X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
איך משתמשים בעבירות הלא נכונות להשיג צדק (מדינת ישראל נגד כהן)
▪  ▪  ▪
[צילום אילוסטרציה: AP/Ted S. Warren]

הסיפור של תפ 33837-09-13 מדינת ישראל נ' כהן הוא באמת סיפור קשה: הנאשם, לפי הודאתו, ניהל קשרים עם מספר נשים וצילם אותן בחשאי והפיץ את הצילומים באינטרנט. שתיים מהקורבנות, כנראה, כלל לא צולמו בחשאי אלא נערכו תמונות שלהן באמצעות תוכנת עריכה גרפית והן הוצגו בתמונות מיניות למרות שמעולם לא צולמו כך.
הבעיה התחילה בשאלה "על איזו עבירה אפשר להעמיד את כהן לדין על עריכת הצילומים?". העבירה של פגיעה בפרטיות לא באה בחשבון, כיוון שחוק הגנת הפרטיות דורש פרסום שהוא עובדתי ונכון, ולא שקרי. בתפ 28931-11-11 מדינת ישראל נ' מרציאנו בית המשפט פסק כי "מקריאת נוסחו של חוק הגנת הפרטיות עולה, כי באופן עקבי מתייחס לפרסום עובדתי ולא לפרסום דיבה או דעה פוגענית". לכן, נבחר השימוש בחוק איסור לשון הרע, שמדבר על פרסום שקרי על אדם שיכול לפגוע בו (כי יש הגנת אמת במקרים לא שקריים).
כלומר, המדינה מחליטה להאשים אדם בלשון הרע, שזו פעולה חריגה שבחריגה. מדיניות היועץ המשפטי היא לא לאפשר העמדה לדין במצב כזה אלא במקרים חריגים במיוחד בעלי אינטרס ציבורי ולהותיר את העניין למשפט הפרטי. לציבור צריך להיות מאוד לא נוח כשאדם מועמד לדין על-ידי המדינה בלשון הרע, כיוון שמדובר בעבירה של ביטוי. המרחק בין העמדה לדין כאן על לשון הרע לבין העמדה לדין כאשר מדובר באיור גס של שרת המשפטים איילת שקד כביקורת פוליטית או סאטירה, הוא מרחק צר מאוד.
לכן, המחוקק היה צריך לייצר עבירה מסוג אחר. לפני כשנה וחצי כתבתי על התיקון של חוק הסרטונים של יפעת קריב (שלא היה בתוקף במועד העבירה). באותו המועד חשבתי שהתיקון מיותר (כעת מתעוררות בי תהיות רק בגלל פסק הדין הזה); אולם, דווקא כאן ניתן היה להעמיד לדין את כהן על עבירות של הטרדה מינית (עוד לפני חוק הסרטונים). התיקון, סעיף 3(5א) לחוק מניעת הטרדה מינית, מדבר על "פרסום תצלום, סרט, או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום". בניגוד לחוק הגנת הפרטיות, שבו יש דרישה לכך שהמידע (או הנתונים) יהיו אמיתיים, כאן התצלום צריך "להתמקד" במיניות של האדם, ולכן אולי היה ניתן להעמיד לדין על עבירה זו.
מנגד, בהתחשב בכך שאחת הקורבנות הייתה קטינה במקרה זה, הרי שדווקא היה ניתן להעמיד לדין על פרסומי תועבה. סעיף 214(ב) לחוק העונשין מדבר על "המפרסם פרסום תועבה ובו דמותו של קטין, לרבות הדמיית קטין או ציור של קטין, דינו - מאסר חמש שנים"; הוא מאפשר העמדה לדין על הדמיה.
בנוגע לבגירה; ובכן, ניתן היה עדיין להשתמש בחוק למניעת הטרדה מינית, תוך שימוש בחלופה של סעיף 3(א)(5) לחוק, "התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם".
עוד סיבה לכך שהשימוש בחוק איסור לשון הרע הוא שימוש רע היא מתחם הענישה. הענישה על-פי חוק איסור לשון הרע היא עד שנת מאסר. הענישה לפי חוק הגנת הפרטיות היא עד חמש שנות מאסר (וגם על-פי חוק הסרטונים). כלומר, השימוש בחוק הגנת הפרטיות או חוק הסרטונים מאפשר מתחם ענישה גבוה יותר, שהוא המתחם הראוי במקרה הזה.
בפועל, מה שאנחנו רואים כאן זה שימוש בחוק הלא נכון, רק כי אין מאשים יצירתי מספיק, מה שיוצר מתחם ענישה לא נכון, ומה שמאפשר הגנות רבות: בהטרדה מינית הגנת "הבעת דעה" לא תחול, וגם לא הגנה של פרסום על-ידי רשות שיפוטית, או הגנות אחרות מני רבות בחוק איסור לשון הרע. לכן, צריך לטפל בבעיה הזו בצורה סדורה, ולא להשתמש בחוק שמטרתו לא טובה.
אגב, העונש שהוטל על הנאשם כלל מאסר של רק תשעה חודשים, משהו שלא משקף את המעשה החמור שלו.

פורסם במקור: Intellect or Insanity - יהונתן קלינגר (29.6.15)
הכותב הוא בעל תואר שני במשפטים ותארים ראשונים במשפטים וממשל, וסטודנט בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה בבר-אילן לקראת תואר שלישי. פעיל למען זכויות אדם בעולם הדיגיטלי וחברה חופשית.
תאריך:  29/06/2015   |   עודכן:  29/06/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כשהחוק לא מתאים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חוק פגיעה פיצוי
אהרון שחר  |  29/06/15 20:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס גלבוע
האם האמנים שהריעו ל"נאום הבהמה" של קוטלר, ובה בעת בזו וגרשו מהבמה את האחיינית של משה תמם ז"ל, הם בני אדם או בהמות? המחשבה הזאת ועוד אחרות על התופעה העולמית הייחודית של הכת הדתית בה מאוגדים אמני ישראל, עלתה במוחי במקום באיטליה ממנו גורשו היהודים בזמנו
דרור אידר
אולי, רק אולי, יום אחד נביט לאחור ונצביע על הכרזתו של ראש הממשלה הצרפתי מנואל ואלס כרגע המפנה בהתפכחות המערב
קיסר קבהא
סגן שר הפנים, ח"כ ירון מזוז, היה גס ובוטה מאוד כשהצהיר מעל בימת הכנסת ש"המדינה בכלל עושה טובה לערבים, שהיא נותנת להם תעודות זהות". הצהרה שלטעמי ולטעמם של רבים אחרים, גזענית ושערורייתית מאוד, והוא צריך לקחתה בחזרה
שמעון זיו
הרבנים שחלקם עובד במשכורת של המדינה אינם משתפים את שלטונות החוק בעניין ועושים ככל שיש לאל ידם שהדבר לא ידלוף החוצה
עמי דור-און
על הליקויים במידע שהגיש עיתון ידיעות אחרונות לקוראיו בנושא התערבות היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין במלחמת התרבות בין שרת התרבות מירי רגב לאמנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il