X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פסק דינו של בית המשפט העליון בארה"ב בנושא הנישואין של בני אותו מין הוא בעל השלכות ישירות על מחלוקת האקטיביזם השיפוטי בישראל
▪  ▪  ▪
רוברטס. עניין למחוקק

מאמרה של נעמי לויצקי (הארץ, 28.6.15) משבח את תחושת החרות שחשה למשמע פסק דינו של בית המשפט העליון בארצות הברית, שאישר את זכותם של בעלי אותו מין להינשא זה לזה.
זה נחמד מאוד לקריאה, אבל פסק דינו של השופט אנתוני קנדי, שאותו הזכירה לויצקי במאמרה, מעורר בעיה משפטית קשה מאוד במערכת האמריקנית ואין לדעת מה תהיינה השפעותיו בעתיד. הרוב המצומק שהרוב זכה בו - חמישה לעומת ארבעה - מגלה את חילוקי הדעות העמוקים בנושא הנישואים בין בני אותו מין, לא רק בקרב השופטים אלא בחברה האמריקנית בכלל.
אף כי נשוא הדיון היה שאלת מעמדם המשפטי של נישואים בין בני זוג מאותו מין, מי שקרא את פסק הדין במלואו נוכח בנקל לדעת שהשאלה האמיתית הייתה היחס בין בית המשפט העליון לבין בית המחוקקים. פעמים רבות עלה הנושא הזה בישראל לכותרות, האם האקטיביזם השיפוטי ראוי הוא או שעל שופטי בית המשפט העליון להתאפק ולהשאיר למחוקק לקבוע מה ראוי שיהיה חוק המדינה.
השופט קנדי, שכתב את דעת הרוב, שאליו הצטרפו שלוש הנשים בבית המשפט (רות גינזבורג, סוניה סוטומאייר ואלנה קגן) והשופט סטיבן ברייר, לא התייחס בפסק דינו ההיסטורי לשאלת היחסים בין הרשויות. למעשה, כל פסק דינו הוא סקירה היסטורית מעניינת של מעמד הנישואים בעולם בכלל. ארבעת השופטים שהצטרפו לפסק דינו לא כתבו דבר משלהם.
הנשיא ג'ון רוברטס, שכתב את פסק דין המיעוט, העיר כיצד זה "חמישה עורכי דין מצוינים", שלא נבחרו לתפקידם על-ידי העם אלא מונו על-ידי הנשיא, קובעים למדינה של למעלה מ-300 מיליון תושבים כיצד לחיות חיי משפחה.
הקורא את פסק דינו של רוברטס רשאי ואף חייב להשליך ממנו את ההשלכות המתאימות למצב בישראל. הוויכוח שניטש בין התומכים בפסק דינו של בית המשפט העליון בישראל, שפסק בזמנו שהוא רשאי לפסול חוקים שחוקקה הכנסת, אם הם נוגדים את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, לבין הטוענים שאין לבית המשפט העליון סמכות שכזו (הבדלי ההשקפות בנושא זה באו לביטוי בפסקי הדין של הנשיא דאז אהרן ברק לבין משנהו השופט מישאל חשין), עולה גם אצלנו לעתים קרובות לראש סדר הדין הציבורי.
בשנים האחרונות נסוג מעט בית המשפט העליון מאותו אקטיביזם שיפוטי שהיה נחלתו בעיקר בעת כהונתו של הנשיא ברק. הנשיא האחרון, שפרש לא מכבר, אשר גרוניס, הביע את דעתו בחלק מפסקי הדין האחרונים שלו ושממנה עלה מה שהנשיא רוברטס כתב עתה בפסק דין המיעוט שלו (אגב, לפסק דין המיעוט הצטרפו השופטים אנטונין סקלייה, קלרנס תומס וסמואל אליטו) שכל אחד מהם כתב דיסרטציה משלו, בניגוד לאלם ארבעת השופטים שחתמו על פסק דינו של השופט קנדי.
לדעת הנשיא רוברטס, אכן שגה השופט קנדי בגישתו המשפטית הבסיסית: אם הקונגרס האמריקני ירצה להכשיר נישואים של בני אותו מין, יעשה זאת הקונגרס, אל יעשו זאת "חמישה עורכי דין מצוינים" היושבים מול בניין הקפיטול בוושינגטון הבירה.
כל המתנגדים לאקטיביזם השיפוטי בבית המשפט העליון הישראלי, יוכלו להשתמש בכל הנימוקים שהעלה הנשיא רוברטס. פסק הדין האמור עוד יעורר גלים בארה"ב, אך פסק דין המיעוט שם עשוי להיות בעל משמעות לא מבוטלת גם לשופטים בישראל.

שופטי ביהמ"ש העליון של ארה"ב. חמישה מול ארבעה
הכותב הוא שופט בדימוס ועיתונאי לשעבר.
תאריך:  01/07/2015   |   עודכן:  01/07/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רוברטס בירושלים
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
מי הן ומה מעמדן של זכויות האדם
אחד העם  |  1/07/15 10:30
2
היא, שדעת הרוב פסקה הפוך,
התשובה לשמרנים  |  1/07/15 11:35
3
רוברטס
הומו באמריקה  |  1/07/15 12:35
 
- הפורמליזם הוא מפלטו של השלטון,
נכון  |  1/07/15 16:18
4
גם אני בדיוק כתבתי
אהרון שחר  |  1/07/15 17:26
 
- המצאת לך הגדרת ״דמוקרטיה״ משלך
אחד העם  |  1/07/15 18:09
 
- עם תאומו הרוחני, עמר הכסיל. ל"ת
לא עם עצמו  |  2/07/15 09:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אקטיביזם שיפוטי
עו"ד יראון פסטינגר
מתי בדיוק סבור כבוד הנשיא אהרו ברק שאיזשהו צו של בית משפט חוקתי היה מכובד בנסיבות בהן מפלגה שגמרה אומר לחסל את הדמוקרטיה עולה לשלטון באופן דמוקרטי ותוך ניצול חולשותיה של הדמוקרטיה?
עידן יוסף
ח"כ בני בגין: "השלטון אינו מעניק זכויות אזרח ואינו רשאי לשלול אותן. לא בנדיבות אנו נוהגים - זוהי חובתנו"
איתמר לוין
נציב תלונות הציבור על שופטים יוצא במישרין נגד אהרן ברק: "לא הכל שפיט ולא כל העולם משפט"    מסביר שכניסת בית המשפט למחלוקות פוליטיות פוגעת באמון הציבור בו
רפי לאופרט
חלקים גדלים בציבור סבורים שהאקטיביזם השיפוטי הפך מניסיון מוגבל לתקן מספר עיוותים או חוסרים בגלל העדר חוקה, לסרטן תפעולי שמסרס בתואנות שווא את סמכויותיהם ומעמדם של רשויות הממשל האחרות. אינני אוהב את השימוש הקלוקל שעושה ברק בהיסטוריה הגרמנית כדי להגן על שיטתו
איתמר לוין
"בשנים האחרונות גובר הרושם שחל טשטוש בתפיסה זו    דומה שקבלת ההחלטות אינה מצויה בידי נבחרי העם אלא בידי המשפט. אני שותפה לדעה הזאת"
רשימות נוספות
שקד: אוחזת בשיטה הקונסרבטיבית  /  עידן יוסף
סמכויות חריגות ליועץ המשפטי  /  איתמר לוין
נאור: ללטש את עבירת המרמה והפרת האמונים  /  איתמר לוין
ההתגברות והוועדה  /  איתמר לוין
פירוס בבג"ץ   /  מרדכי ליפמן
פעמיים מסתננים  /  עו"ד דוד סנדובסקי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il