פירות יבשים: מה בריא? כמה? ולמי?
|
|
לצד המנהג המסורתי, כדאי להיות מודעים לערכים התזונתיים הטובים יותר והטובים פחות של הפירות היבשים. מה באמת מכילים הפירות היבשים, במה הפרי היבש שונה מהפרי החי ומה כדאי לשים בצלחת? בתהליך הייבוש, הפרי מאבד הרבה מים, ריכוז הסוכר בו עולה ולכן טעם הפרי המיובש הוא מתוק יותר מהפרי הטרי, ריכוז הפחמימות הגבוה שבו תורם לעלייה בערך הקלורי, כך שתכולת הקלוריות בפרי היבש היא פי ארבעה ויותר מהפרי הטרי. בשל היותו מצומק, ישנה נטייה לאכול כמויות גדולות מהפרי היבש, ולכן רצוי להגביל את כמות צריכתו. כך למשל, יחידה של תמר מג'הול הינה מנת פרי. פירות יבשים מכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים כגון: ויטמין A, מגנזיום, אשלגן, ברזל וסידן ועשירים בסיבים תזונתיים המסייעים לעיכול.
|
בנוסף לתכולת הסוכר הגבוהה שלהם בתהליך הייבוש התעשייתי נוספים להם כימיקלים שונים כגון חומרים משמרים וצבעי מאכל העלולים לגרום לתופעות לוואי. למשל, סולפיט או גופרית דו חמצנית שהינו חומר משמר, מוסף לרוב הפירות היבשים. בהוספתו למזון, הסולפיט גורם להרס ויטמין B1 ועלול לגרום להחמרת אסתמה ואלרגיות שונות. באוכלוסיות שאינן רגישות, צריכת הסולפיט נחשבת בטוחה. ישנם חומרים המוספים לפירות היבשים שצריכתם אינה מומלצת כמו למשל צבע מאכל טטרזין E102 וסנסט ילו E110, המצויים למשל בפפאיה מיובשת, אשר חשודים בגרימת הפרעות קשב והיפראקטיביות בילדים, אסתמה ובעיות עור ואף נאסרו לשימוש במדינות מסוימות. לחלק מהפירות היבשים מוסיפים סוכר מלאכותי ולכן יש לשים לב ולקרוא את רשימת הרכיבים התזונתיים המצויה על-גבי האריזה. סוכר כשלעצמו נחשב כחומר משמר משום שסוכר בריכוז גבוה יוצר סביבה שאינה מאפשרת התפתחות של אורגניזמים המקלקלים את המזון.
|
פירות יבשים אורגנים אינם מכילים צבעי מאכל וחומרים משמרים סינטטיים וכימיקלים למיניהם. פירות יבשים אורגנים ופירות יבשים שאינם אורגנים, עלולים להכיל תוספת של סוכר. כך למשל אננס, פפאיה ובננה מיובשת, נמצאו כבעלי תכולת סוכר גבוהה, אשר כמות הסוכר המוספת גדולה יותר מכמות תכולת הפרי. לכן כדאי לבדוק אלו מהפירות היבשים מומלצים יותר לאכילה. רצוי לבדוק ברשימת הרכיבים התזונתיים שעל-גבי האריזה אם הם מכילים חומרים משמרים וצבעי מאכל שכמויות גדולות של חלקם יכולות לגרום לתופעות לוואי ולבחור פירות שלא הוסיפו להם סוכר מלאכותי כמו "גלוקוזה". לעיתים לא יצויין כמה סוכר הוסף לפרי היבש, אלא רק כמה פחמימות מכיל המוצר. לכן, רצוי לשים לב לערך הקלורי ולכמות הפחמימות שהמוצר מכיל. למשל, בפפאיה מיובשת ללא תוספת סוכר, יש כ-258 קלוריות ל-100 גרם ו-53 גרם פחמימות, לעומת פפאיה מיובשת שהוסיפו לה סוכר והיא מכילה 340 קלוריות ו-85 גרם פחמימות. תמר - "מלך הפירות היבשים", נחשב לפרי יבש טבעי שאינו מכיל חומרים משמרים וצבעי מאכל. תמר מג'הול הוא פרי טבעי שלרוב לא מוסף לו סוכר, בשל היותו מתוק במיוחד.
|
מה כדאי לנו להעדיף ולמי מגיע להיות בצלחת?
|
|
כדאי להעדיף פירות יבשים ארוזים באריזה ושאינם באים בתפזורת, כך נוכל לדעת מה המוצר מכיל, כאשר ישנה עדיפות לפירות יבשים אורגנים שמצוין על-גבי האריזה שהם ללא תוספת סוכר. חשיבות רבה לכל הנושא נוגעת לאנשים בעלי רגישות לחומרים משמרים, לצבעי מאכל ולאנשים עם בעיות בריאותיות כגון: סוכרת, שלהם בדיקת תכולת הפחמימות במוצר חשובה ביותר. אם כבר קונים פירות יבשים בתפזורת, כדאי להעדיף פירות יבשים אורגנים.
|
האגוזים והשקדים גם הם רוצים לבוא לחגיגה
|
|
השקדים והאגוזים השייכים לקבוצת השמנים הבריאים, הינם חלק חשוב בתזונה, ורצוי לשלבם בתפריט היומי. צריכה של אגוזים ושקדים בתזונה (כחלק מתזונה ים תיכונית) מסייעת להפחית את רמות הסוכר בדם, את רמת השומנים וגם מסייעים לירידת יתר לחץ דם. יש להעדיף את האגוזים והשקדים לא קלויים, משום שבתהליך הקלייה מוגבר תהליך החמצון של חומצות השומן. יש לשמור על טריותם ולאחסן היטב במיכלים אטומים. רצוי לשמור בהקפאה, כך הם שומרים על פריכותם וטריותם. חשוב לזכור לא להיסחף בצריכתם, מומלץ לחלק למנות קטנות בקירור.
|
מתכון: תפוח עץ מיובש בהכנה ביתית
|
|
חומרים: 3 תפוחי גרנד סמיט 3 כפות קינמון כף אגוז מוסקט טחון נייר אפייה אופן ההכנה: - מוציאים את ליבת התפוח עם הגרעינים
- בעזרת מנדולינה פורסים לפרוסות דקות או עבות, תלוי אם אוהבים רך או קראנצ'י, במידה ואוהבים קראנצ'י מומלץ לפרוס לפרוסות דקות
- לוקחים שתי תבניות גדולות לתנור ומצפים בנייר אפייה כל אחת
- מחממים תנור ל-100 מעלות בטורבו
- מניחים את התפוחים צמודים אחד לשני, אך עם כמה שפחות חפיפה. מפזרים את הקינמון והאגוז מוסקט מעל
- מכניסים לתנור לאחר שחומם מראש
- לאחר כ-20 דקות אפייה בתנור, מוציאים והופכים צד ואופים לעוד 20 דקות את הצד השני. שימו לב ותבדקו לעיתים קרובות מה שלומם ובדקו שלא ישרפו, משום שיש שוני בין תנורים
- הוציאו לצינון וקירור בחוץ
- מומלץ לאחסן בצנצנת סגורה, לרוב נשמרים וראויים לאכילה למשך שבוע.
- חצי כוס של תפוח מיובש מכילה כ-60 קלוריות ומהווה מנת פרי.
|
|