללה, מי שמפחד מפתקים בקלפי, סופו שיקבל אבנים שנזרקות ברחובות"
הרב ישראל רוזן
הזירה הפוליטית של 'מפלגות הרצות לבחירות' איננה הזירה האידיאולוגית, החברתית או ההשקפתית. חבירות כאלו הן לשעתן בלבד, או אפילו לאורך זמן, לטובת מכנה משותף פוליטי בלבד. מפלגות שנולדו על ברכי בחירות אינן יוצרות 'תנועה'
רפאל בוכניק
מתן התהודה לדברי ראש הממשלה - גם אם אלה אינם חפים מחוסר רגישות, הגם ששוכנים בתוככי התחום האפור של הלגיטימיות - ראוי שיעורר מחשבות באשר למניע שעמד מאחורי הלהיטות למנף ב"תופים ובמחולות" את דברי בנימין נתניהו
מתי דוד
הכישלון האחרון של מפלגת העבודה קרה במהפך הדרמטי לטובת הליכוד בהנהגתו של נתניהו בבחירות 2015, למרות כל הסיכויים    מדוע מפלגת העבודה לא מצליחה לחזור לשלטון?
רשימות נוספות
INSS  / מי ומי    | 
זינוק של 94% בפיגועי התאבדות  /  יורם שוייצר, אריאל י. לוין, עינב יוגב
טקס פרסי גלובוס הזהב: "תלויים באוויר" מסתמן כמנצח  /  מאיה שני
בסיס הנתונים החדש של צבאות המזרח התיכון  /  יפתח שפיר
ממשלה חדשה: ההימנעות מן הצפוי  /  עודד ערן
השלכות הסכם שיכיר באירן כ'מדינת סף גרעינית'  /  יואל גוז'נסקי, אודי דקל
אתגר למשקי הנפט במפרץ  /  יואל גוז'נסקי, ניצן פלדמן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il