X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
חשובים לסביבה ולאדם [צילום: AP/Rob Griffith]
ערפד ידידותי לסביבה
לרגל ליל העטלף הבינלאומי שצוין בשבוע שחלף, להלן הפנים היפות של עטלפי ישראל וכל הסיבות לשמור עליהם ולא לפחד מהם
33 מינים בארץ!
ברחבי העולם קיימים למעלה מ-1,200 מינים שונים של עטלפים. בכל יבשת אירופה ישנם 39 מינים, ובישראל הקטנה לא הרבה פחות - 33 מינים. הסיבה לכך שבישראל מספר המינים גבוה משמעותית היא כנראה העובדה כי ישראל נמצאת על קו התפר שבין שלוש היבשות אירופה, אסיה ואפריקה, ולכן מתאפשר קיום של מגוון רחב של מינים המורגל לתנאים אקלימיים שונים

פתרון אקולוגי ליתושים
העטלף יכול לספק פתרון אקולוגי וזול לבעיה שמטרידה את כולנו בחודשים האחרונים, והיא בעיית היתושים. עטלף חרקים אחד יכול לאכול מאות יתושים בשעה וכאלף יתושים בלילה בודד. בערי הארץ מתעופף לו העטלפון לבן השוליים, שהיתושים נמצאים בתפריט הלילי שלו, ולכן הוא מהווה מדביר ביולוגי בעל פוטנציאל גבוה

   רשימות קודמות
  יונקים בעין המצלמה
  להציל את הפיל
  ירידה לצורך עלייה
  צייד לבן, כסף שחור
  תוכנית הגרעין

ברחבי העולם נרקמו אגדות רבות לגבי אורח חייהם של העטלפים. בין היתר ניתן למנות את סיפור דרקולה, המציג אותם כמוצצי דם קרירים ואכזריים, ואת הסיפור הדמיוני על נטייתם להיתלות על שיער ראשינו.
הסיבה לריבוי הסיפורים עליהם היא עובדת היותם בעלי חיים משונים במקצת, ובעלי תכונות ייחודיות: הם היונקים המעופפים היחידים בעולם, הם שוהים בתנוחת התלייה ההפוכה כל זמן שאינם מרחפים, והם פעילים בלילה ובעיקר במקומות חשוכים ואפלים. אך בניגוד לשם הרע שיצא להם, מיוחסת להם דווקא חשיבות אקולוגית רבה ומגוונת.
בלילה בין ה-29 ל-30 באוגוסט צוין בעולם ליל העטלף הבינלאומי, שמוקדש להעלאת המודעות לעטלפים ולחשיבותם לסביבה ולאדם. זאת הזדמנות טובה להזכיר את חשיבותו של הייצור המופלא הזה למערכת האקולוגית הישראלית.
יכולת איכון מופלאה
בשביל להבין את חשיבותם האקולוגית של העטלפים, חשוב להבין כמה עובדות יסוד לגביהם. ברחבי העולם קיימים למעלה מ-1,200 מינים שונים של עטלפים. בכל יבשת אירופה ישנם 39 מינים, ובישראל הקטנה לא הרבה פחות - 33 מינים. הסיבה לכך שבישראל מספר המינים גבוה משמעותית היא כנראה העובדה כי ישראל נמצאת על קו התפר שבין שלוש היבשות אירופה, אסיה ואפריקה, ולכן מתאפשר קיום של מגוון רחב של מינים המורגל לתנאים אקלימיים שונים. עם זאת, החדשות הרעות הן ש-29 מבין 33 מיני העטלפים בישראל נמצאים בסכנת הכחדה.
מתוך כל מיני העטלפים בישראל, רק מין אחד הוא עטלף פירות (שניזון בעיקר מפירות), ו-32 המינים הנותרים הם עטלפים שניזונים מחרקים. עטלפים ישנים במהלך היום ופעילים במהלך הלילה, אז ניתן לראותם עפים במעוף מגושם מצמרת עץ אחת לשנייה. משום שבלילה קשה יותר להסתמך על ראייה, הם מסתמכים במהלך הניווט על יכולת מופלאה הנקראת אקולוקציה (איכון הד) - מנגנון שבו בעל החיים משדר קול אל החלל, ועל-פי ניתוח אופי ההד החוזר אליו הוא מסוגל להבין את מיקומם, צורתם וזהותם של עצמים. כל זאת עושים העטלפים תוך כדי תעופה, וכך הם מאתרים את מזונם.
טורפי העקרבים
עטלפי הפירות מסוגלים לגמוע בלילה אחד עשרות קילומטרים של טיסה. בלילה כזה הם ניזונים מכמות פירות אדירה, שיכולה להשתוות למשקל גופם. כאן גם טמון היתרון האקולוגי שלהם: יש להם יכולת האבקה והפצת זרעי פירות למרחקים ארוכים. ד"ר אסף צוער, אקולוג ברשות הטבע והגנים, מספר שתרומה נוספת של עטלפי פירות היא שמירת קיומן של מערכות אקולוגיות נדירות ביותר במערות. "במערה אין שמש ואין ייצור ראשוני, וכך לעטלפים שחיים במערות יש תרומה חשובה להכנסת החומר האורגני למערה ולקיום של המערכת האקולוגית בה".
לעטלפי החרקים מיוחסת תרומה אקולוגית לא פחותה, והיא היכולת שלהם לשמש כמדבירים ביולוגיים כנגד חרקים. עטלפי חרקים ניזונים ממגוון רב של חרקים, החל מנמלים, חיפושיות ועכבישים וכלה ביתושים ועקרבים. צוער מסביר כי "יש להם בהחלט פוטנציאל להדברה ביולוגית. עטלף חרקים יכול לאכול חרקים במשקל של כחצי ממשקל גופו בלילה אחד, ואם ישנה קבוצה גדולה של עטלפים, זה יכול להיות משמעותי ביותר". אחד העטלפים הייחודיים בקבוצה זו הוא האודנן - עטלף בעל אוזניים ענקיות, שחי במדבר וצד בין היתר עקרבים צהובים. באורח פלא, עטלף זה אוכל את העקרב בשלמותו, כולל את בלוטות הארס שלו, ולעתים אף נעקץ על ידו תוך כדי הזלילה מבלי להראות שום סימני הרעלה.
לעודד, לא לפחד
העטלף יכול לספק פתרון אקולוגי וזול לבעיה שמטרידה את כולנו בחודשים האחרונים, והיא בעיית היתושים. עטלף חרקים אחד יכול לאכול מאות יתושים בשעה וכאלף יתושים בלילה בודד. בערי הארץ מתעופף לו העטלפון לבן השוליים, שהיתושים נמצאים בתפריט הלילי שלו, ולכן הוא מהווה מדביר ביולוגי בעל פוטנציאל גבוה. הבעיה היא שמספר מקומות הקינון שעומדים לרשותו מצומצם. אחד הפתרונות האפשריים הוא הצבת תיבות קינון ברחבי הערים בשביל להגדיל את האוכלוסייה של העטלפים הללו. בלונדון, למשל, מנסים לעודד התיישבות של עטלפים בלב העיר. במסגרת הפרויקט הותקנו תיבות ברחבי העיר שיספקו בתי קבע לעטלפים, ויתרה מכך - תתקיים אספקה שוטפת של חרקים לאזורים אלה, שיהוו מקור מזון קבוע לעטלפים.
צוער, שסבור כי לעטלפים חשיבות אקולוגית רבה, חושש מהנזקים הכבדים שאנחנו גורמים להם. הוא מדגיש כי "הנזק המרכזי הוא הרס בתי גידול, אך יש עוד הרבה גורמים מזיקים: למשל, כאשר ריסוס נגד חרקים בשדה חקלאי גורם להרעלה של העטלפים שאוכלים את החרקים, המכילים חומרי הדברה; להבי טורבינות רוח, שפוגעות בהם בצורה משמעותית; זיהום אור, שפוגע בחרקים ובעטלפים; ויש עוד הרבה גורמים מזיקים אחרים". על-מנת לספק הגנה לאוכלוסיית העטלפים, הוא מדגיש לסיכום, הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות הוא לשמור כמה שניתן על בתי הגידול שלהם.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  01/09/2015   |   עודכן:  01/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ערפד ידידותי לסביבה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
חיסונים ו-GMO=צמצום אוכלוסיה
מסעודה משדרות  |  1/09/15 19:35
2
בעברית כותבים\אומרים פנים יפים
חן267  |  2/09/15 03:14
 
- בעברית המילה פנים דו מינית
עברית  |  3/09/15 19:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גבריאל מיטשל
גורמים אזוריים וגלובליים ינצלו את הקמפיין של אנקרה נגד דאעש וה-PKK כדי לשדרג את היחסים עם טורקיה, או על-מנת להלהיט את האזור. אף על-פי כן, ההחלטות העתידיות של ארדואן יהיו מונעות בראש ובראשונה מרצונו לשמר את כוחו הפוליטי המקומי
הרצל חקק
על ספרו החדש של בן ציון יהושע "יונים מעל החומה", הוצאת צבעונים, תשע"ה, 232 עמודים
ארי בוסל
נכון אומנם שלנתחים מסוימים של האוכלוסייה יש את האמצעים לקנות דירות ובתים במיליונים, אך האם הנכסים שווים סכומים אלו? כמה שנים צריך לעבוד כדי לחסוך מספיק כסף לקנות דירת חדר או שני חדרים
רבקה שפק ליסק
התהליך שהתחולל באוקטובר 1929 זכה לכינוי "אוקטובר השחור". ב-29 באוקטובר נמכרו 16,000,000 מניות ביום אחד וההפסד הכולל לחודש אוקטובר הגיע ל-16 ביליון דולר
ראובן לייב
אגודה חדשה של מתנדבים תסייע לאלה שקצו בחייהם למצוא מוצא מן הסבך שאליו נקלעו במאבקם המר ותעשה כל שלאל-ידה כדי להחזירם לדרך המלך
רשימות נוספות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
יונקים בעין המצלמה  /  מאיה פלח
להציל את הפיל  /  ד"ר דניאל מדר
ירידה לצורך עלייה  /  ד"ר דניאל מדר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il