שבועות בפתח, מה שאומר שהמקרר מתמלא בגבינות שמנות, וכולם עסוקים בחיפוש אחרי הפתעות ומתכונים חדשים לשולחן החג החלבי. אז הינה, יש לנו רעיון עבורכם: המירו את השומן שיש בחלק מן המאכלים בשמן זית, ותוסיפו לארוחת החג טעם חדש והמון בריאות.
שמן זית ידוע בסגולותיו התזונתיות: הוא טוב ללב, הוא טוב לדיאטה, ואפילו לתפקוד המוח ולשמירה על בריאות העצם. אבל למרות שהוא אזרח ותיק במדינה ואנחנו נותנים לו יחס של כבוד, עדיין קיימת אי-בהירות כיצד לשמור, להשתמש ולבחור אותו.
ננסה לעשות סדר ויש לנו בשבילכם גם מתכון מלא שמן זית וגבינות, במיוחד לשבועות או סתם לבראנצ' איכותי ופטנט מיוחד להכנת שמן זית ועשבי תיבול.
המיתוס: הכי טוב לשמור שמן זית במקרר
לא נכון
ישנה איזו שמועה שאם מכניסים שמן זית למקרר, הוא מתמצק וכך ניתן לעמוד על טיבו. ובכן, טעות. ההתמצקות קשורה בגורמים מגוונים ולכן לא תמיד מעידה על איכות השמן.
אז איפה לאחסן? במקום קריר ויבש, כלומר לא בסמוך לתנור או לטוסטר שמפיצים חום, וכמובן לא ליד החלון, כדי שלא יקבל קרינת שמש.
המיתוס: לא כדאי לטגן עם שמן זית
לא נכון
שמן זית מתאים בכל סוג של בישול, טיגון, תיבול ואפייה. כן, מותר לטגן עם שמן זית. אפילו רצוי. נקודת העישון של שמן זית (מושג המתייחס לטמפרטורה שבה מתחילים להתרחש תהליכי פירוק של השמן שפוגמים באיכות שלו), גבוהה מ-200 מעלות, ולכן, בניגוד לדעה הרווחת, אפשר לטגן איתו גם בטיגון עמוק (כ-170 מעלות).
המיתוס: שמן זית לא מתאים לאפייה, רק חמאה ומרגרינה
לא נכון
כדאי שתדעו: ה-FDA קובע, כי שילוב של שתי כפות שמן זית מדי יום (כ-23 גרם) בתפריט מאוזן, עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב כללית. לכן מומלץ לאפות עם שמן זית, במקום חמאה או מרגרינה. התועלת כפולה: גם מעלים את ערכו התזונתי של המתכון, וגם מפחיתים את כמות השומן הרווי, המזיק, בתפריט המשפחתי.
המיתוס: שמן זית מתקלקל מהר
לא נכון
שמן זית מגיע לשיא שלו כחמישה חודשים לאחר הפקתו, וניתן להשתמש בו עד שנתיים מיום הכנתו. בתנאי כמובן שמאחסנים אותו כראוי.
פטנט להקפאת שמן זית: יוצקים שמן זית לתבנית קוביות קרח. מוסיפים עשבי תיבול טריים כמו בזיליקום, טימין, רוזמרין, אורגנו וכדומה ומקפיאים.
להסבר המלא ותמונות להמחשה. לא רק שהקפאה אינה פוגמת באיכויותיו של שמן הזית, היא אפילו מאריכה את התועלות הבריאותיות שלו.
טיפ נוסף: לפני שאתם קונים שמן זית, בדקו אם יש על הבקבוק תו איכות של ענף הזית. עדיף לקנות מותג מוכר וידוע, מאשר להסתכן בזיוף של מוצר שסביר שלא מכיל את כל הערכים הטובים של השמן האיכותי. משום שקשה לקבוע את איכות השמן ללא בדיקות מעבדה, עדיף להסתמך על מבחן המחיר: שמן זית איכותי עולה יותר כי תהליך הפקתו יקר יותר. אם נתקלתם במחיר זול במיוחד, עדיף לוותר.
המיתוס: שמן זית ושמן קנולה זה אותו הדבר
לא נכון
שמן זית הוא השמן היחיד שמופק בכבישה קרה. שמן קנולה, ככל שמן צמחי אחר, עובר זיכוך בטמפרטורות גבוהות. חימום השמן הוא תהליך שגורם לאבדן המרכיבים הבריאותיים, כולל נוגדי החמצון, שיש בשמן.
בזכות הכבישה הקרה, תכולת המרכיבים האיכותיים שיש בשמן זית אינה נפגעת. כמות הפוליפנולים, אותם נוגדי חמצון שיש בשמן זית וידועים כמונעי מחלות שונות, היא גבוהה במאות אחוזים לעומת שמן קנולה.
וכמו שהבטחנו אי-אפשר לעבור את חג שבועות בלי מתכון חגיגי במיוחד.