המצב הביטחוני, אי-הוודאות והמתח שפוקדים אותנו לאחרונה, הביאו אותי לחשוב על השינויים שנובעים מכך, ובאים לידי ביטוי גם בצלחת וגם בתפקוד היומיומי. המחיר המיידי הוא ברור - דפיקות לב מוגברות, כאבי ראש, בחילות, עצבנות וירידה בתפקוד המערכת החיסונית - אך חשוב לזכור, שיש לכך השלכות ארוכות טווח, אותן ניתן למנוע אם נעצור להבין מה בדיוק עובר עלינו.
עלינו לשאול את עצמינו את השאלות הבאות:
- האם אנחנו מדלגים על ארוחות?
בטווח הקצר, מתח עשוי להוביל לירידה בתיאבון. המוח מזהה שאנחנו שרויים במתח ולכן דואג להפעיל אצלנו באופן זמני תגובה המכונה "הילחם או ברח". מדובר במצב בו הגוף מנתב את המערכות לרכז משאבים רק לטובת מערכות ואיברים החיוניים למצב הנוכחי - השרירים, הלב, הריאות והמוח. בינתיים, מערכות כמו מערכת העיכול, נמצאות במצב "Hold". מצב זמני זה, כשלעצמו, אינו מהווה בעיה, אולם אם מדובר בלחץ מתמיד, הסיפור שונה לגמרי.
- האם אנחנו בוחרים לאכול דברים שלא מאפיינים את התזונה שלנו?
ייתכן שבעקבות עלייה בהפרשת קורטיזול - הורמון דחק שמופיע לאחר חשיפה ללחץ לאורך זמן - אנחנו כמהים למזונות עתירי שומן, סוכר ומלח. במחקרים שנעשו בארה"ב ובמערב אירופה נמצא, שמרגע שאנו צורכים מזונות אלה, נוצרת השפעה על עיכוב החלקים האחראים על עיבוד הלחץ במוח. אם כן, הכמיהה למתוקים ולפחמימות, תפקידה לנטרל או להפיג לזמן מה את הלחץ. רק לשם דוגמה: כמה פעמים פנית לחברינו הטובים בן אנד ג'רי אחרי יום לחוץ במיוחד?
- האם אנחנו שותים יותר קפה מהרגיל?
לעיתים, כשלחוץ ואנחנו מאבדים ריכוז במהלך העבודה, אנחנו נפנה לשתות עוד כוס קפה כדי לקבל זריקה מיידית של עירנות. אולם בכמויות גדולות, קפאין מוביל דווקא לחוסר ריכוז, הפרעות בשינה ועלייה של רמות קורטיזול בדם. למצבי לחץ סממנים נוספים המתלווים לצריכה מוגברת של מזונות לא מאוזנים פחות מזינים באופן מופרז או של קפאין, כמו: הפרעות בשינה, קושי להירדם, קושי להתעורר בבוקר, יקיצות מרובות במהלך הלילה וסיוטי לילה. בנוסף, ייתכן שנבחר לעסוק פחות בפעילות גופנית ואולי אף נעשן יותר (או נחזור לעשן) ועוד.
כיצד מומלץ להתמודד:
- צריכה מוגברת של פחמימות מורכבות בתפריט תעלה את הפרשת הסרוטונין במוח, מה שיגביר את תחושת הרוגע;
- צריכת מזונות עשירים בוויטמינים מקבוצת B, המסייעים לגוף להתמודד עם הלחץ ולשלוט בכל מערכת העצבים. ניתן למצוא באגוזים, קטניות, דגנים מלאים לא מעובדים, הודו טונה ועוד;
- מאכלים עשירים בוויטמינים נוגדי חמצון כמו ויטמין C. קבוצת וויטמינים זו נלחמת בנזקי הרדיקלים החופשיים המשתחררים מהגוף כתגובה למתח. ניתן לצרוך ויטמין C מהצומח: כרוב, ברוקולי, פלפל ומרבית הפירות;
- מזונות עשירים במגנזיום יסייעו בהרגעת השרירים והסדרת קצב הלב. בנוסף, למגנזיום תפקיד חשוב בבניית תאים בגוף. ניתן למצוא מגנזיום בירקות ירוקים, טחינה, אגוזים, קינואה ותרד;
- הקפידו לקיים פעילות גופנית. הפעילות מפחיתה את רמות האדרנלין המשתחררות בגוף במצבי לחץ, גורמת לתחושת רוגע ומסייעת לשינה טובה ואיכותית.
במילים אחרות, שיפור איכות האוכל, משפר באופן ישיר את התחושות שמלוות אותנו במשך היום. זה נכון לתקופה האחרונה ותמיד טוב לזכור וליישם ברגעים מתוחים. יש לנו את היכולת לשפר את מצב-הרוח באמצעות אורח-חיים נכון ולהפך.