X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עצם העובדה שהשאיר הוא חריץ פתוח לשינוי דעתו, בניגוד לשופטים ולשופטות אחרים, שבאו לדיון כשדעתם נעולה, ולא שעו לניסיונות לשינוי דעתם, גם כשהוכח להם כשטעו, משיקולי יוקרה לשמה, הייתה - והינה עדיין - סוד גדולתו ועוצמת יושרתו של חשין בעיני וסוד חיי הנצח של פסקי-דין חשובים שנתן הוא והכריע בהם במרוצת חייו
▪  ▪  ▪
חשין בתמונה משנת 1992 [צילום: זיו קורן/לע"מ]
אמת אחת
הייתה למישאל חשין המנוח - ויש לו גם היום, כמי שפסקי-דין שלו, חיים ונושמים, גם כיום, לאחר שנסתלק לבית-עולמו, אמת ואחת - ולא שתיים. אמת ויושרה - אחת בלבד - שהייתה מסורה, למישאל חשין - ולמישאל חשין בלבד, שאמר הוא אותה - בראש חוצות, ללא כל חשש מתוצאות אמירותיו אלה ובגינה ספג הוא ביקורת קשה ושילם מחיר אישי כבד על כך, כל ימי חייו

לא בכדי אין מוכתרת כותרת רשימה זו בצירוף המונח "ז"ל - זכרונו לברכה" בצמוד ובהדבק דברים, לשמו של המשנה לנשיא בית המשפט העליון המנוח, מישאל חשין. גם במותו ולאחר פטירתו לבית-עולמו, מעשה של עובדה מוגמרת וודאית, דומה עלי אדם מבריק ועיקש זה - ג'ינג'י של ממש, באופיו ובדרך התנהלותו היומיומית - כמי שטרם נטש אותנו, עולמית וכמי שנשמע, אל ודאי ואל בטח, ביקורתו הרועמת, באחד מהימים, בענייני שעה בוערים.
אודה על האמת ולא אבוש, לא הייתי מחסידיו המושבעים של איש לוהט, לוהב ומהיר חמה זה ולא ביטלתי דעתי מפניו, גם כשצעק עלי ממרומי דוכן השופטים, כשלא נשא חן וחסד מלפניו טיעון - זה וגם/או שטענתי בפני ובפני חבריו למותב השופטים, בבג"ץ זה וגם/או אחר, שטענתי בפניהם בבית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט גבוה לצדק. "אדוני יחזור בו מטיעונו זה - ומיד!", חציו פקד עליי, חציו "המליץ" לי, שעה שטיעון מסוים שטענתי באחת מהופעותיי המרובות בפני בג"ץ, לא תאם ולא התאים לחשיבת המשפטית שלו, באותו עניין.
לא התרגשתי כלל וכלל, מדרך, אופן וצורת הילוכו זה של "הג'ינג'י מבית המשפט העליון", כפי שכונה הוא, בפי רבים מחסידיו וממעריציו. ידעתי, גם ידעתי, שאם אעמוד על שלי ואצליח לשכנע אותו בצדקת טיעוניי, יקשיב הוא לי ואפשר שאף יתרצה הוא, לבסוף, יקבל דעתי ויעדיף אותה על פני דעתו הראשונית. זו הייתה - מבחינתי אני - גדלותו, בה"א הידיעה של מישאל חשין המנוח. האיש היה בעל אופי לוהט ולוהב, מתפרץ - לעתים מזומנות ובלתי חריגות לחלוטין, כלל וכלל - אך עם זאת הייתה בה הוגנות ופתיחות לשמה. אם הצלחתם לשכנע אותו, כי טעות בידו - דבר שהיה קשה כעקירת סלע ממקומו, התרצה הוא - חרף עיקשותו הרבה.
שהדי במרומים - ולצורך כך, אעיד על עצמי, מניסיון אישי - רבה וקשה הייתה הדרך עד כדי שכנועו של מי שנחשב לעילוי משפטי, כי אכן - תעה וטעה הוא בחשיבתו המקורית והצדק מצוי, סופם של דברים - עם אחרים ולא עמו. עצם העובדה שהשאיר הוא, חריר, חריץ פתוח לשינוי דעתו, בניגוד לשופטים ושופטות אחרות, שבאו לדיון כשדעתם נעולה, מתחילת הדיון ועד סופו ולא שעו לניסיונות לשינוי דעתם, גם כשהוכח להם כשטעו, משיקולי יוקרה לשמה, בכל הכבוד הראוי, הייתה - והינה עדיין - סוד גדולתו ועוצמת יושרתו של מישאל חשין בעיני וסוד חיי הנצח של פסקי-דין חשובים שנתן הוא והכריע בהם, במרוצת חייו.
קראו אותו גם בכינוי: "השופט-המשורר". לא אהבתי, אז - ואיני אוהב גם כיום, כינוי זה, שלטעמי, איני מחמיא למישאל חשין, כלל וכלל. השירה נועדה למשוררים והשפיטה נועדה לשופטים ואין רשות אחת משיגה רשות חברתה. אצטט, לעניין זה, מדברי מי שלטעמי אני, הינו מגדולי משוררי ישראל, אורי צבי גרינברג שכתב, באחד משיריו המשפט: "אמת אחת ולא שתיים - עדי נבוא ירושלים". ואכן הייתה למישאל חשין המנוח - ויש לו גם היום, כמי שפסקי-דין שלו, חיים ונושמים, גם כיום, לאחר שנסתלק לבית-עולמו, אמת ואחת - ולא שתיים. אמת ויושרה - אחת בלבד - שהייתה מסורה, למישאל חשין - ולמישאל חשין בלבד, שאמר הוא אותה - בראש חוצות, ללא כל חשש מתוצאות אמירותיו אלה ובגינה ספג הוא ביקורת קשה ושילם מחיר אישי כבד על כך, כל ימי חייו.
שליטתו של מישאל חשין בשפה העברית הייתה והינה נפלאה ומרשימה. אביו, שופט בית המשפט העליון המנוח, שניאור זלמן חשין, טבע והטביע בו אהבת תנ"ך וידיעת השפה, לפני ולפנים. לא היה עד בואו, לשבת אלי מדין, על כס שופט בית המשפט העליון, מי שדמה לו ושלט, שלטון אין מיצרים שכזה, בשפה העברית. עם זאת לא משורר היה הוא, לטעמי, היה הוא והינו שופט בעל ידע עצום בשפה העברית, מכמניה ורבדיה, ששלט הוא בה, כלשונו הוא: "עד דק מן הדק - ועדי מרחק".
לא קלה הייתה דרכו של מישאל חשין, עד שמונה הוא, לכהונתו, כשופט בית המשפט העליון. מישאל חשין המנוח ופרופ' אהרן ברק יבדל"א, היו מתלמידיו המובהקים של אחד מראשי הפקולטה למשפטים, באוניברסיטה העברית, בירושלים, ששלט בה, אז, שלטון אין מיצרים - פרופ' גד טדסקי. הכוונה הינה לשנות הששים, קודם מלחמת ששת-הימים. חרף העובדה שמישאל חשין החל לימודי משפטים, בגיל 17 שנה, סיים תואר ראשון, בהצטיינות יתרה והשלים עבודת הדוקטורט שלו, בגיל 26 שנה, בהנחייתו של פרופ' גד טדסקי, הרי הועדף פרופ' אהרן ברק למשרת הוראה באוניברסיטה העברית, על פניו. רק לאחר מכן, החל ללמד - גם הוא - באוניברסיטה זו, עד ששימש בה, כפרופסור מן המניין.
בשנת 1978 שעה שפרופ' אהרן ברק ופרופ' יצחק זמיר הועדפו, בידי שרי המשפטים המכהנים והממשלה, על פניו, כיועצים משפטיים לממשלה, פרש הוא והקים משרד עורכי דין פרטי משלו. בין השאר, ייצג הוא נאשמי השב"כ בפרשת קו 300. הוא צוטט - אז - כמי שאמר כי הוא גורש, מביתו שלו, קרי, ממשרד המשפטים, בו עבד הוא - ברציפות - מאז שנת 1962 ואילך. במשרד המשפטים התקדם הוא - במקביל לקריירה האקדמית שלו, כפרופסור למשפטים, באוניברסיטה העברית, בירושלים - עד לתפקיד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שבו שימש - אותה תקופה - מי שלימים כיהן כנשיא בית המשפט העליון, כב' השופט, מאיר שמגר.
מישאל חשין נחשב לעילוי בתחום המשפט, הן בהבנתו המשפטית והן בסגנונו הייחודי. בתאריך 15 בינואר 1992 מונה מישאל חשין, לשופט בבית המשפט העליון. הוא נחשב לאחד הניצים והתנגח פעמים רבות בשופט, אהרן ברק, כשזה כיהן בתפקיד נשיא בית המשפט העליון. בשנת כהונתו האחרונה כשופט, כיהן הוא, כמשנה לנשיא בית המשפט העליון.
לאחר מינויו של פרופ' דניאל פרידמן לשר המשפטים, בפברואר 2007, ובעקבות הצהרותיו על כוונתו לחולל רפורמה שנויה במחלוקת שתצמצם סמכויותיו של בית המשפט העליון, אמר חשין, בראיון בשידור חי לרשת ב': "אבא שלי היה שופט בית המשפט העליון הראשון. אני הייתי לאחר מכן. הוא הגיע להיות ממלא-מקום קבוע לנשיא בית המשפט העליון. אני הייתי משנה לנשיא בית המשפט עליון. זה ביתי. מי שירים יד על ביתי אני אגדע את ידו". בראיון אחר תקף גישתו של אהרן ברק לזכויות האדם‏, אך התנצל על כך לאחר פרסום הראיון‏. יהי זכרו ברוך.

הכותב הוא השותף-המייסד של ד"ר חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני חברות, פירוקים ופשיטות-רגל, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין. ד"ר חיים שטנגר, יצא לחופשת שבתון ובמקומו פועלים - בתקופת השבתון שלו - עורכי-הדין אורי פנטילט וארנון שצמן.
תאריך:  19/09/2015   |   עודכן:  29/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מישאל חשין שהכרתי
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 11 ]  כתוב תגובה 
1
לא אוכל לסלוח לחשין, על שתקע
פמיניסטית  |  19/09/15 21:45
 
- כל השופטים היהודיים בישראל  ל"ת
אינם נאים מקיימים  |  19/09/15 23:46
 
- אולי תפרטי? איפה ומתי זה קרה? ל"ת
שמא זו עלילת שוא?  |  20/09/15 08:30
 
- אין זו עלילה. בתגובה 7 יש
לא עלילה  |  21/09/15 12:34
2
לא צדיק היה
מישאל חשין  |  20/09/15 00:40
3
חיים שטנג
כבש 44  |  20/09/15 06:29
4
חשין האמין ששופטים שווים יותר
נמאס  |  20/09/15 09:04
5
מבכירי החונטה המשפטית
דניאל143   |  20/09/15 09:43
6
איך זה שפיקששתי אותו?
שבץ חלובה  |  20/09/15 10:23
7
חשין שאנשים אחרים הכירו
ציבור פרייאר  |  20/09/15 17:58
8
חשין ניסה למנוע את מינויה של
המערכת מושחתת  |  20/09/15 23:53
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמי דור-און
כדי לשפר את טיעוניה של השרה רגב יש לי עצה מעשית. יוסי שריד הוא פרסונה שמתקיימת בתודעת הציבור רק אם יש מי שמתייחס אליה, מדבר על אודותיה. והדרך הטובה ביותר לנהוג בו היא לא להתייחס
דוד סנדובסקי
ב"גיל הרביעי", שהגדרתו גמישה, עוברים האנשים בתהליכיות ממצב "עצמאות" למצב "סיעודיות" שכולל: מוגבלות פיסית משולבת בתשישות נפשית ברצפי מינונים משתנים. זה מקשה על תפקודם ללא עזרה. השאלה היא: איך מגדירים ומממשים את "זכויות האדם החברתיות" ב"גִילָנוּת" זו
יעקב שטרכר
הצ'יזבט ההזוי של נתניהו המספר שהוא זוכר טנקים בריטיים בה בשעה שהבריטים עזבו את הארץ לפני שנולד הוא אגדה אורבנית לעומת הפשלות הרציניות להן הוא או כפיפיו יכולים לדרוש זכויות יוצרים
איתן קלינסקי
ביום הכיפורים אשא בלבי תפילה, שבשנת תשע"ו לא יהיה תוקף לאמירה הצועקת של פרופסור י. ליבוביץ: "מדינת ישראל לא רצתה וגם כיום איננה רוצה בשלום, אלא בכיבושים"
דניאל דורון
על ישראל ומי שמדברים בשמה לשכלל את עמדתם וטיעוניהם, לעבור ממגננה שעיקרה נסיון להצדיק את הציונות ולהסביר את זכויותיה ההיסטוריות, שבעולמנו לא רבים מתחשבים בהן, להתקפה על הלגיטימיות של שונאי ישראל, לחשיפת מהותם כמשטרים חשוכים הפוגעים פגיעה עמוקה באזרחיהם ובזכויות אנוש בכלל, וביחוד בזכויות של נשים, ילדים ומיעוטים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il