X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מדינות המערב וישראל עוקבות אחרי השינויים באירן בעקבות הסרת הסנקציות כדי לראות האם היא תמתן את מדיניותה האזורית. הסימנים כעת אינם מעודדים ומצביעים על המשך המדיניות הקיצונית של המנהיג ח'מינאי וראשי "משמרות המהפכה"
▪  ▪  ▪
רוחאני. לאן פניו? [צילום: איברהים נורוז/AP]
במשמרות המהפכה חוששים להפסיד
הרבה מאפשרות השינוי הפנימי באירן תלוי ב"משמרות המהפכה", שהרוויחו כסף רב מהטלת הסנקציות על אירן ועסקו בהברחות של סחורות אסורות לאירן ממדינות שכנות. מפקדי "משמרות המהפכה" הם כרגע בעמדת המתנה לראות כיצד יתפתחו הדברים בעקבות הסרת הסנקציות מעל אירן

סעודיה פתחה במתקפה דיפלומטית נגד אירן לאחר שניתקה עימה את הקשרים הדיפלומטיים ושכנעה גם כמה מדינות ערביות ללכת בעקבותיה.
היחסים בין שתי המדינות מתוחים מאוד והן מנהלות "מלחמה קרה" האחת כנגד השנייה כשהרקע למשבר הנוכחי הוא הוצאתו להורג בסעודיה של המטיף השיעי השיח' נמר באקר אלנמר וההתקפות של המון אירני על השגרירות הסעודית בטהרן והקונסוליה הסעודית במשהד.
סעודיה מודאגת מאוד מהסרת הסנקציות הבינלאומיות מעל אירן והיא מתמקדת במתקפה הדיפלומטית שלה בהדגשת תמיכתה של אירן בפעולות טרור ברחבי העולם והפצת האידיאולוגיה הקיצונית שלה מבית מדרשו של ח'ומייני.
הקמפיין הסעודי

משרד החוץ הסעודי פרסם ב-19 בינואר מסמך המפרט 58 סעיפים המתארים את האופן שבו אירן מפרה את החוק הבינלאומי והמאשים אותה בהפצת סכסוכים ועימותים בקרב מדינות האזור במטרה לזעזע את ביטחונן ויציבותן מאז המהפכה החומיינסטית ב-1979 ועד היום.
המסמך מאשים את אירן בתמיכה בטרור ועידוד הקיצוניות במזרח התיכון והעולם. "המדיניות של אירן נובעת מהחוקה האירנית והצוואה של ח'ומייני של יצוא המהפכה תוך הפרת הריבונות של מדינות והתערבות בענייניהן הפנימיים" נאמר במסמך.
במסמך הסעודי מפורטות גם הפעולות שנקטה אירן לגיוס מיליציות בעירק, בלבנון, בסוריה ובתימן, מתן מקלט לטרור בשטחה, שתילת חוליות טרור במדינות ערב, מעורבות בפיגועים ופגיעה במשלחות דיפלומטיות של מדינות זרות בתוך תחומי אירן ומחוצה לה.
את הקמפיין הדיפלומטי נגד אירן מוביל שר החוץ הסעודי עאדל ג'ביר אשר פרסם ב-19 בינואר גם מאמר אישי באנגלית בעיתון "ניו-יורק טיימס" ובערבית בעיתון "אל-שרק אל-אווסט" תחת הכותרת "האם אירן יכולה להשתנות?" כנראה בתגובה למאמר שפרסם לפני כמה ימים שר החוץ האירני מוחמד ג'וואד ט'ריף בעיתון "ניו-יורק טיימס" שבו האשים את סעודיה כי היא מנסה להכשיל את הסכם הגרעין ולגרור את האזור לעימות.
שר החוץ הסעודי ג'ביר טוען במאמרו כי השינוי באירן הוא רק למראית עין. לדבריו, חלק גדול מהעם האירני מעוניין להשיג פתיחות גדולה יותר במישור והפנימי ולפתח יחסים טובים יותר עם מדינות העולם, אך ממשלת אירן מונעת זאת. ג'ביר דוחה את האשמות אירן כי סעודיה היא שנותנת חסות לטרור, מסביר את המדיניות החדשה והתקיפה נגד אירן של המלך סלמאן בן עבד אלעזיז וטוען כי "סעודיה היא קו ההגנה הראשון למלחמה בטרור".
בסוף מאמרו מעלה שר החוץ הסעודי את השאלה, האם אירן רוצה להתנהל על-פי החוקים הבינלאומיים או שהיא רוצה להישאר מדינה מהפכנית שפועלת למען התפשטות ומזלזלת בחוק הבינלאומי?
"אנו רוצים שאירן תפעל לפתור את הבעיות באופן שמאפשר לעמים לחיות בשלום, אולם הדבר מחייב שינויים גדולים במדיניות של אירן ואנחנו עדיין מחכים שהדבר יקרה", אמר ג'ביר.
השאלה שמעלה שר החוץ הסעודי במאמרו היא השאלה המרכזית המטרידה את מדינות המערב ואת ישראל נוכח הסרת הסנקציות מעל אירן לאחר החתימה בקיץ שעבר על הסכם הגרעין.

לקראת שינויים באירן?

נכון לעכשיו, הסימנים בתוך אירן אינם מעודדים. מי שמקבל את ההחלטות החשובות באירן הוא המנהיג הרוחני העליון עלי ח'מינאי. הנשיא חסן רוחאני המתואר כמנהיג הזרם הרפורמיסטי הוא למעשה מעין פקיד המתאם את פעילות שרי הממשלה. רוחאני הוא המשרת הנאמן של משטרו של ח'מינאי ותפקידו העיקרי הוא ליפות את תדמית המשטר ולעשות לו יחסי ציבור בינלאומיים ביחד עם שר החוץ מחמד ג'וואד ט'ריף.
גם בנושא הסכם הגרעין, המנהיג הרוחני העליון ח'מינאי הוא זה שקבע והכריע. למעשה, הוא נאלץ להסכים לעסקה עם המעצמות נוכח המצב הכלכלי הקשה באירן בעקבות הסנקציות שהוטלו עליה וחששו כי כי הדבר יעורר בעיות פוליטיות פנימיות, גלי מחאה ואינתיפאדה נגד שלטון האייאתולות.
מדיניותה של אירן לייצא את רעיונות המהפכה החומייניסטית עדיין בעינה. היא מנסה להפיץ את רעיונות השיעה בכל מדינות ערב ואפילו ברצועת עזה ובגדה, באמצעות ארגון חדש שהקימה והנקרא "אל צאברין".
אירן ממשיכה לתמוך בחיזבאללה כדי שישתלט על לבנון, במורדים החות'ים כדי שישתלטו על תימן ובנשיא בשאר אסד בסוריה כדי שיגבה את פעילות חיזבאללה בלבנון.
הרבה מאפשרות השינוי הפנימי באירן תלוי ב"משמרות המהפכה", שהרוויחו כסף רב מהטלת הסנקציות על אירן ועסקו בהברחות של סחורות אסורות לאירן ממדינות שכנות. מפקדי "משמרות המהפכה" הם כרגע בעמדת המתנה לראות כיצד יתפתחו הדברים בעקבות הסרת הסנקציות מעל אירן. הם מקווים לפיצוי שאמור להגיע מהפשרת הכספים של אירן שהוקפאו בחשבונות הבנקים בחו"ל והמסתכמים בכמאה מיליארד דולרים.
גם האמריקנים מודים כי הם מודאגים. שר החוץ ג'ון קרי אמר (21.1.16) בכינוס הכלכלי בדאבוס כי חלק ממיליארדי הדולרים שאירן תקבל במסגרת הסרת הסנקציות עלול להגיע לידי "משמרות המהפכה" או ארגוני טרור אחרים.
מוקדם מדי להעריך האם אירן תשתנה, בפתח נמצאות הבחירות למג'לס האירני בחודש הבא והבחירות ל "מועצת המומחים" שאמורה לבחור את יורשו של ח'מינאי וצריך לראות אם הזרם הרפורמיסטי יתחזק או ייחלש.
על-פי הדיווחים בעיתונות האירנית, יש דאגה רבה בקרב הרפורמיסטים לאחר שהמועמדות של כ-3,000 מנאמניהם להתמודד כצירים בפרלמנט נפסלה. בכוונת ראשי הזרם הרפורמיסטים לפנות בבקשה למנהיג הרוחני העליון ח'מינאי כדי שיורה על בחינה מחדש של מועמדותם.
הסנקציות החדשות שהטילה ארצות הברית על אירן בגלל תוכנית הטילים ארוכי הטווח שלה מעידות על כך שגם המערב מודאג ממה שקורה, ואינו תולה תקוות רבות לשינוי באירן שמנהיגה הרוחני ח'מינאי אמר רק לפני כמה ימים כי איננו מאמין לארצות הברית.
אירן משתדלת כעת שלא להחריף את יחסיה עם סעודיה יתר על המידה. המנהיג הרוחני העליון פרסם באתר האינטרנט שלו ב-20 בינואר הודעה שבה הודה כי "ההתקפה על השגרירות הסעודית הייתה מעשה רע שפגע באירן", אולם אירן תזדקק להרבה יותר מזה כדי לשכנע את העולם כי היא בדרך לשינוי מהותי בדרכיה לאחר החתימה על הסכם הגרעין והסרת הסנקציות.
הספקות הם רבים. אירן רימתה את העולם במשך שנים וייתכן כי הצלחתה בכך רק מעודדת אותה להמשיך במדיניותה הנלוזה. היהפוך כושי עורו ונמר חברבורותיו?

תאריך:  22/01/2016   |   עודכן:  22/01/2016
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
האם אירן תשתנה?
תגובות  [ 1 ]מוצגות  [ 1 ] כתוב תגובה 
1
לא יהיה כל שינוי בתפישת איראן
הגוי..  |  24/01/16 12:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספותהעולם הערבי
ישראל רוזנבלט
"כל העולם שמח, חוץ מישראל" - הכריז נשיא אירן בפרלמנט, אך שוב לא דייק. גם בישראל יש מי ששמח על הסרת הסנקציות. ראשית, אירן אינה מסוכנת (כמו ישראל, למשל). שנית, כל הישג אירני פירושו תבוסה לנתניהו. יש גם מי שמבין מדוע מהמרת ארה"ב על אירן וזונחת את סעודיה. פתאום התפוגגה לה יוזמת השלום הסעודית המפורסמת
עמוס ידלין
המהלכים האחרונים של ערב הסעודית בזירה הבינ"ל מצביעים על מדיניות חוץ אסרטיבית בכל התחומים ומול כל מי שנתפס כמסכן את ביטחונה הלאומי ואת האינטרסים שלה    ערב הסעודית הפכה שחקן אקטיבי, בניגוד מוחלט למדיניות הזהירה והפסיבית שאפיינה אותה עד פרוץ האביב הערבי    ישראל יכולה לסייע לה במאבקה נגד הציר הרדיקלי בסוריה, נגד שאיפותיה הגרעיניות של אירן, וכן נגד שאיפותיה ההגמוניות של אירן במזה"ת
יוני בן-מנחם
דחתה את הצעת טהרן לעמוד לצדה במשבר עם סעודיה בתמורה לחידוש הזרמת הכספים ואמצעי הלחימה לתנועה. הסירוב של חמאס יגביר את המתיחות בינה לבין אירן אך יחזק את תמיכת מדינות המפרץ ברצועת עזה
בנדטה ברטי
החלטה 2254 משקפת התפתחות חיובית, אולם כל עוד לא תתגבש פשרה בציר אירן-ערב הסעודית-טורקיה - התרחשות שסבירותה פחתה עקב ההסלמה בין ערב הסעודית לאירן, שהובילה לנתק ביחסים ביניהן - התפתחות זו עלולה להתגלות כחסרת משמעות מכדי לשנות מהותית את המצב הטראגי של סוריה
יוני בן-מנחם
המשבר בין אירן לסעודיה נמשך אך יש סימנים ראשונים כי שתי המדינות אינן מעוניינות בעימות צבאי ביניהן. "המלחמה הקרה" בין שתי המדינות תמשך בעיקר בסוריה ובתימן ואולי אף תסלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il